Skriv ut  

Qatar Airways skriver flyghistoria

Flygnyheter, Redaktionen, den 13 oktober 2009
Qatar Airways genomförde historisk flygning från London Gatwick till Doha. Det blev världens första passagerarflygning med bränsle framställt av naturgas vilket bidrar till en bättre miljö.

Igår kväll genomförde Qatar Airways världens första kommersiella flygning med syntetiskt jetbränsle framställt av naturgas. Den historiska resan tog närmare 7 timmar och gick mellan London Gatwick och Doha Internationella flygplats.

Oljebolaget Shell har under de senaste åren utvecklat och producerat en blandning bestående av lika delar syntetiskt ”Gas to Liquid” (GTL) bränsle och vanligt oljebaserat flygbränsle. Blandningen av vanligt flygbränsle och GTL-bränsle kommer att gå under namnet GTL Jet Fuel och staten Qatar satsar på att bli världsledande när det börjar säljas kommersiellt från och med år 2012.

Gårdagens flygning var det senaste steget i ett över två års långt veteskapligt arbete utfört av en intressentgrupp bestående av Airbus, Qatar Airways, Qatar Petroleum, Qatar Science & Technology Park, Rolls-Royce, Shell och WOQOD. Arbetet har främst gått ut på att framhäva fördelarna med att använda GTL Jet Fuel som bränsle för kommersiella flygplan. Största delen av arbetet har ägt rum på Qatar Science & Technology Park i Doha.

Användandet av denna typ av bränsle som ett alternativ till vanligt, oljebaserat bränsle har flera fördelar. Bland annat leder det till ett större utbud av olika alternativ vilket innebär en besparing av naturresurser. Dessutom är bränslet i stort sett fritt från svavel samt att partikelutsläppen är betydligt lägre än vid användning av traditionellt flygbränsle vilket leder till förbättrad luftkvalitet på framförallt större flygplatser.

Qatar Airways VD Akbar Al Baker, som var ombord på flygningen, säger:
”Qatar Airways är stolt över att bli förknippade med projektet och att vara det första flygbolaget i världen som använder den här nya teknologin för flygbränsle på en kommersiell passagerarflygning”.
”Än en gång visar Qatar Airways sitt engagemang för miljön och vi förväntar oss att alternativet kommer att innebära många fördelar, framförallt en förbättring av kvaliteten på luften. Flygningen är en milstolpe i arbetet med att göra detta bränsle tillgängligt för alla flygbolag. Qatar Airways ser fram emot ett fortsatt samarbete för att kunna utveckla det spännande projektet och ett fortsatt engagemang för en bättre miljö”.

 


Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

En slump...
Skrivet av Oh, yeah!, 2009-10-14 11:45:57
...och som av en slump har Qatar världens största naturgasfyndighter. Qatar får fina avsättningsmöjlightere för sina produkter.
Men det är fint med renare bränlse, självklart.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev