Skriv ut  

Världsomfattande miljömål presenterat av AGD-gruppen

Miljö, Lotta Isacsson, den 10 juni 2009
Låt alla internationellt verksamma flygbolag delta i handel med utsläppsrätter, upprätta globala och sektorala miljömål och administrera arbetet via en internationell organisation.
Det är huvudspåren i det förslag AGD-gruppen och The Climate Group avser presentera vid klimatkonferensen i Köpenhamn i december.

Finnair, en av medlemmarna i the Aviation Global Deal Group, AGD, skriver i ett pressmeddelande att en världsomfattande överenskommelse mellan alla internationellt verksamma flygbolag bör göras. Gruppen presenterar tre grundtankar:
  • Internationella luftfartsförbindelsers koldioxidutsläpp bör åtgärdas genom globala avtal, snarare än ett "lapptäcke" av regionala initiativ. Dels för att förhindra "koldioxidläckage", dels för att upprätthålla lika villkor.
  • Ett övergripande mål ska upprättas för varje sektor. Detta i syfte att säkerställa att sektorn spelar sin roll i det globala arbetet med utsläppsminskningar. Sektorn ska ha fri tillgång till en global kolmarknad. 
  •  En internationell organisation ska administrera hela systemet.

Det övergripande målet är att utsläppen år 2050, beräknat på dagens ökningstakt, ska ha reducerats med minst 50 procent.


FOTNOT  I AGD-gruppen ingår, förutom Finnair och organisationen The Climate Group: Air France-KLM, British Airways, Cathay Pacific, Virgin Atlantic, Qatar Airways, BAA och Virgin Blue Airlines.


Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev