Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Sundsvall Timrå Airport remote idag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 december 2017
Tornet på flygplatsen är nu tomt. Istället sitter flygledarna i kontrollcentralen, ett hundratal meter bort. Därmed är Sundsvall Timrå flygplats den andra flygplatsen i landet med remote tower.

Mitt i den bitvis tuffa debatt som pågår kring beslutet att fjärrstyra flygplatserna i Kiruna, Umeå, Östersund och Malmö har flygplatsen i Sundsvall gått över till remote tower. Det var klockan 07.00 idag som tornet stängdes och flygtrafiktjänsten flyttade över till LFV:s kontrollcentral.

Nu är inte avståndet så stort mellan torn och kontrollcentral, bara omkring 100 meter.  Men det är en stor förändring, tornet har varit i bruk sedan flygplatsen öppnade för civil trafik år 1944.
 
– Det är glädjande att vi nu är igång med flygplats nummer två med den teknik som Saab och LFV har utvecklat under drygt tio års tid och som är banbrytande för branschen. Vi har tagit med oss drygt två och ett halvt års erfarenhet från Örnsköldsvik Airport i arbetet med Sundsvall men varje driftgodkännande från Transportstyrelsen och varje driftsättning är unik för den enskilda flygplatsen, säger LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas i ett uttalande.

I LFV:s kontrollcentral i Sundsvall finns det plats för ytterligare tre flygplatser att flygtrafikledas på distans. Närmast i tur att anslutas är Linköping City Airport.

Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Än idag finns det ingen som övertygat mig
Skrivet av Ralf, 2017-12-23 18:25:29
om att RTS kommer bli säkrare och billigare än gällande priser på en avreglerad marknad. Ingen!!!

Jag kan med 100% säkerhet säga att det kommer bli dyrare för både flygplatser och flygbolag. Det fantastiska NUAC har inte blivit antingen säkrare eller billigare. Tvärtom!!!

Politiker och andra vakna, innan försent. Vem vill återgå till Stalinism?
Anmäl inlägget
Sv Framtiden
Skrivet av Metaframtiden, 2017-12-23 11:49:14
Du säger att rts är framtiden och hänvisar till att flygplan automatlandat sedan 70-talet. Vänligen utveckla ditt resonemang. Jag ser inte sammanhanget, alla argument för rts slutar i samma ofullständighet. Det blir liksom lite oseriöst, ni låter mest som religiösa fundamentalister. Lite sakliga argument tack!
Anmäl inlägget
Det handlar inte om flygsäkerhet
Skrivet av Kunden, 2017-12-23 09:29:16
När RTS måste stå på egna ben blir frågan annorlunda. Idag har både Linköping, Sundsvall och Örnsköldsvik valt RTS utan att behöva betala en enda krona. Kommer inte att hålla på sikt och nu när SAAB äger 60% av bolaget. Själva tjänsten kommer bli betydligt dyrare från centralerna plus att flygplatser blir av med många och viktig kompetens. Utan skattepengar hade RTS inte blivit av.
Anmäl inlägget
Teknologi
Skrivet av Framtiden, 2017-12-23 06:18:37
Remote Towers är helt klart framtiden. De som inte vågar tro på detta klarar nog inte heller av att ett flygplan automatlandar i dålig sikt. Det har gjorts sedan -70 talet utan att okunniga blivit rädda för utvecklingen.
Anmäl inlägget
Svar Ralf
Skrivet av Falsk marknadsföring, 2017-12-22 15:00:07
Flygplatschefen på Sundsvall har inte investerat en krona i det här. LFV, Saab och EU-bidrag står för rubbet.
Anmäl inlägget
Grattis alla inblandade
Skrivet av Thomas A, 2017-12-22 13:34:51
Grattis alla konsulter, myndigheter, departementet och övriga operativa i Sundsvall RTC. Snart leder vi även trafiken till månen. När kan vi räkna hem investeringarna och skattebetalarnas pengar?
Anmäl inlägget
Staten leker med flygsäkerheten
Skrivet av Ralf, 2017-12-22 13:27:54
Intressant när Sundsvalls flygplatschef kan/vill berätta om sin investering. Kan någon förklara för oss på forumet vad som blir billigare. Vad kostade centralen i Sundsvall att bygga inkl all utrustning. Hur många arbetar där idag inkl ingenjörer och andra förutom flygledare? Än så länge så får man bara arbeta 1+1. Hur länge till och kommer det att någonsin bli 1+3? I modern tid nog den mest vilseledda satsning som staten godkänt.
Anmäl inlägget
@Kalle
Skrivet av C, 2017-12-22 09:32:10
Sundsvall är en beredskapsflygplats så det vore olämpligt att riva tornet. När ska man öppna för ambulansflyg? Jo nattetid. När brukar LFVs nätverk ligga nere för uppdateringar, jo nattetid.
Anmäl inlägget
Riv tornet!
Skrivet av Kalle, 2017-12-21 21:45:02
Dags för nästa steg i utvecklingen: Riv tornet och spara pengar, det lär behövas.
Anmäl inlägget
Va?
Skrivet av Anders, 2017-12-21 20:58:21
Jag trodde Sundsvall var fjärrstyrt sen i våras? Jösses vilken försening och kostsam sådan. Linköping blir fjärrstryrt först 2019/2020. Än så länge är det inga intäkter..... tur stt staten står bakom
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Totalförsvaret, 2017-12-21 18:25:49
Remote 100m bort, så ska all fjärrstyrning ske. Gör likadant på Swedaviaflygplatserna också. Ta initiativet LFV innan någon annan kör över er, lägg ner Arlandacentralen och gå ur farsen med värdigheten i behåll.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
Pilotshop
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev