Skriv ut  

Larm om vingklaffar nådde inte piloterna

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 16 september 2008
Ett defekt larmsystem kan ha bidragit till att Spanairs flygplan kraschade i Madrid förra månaden. Det visar en preliminär rapport från haveriutredarna som den spanska tidningen El Pais har tagit del av.

Vingklaffarna sträcktes inte ut till fullo när Spanairs MD-82 accelererade längs startbanan men piloterna fick inget larm om att allt inte var som det skulle.

Utredarna betonar att det inte behöver vara en direkt orsak till kraschen, skriver Sky News. Uppgifterna i den nya rapporten bygger på inspelningar av flygdata och röstsamtal i cockpit som har sparats i planets så kallade svarta låda.

SAS-ägda Spanair har bekräftat att rapporten har distribuerats till Spaniens regering och till flygplanets tillverkare Boeing. Spanair vill inte kommentera preliminära uppgifter utan inväntar slutrapporten, skriver brittiska The Guardian.

Olyckan inträffade den 20 augusti, kort efter att Spanairs flygning JK 5022 lyfte från Barajas-flygplatsen i Madrid. Det var den värsta flygolyckan i Spanien på 25 år. Av 172 passagerare och besättningsmedlemmar överlevde bara 18.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev