Skriv ut  

DN: Ge inte upp SAS

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 16 september 2008
Om Lufthansa tar över SAS kommer antalet direktlinjer från Sverige att bli färre och det är inte säkert att ett övertagande skulle vara förenligt med EU:s konkurrensregler. SAS måste förmodligen försvinna för att vi ska förstå hur mycket vi kommer att sakna det, skriver Dagens Nyheter i en ledare på tisdagen.

Om Lufthansa tog över skulle SAS trafiknät förmodligen bli mindre och resenärer skulle tvingas flyga via Frankfurt eller München.

- Utan att vara flygpatriot kan man stillsamt konstatera att en sådan utveckling inte ligger i svenska resenärers intresse, skriver DN.

Ledaren föreslår i stället att SAS fortsätter att dela företaget i nationella delar så att de nationella flygbolagen får större ansvar för den egna verksamheten. Om bolagen inte klarar sig bör en försäljning övervägas, men först då.

En kultur av strejker och känsla av odödlighet präglar SAS och rättvisetänkande har ofta gått före företagsekonomiska överväganden. Men varumärket är fortfarande starkt och det vore förhastat att ge upp hoppet om att utvecklingen går att vända, skriver DN.


   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev