Skriv ut  

Europas flygplatser pallar inte trycket - från flyget

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 31 oktober 2008
Kalabaliken i flygbranschen och världsekonomin till trots, flyget fortsätter att växa och efterfrågan på flygtjänster kommer att fördubblas till år 2030, då 20,4 miljoner flygningar kommer att genomföras, bara i Europa.

Nu varnar branschorganisationer om att flygplatsernas kapacitet inte räcker till. I deras beräkningar kommer miljontals flygningar att stå utan start- och landningsbana, samtidigt som förseningarna skjuter i höjden när trängseln ökar på de största flygplatserna.

Det visar en studie som publiceras i november av Eurocontrol, en organisation med 38 europeiska medlemsländer, som vill skapa ett gränslöst europeiskt luftrum.

I "Challenges of Growth 2008" skriver organisationen att år 2030 kommer åtminstone 19 europeiska flygplatser inte ha plats för fler flygningar. Eftersom varannan flygning kommer att passera någon av dessa fullbelagda flygplatser kan förseningarna komma att skjuta i höjden. Antalet flygningar som inte kan hysas på någon flygplats alls kommer att uppgå till 2,5 miljoner.

rangertorn_lfv

Informationen publiceras tillsammans med ACI, som organiserar flygplatser i hela världen och representerar omkring 440 flygplatser i 45 europiska länder. Dessa flygplatser hanterar 90 procent av den kommersiella flygtrafiken i Europa, enligt ACI.

På onsdagen inledde de båda organisationerna ett samarbete som syftar till att förbättra de europeiska flygplatsernas infrastruktur och kapacitet. Effektivare användning av flygplatserna ska spara pengar åt flygbolagen, till exempel genom att minska flygplanens tid på marken och genom att förhindra trafikstockningar.

Förbättringarna syftar också till att minska flygplanens bränslekonsumtion, både på marken och i luften, skriver de två organisationerna i ett pressmeddelande.

Men ACI:s generaldirektör, Olivier Jankovec, säger också att rapporten från Eurocontrol larmar om behovet av ny infrastruktur.

- Alla vet att det inte räcker att optimera flygplatsernas nuvarande kapacitet.

ACI = Airports Council International.

EUROCONTROL = the European Organisation for the Safety of Air Navigation.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev