Skriv ut  

Boeing köper stora delar av Embraer

Notiser, Anders Carlsson, den 19 december 2018
Embraer släpper in Boeing som tar över 80 procent av den civila produktionen och därmed ”gör en airbus”. Embraers regionala jetmaskiner passar in i Boeings produktprogram under Boeing 737.

Airbus köp av 51 procent av Bombardiers tillverkning av C-serien, slog ner som en bomb när den presenterades förra året. Det var en affär som dels räddade tillverkningen av den nya regionaljetmaskinen, dels gav Airbus en produktportfölj som storleksmässigt passade in i skalan under de egna maskinerna.

Det faktum att Boeing ni köper in sig i brasilianska Embraer är en inte lika stor överraskning, Boeing har samma behov av flygplan i storleksordningen under Boeing 737. Den amerikanska flygplanstillverkaren tar nu över 80 procent av den civila produktionen hos Embraer som då lyft ut ur Embraer-koncernen.

Ledningen för det nya bolaget ska fortsatt vara från Brasilien och det är ännu inte klart om de regionala jetmaskinerna ska döpas om till Boeing. Förhandlingarna fortsätter om Boeing också ska ta över delar av ansvaret för den militära transportmaskinen KC-390, en ”mini-hercules” som bland andra det svenska flygvapnet studerat.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev