Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Kommunen räddar flygplatsen från konkurs

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 23 november 2017
Å ena sidan ska flygplatsen bli remote center för AFIS-flygplatserna i landet. Å andra sidan går flygplatsen back och har ett konkurshot hängande över sig. Men nu räddar kommunen Storumans flygplats från konkurs.

I somras var det glada nyheter för Storuman sedan flygplatsen valts ut av Saab och LFV som plats för att etablera ett remote center för de mindre AFIS-flygplatserna i landet. Det gav framtidsmöjligheter för flygplatsen som varit utan linjetrafik sedan hösten 2010. Då var man inte längre en del av den upphandlade trafiken i landet och det egna försöket att hålla en flyglinje till Stockholm igång stupade på kostnaderna. Sedan dess har kommunen letat efter andra, flyganknutna verksamheter som kan hålla flygplatsen igång. Det har å andra sidan också dragit med sig kostnader och flygplatsen går med cirka två miljoner i underskott i år. 
         
En hotande konkurs kan omintetgöra samarbetet kring den planerade fjärrstyrningen från det tidigare militärflygfältet. Därför har kommunen nu bestämt sig för att skjuta till de pengar som behövs för att hålla flygplatsen igång. Ett driftsbidrag på 2,7 miljoner ska enligt planerna klubbas nästa vecka. 

– Ja, åtminstone för att få ihop ekonomin på flygplatsen. De statliga bidragen i kronor till flygplatsen har blivit mindre- Kommunala flygplatser får för dåligt stöd från staten och ska man kunna driva en flygplats idag får man skjuta till egna medel tyvärr, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell i en intervju med SvT. 

Beslutet att placera den nya centralen i Storuman bygger på att flygplatsen ligger strategiskt till i Västerbottens inland med ett antal av de mindre AFIS-flygplatserna i regionen i närheten, bland andra, Lycksele, Vilhelmina och Hemavan-Tärnaby. Och det är just AFIS-flygplatserna som är i fokus för satsningen som i ett första skede är en utvärdering av hur tekniken för fjärrstyrning ska anpassas till flygplatser med enbart informationsplikt och en betydligt mindre trafikvolym än de som nu är igång.

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lägg ner Storuman eller
Skrivet av Politker, 2017-11-23 21:49:47
låt SAAB/LFV köpa flygplatsen i forskningssyfte. De finansierar idag hela sin verksamhet med bidrag eller så får flygbolagen stå för notan.

Sverige när det fungerar som bäst.
Anmäl inlägget
Mer komplicerat än så...
Skrivet av Storuman, 2017-11-23 10:11:08
Detta underskott som nu hanteras gäller Hemavan Tärnaby Airport. Storumans flygplats får redan idag cirka 1,6 Mkr per år från ägaren (kommunen) för kallställningskostnader. Det kan bli dyrt, det här.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
Pilotshop
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev