Skriv ut   Tipsa en vän  

SAS skruvar ner kapaciteten under vintern

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 8 februari 2018
Mindre trafik på vintern, mer på sommaren. SAS gör nu en tydlig säsongsanpassning i början av året vilket märks tydligt av siffrorna för januari månad.

Januari är traditionellt en svag flygmånad, så även i år vilket SAS siffror från årets första månad visar: 1 870 000 passagerare sammanlagt på linjetrafiken och charterflygningarna. Det är en minskning med 5,5 procent jämfört med samma månad förra året. Den relativt kraftiga minskningen beror till del på att förra året var det år då SAS firade 70 år och genomförde en kampanj med hög kapacitet och ökad beläggning. I år är flygbolaget nere på ett vanligt år och en vanlig januari vilket har inneburit en säsongsanpassning där kapaciteten under januari minskades med 1 procent och antalet avgångar reducerades med 4 procent. Däremot ökade kabinfaktorn och antalet resenärer.

– Vi fortsätter att anpassa produktionen efter säsongsförändringarna i efterfrågan i enlighet med vårt omställningsarbete. Det innebär att vi under januari, som är en typisk lågsäsongsmånad, minskat produktionen. Trafiken har under de tre senaste månaderna utvecklats i linje med våra förväntningar, men med undantag för vår enhetsintäkt och yield som haft en lite starkare utveckling, säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef i SAS.

Anpassningen efter säsong har de senaste åren har haft ett tydligt mönster: mindre trafik på vintern och mer på sommaren. Det är en stor skillnad historiskt sett när SAS i princip flög samma trafikprogram året runt. En del i den ökade flexibiliteten sker med hjälp av de olika underleverantörerna och möjligheten att sätta in mindre flygplanstyper på sträckor där efterfrågan minskar under vintersäsongen. Det frigör i sin tur resurser i den egna flottan att öppna linjer till nya destinationer. De kommande månaderna öppnar SAS bland annat trafik till Madeira, Chambery och Genua.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Gör inte alla bolag det?
Skrivet av ABC, 2018-02-11 12:41:05
Vart man än åker tycker jag att det står rader av Ryanair, Jet2 och Easyjet parkerade för lågsäsongen. Gissar att den delen av personalen som vill fått möjlighet till tjänstledigt för långresor och annat kul. Konstigt att SAS inte gjort det tidigare...
Anmäl inlägget
B737
Skrivet av Leif, 2018-02-11 12:23:49
Sv Djevel-Kanskje fordi så A320 står på bakken med motorproblemer?
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av Ingen CL, 2018-02-09 18:55:14
Diavel tror att det är en Classic på bilden men det är definitivt en 737NG. Titta bara på motorinfästningarna...
Anmäl inlägget
Suck
Skrivet av Pilot, 2018-02-09 10:36:11
Det är ingen CL. Kolla på pitotrören.
Anmäl inlägget
Varför gammalt foto
Skrivet av Diavel , 2018-02-09 02:34:40
Undrar varför FT använder ett gammalt 737 classic foto för den här rubriken
Anmäl inlägget
De går bra nu!
Skrivet av Thorleif, 2018-02-08 19:44:12
Typiskt det går bra för SAS, då skruvar man ner?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev