Skriv ut  

USA river Iranavtalet – det hotar Airbus och Boeing

Notiser, Anders Carlsson, den 11 maj 2018
De två stora flygplanstillverkarna har beställningar på drygt 200 flygplan från Iranska flygbolag. När USA nu hoppar av det internationella avtalet med Iran, är det beställningar som troligtvis fryser inne.

USA har beslutat att hoppa av det avtal som finns med Iran och som lättat på de blockader som funnits mot landet. Därmed är man tillbaka på den hårda linjen och det kommer av allt att döma att slå mot Boeing och i förlängningen av det också Airbus. Boeing har sedan två år en order liggande från de två flygbolagen Iran Air och Iran Aseman Airlines på sammanlagt 110 nya flygplan, såväl B737MAX som B777. Sätts sanktionerna i kraft lär den beställningen bli annullerad.

Även Airbus har stora beställningar från Iran, ett 100-tal flygplan ur A320-familjen och regionalmaskiner från ATR. Några av dem är redan levererade. De är till del byggda med amerikanska komponenter och hamnar i och med det på embargolistan. Airbus kan visserligen ansöka om tillstånd från USA att ändå få exportera flygplanen men troligtvis är även den beställningen nu hotad.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Inget större hot...
Skrivet av Joe, 2018-05-15 11:56:31
Med tanke på att Boeing har en order backlog på 5800 plan och Airbus på 7200 så skulle jag säga att ingen av tillverkarna är särskilt hotad av att 100 plan var försvinner ur orderstocken. Någon annan som får sina plan lite tidigare bara...
Anmäl inlägget
Hot
Skrivet av L, 2018-05-15 10:32:47
Iran hotar inte världen så varför skriver du det "Moralgubben"? Det är ju inte sant. Avtalet sägs upp därför att Trump inte kan leva med någonting som är underskrivet av Obama. Så är det och den omvittnat naive och känslomässigt outvecklade Trump behöver inte mer grund än så för att agera.
Anmäl inlägget
Hotet
Skrivet av Moralgubben, 2018-05-11 11:19:53
Iran hotar Världen - därför sägs avtalet upp. I sammanhanget låter det då väldigt cyniskt att uttrycka det som att det ”hotar” amerikansk flygplanstillverkning. Den nuvarande amerikanska politiska administrationen är knappast känd för att försämra för sin inhemska industri. Global säkerhetspolitik går dock före.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev