SAS och Swedavia på kollisionskurs

Publicerad den 29 september 2011
Kommentarer
Missbruk av dominerande ställning. Det menar SAS pågår på de fyra stora flygplatserna i Sverige och har därför anmält Swedavia till konkurrensverket. Det är ett rabattsystem på passageraravgifterna som SAS menar gynnar de mindre flygbolagen, som nu ska utredas.
SAS

SAS Airbus A319

Passenger Increase Bonus, PIB, är ett rabattsystem som ger de flygbolag som kan visa en nettoökning av antalet passagerare med minst 6 procent, jämfört med förra året, en kraftig rabatt på passageraravgifterna som betalas till Swedavia. På Arlanda och Landvetter ger passagerarökningen 70 procent rabatt och på Bromma 30 procent. Även på Malmö flygplats finns ett rabattsystem men det är annorlunda utformat.
                      SAS menar nu att det är ett rabattsystem som missgynnar stora flygbolag och visar i anmälan till konkurrensverket på ett räkneexempel: Ett flygbolag som ökar antalet passagerare från 20 000 år 2010 till 21 201 passagerare i år, alltså en ökning med sex procent, det flygbolaget erhåller rabatt. Men ett flygbolag med 1 miljon passagerare år 2010 måsta dra till sig 60 201 nya passagerare för att få motsvarande rabatt.
                      Det lilla flygbolaget som klarar sexprocentsgränsen får därmed sina 1 201 nya passagerare högre värderade, än det stora flygbolaget som med 60 000 nya passagerare inte riktigt klarade gränsen. Trots att det ger betydligt större intäkter till Swedavia.
– Vi menar att det leder till en snedvriden konkurrens, säger Alexander Gottsén, bolagsjurist på SAS Group. Passageraravgiften tas ut av flygpassagerarna via biljettpriset. En rabatterad passageraravgift ger alltså möjlighet att förändra biljettpriset ut mot kunderna. Ett av flygbolagens viktigaste konkurrensmedel är just priset på biljetter. Rabattsystemet medför en konkurrensnackdel för större etablerade flygbolag som SAS och är ett missbruk av den dominerande ställning som Swedavia har.
                      Swedavia har ännu inte hunnit ta ställning till SAS anmälan som lämnades in till Konkurrensverket för drygt en vecka sedan. Brett Weihart på Swedavia menar dock att modellen för passageraravgifter är transparent och liknar de system som Avinor och Finnavia, Swedavias motsvarighet i Norge och Finland tillämpar.
– SAS är en stor och viktig kund för oss, säger han. Samtidigt är det vårt uppdrag att stimulera trafiktillväxten också bland de mindre flygbolagen och därför har vi PIB. Så för vår del räknar vi med att vi gör rätt.
                      Både SAS och Swedavia avvaktar nu Konkurrensverkets prövning av om rabatten på passageraravgiften är orättvis.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Gringo
2011-10-02 12:20

H, staten är delägare i SAS så det är ingen gåva, det är en investering

Mats 47 år i flygverksamhet.
2011-10-01 22:43

Under alla mina år i verksamheten, så har jag aldrig upplevt så många experter som just inom flyget. Ändå har det nästan alltid varit problem. Skall man flyga med småflygplan med lågpris så får man väl anta att dom självdör p.g.a. bristande lönsamhet.
Ända företagen som man under mina verksamma senaste 29 år inte hade så många experter var Scanair o Malmö Aviation. Kanske det var därför som dom funkade/funkar.
SAS Jan Carlzon var också min idol.
Men keep on alltid roar det någon.

H
2011-10-01 14:42

???

Gringo
2011-10-01 07:43

SAS har helt rätt, varför ha bounssystem över huvud tage?

airliner
2011-09-30 10:09

Problemet är väl inte att mindre regionalflygbolag profiterar av detta, snarare att Norwegian, Ryanair och Easy Jet får orättvisa fördelar.

Procentaren
2011-09-30 09:29

Om ett nytt bolag (läs Norskt, inte litet) börjar flyga på Swedavias flygplatser under år ett kommer de år två att ha full PIB. Var kommer då deras nya kunder ifrån? Troligen kommer en stor andel från de redan etablerade bolagen som ju redan betalar full avgift för dessa passagerare. Således rabatterar Swedavia flytten av kunder från ett bolag till ett annat och sänker sin egna totalintäkt. Pengar som sedan ägaren (dvs Staten via skattsedeln) måste balansera.

Vidrigt!!!

Kalle Kula
2011-09-30 08:18

SAS är i viss mån beronde av de mindre bolagens “feeder” trafik, så de borde värna om deras existens.
Bara för att det är mindre bolag så är det inte ensbetydande med att de har mindre utgifter.
Ett flygplan med 18 stolar skall ha två piloter. Det skall en B737 med 145 stolar också.
D.v.s 737 operatören har 127 stoalr mer som intjänings kapacitet.
Det är klokt av Swedavia att differenceiera avgifter.
Orättvisan visar sig när lågprisbolag får högre rabatt än f.x SAS

GBL
2011-09-30 00:10

Jaha, SAS som försökte strypa alla konkurrenter på inrikeslinjerna under alla år innan marknaden avreglerades, sitter nu och spyr galla? Staten bestämmer inte längre SAS, listen and learn

SAS EBG
2011-09-29 22:18

Procentgrundande rabatter kan möjligen ge viss fördel för mindre flygbolag. Absolut ökning av passagerarantalet som grund skulle emellertid endast gynna stora aktörer och helt och hållet snedvrida konkurrensen. Har SAS givit förslag på alternativ viktning inom ramen för PIB? Mitt inlägg till trots så är jag en hängiven SAS-resenär men är samtidigt ivrig påhejare av att ARN vidareutvecklas till en regional hub. Detta kräver troligen att fler flygbolag än SAS ges möjlighet till gynsam utveckling.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten