Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

FlyViking i konkurs – kan återuppstå

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 2 januari 2018
Det blev drygt två år och ett halvt dussin flyglinjer. I dagarna meddelade norska inrikesflygbolaget FlyViking att de ställer in trafiken.

Det nya året är inte många dagar gammalt när årets första flygbolagskonkurs sker. Det är norska FlyViking som tog på sig utmaningen att utmana främst Widerøe på den norska inrikesmarknaden, som den 12 januari ställer in flygningarna. 

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att driva verksamheten vidare med det material vi har idag, skriver flygbolaget i en pressrelease daterad den 29 december.

Genom att på detta sätt genomföra vad man kallar en styrd avveckling hoppas man kunna minimera konsekvenserna för dem som drabbas, leverantörer, personal och kunder.

Tillsammans med beskedet om den inställda trafiken gör vd:n Helge Richardsen en delvis självrannsakande genomgång till varför flygbolaget, som 2016 startade i nuvarande form, inte lyckats överleva. Det har varit återkommande tekniska problem med flygplansflottan på tre Dash 8-100 med många inställda flygningar och som en följd av det misstro från resenärerna. Den ännu svaga markorganisationen har inte heller fungerat på de olika flygplatserna när problemen hopat sig samtidigt som den egna sajten för biljettbokningar fungerat dåligt.

– I eftertankens avslöjande ljus borde vi ha utarbetat bättre lösningar i verksamheten innan starten, slår Helge Richardson fast.

Den stora motgången kom dock redan när flygbolaget var helt nytt. En del i affärsplanen var att vinna en del av de upphandlade flyglinjerna i norra Norge. Men det misslyckades och Widerøe, som tilldelades dem, kunde därmed behålla sitt fasta grepp om trafiken på de mindre regionala flygplatser som FlyViking siktade på. Det har också pågått en del överhettade diskussioner mellan Widerøe och FlyVking som bildades av människor som tidigare flugit för det norska inrikesflygbolaget. 

De tre leasade flygplanen återlämnas efter den 12 januari till ägarna. En fjärde skulle ha tillförts flottan i november men på grund av tekniska problem kunde den inte tas i bruk. 

Samtidigt meddelas att en av flygbolagets linjer, den mellan Oslo och Ørland i mellersta Norge ska återuppstå. Ett nytt bolag ska bildas och köpa in ett befintligt flygbolag för att producera flygtrafiken. Enligt pressmeddelandet ska man även undersöka om det är möjligt att skapa en lönsam flygtrafik med en annan typ av flygplan på det halvdussin linjer i norra Norge som FlyViking trafikerat.

Ola Givær, tidigare pilot på Widerøe och en av de två huvudägarna i FlyViking har dock inte gett upp. I en kommentar till norska NRK skriver han:
– That which does not kill us, makes us stronger. Nytt år snart och nya möjligheter. Gott Nytt År, gott folk!

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

FlyViking er ikke konkurs.
Skrivet av Norge, 2018-01-05 20:01:57
Flyviking er ikke konkurs. Det er en styrt avvikling.
Anmäl inlägget
fly viking i kk
Skrivet av thomas, 2018-01-02 13:34:52
frågan är väl om de kan få fram nya pengar efter ett misslyckande. websidan fungerat dåligt! vilken inkompetens att inte få en sån viktig elementär sak att fungera, klantigt. Vinna upphandlingar! det borde man räknat på innan, en massa bortförklaringar, snarare så här brukar det se ut när piloter utan marknads/affärs kunskap startar flygbolag.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
Pilotshop
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev