Skriv ut   Tipsa en vän  

Malmö hoppas på mer utrikestrafik med SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 oktober 2017
SAS återvänder till Malmö Airport med en utrikeslinje. Det är många år sedan sist och nu hoppas flygplatsen på att det kan ge också fler linjer.

SAS sommarprogram för nästa år som presenterades för en tid sedan innebär start för verksamheten i den nya basen i Malaga. Enligt planerna är det trafik som flygs omvänt, från Malaga och med turnaround på utestationen. Skellefteå och Malmö är två hittills helt nya internationella linjer som SAS drar igång. 

För Malmö är det första gången på många år som SAS återvänder till Malmö med en utrikeslinje. Under sommarsäsongen nästa år blir det upp till tre avgångar i veckan mellan Malmö och Malaga.

– Det är fantastiskt roligt. Jag har varit här i nio år och under den tiden har vi enbart haft SAS på den vanliga rutten till Stockholm. Nu hoppas vi på att det här kan vara början på något nytt, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport till Flygtorget.

De senaste åren har Malmö haft en stark tillväxt på centrala och östra Europa, framför allt med Wizz Air. I dagarna återvänder också Ryanair med en linje till Krakow.

– Det innebär att de ser möjligheter och vi hoppas naturligtvis att det ska leda till mer trafik även det, fortsätter Peter Weinhandl och pekar på en del vita fläckar som han gärna ser fyllas med trafik.

– Citybreaks till några av de klassiska storstäderna i Europa. Det tror jag att såväl SAS som Norwegian skulle kunna bygga upp en marknad för. Vi är ju dessutom en smidig flygplats med snabba flöden.

Ytterligare en nyhet är att Primera startar två linjer till Medelhavet nästa sommarsäsong, till Palma och Chania på Kreta. Det är typiska charterdestinationer och Malmö är av hävd en stark charterflygplats. 

Trafiktillväxten på Malmö Airport är en del av den satsning som Swedavia gör på flygplatsen. Det innebär bland annat ett ökat fokus på samverkan i regionen och ett offensivt incentive-program för flygbolagen.

– Malmö Airport som en internationell flygplats förstärks ytterligare med tre nya flyglinjer. Det internationella intresset för Skåne ökar för varje dag med företagsetableringar, internationella besökare och stora internationella evenemang. Allt ökar behovet av nya flyglinjer, säger Pia Jönsson Rajgård, VD Tourism in Skåne AB.

Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Långsiktigt tyvärr nej
Skrivet av Gh, 2017-10-27 19:04:52
Kan bara hålla med SAS är inte en långsiktig lösning från de sekundära flygplatserna.. Har förmåga exempel där man dragit sig ur efter max 1år. Troligen för höga konstnader. Då SAS inte kan konkurrera med Ryan och Wizz.
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Anders, 2017-10-27 10:18:44
Utmärkt med lite fler trevliga resmål från Sturup. Parkerar en vecka för 295kr och snabbt igenom säkerhetskontrollen. Kastrup kostar en förmögenhet i broavgifter/tåg samt parkering. Fler linjer från Sturup tack!
Anmäl inlägget
Svar till Heavydane
Skrivet av Andreas, 2017-10-26 20:32:21
Vad menar du med östeuropeiska? De har väl inte anställt till Malaga-basen redan nu, men det är väl betydligt mer sannolikt att besättningen huvudsakligen kommer att bestå av spanjorer?
Anmäl inlägget
De små städerna
Skrivet av Linköping, 2017-10-26 17:43:06
KLM är smarta, de matar frän Linköping, Växjö,Ålesund, Kristiansand, Trondheim, Ålborg m.fl medan SAS bara satsat på Kastrup och inte ens orkar mata dit längre.
Anmäl inlägget
Till To
Skrivet av Boeing, 2017-10-26 16:46:49
Lågt att skylla SAS kräftgång på lågkostnadsbolagen. SAS problem är inte skapat av LCC, utan av svag ledning och militanta fackföreningar!
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av To, 2017-10-26 15:11:42
Planen kommer vara nya Airbus A320neo med senaste kabinen och är målade i SAS färger. En utveckling med utländsk personal är tyvärr bara en konsekvens av lågprisbolagens sett att spara pengar, SAS blir tvungna att följa efter för att kunna konkurera med deras pris...

Det är första reguljära utrikeslinjen för SAS på länge från Malmö men de har har även flugit charter för Apollo till kreta, Rhodos och Turkiet från Malmö senaste året.
Anmäl inlägget
Till Christoffer
Skrivet av ZEKE, 2017-10-26 14:51:29
Kanske har med lönsamhet å göra......
Anmäl inlägget
Linköping
Skrivet av Cristoffer, 2017-10-26 12:28:46
SAS är inte en långsiktigt hållbar partner för de mindre flygplatserna. Se på vad som hände i Linköping. Så fort SAS hittade en anledning att dra sig ur så la dom ner linjen till Kastrup. Otåligt
Anmäl inlägget
Kompetensbrist...
Skrivet av Arnoldo, 2017-10-26 10:36:54
Fjantigt när flygbolag inte har långsiktiga mål. Ena året flyger man hit andra dit. Kunderna blir ju förvillade och tappar förtroende. Konkurrensen mellan bolagen verkar vara viktigare än att ha en homogen kundkrets. Kan ju knappast vara ekonomi att byta flygplatser stup i kvarten, för investeringar har ju också ett pris
Anmäl inlägget
Inte SAS?
Skrivet av Lightswede, 2017-10-26 10:24:05
Jaså Heavydane, det är inte SAS? Var bokar jag biljetter då? Hur kommer planen i på MMX vara målade?
Anmäl inlägget
Inte SAS!
Skrivet av Heavydane, 2017-10-26 09:32:02
Nu er det jo ikke SAS der flyver på Malmø,
derimod et datterselskab med østeuropæiske piloter og kabin!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Air BP
BAM
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev