Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Första spadtaget för ny flygplats

Notiser, Anders Carlsson, den 10 oktober 2017
Näringsministern är på plats vid Mobergskölen och tar idag det första spadtaget för den nya flygplatsen i Sälen. Om två år ska de första maskinerna landa.

Näringsminister Mikael Damberg är på plats och regionala politiker likaså, tillsammans med alla de som arbetat för att Sverige ska få den första nya flygplatsen sedan slutet av 1990-talet. Idag tas första spadtaget på det som ska bli Scandinavian Mountain Airport. I och för sig har arbetet på att röja plats för den 2 500 meter långa banan redan börjat men i och med spadtaget sker den offentliga starten av flygplatsbygget. 

Det var när EU godkände regeringens stöd på 250 miljoner som den sista pusselbiten föll på plats. Enligt planerna ska flygplatsen kunna stå färdig till vintersäsongen 2019/2020.

Innan dess är det dock två års byggtid som väntar. Vid sidan av den nya banan på 2 500 meter byggs en tvärbana med direkt anslutning mellan plattan och rullbanan, 350 meter från banänden. Själva terminalbyggnaden ska vara på 5 000 kvadratmeter och ha fyra gater utan bryggor anpassade för flygplan i storleken B737-familjen och A320-familjen. Senare i höst påbörjas också uppförandet det butiks- och servicecenter som gränsar till flygplatsen och är en viktig del av finansieringen av hela Scandinavian Mountain Airport. 

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ibland...
Skrivet av L, 2017-10-10 16:27:57
...tänker den rödgröna röran inte bättre än den brunblå men det är tack och lov inte så ofta.
Anmäl inlägget
?
Skrivet av Goopen, 2017-10-10 13:05:03
Hur tänker de i den rödgröna röran egentligen, ena stunden uppmuntras flygplatsbyggen medans i nästa vill de få folk att sluta flyga?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev