Skriv ut  

Flygplatsen lever kvar – en månad till

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 16 november 2017
Trots att passagerartrafiken försvunnit finns hoppet kvar. I alla fall en månad till. Politikerna vill ha bättre underlag innan de definitiva beslutet tas.

Det var vid påskhelgen 2014 som linjetrafiken på Oskarshamns flygplats upphörde. Detta sedan det politiska spelet fram och tillbaka om flygplatsens framtid skrämt bort passagerarna från de två dagliga rotationerna som Direktflyg flög till Arlanda. 
                     
Oskarshamns flygplats är en av de minsta i landet 
1 500 meter bana och klass 2C-certifikat. Sedan linjetrafiken upphört och passagerarna flyttat till Kalmar nio mil söderut, har det varit tämligen öde på flygplatsen. Men allmänflyget, en del affärscharter, frivilliga flygkåren och cirka 50 ambulansflygningar årligen har trots allt använt anläggningen.

För bara ett par dagar sedan verkade det som också den flygverksamheten skulle tvingas bort sedan kommunstyrelsen föreslagit att allt ska avvecklas senast vid årsskiftet i år. Det är underskottet på den tämligen öda flygplatsen, cirka en miljon om året, som man nu vill spara in på. Vad området ska användas till istället är dock inte klart. Flygplatsen ligger drygt en mil utanför själva samhället och är inte aktuellt för bostadsbyggande. Istället har ett holländskt företag visat intresse för att starta tomatodling på de stora ytorna. Men fortfarande höjs kritiska röster mot att flygplatsen ska avvecklas.

– Det är en katastrof för Oskarshamns kommun. I andra kommuner här i länet gör man precis tvärtom och satsar på sina flygplatser. Västervik har till exempel förlängt sin bana och i Kalmar sker jättestora satsningar. Även på Öland gör man investeringar, men här gör man precis tvärtom, säger Ingemar Thörnström i Oskarshamns flygklubb till tidningen Barometern.

Och i början av veckan blev han bönhörd. Åtminstone för en månad framåt. Vid kommunstyrelsens möte, där beslutet om att lägga ner flygplatsen skulle klubbas, blev det stopp. Underlagen kring verksamheten var för dåliga, menade oppositionen. Därmed ska frågan utredas än en gång och underlagen gås igenom. I december ska frågan upp igen och till dess lever flygplatsen vidare.
 
Oskarshamn flygplats byggdes 1970 och har en delvis mörk historia. År 1989 inträffade en av de svårare flygolyckorna i Sverige när en Bechcraft 99 från Holmström Flyg kraschade vid landningen och samtliga 16 ombord omkom. Orsaken tros vara ett pilotfel när man inte lyckades kompensera för noshöjningen på det baktungt lastade flygplanet när klaffarna fälldes ut samtidigt som motorerna fortfarande gick på hög effekt.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ambulans
Skrivet av Bevara svenskt flyg, 2017-11-17 07:52:11
De 50 ambulansflygningarna varje år borde väl vara tillräckligt för att staten ska hjälpa till och hålla den öppen? Ta hand om svenska medborgare innan pengarna läggs på andra länders medborgare.
Anmäl inlägget
Oskarshamns flygplats
Skrivet av En tänkare, 2017-11-17 07:45:41
Hoppas att Oskarshamns kommun tänker efter minst en gång. Chansen att göra något positivt finns nu. Om något eller ett par år, är det för sent.
En flygplats betyder mycket för en kommuns utveckling.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev