Skriv ut   Tipsa en vän  

Rekordår för LFV men minus i kassan

Notiser, Anders Carlsson, den 14 mars 2018
2017 blev ännu ett rekordår i svenskt luftrum; antalet flygrörelser uppgick till 762 000 vilket är en ökning med 5 procent jämfört med 2016. Trots det slutade ekonomin för året på minus. Det skriver LFV i 2017 års årsredovisning.

LFVs omsättning 2017 uppgick till 3,3 miljarder kronor och resultatet efter finansiella poster blev minus 78 miljoner kronor. Trafikökningen innebar visserligen ökade intäkter under fjolåret men med nuvarande avgiftsmodell får LFV inte behålla hela intäktsökningen. Det låga ränteläget innebär ökade kostnader för pensionsskulden vilket också påverkar resultatet negativt.

– LFVs leverans har varit mycket stabil under året. 99,9 procent av flygningarna en route i svenskt luftrum har genomförts utan några förseningar förorsakade av flygtrafiktjänsten, säger LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas.

Under året har LFV bidragit till ett flertal projekt och initiativ. Bland annat avtalet om Bällsta radar som möjliggör mer bostadsbyggande i Stockholmsregionen och i november tecknades avtalet med Swedavia om flygtrafikledning på distans för flygplatserna i Kiruna, Umeå, Östersund och Malmö.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vad händer?
Skrivet av Bertil, 2018-03-14 21:15:35
Hur kan landets ledande politiker tillåta ledningen och styrelsen på LFV att köra affärsverket i botten? Vem bär ansvaret. Vi skattebetalare kommer tvingas skjuta in minst 250 miljoner per år för att LFV flytande. Är det verkligen nödvändigt när det finns leverantörer som kan ta över verksamheten i morgon? Så oansvarigt skött allting och det sedan 2006.
Anmäl inlägget
RTS!
Skrivet av Tjompen, 2018-03-14 17:35:07
Framtiden är ljus! LFV har investerat miljardbelopp i fjärrstyrning och bygger nu en central som kan minska kostnaderna med upp till hela en promille!
Anmäl inlägget
Personal
Skrivet av HQ, 2018-03-14 15:08:26
Att man dessutom har stora delar av personalen mot sig kan väl inte heller vara så optimalt...
Satsa ALLA resurser istället på att övertyga regeringen att det inte är möjligt att bedriva verksamheten långsiktigt med nuvarande avgiftsmodell.
Anmäl inlägget
Det ser inte bra ut framöver för LFV
Skrivet av Revisorn, 2018-03-14 10:17:51
Idag är soliditeten under 10% och räntabilitet. Framtill 2024 kommer LFV att förlora ca 1,3 miljarder. Det egna kapitalet är negativt 2022. Är detta ett resultat av den kritik som Riksrevisionen just utrett. Ägarstyrningen är under all kritik när det gäller både Luftfartsverket och Sjöfartsverkets verksamheter enligt Riksrevisionen. Kanske dags att lägga ner all verksamhet som inte generar positiva resultat. Fjärrstyrd flygledning är ett bra exempel på projekt som aldrig kommer ge "payback".
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev