Skriv ut   Tipsa en vän  

Widerøe och Norwegian i samarbete

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 januari 2018
Genomgående biljetter med Norwegian och Widerøe. Det är resultatet av det nya avtal som de två flygbolagen undertecknat. Men någon konflikt med den tidigare ägaren SAS finns inte, menar Widerøe.

Widerö
Widerö

En resa från någon av de mindre flygplatserna i Norge kan nu bokas samman med Norwegians avgångar från en större flygplats. Det är innehållet i den överenskommelse som Widerøe och Norwegian undertecknade i dagarna. Det innebär att det norska inrikesflygbolaget nu tar ytterligare ett steg bort från den tidigare ägaren SAS. Det är inte mer än drygt fyra år sedan, i maj 2013 som SAS sålde innehavet i Widerøe till en grupp privata ägare. Trots det har det funnits ett fortsatt nära samarbete, bland annat ger resor ombord på Widerøes flygningar Eurobonuspoäng. Undantaget är de linjer som ingår i den av norska staten upphandlade trafiken. 

Flygbolaget ser dock ingen konflikt i och med att man nu också inleder ett kommersiellt samarbete med Norwegian. I princip innebär det att en resenär får bonuspoäng på två olika flygbolag för samma flygning.

- Widerøe arbetar oavbrutet med att få till ett bredare flygutbud i de norska regionerna. Vi behåller vårt goda samarbete med SAS och kunden får nu fler resemöjligheter att välja på, säger Christian Skaug på Widerøe i ett uttalande. 

Det nya avtalet minimerar också effekterna av den norska flygskatten. En resa med två olika flygbolag på en sträcka kostade tidigare skatt för varje delsträcka. Det ändras nu.

– Nu kan resenärer till exempel flyga med Norwegian till Trondheim och vidare ut i kortlinjenätet utan att behöva betala dubbel passageraravgift, säger Thomas Ramdahl, kommersiell direktör på Norwegian.

Det norska flygbolaget befinner sig just nu i en stark expansionsfas. Nyligen korades man till det bästa inrikesflygbolaget i Norge och under de kommande månaderna blir Widerøe också en jetoperatör. Då levereras de tre första Embraer E-190-E2 som i sin tur ska sättas in på dels de tunga inrikeslinjerna där SAS och Norwegian tidigare varit ensamma, dels på nya internationella destinationer som München, Hamburg och London. Det blir också en helt ny linje mellan Bergen och Göteborg.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev