Skriv ut  

Luftbro till Östersund i vinter

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 oktober 2018
Upp till tretton dagliga avgångar bara från Stockholm. Åre Östersund flygplats för en betydande trafikökning i vinter, både inrikes och från Storbritannien.

Åre-Östersund är en av de flygplatser som har nära till skidbackarna och det är något som skidturisterna, både inom och utom landet, har upptäckt. Ett av de mer otippade flygbolagen är Easyjet som för två år sedan drog igång en linje från London. Det visade sig vara ett lyckokast, trafiken kom tillbaka året därpå och under kommande vintertidtabell är det två avgångar i veckan från Gatwick. Framgångarna med den trafiken gjorde att flygbolaget satsade på en linje från Köpenhamn för skidande danskar och sydsvenskar. Easyjet har fortsatt sitt fokus på flygplatsen i Jämtland med ytterligare en linje under kommande vinter, direkt från Bristol i Storbritannien.

– Tre destinationer under loppet av tre år är en utveckling över förväntan, men också ett tydligt bevis på att det utvecklingsarbete som görs från många turistföretagare gjort att vi på kort tid blivit ett mycket uppskattat resmål, säger Karin Gydemo Grahnlöf, Jämtland Härjedalen Turism.

Nu har även Norwegian meddelat att de återupptar trafiken från Arlanda till Åre-Östersund. Den har legat nere i tiotalet år sedan ett första kortare försök att ta över den trafik som Fly Nordic flög och som ingick när Norwegian köpte bolaget.

– Vi är glada att Norwegian nu återvänder till vår region med en direktlinje under vintersäsongen. Det är mycket bra för vinterturismen att fler resenärer nu kan resa direkt från Stockholm, säger Peter Fahlén, flygplatschef på Åre Östersund Airport.

Norwegian ska i ett första skede flyga två gånger i veckan, torsdagar och söndagar med start den 27 december och fram till 28 mars med möjlighet till förlängning.

Det innebär att konkurrensen på trafiken till Åre Östersund ökar när Norwegian, SAS och BRA alla tre flyger från Stockholm. SAS har upp till sju dagliga avgångar från Arlanda, bland annat på torsdagar när också Norwegian flyger från Arlanda. Lägg till BRA som flyger fem gånger dagligen från Bromma så blir det vissa dagar tretton dagliga avgångar från Stockholm till Åre Östersund. Med en blandning av flygplan, ATR72, B737-600, B737-800 och A320 kommer det att under den mest hektiska perioden att produceras cirka 1 700 stolar per dag enkel väg mellan de två destinationerna.

Lägg till att BRA flyger en del direkttrafik från Malmö under vintern och de tre linjerna med Easyjet så blir det närmast en luftbro med skidturister upp till flygplatsen i vinter.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sportlov
Skrivet av O, 2018-10-19 09:29:10
Även SAS flyger en del sportlovsflighter direkt till Östersund från Malmö, Ängelholm och Göteborg.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev