Skriv ut   Tipsa en vän  

Sena motorleveranser stoppar Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 april 2018
Den planerade trafiken till Kanada försenas ett år och flygprogrammet i Argentina två månader. De stora motortillverkarna hinner inte med leveranserna och det drabbar nu bland andra Norwegian.

Airbus och Boeing har dragit upp produktionshastigheten för A320-familjen och MAX-familjen. Det har gjort att en del underleverantörer har svårt att hänga med, bland andra motortillverkaren CFM International och nu påverkar det flygplanstillverkarnas möjligheter att leverera flygplanen i den takt som är planerad. Bland andra Qatar har råkat ut för förseningar och den senaste i raden är Norwegian som nu måste skjuta på introduktionen av nya linjer i både Europa och Kanada. Det rapporterar Bloomberg.

I första hand är det introduktionen av nya linjer från Europa till Kanada påverkas. Rutterna till bland annat Toronto skulle ha flugits med två nya B737MAX och startat den 23 juli men leveransfördröjningen på fyra veckor gör att Norwegian backar från planerna: En månad kortare försäljningsperiod fungerar inte och nu flyttas premiärflygningarna till våren 2019.

Den inställda trafiken till Kanada är inte de enda motgångarna för Norwegian just nu. Ett antal av linjerna mellan de mindre flygplatserna i Storbritannien och USA har inte fått det gensvar som Norwegian räknat med och de läggs därför ner. Det gäller bland annat Edinburgh – Hartford och Flygningarna till Providence från Cork och Shannon. 

Norwegian är inte ensamma om planer på lågkostnadstrafik mellan Kanada och Europa. Air Transat och Westjet tillhör konkurrenterna tillsammans med Primera Air som är launch-customer på den nya A321LR. Om även de har drabbats av förseningar är oklart.

De försenade flygplansleveranserna kan också komma att påverka starten av Norwegians ambitiösa flygprogram i Argentina. I dagsläget har starten av de regionala linjerna skjutits fram från augusti till oktober. Det innebär å andra sidan att trafiken kommer igång när den argentinska marknaden går in i högsäsong.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev