Skriv ut  

Engelska Jet2 rycker in för Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 mars 2012
Brist på piloter tvingade Norwegian att ställa in en serie norska inrikesflygningar förra helgen. Ytterligare ett antal linjer till Europa var i farozonen men med inhyrd kapacitet från engelska Jet2 kunde produktionen genomföras.

Jet2

Om det inträffar förseningar, sjukdom eller andra situationer som påverkar tillgången på flygande personal, har Norwegian tidigare haft möjlighet att köpa in piloter och kabinpersonal för frivilligt arbete på fridagar. Detta enligt ett gemensamt avtal mellan personal och företag. Men sedan i slutet av februari är det avtalet uppsagt av pilotfacket och piloterna har därför varit tveksamma till att ställa upp på fridagar så länge som det inte finns någon ny överenskommelse.
          I förra veckan och främst under förra helgen innebar det att Norwegian tvingades ställa in 24 flygningar, främst inrikes i Norge men också en av de svenska inrikesflygningarna ut från Stockholm.
          Ytterligare ett antal flygningar från Norge till europeiska destinationer såg ut att behöva ställas in på grund av pilotbrist. Norwegian valde då att hyra in det engelska lågprisflygbolaget Jet2. Det Leedsbaserade flygbolaget har en flotta på 27 Boeing 737 och 12 Boeing 757 och flyger dels egen trafik till drygt 40 destinationer i Europa, dels charterflygningar för olika researrangörer men också wet-lease för andra flygbolag.
– De tog ett antal av våra flygningar från Norge till Storbritannien och några destinationer i Europa, säger Åsa Larsson, informationsansvarig på Norwegian i Sverige. Det gjorde att störningarna blev minimala, trots att det var mitt i de norska vinterloven.
            Norwegian räknar inte med fler störningar i samma omfattning som förra helgen. Om det ändå skulle behövas är Jet2 beredda att rycka in igen.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Föga förvånad
Skrivet av Jojo, 2012-03-14 13:56:04
Med den typen av personal politik som bedrivs i bolaget är det här nog bara börja på fallet för den norska "framgångssagan" Verkligheten kommer alltid ifatt......
Anmäl inlägget
Till jo
Skrivet av Mart, 2012-03-13 17:49:12
Över 90% av piloterna är fast aställda. Det är det det hela handlar om. Ledningen har uttalat att de inte vill fastanställa mer och alla nyanställningar sker på kontrakt. Piloterna accepterar inte att det nyanställs på bara korttidskontrakt utan vill ha fasta anställningar.
Anmäl inlägget
anställd
Skrivet av Anställd, 2012-03-13 16:32:17
Det finns andra yrkeskategorier än piloter och cabin på ett flygbolag och vi är faktiskt anställda av DY.
Anmäl inlägget
jo
Skrivet av GOGO, 2012-03-13 13:34:02
DY's personal? De har väl bara inhyrda piloter och kabinanställda. Du menar att deras kontrakt inte blir förlängda.
Anmäl inlägget
Sv: Gringo
Skrivet av noooo, 2012-03-13 13:22:30
Det tror jag inte. Eftersom DY rekryterar för fullt så blir det svårt att motivera uppsägning av fastanställda.
Anmäl inlägget
Hej hej
Skrivet av Gringo, 2012-03-13 13:04:50
Vilket andra flygbolag tjänar på och snart får DY's personal brev på posten med uppsägningar.
Anmäl inlägget
eller hur...
Skrivet av Neo, 2012-03-13 10:59:03
"Om det inträffar förseningar, sjukdom eller andra situationer som påverkar tillgången på flygande personal"

Sanningen är att firman har det så för att undvika att anställa folk. Det är billigare att köpa loss anställda på lediga dagar än att betala fast anställda. Nu slutar folk med det och då går inte schemat ihop längre.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev