Skriv ut   Tipsa en vän  

Thomas Cook Scandinavia påverkas inte av ny bas på Mallorca

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 oktober 2017
Ekonomi och flottplanering. Det är två skäl till att flygbolaget Thomas Cook startar en bas på Mallorca.
Den spanska verksamheten ska inte i ett första skede flyga på Sverige.

Thomas Cook
Thomas Cook

Flygbolaget Thomas Cook följer i spåren av bland andra SAS och Norwegian och etablerar en bas i Spanien. Med ett nytt AOC på plats ska flygbolaget börja bygga upp verksamhet i Palma på Mallorca med sikte på att de första flygningarna ska vara i luften under våren nästa år. Det blir ett nytt AOC för gruppen som sedan tidigare består av Thomas Cook Airlines i Storbritannien, Thomas Cook Airlines Belgium, Condor i Tyskland och Thomas Cook Airlines Scandinavia. I första hand är det den tyska verksamheten som påverkas i och med att Condor använder en rad olika underleverantörer som man nu räknar med att kunna avveckla.

– Det ger möjlighet till både bättre kvalitet och en konkurrenskraftig ekonomi, säger Torben Andersen, informationschef på Thomas Cook Airlines Scandinavia till Flygtorget.

Inledningsvis placeras tre Airbus A320 på Mallorca och den nya verksamheten där kommer enligt planerna att ge ett tillskott på cirka en miljon passagerare till de drygt 16 miljoner som idag flyger med alla flygbolagen i gruppen. Basen i Palma ger också möjlighet att styra flygplansflottan mer effektivt över de olika säsongsvariationerna.

Den skandinaviska delen av Thomas Cook-gruppen påverkas inledningsvis inte av den nya basen på Mallorca. Flottan på åtta A321, två A330-200 och tre A330-300 är till cirka 80 procent uppknutna till Vings produktion. Det innebär rättvända flygningar ut från Skandinavien till de olika destinationernas. Enstaka regionala flygplatser, främst i norra Sverige, har dock trafik med andra flygbolag inom gruppen. På sikt kan det dock bli aktuellt att använda det nya spanska flygbolaget för trafik också på Skandinavien.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Air BP
BAM
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev