Skriv ut  

Ny flygmotor ska sänka bränsleförbrukningen

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 15 januari 2009
På onsdagen blev det klart att Volvo Aero får en ny roll i EU-projektet Clean Sky, en forskningssatsning för att utveckla flygmotorer som genererar mindre utsläpp. Volvo Aero ska medverka i utvecklingen av en ny propellerfläktmotor, som kan ge en sänkning av bränsleförbrukningen på mellan 15 och 20 procent.

Det meddelar Volvo Aero i ett pressmeddelande på torsdagen.

Flygmotorerna i projektet kallas Open Rotor och innebär att man använder en fläkt utan kåpa. Motorn, som sägs vara ett mellanting mellan turboprop och turbofläkt, ska främst användas i flygplan med minst 100 säten.

De nya motorerna har en diameter som är dubbelt så stor mot den som används i dag. Därmed arbetar motorn med ett större luftflöde, oavsett flyghastighet.

Energin kan utnyttjas bättre, samtidigt som bränsleförbrukningen minskar, skriver Volvo Aero.

- På ett medeldistansplan kan 12-20 procent bränsle sparas med den här teknologin. Till dessa förbättringar kan läggas 10-15 procent som ett nyutvecklat konventionellt flygplan kan ge.

- Enligt bedömare i branschen lär det inte finnas någon annan teknik det närmaste decenniet som kan ge en lika stor förbättring som denna.

Totalt investerar Volvo Aero närmare 100 miljoner kronor i Clean Sky; EU skjuter till ett lika stort belopp. Clean Sky väntas vara avslutat 2014.

open-rotor_volvo-aero

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev