Skriv ut   Tipsa en vän  

Nextjet ett alltmer finskt flygbolag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 7 november 2017
Svenska Nextjet har numera till två tredjedelar finska ägare. Det är en av effekterna av arbetet på att bevara det egna trafiktillståndet. De ekonomiska investeringar som då gjordes kom uteslutande från Finland.

Nextjet
Nextjet ATP

Nextjet fick i förra veckan grönt ljus från Trafikverket som återställde flygbolagets AOC till permanent läge, istället för det tillfälliga som skulle ha upphört den 17 november. Det var främst den ekonomiska situationen i flygbolaget som gjorde att Trafikverket agerade kring trafiktillståndet. Men sedan ägarna gått in med sammanlagt 40 miljoner i tillskott och två flygplan sålts har ekonomin stabiliserats.

Ägartillskottet på 40 miljoner kommer från fyra olika investerare, det kommunala energibolaget Herrefors i Jakobstad, Air Åland, Air Alandia och industriföretaget Solving. Det är samtliga fyra finska verksamheter vilket i sin tur att det utländska, finska ägandet i Nextjet nu dominerar.

Herrfors: 23 procent

Air Åland:19 procent

Alandia Air: 15 procent.

Solving: 15 procent 

Resterande 28 procent ägs av flygbolagets vd Magnus Ivarsson. 

Det kommunala energibolaget Herrefors motiverar det faktum att man äger närmare en fjärdedel av flygbolaget med att flygplatsen och flygtrafiken till och från Jakobstad är viktig för hela regionen, särskilt som det ger en konkurrenssituation mot Finnair. 

– Med de nya ägarna tillförs inte bara kapital, utan även ny viktig kompetens. Det finns ett uppenbart behov av ett flygbolag som arbetar som Nextjet, och med den nya ägarbasen har vi utmärkta förutsättningar att framöver bli en allt starkare aktör på den nordiska flygmarknaden", säger Magnus Ivarsson.

Nextjet har i dagsläget tre egna linjer på Finland: Arlanda-Mariehamn-Åbo, Arlanda-Björneborg-Helsingfors och Arlanda Jakobstad. Dessutom ingår man i ArticAirlink som flyger sträckan Tromsö-Luleå-Uleåborg.

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

OL
Skrivet av DC-10, 2017-11-07 17:41:56
Det vore klädsamt om skribenten höll isär begreppen OL och AOC.
Anmäl inlägget
Viktigt för regionen
Skrivet av Peter, 2017-11-07 13:08:14
Gillar delägaren Herrestads kommentar om att flygplatsen och flygtrafiken är viktig för regionen. Tänk om alla haft den inställningen
Anmäl inlägget
Faktafel
Skrivet av Bruno, 2017-11-07 09:45:27
Det är Transportstyrelsen inte Trafikverket som avgör den här typen av frågor. Och dessutom var det den Operativa Licensen (OL) inte AOC:t som hängde löst.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Air BP
BAM
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev