Skriv ut  

Spanairs tekniker riskerar åtal

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 16 oktober 2008
Den domare i Spanien som leder undersökningen av dödsolyckan 20 augusti på flygplatsen Barajas i Madrid överäger att på 154 punkter åtala det SAS-ägda flybolaget Spanairs tekniker för vållande till annans död. Detta enligt obekräftade uppgifter på nyhetssajten TypicallySpanish, som publicerades på torsdagens morgon.

Spanairs flygplan av typen MD-82 kraschade till marken strax efter piloten inledde ett andra startförsök. Av 172 personer ombord överlevde bara 18.

Haveriutredarnas preliminärrapport säger att olyckan orsakades av ett problem med planets vingklaffarr, som inte var korrekt inställda för start.

Domaren, Javier Pérez, kan också komma att åtala tre tekniker som var ansvariga för planets underhåll efter det avbrutna första startförsöket samma morgon.

Han ska avgöra om teknikerna borde ha upptäckt att ett larmsystem inte fungerade, ett fel som gjorde att piloterna aldrig uppmärksammades på problemet med vingklaffarna.

- Vi på SAS kommenterar inte uppgifter om den pågående utredningen. Enligt haverirapporten var det en kedja av händelser som ledde fram till olyckan, varför en domare väljer att peka ut enskilda personer måste någon på plats i Spanien förklara, säger Bertil Ternert, SAS-gruppens kommunikationschef, till Flygtorget.

Spanairs representant i Madrid ber att få återkomma inom kort eftersom han håller på att samla information om uppgifterna.

TypicallySpanish anger inte någon källa till uppgifterna som publicerades denna morgon.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev