Skriv ut  

Landvetter först med flygbolaget Laudamotion

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 oktober 2018
Ny linje och nytt flygbolag. Landvetter får en efterlängtad linje till bilstaden Stuttgart samtidigt som flygbolaget Laudamotion gör debut på den svenska marknaden.

Laudamotion
Laudamotion
 
Det har kommit en hel rad pressreleaser från Landvetter flygplats de senaste veckorna och de handlar nästan uteslutande om en sak: nya linjer. Åtta av de tio senaste releaserna presenterar nya destinationer och nu är det dags igen: Direkttrafik mellan Stuttgart och Göteborg, en flyglinje som siktar på näringslivet.
 
– Den nya direktlinjen mellan Göteborg och Stuttgart är en efterlängtad nyhet som framför allt underlättar för våra affärsresenärer. Gemensamt är att både Västsverige och Baden-Württemberg-regionen har en bilindustri med starka varumärken och en stor skara underleverantörer, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Trafikstart är den 1 april nästa år med två avgångar i veckan och flygbolaget Laudamotion sätter in en A320 eller A321 på sträckan. Marknaden för den nya linjen vilar på de cirka 16 000 personer som årligen flyger till Stuttgart från Göteborg och via någon transitflygplats. Swedavia räknar med att den gruppen kommer att växa med en direkt förbindelse samtidigt som den också underlättar för inkommande tyska privatresenärer. Tyskland är västsvenskarnas tredje mest besökta land och Stuttgart blir Göteborg Landvetters sjätte tyska destination, tillsammans med Berlin, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf och München.

Laudamotion blir alltså ensamma på linjen till Stuttgart från Göteborg. SAS flyger dock dagligen från Arlanda och under vintrarna finns även en omfattande trafik till Arvidsjaur och biltesterna där. I samband med att Göteborg öppnar tar Laudamotion också upp konkurrensen med SAS på Kastrup. Där blir det trafik sex dagar i veckan, vilket ska jämföras med att SAS flyger tre gånger dagligen från Köpenhamn till Stuttgart, oftast med en CRJ-900.

Göteborg blir alltså först i landet med det nygamla flygbolaget Laudamotion. Det startades 2004 ursprungligen under namnet Amira Air och var specialiserade på businessflyg och VIP-charter. För snart tre år sedan köpte Niki Lauda flygbolaget och döpte om det till Laudamotion. Tidigare i år kunde den tidigare racerföraren också ta över Niki Air, det flygbolag som han startat och ägt men som nu var konkursmässigt. I ett slag hade flygbolaget 15 Airbusmaskiner i flottan och har sedan dess börjat bygga upp ett linjenät i Europa. Sedan i augusti äger Ryanair 75 procent av Laudamotion.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ny livery kommer i 2019...
Skrivet av Christian, 2018-10-19 09:46:06
De har en ny livery som presenterades under hösten och som kommer målas på flygplanen först i början av 2019 när de får sina nya A320/321. Just nu kör de med en sparsam gammal airberlin-målning eftersom de tog över deras flygplan men den nya liknar Ryanairs fast den är röd istället. Googla bilder så får ni se.
Anmäl inlägget
STR
Skrivet av Flög med Laudamotion, 2018-10-18 18:20:11
Laudamotion är numera ultra low cost, ägd av Ryanair och liknar Ryanair.
Liknar inte alls Air Berlin.
Vänta tills du ser Laudamotion uniform.
Anmäl inlägget
AB
Skrivet av @Rebirth, 2018-10-18 16:08:20
Kan bero på att Man övertagit en del av de maskiner som Air Berlin flög innan konkursen. -Titta noga, så ser du att det tom står airberlin.com på buken.... Klart billigare o flyga maskinen som den är, än o lägga pengar på ny design.
Anmäl inlägget
AB
Skrivet av Rebirth, 2018-10-18 09:41:39
Liknar Air Berlin. Kul med Stuttgart
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev