Skriv ut  

Tillgänglighet är viktigt för ekonomin

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 14 november 2008
En långvarig nedgång i världsekonomin kan leda till en försämrad tillgänglighet med flyg, som i sin tur kan leda till minskade exportintäkter för Sverige. Det visar en rapport som på torsdagen presenterades vid konferensen Flyg med Framtid.

Turismens utredningsinstitut i Göteborg har studerat hur en nedgång i världsekonomin påverkar flygbranschen och turistnäringen i Sverige.

Analysen visar att en försämrad tillgänglighet till Sverige kan minska landets intäkter med upp till 7,7 miljarder kronor.

Turismen till Sverige inbringade förra året nästan 88 miljarder kronor, från utländska besökare. Hittils i år har turismen från utlandet ökat med sexprocent.

thomas_brühl

Många flygförbindelser är en av faktorerna bakom framgången, säger Thomas Brühl, vd för företaget VisitSweden, som marknadsför Sverige utomlands.

Utredningen identifierar fyra faktorer som skulle kunna resultera i en tillbakagång för flygtrafiken:

BNP-utvecklingen på utlandsmarknaderna, förändring av flygpriser, minskad efterfrågan på grund av miljöhänsyn och handeln med utsläppsrätter i EU som från och med 2012 även inkluderar flyget.

- Utvecklingen av tillgänglighet till Sverige måste följas kontinuerligt eftersom vi kan ta marknadsandelar under en konjunkturnedgång, säger Tomas Brühl i ett pressmeddelande på torsdagen.

Rapporten "Flygets betydelse för Sverige som turistland" är genomförd på uppdrag av LFV, Nutek, VisitSweden, Göteborg & Co, Västsvenska turistrådet, Malmö stad och Tourism in Skåne.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev