Skriv ut  

Flygradar vid Bromma flygplats flyttas

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 oktober 2017
Det är knappast någon som missat den vita radardomen vid Bromma. Golfbollen räknas som ett av de mer kända landmärkena i området. Men nu ska den känsliga radarutrustningen inne i kupolen flyttas.

Radar Stockholm
Flygradar Bromma

I regeringens höstbudget som presenterades nyligen fanns en post på 50 miljoner som är öronmärkta för radaranläggningen vid Bromma flygplats. De pengarna gäller ett av de mer välkända landmärkena vid Bromma flygplats som kallats omväxlande Golfbollen och Lilla Globen. Radartornet vid Bromma togs i bruk 1964 och har övervakat flygtrafiken i Stockholmsområdet och Mälardalen. Under årens lopp har den varit utrustad med varierande typer av radarutrustning och den senaste uppgraderingen gjordes 2014.  När den var gjord hade stationen kapacitet att söka av luftrummet i hela östra Sverige. 
 
– Den ligger faktiskt perfekt, på en höjd utan höga hus i närheten och det ger en operationsradie på cirka 30 mil i högre höjder, sa Anders Carlsson, chef för flygledningen på Bromma när Flygtorget rapporterade om det då genomföra bytet av utrustning.
 
Men det visar sig nu att den perfekta placeringen och framför allt den nya, förfinade utrustningen också har nackdelar. Radarn är känslig för störande ekon från byggnader i regionen. Det har i sin tur tvingat fram restriktioner för byggande på höjden, framför allt i närområdet, Solna, Sundbyberg, Järfälla och Kista.  Enligt vissa beräkningar har det stoppat uppförandet av cirka 50 000 lägenheter.
 
Därför ska innanmätet i Golfbollen nu flyttas. Troligen blir det en redan befintlig radaranläggning som försvarsmakten har norr om Uppsala som uppgraderas och sedan tar över ansvaret. Radarn vid Bällsta har vid sidan av Bromma och Arlanda även försett Skavsta, Västerås och Uppsala-Ärna med radarinformation. 
 
När det ska ske är inte klart och LFV inväntar en överläggningmed Stockholms stad om detaljer kring flytten av anläggningen. De 50 miljoner som staten anslagit kom till efter att Stockholms stad inte ville ta på sig kostnaderna för flytten som är beräknad till cirka 42 miljoner. 
– Med en konstruktiv dialog med berörda parter är vi säkra på att vi kan hitta en lösning som både tillgodoser stadens behov av mark för byggande och LFVs flygsäkerhetskrav, säger LFVs pressansvariga Per Fröberg.
 
Vad som sedan ska ske med själva anläggningen är inte heller klart. Ett alternativ är att den blir kvar och utrustas med en lokal radar för Brommas behov. Det finns inga förslag på att riva Golfbollen, även om den helt och hållet töms på verksamhet. 



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

LFV
Skrivet av F, 2017-10-22 13:25:40
Herregud det är LFV vi talar om. Radarn ska väl sättas på månen och fjärrstyras från Mars. Varför då? Ingen aning men det stämmer överens med myndighetens uppfattning av hur man ska digitalisera: genom att idiotförklara sig själv.
Anmäl inlägget
Bällsta Radar
Skrivet av D Trump, 2017-10-21 21:23:12
LFV kortsiktiga radarplan plan skapar onekligen många nya jobb. Jag vet åtminstone en statsminister som gillar kortsiktigheten.
Anmäl inlägget
Vad är det som är så svårt
Skrivet av Enkelt, 2017-10-20 15:16:31
Men tanken med upprustningen av radarn måste väl rimligtvis vara att den skulle stå där ett x-antal år, dock inte tre!!? Om man nu engagerar sig i att upprusta radarn och vet om att det inte kan byggas högt i närheten av anläggningen. Så borde väl man förvissa sig om att inga byggen är aktuellt närmsta decenium/et. Annars blir det ju som nu...dvs lite tokit!!
Anmäl inlägget
Jättebra
Skrivet av Super, 2017-10-20 13:01:29
Men det är väl bra att vi haft en ny radar i tre år!! Den jobbar säkert i tre år till innan det sker nåt! Var glad istället!!
Anmäl inlägget
Låt Stockholm stad betala flytten
Skrivet av Bertil, 2017-10-20 12:51:27
Det är väl ändå inte myndighetens (LFV) fel att radarn behöver flyttas. Det är ju att Stockholms stad inte kan bygga så höga bostäder man önskar. Detta fenomen är ju inget nytt, det har gällt sedan radarn byggdes. Då är det väl rimligt att Stockholms stad står för flyttkostnaderna. Att anklaga någon för inkompetens är att inte begripa vad det handlar om.
Anmäl inlägget
Makalös inkompetens...
Skrivet av ESSA, 2017-10-20 09:24:19
Först bränner pengar på en uppgradering av anläggningen för att efter tre år behöva flytta den...
Så som många gånger förr, vilken makalös inkompetens hos den ansvariga myndigheten.
När skall felaktiga beslut få kännbara konsekvenser för de inblandade i det här landet?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev