Skriv ut   Tipsa en vän  

airBaltic in i konkurrensen med SAS och Nordica på Arlanda

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 1 februari 2018
Stockholm är en av det estländska flygbolaget Nordicas viktigaste destinationer. Där ökar konkurrensen när Air Baltic börjar flyga också från Tallinn till Arlanda. Det är ett led i ambitionen på att bli ett samlande flygbolag för hela Baltikum.

airBaltic
airBaltic

Air Baltic är det största flygbolaget i Baltikum och har ambitioner att växa också från andra flygplatser än huvudbasen i Riga. Framför allt är det grannen Estland som är i fokus och redan idag flyger man närmare 400 000 passagerare från den marknaden bland annat till en rad europeiska huvudstäder. Det motsvarar cirka 10 procent av det totala passagerarantalet ombord på Air Baltic.

Nu har Stockholm hamnat i skottgluggen för den ökande konkurrensen om flygpassagerarna från Estland. Arlanda har länge varit en av de viktigaste destinationerna för Nordica, det estniska flygbolaget som uppstod efter konkursen i Estonian Air. Där får man nu ytterligare konkurrens, sedan tidigare flyger SAS året runt, när Air Baltic lägger in dussinet avgångar i veckan mellan de två städerna. Det ger en samlad kapacitet på cirka 50 rotationer i veckan mellan de två städerna. Air Baltic ska använda en Bombardier Q400 på de nya skandinaviska linjerna, en maskin som baseras i Tallinn.

Air Baltics skandinaviska expansion stannar dock inte där. Samtidigt som linjen till Stockholm går igång i oktober, börjar man flyga också Tallinn – Oslo och ytterligare ett halvår senare, våren 2019 blir det en linje till Köpenhamn.

Sedan tidigare strävar Air Baltic efter att öka Rigas betydelse som hubb för trafik i östra Europa. I och med att man nu även inkluderar Tallinn i flygbolagets växande linjenät, börjar man anta rollen som ett samlande flygbolag för alla de tre baltiska staterna. I Litauen finns idag inget nationellt flygbolag sedan det senaste försöket, Air Lituanica gick i konkurs 2015. Även där har Air Baltic börjat bygga upp ett linjenät, i första hand i konkurrens med Ryanair och Wizz Air.

Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Det här känns bekant
Skrivet av Lågprisprofilen, 2018-02-01 12:21:18
Gjorde inte AirBaltic exakt samma sak för typ tio år sedan. Man tänkte konkurrera ut Estonian Air i Tallinn. Men fick avveckla satsningen pga stora förluster.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev