Skriv ut  

KLM: Över 500 avgångar från Skandinavien

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 november 2018
Air France-KLM skruvar upp trafiken inför den kommande vintersäsongen. Sammantaget blir det 502 avgångar i veckan från Skandinavien, flest från Norge med Sverige som god tvåa.

KLM
KLM
 
Det är en kraftig ökning, både i antalet avgångar och antalet stolar när Air France och KLM nu gått in i vintertidtabellen. Vid sidan av de traditionella linjerna mellan respektive huvudstäder, har framför allt KLM valt att fokusera också på en rad regionala flygplatser i de tre länderna.
           
I Sverige är det Linköping och Växjö som har direkt trafik till Amsterdam. Linköping har successivt vuxit och har idag upp till tre dagliga avgångar medan Växjö fick sin linje i våras och där allt pekar på att den nu blir kvar. Det har gjorts försök tidigare med egen upphandlad trafik och inhyrda flygbolag men när KLM själva valt att själva flyga trafiken, har beläggningen stabiliserat sig. 
 
- Vi ökar antalet veckoavgångar i Sverige med fyra procent och det är något rutten Växjö-Amsterdam varit starkt bidragande till. Båda linjerna ger en bra inmatning till Schipol, säger Carina Bergqvist som är kommunikationschef på Air France-KLM i Sverige till Flygtorget. 

Det gör att KLM idag flyger från fyra svenska städer medan samarbetspartner Air France har två, Göteborg och Stockholm, dels i egen regi, dels med egna dotterbolaget Joon. Tidigare hade KLM codeshare med Nextjet, främst på trafiken i Norrland. Hur den eventuellt ska ersättas är i nuläget oklart.
           
Men det är Norge som är KLM’s stora marknad i Skandinavien vad gäller destinationer. I dagsläget har det holländska flygbolaget trafik på sju städer: Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen, Torp, Kristiansand och Ålesund. KLM har även codeshare med Wideröe vilket ytterligare förstärker fotfästet i Norge. KLM använder en blandning av Embraer- och Boeingmaskiner i trafiken på Norge.
           
I Norge flyger KLM dubbelt med Air France på Oslo och nu också Bergen. Den linjen startade i våras, trafikeras av Joon och där har kapaciteten växlats upp till A320. 
           
Danmark är den minsta marknaden i Skandinavien med tre destinationer: Köpenhamn, Billund och Aalborg. I gengäld flyger man dock sju dagliga förbindelser mellan Schipol och Kastrup. 
           
Sammantaget har Air France och KLM ökat antalet avgångar till Skandinavien med två procent och har under vintern 502 flygningar per vecka. Antalet stolar har ökat med fem procent.
 
- Framtiden ser ljus ut och jag är trygg i vår utökade kapacitet i Skandinavien, säger Paul Terstegge, General Manager Air France-KLM norra Europa.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev