Skriv ut  

Fjällflygaren Knut Hedström har avlidit

Flygnyheter, Lotta Isacsson, den 16 april 2009
Profilen, legendaren och Norrlandsflygs grundare Knut "Knutte" Hedström avled i dagarna.

-- Det var alltid oerhört spännande att träffa och prata med honom om hans liv och verksamhet. Tillsammans med sin hustru har han också utvecklat Norrlandsflyg på ett fantastiskt sätt, säger Per Töörn, förbundsdirektör i SFR, Svenska Flygföretagens Riksförbund, till Flygtorget.

Knutte Hedström föddes 1917. Han kom från enkla förhållanden och startade tidigt sin yrkesbana som skogsarbetare. Men flygvärlden lockade honom, och bekostat med hjälp av en tids vargjakt under slutet av 40-talet, tog han sitt flygcertifikat.

Knut Knutte Hedström

Knutte blev med åren ett välkänt ansikte inom helikopterbranschen och brann för att ge glesbygdens människor möjlighet att snabbt få sjukvård vid exempelvis olyckor.

1961 i Gällivare grundade han sitt livsverk Norrlandsflyg, då under namnet Fjällflyg AB. Tillsammans med sin hustru Monica byggde han upp företaget som idag bland annat ansvarar för en stor del av den luftburna ambulanstrafiken i Norrbotten och Göteborg.

Per Töörn berättar:

-- Knutte har varit en stor tillgång för helikopterbranschen. Han har varit ledande i utvecklingsfrågor och har utvecklat ambulans- och SAR-verksamheten på ett fantastiskt sätt.

 -- Han har i många år varit med på SFR:s årsmöten och varit drivande även där. Han har alltid varit väldigt trevlig att umgås med. Jag är imponerad av honom.

Knut Hedström och Monica Hedström
Knutte med hustrun Monica

I januari i fjol såldes Norrlandsflyg till Scandinavian Helicopter Invest AB. Knutte var då 92 år gammal och hade hela tiden varit aktiv i företaget. I samband med försäljningen sa han till Norrländska Socialdemokraten:

"Det känns skönt, efter 48 år i samma jobb får det vara nog. Detta är ett livsverk jag är stolt över, absolut, det har gått bra hela tiden, varit tungt många gånger men det är så det ska vara.".

Bok Knutte Hedström

Knuttes självbiografi "Fjällflygaren Knut Hedström" gavs ut på Norrlandsflygs förlag 2006 och kan alla gånger kategoriseras som en bit svensk flyghistoria. Ett citat ur boken anspelar på Knuttes väg in i flygbranschen, liksom det tidvis tuffa livet:

"Vargen har varit en viktig del i mitt liv. Den hjälpte mig att förverkliga min dröm, att bli pilot. De vargar jag mött senare i mitt liv har varit vargar i människokläder. Jag kan lova er att de är mycket farligare än de verkliga vargarna."

Samtliga bilder: Norrlandsflyg


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev