Skriv ut   Tipsa en vän  

Flygbolagen lägger flygskatten på biljettpriset

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 februari 2018
Vem ska betala den kommande flygskatten, passagerarna eller flygbolagen? Det har diskuterats sedan det blev känt att den skulle införas. Nu pekar det mesta mot att det blir passagerarna som får göra det.

Ombord
Ombord
 
Det är en månad kvar till dess att Sverige sällar sig till de länder som har flygskatt. Den första april blir skatten verklighet, trots ett kraftfullt motstånd från branschen, från flygbolag och IATA. En av de frågor som flygbolagen själva brottats med är hur skatten ska hanteras. Skatten är kvantitativ, den utgår från hur många passagerare som flyger med ett flygbolag från en svensk flygplats. Flygbolagen betalar sedan in de olika beloppen beroende på om det varit en inrikesflygning, mellandistansflygning eller långlinje. Exakt hur stora summor det kommer att röra sig om är ännu oklart, det beror helt enkelt på hur många som väljer att flyga. Men tidigare har flygbolagen hävdat att det knappast går att ta ut hela skatten från passagerarna, det tål inte konkurrensen, särskilt inte på de inomeuropeiska flygningarna. I mars förra året frågade Flygtorget de fyra flygbolagen i Sverige med mest trafik hur de beräknade kostnaderna när skatten införs. Det gav följande summor för flygningarna i Sverige:

SAS - 800 miljoner 

Norwegian - 400 miljoner 

BRA - 200 miljoner 

Nextjet - 25 miljoner

Det var kostnader som baserades på att flygbolagen själva absorberar en del av skatten.

Men nu slår SAS fast att de, i alla fall inledningsvis, kommer att lägga hela den kommande flygskatten på biljettpriset. Det gäller de biljetter som säljs för avgångar efter den 1 april. Hur det blir sedan är oklart, fortfarande är flygbolaget osäkert på om det går att ta ut hela skatten på biljetten, men inledningsvis är det alltså passagerarna som får betala skatten.

Liknande tongångar hörs från några av de andra flygbolagen i Sverige.

– Vi lägger hela summan på biljetten och kommer att tydligt markera hur stor den är för resenärerna, säger Henning Lindberg på Nextjet till Flygtorget. 

Norwegian har ännu inte slutligt fattat beslut om hur man ska göra. Samtidigt flaggar man för att skatten kommer att påverka utvecklingen av nya linjer i Sverige.
 
– Som ett svar på din fråga om flygskatt så är svaret både ja och nej. Skatterna kommer att framgå på biljetten. Men, betalningsviljan för vissa biljetter kommer att bli lägre vilket innebär att lönsamheten på vissa linjer kommer att vara begränsad eftersom vi inte kan höja biljettpriset med motsvarande summa på alla biljetter, skriver Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson i ett mail till Flygtorget.
         
Enligt regeringens beräkningar ska flygskatten ge cirka 1,8 miljarder till statskassan. Av det satsar regeringen 100 miljoner som stöd till de minsta regionala flygplatserna som kompensation för ett eventuellt bortfalla av resenärer. Dessutom ska ytterligare 100 miljoner gå till forskning om biobränsle för flyget. Resterande 1,6 miljarder är hittills inte öronmärkta för flyget utan går in i statskassan. 

Kommentera artikeln
Det finns 15 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Bara början
Skrivet av Diavel, 2018-03-02 12:35:38
Flygskatten som offentliggjorts är ju självklart bara början, Klart att den kommer höjas så fort det bara går att göra..
Tråkigt att det blir dom fattigaste som kommer bli tvungna att avstå
Anmäl inlägget
Alla linjer drabbas inte av flygskatten
Skrivet av Skattebefriad, 2018-03-02 11:43:21
De fattiga får flyga mellan Pajala och Luleå den linjen är skattebefriad. Linjen flygs med ett flygplan med max 10 platser och är undantagna från flygskatt.
Anmäl inlägget
Jaha
Skrivet av Gh, 2018-03-01 18:31:45
1,6 miljarder in i det Anderssons svart hål.
Anmäl inlägget
Skatten drabbar de fattigaste
Skrivet av Kurre, 2018-03-01 09:26:43
Skatten drabbar inte flygbolagen eftersom den gäller alla, även utländska flygbolag.
Skatten tas ut "per passagerare" så är det självklart att passagerarna betalar, på ett eller annat sätt.
Det blir bara de fattigaste i samhället, pensionärer, ensamstående, arbetslösa och studenter som kommer att behöva avstå från att resa på semester eller besöka släktingar.
Alla andra flyger som vanligt, och med en politikerlön märks det inte alls, jobbet betalar.
Märklig politik från en S-ledd regering.
Anmäl inlägget
Vad annars
Skrivet av Sherlock Holms , 2018-03-01 08:23:01
No shit
Anmäl inlägget
Den som lever får se
Skrivet av Lars, 2018-02-28 23:37:35
Tror att skatten i första hand kommer att dämpa ökningstakten.
Staten behöver pengar för att stödja de regionala flygplatserna. Skatten kommer att göra nytta på ett eller annat sätt.
Anmäl inlägget
Trams!
Skrivet av SAS A340, 2018-02-28 19:42:22
Seriöst! om det hänger på några hundralappar för att ta flyget i EU eller andra sidan klotet så ta tåget eller bara låt bli! Trams! 99% kommer fortsätta som vanligt, vilket jag tycker är bra.
Anmäl inlägget
Konsumenten är som alltid förloraren
Skrivet av Revisorn, 2018-02-28 17:56:33
Vem annars ska betala. Detta är S politik när den är som bäst. Born free taxed to death! Vänsterpolitik som tar från de fattiga och ger till de rika. Tyvärr ingen som förstår. Men hur mycket tjänar S, V och MP politiker jämfört med sjuksystrar och andra i samhället. Hur mycket skatt betalade Margot W i många år?
Anmäl inlägget
Miljöskatt var ordet
Skrivet av Henke, 2018-02-28 15:55:55
Det mest intressanta att 89% av den sk "miljöskatt" ska gå ner för att täcka tomrum i statskassan!
Anmäl inlägget
Sak samma.
Skrivet av Fritz Klyka, 2018-02-28 13:48:02
Det gör detsamma om jag får betala skatten eller ej. Jag kommer att flyga i fortsättningen också. MiljöPuckorna kan dra åt helvete.
Anmäl inlägget
Konstigt
Skrivet av Ro1, 2018-02-28 13:07:49
Ja det är väl märkligt att det har diskuterats länge när man kan förstå hur det kommer bli på några få minuter. Det är ett intressant argument att flygbolagen ska "betala själva". Varifrån får de sina pengar? De kommer till 100 % från sina kunder. Men det är väl också en överraskning att diskutera länge.
Anmäl inlägget
Ryanair
Skrivet av Diavel, 2018-02-28 12:47:25
Det är väl mest Ryanir, Wizzair mfl. som kommer ta kostnaden, pga sina orealistiskt låga biljettpriser
Anmäl inlägget
Har man
Skrivet av Henq, 2018-02-28 10:31:42
Har man inte råd att flyga skall man inte flyga
Anmäl inlägget
Just det!
Skrivet av Läser innantill, 2018-02-28 09:10:39
Det är just det som har varit alternativet. Om bolagen av konkurrenshänsyn inte kan ta ut hela skatten på passagerarna så återstår att betala själva. Den som följt debatten en aning vet att det - precis som det står i artikeln - har diskuterats länge.
Om man ser en vinkel beror det alltid på var man själv står...
Anmäl inlägget
Alternativ?
Skrivet av Ro1, 2018-02-28 08:48:57
Hur skulle de annars göra? Dra skatten från sin vinst? Det är väldigt vinklade nyheter här som får Fox News att verkligen verka vara Fair And Balanced i en jämförelse.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev