”Luftfartsverket vilseleder marknaden och den oinvigde”

Publicerad den 15 augusti 2012
Kommentarer
Den svenska flygtrafiktjänsten måste fortsätta att effektiviseras utan att flygsäkerheten påverkas. Och konkurrensutsättning är ett sätt att göra det på. Men då måste det vara en konkurrens på lika villkor. Det skriver Lars Rörick på ACR när debatten kring den statliga utredningen Färdplan för framtiden fortsätter.
Västerås Tornet

Affärsområdeschef Per Högberg på Luftfartsverket har på Luftfartsverkets hemsida bemöta Peter Larsson, vd Svenska Regionala Flygplatser AB (SRF) debattartiklar i tidningar och på organisationens hemsida rörande några av de slutsatser som görs i den offentliga utredningen SOU 2012:27 ”Färdplan för framtiden – en utvecklad flygtrafiktjänst”.
          Avregleringen av flygtrafiktjänster vid svenska flygplatser som riksdagen beslutade om 2010-05-26 och som gäller sedan 1 september 2010 har lett till stora besparingar för landets flygplatser. Hittills har genomförda upphandlingar lett till prissänkningar i spannet 15 – 40 %, i jämförelse med vad de aktuella flygplatserna fick betala för flygtrafiktjänsten då den upphandlades från ett statsägt monopol i form av Luftfartsverket.
 
ACR kan absolut hålla med både SRF och Luftfartsverket om att flygtrafiktjänsten måste fortsätta att effektiviseras utan att flygsäkerheten påverkas.
          Tyvärr har den statliga utredningen kommit att avhandla flygsäkerhetsfrågor som redan i lagrådsremissen 2010 bedömdes inte kunde påverka avregleringsfrågorna eftersom kravbilden vad gäller flygsäkerhet ligger fast oavsett vem som levererar flygtrafiktjänster till såväl civil som militär luftfart.
          ACR vill med anledning av Luftfartsverkets artikel på sin hemsida göra följande förtydligande och korrigeringar av fakta.
 
Angående infrastrukturen i luften säger Per Högberg att SRF och Peter Larsson dragit fel slutsats angående de flygplatser som ligger inom Sveriges fyra samfällda TMA om att dessa inte skulle vara aktuella för konkurrensutsättning.
Per Högberg säger att ”flygplatscheferna i Linköping och Norrköping och på Göteborg City Airport med flera runt om i Sverige har full frihet att i konkurrens välja leverantör av lokal flygtrafiktjänst för sina kontrollzoner”.
          Här vill ACR rätta påståendet om att valet av leverantörer endast skulle gälla flygtrafiktjänster som tillhandahålls i flygplatsernas kontrollzoner (CTR).
          Enligt Transportstyrelsens beslut så omfattar konkurrensutsättningen även de inflygningskontrolltjänster som tillhandahålls inom till flygplatserna hörande terminalområden (TMA) d.v.s. även luftrummet mellan 600 meter upp till 2 900 meters höjd runt flygplatserna.
 
Luftfartsverket gör sig vidare till tolk för utredaren som tagit upp frågor om ”Risk för suboptimering” och att utredaren skulle vilja undvika konkurrensutsättning i en komplex del av luftens infrastruktur eftersom det skulle leda till att verksamheten totalt sett blir dyrare samt effektiviteten och kapaciteten lägre och miljöbelastningen större när nya gränsytor och nya punkter för överlämning uppstår. Gränsytor på olika nivåer och punkter finns alltid inom ett flygtrafikledningssystem oavsett vilken leverantör som tillhandahåller tjänsterna och dessutom är det så att det alltid bara finns en leverantör som har ensamrätt i ett visst luftrumsblock/sektor.
          Konkurrensutsättningen skapar i sig inte några nya gränsytor eller punkter, men däremot måste externa samarbetsavtal upprättas mellan olika leverantörer, avtal som hittills varit interna mellan sektorer inom Luftfartsverket. Detta är inte alls av den omfattning, som även utredaren vilseletts att tro och därför målar upp, men som snarast kan vara ett sätt att försöka begränsa konkurrensutsättningen för att tillmötesgå både Luftfartsverkets och Försvarsmaktens intressen.
          ACR vill även påminna om att inom både mer eller mindre komplexa delar av flygtrafiktjänstens infrastrukturer jorden runt samarbetar flygledare anställda i olika organisationer såväl som inom olika nationer utan att det uppstått risker som kan bekräfta utredarens farhågor eller utgör något betydande problem, utan snarare utvecklar systemen och samarbetet mellan flygledarna till gagn för en hög effektivitet i systemen.
 
Luftfartsverkets Per Högberg anför vidare: att ”Svensk luftfart och därmed den lokala flygplatsen tjänar på integration och samarbete som skapar förutsättningar för ett effektivt trafikflöde”.
          Med detta är det så att flygplatser som inte kan integrera inflygningskontrolltjänsten för sina egna TMA med de flygplatskontrolltjänster för kontrollzonerna, som i dag tillhandahålls av personalen i kontrolltornen, kommer att få ökade kostnader om inflygningskontrolltjänster i stället måste upphandlas från kontrollcentraler som f.n. ingår och ägs av ”en route monopolet”.
          I samfällda terminalområden skapar konkurrensutsättningen möjligheter till nya samarbeten mellan sina flygplatser då inflygningskontrolltjänster ska organiseras och upphandlas. Dessa ger också flygplatshållare alla möjligheter att i upphandlingarna bevaka att kraven på miljöhänsyn runt flygplatserna beaktas vid tillhandahållande av flygtrafikledningstjänster.
 
Per Högberg talar vidare om ”Konkurrens på olika villkor” och att 12 flygplatser har valt Luftfartsverket som leverantör sedan avregleringen i september 2010. Här vill ACR kommentera det faktum att ACR endast deltagit i sex upphandlingar vid flygplatserna i Göteborg-Säve, Halmstad, Trollhättan-Vänersborg, Stockholm-Västerås, Växjö och Örebro. Av dessa har fem genomförts enligt Lagen om offentlig upphandling (LUF) samt en direktupphandling.
          Av upphandlingarna har ACR vunnit fyra och två upphandlingar är överklagade. Förvaltningsdomstolen i Göteborg har beslutat att upphandlingen vid Göteborg-Säve ska göras om och upphandlas enligt LUF.
Övriga flygplatser som ”valt” Luftfartsverket har gjort det som förlängning av tidigare kontrakt eller på grund av att ACR valt att inte delta i upphandlingarna p.g.a. att förutsättningarna inte uppfyllt rimliga tidsförhållanden och krav som Transportstyrelsen ställer.
 
Inom ACR kan vi inte se logiken i konkurrens på olika villkor med hänvisning till den barlast som Luftfartsverket påstår sig ha i form av ekonomiskt åtagande för all nationell utbildning av flygledare. Utbildningen i Sverige är i dag och före avregleringen finansierad av undervägsavgifter. ACR har gjort en hemställan hos Transportstyrelsen för att få tillgång till dessa medel för likabehandling av ACR för genomförda och kommande utbildningsbehov.
          För ACR är huvudfrågan ”Konkurrens på lika villkor” den enda framgångsfaktor som finns för en lyckosam och hållbar avreglering.
          ACR likt LFV tror på och arbetar för att Sverige också i fortsättningen ska vara en del av ett effektivt europeiskt flyg.
 
Lars Rörick, Operativ chef, ACR,

Läs LFVs debattinlägg!

Skriv en kommentar

Kommentarer

ACR
2012-08-19 11:35

Jadu, välj och ignorera det, det blir nog bra…
Räkna ihop de som är missnöjda som är anställda i ACR (och det är fler än ca 2! ) och lägg därtill dom som inte ville ta anställning (Västeråsarna) så har du en ganska hög andel som tycker att ACR inte är rätt val (minst sagt).

En som tror på framtiden
2012-08-19 09:10

Jag gillar ACR och deras förhållningssätt och envishet. Inte lätt att verka på en så omogen marknad. LFVs trovärdighet är snart i botten. Kunderna är få och inte längre lättlurade. Den dagen jag får chansen att arbeta för ACR så tar jag den direkt. Ni gnällspikar som ogillar Lasses inlägg och er arbetsgivare, var jobbar ni någonstans? Vi kanske kan byta arbetsplats?

FL ACR
2012-08-18 22:26

Vadå många? Ni är ca två stycken som gnäller men det hade ni gjort oavsett ag. Sluta tala för oss andra, vi är många som är nöjda med vår privata ag!

Esos eller
2012-08-18 18:42

Om det nu är så att som Rörick säger, flygplatserna skall sköta luften till 2900m. Varför hanterar Västerås bara luft till 2000m? Betalar ACR något till LFV för de tjänster som ESOS utför i ACR’s luft. Samma problem finns ju även över Trollhättan, hur mycket betalar ACR till ESGG/ESIB?

ACR i brist på annat
2012-08-18 17:38

Sjävlfallet har inte någon tvingats att jobba för ACR men många av oss vill inte utan “tvingas” av sociala skäl. Västeråsarna hade ju lite fler valmöjligheter inom pendlingsavstånd. Hade fallet varit så hos oss hade vi fått “stänga” en flygplats till…!
Jag tycker också att ovanstående artikel är mest svammel och tappar helt sin trovärdighet när man vet hur det ser ut inom ACR! Som någon skrev, välj dina strider!

Operativ erfaren flygledare
2012-08-18 16:08

Lasse, bra att du rättar till felaktigheter som cheferna försöker förmedla marknaden och internt. Ett tecken på dåligt chefskap. Kompetensen hos vissa chefer har sen länge varit ifrågasatt. Som i många andra branscher rekryteras väldigt ofta JA-sägare hos oss. Kanske inte så konstigt att dessa inte kan regelverket och terminologin.

FL ACR
2012-08-18 12:55

Jag m fl har själva valt att byta ag till ACR, det finns INGEN FL i ACR som inte själva gjort ett aktivt val. Ingen har ofrivilligt tvingats till att byta ag! Valet fanns att tacka nej som västeråsarna gjorde!

Outsider
2012-08-18 10:53

Det är ingen större brist på flygledare just nu i Sverige men det hjälper ju inte ACR. Dom har själva skapat detta. Att ingen vill jobba för ACR är ju knappast LFV;s fel. Det verkar inte hjälpa att ACR förbättrar avtal och villkor.

Insider
2012-08-18 10:29

skadar marknadsutvecklingen och möjligheterna för landets flygplatser att få en effektivare flygtrafikledning. Jag hoppas ansvariga i Norrköping får stå till svars den dagen det visar sig att man medvetet arbetat för att hämma marknadsutvecklingen med ohederliga beslut och avtal. Det finns flera strategier och prissättningsmodeller som bör ifrågasättas och synas. Jag saknar professionalism i LFV.

Insider
2012-08-17 20:14

då min arbetsgivare skickar hem operativa flygledare som fyllt 57,5 år. De erbjuds gå hemma med fantastiska villkor för att vi ska kunna fylla på med nyutbildade flygledare och samtidigt försvåra för konkurrenter att få tillgång till personal. En av alla aktiviteter som strategerna i Norrköping skapar för att försvåra för en fungerande konkurrens. Västerås är tyvärr smittat av våra aktioner mot konkurrenten ACR. Sorry! När smäller det av alla felaktiga och ohederliga beslut av management?

En annan på årsmötet
2012-08-17 15:18

Det är väl i allra högsta grad relevant fakta! Har ACR ingen personal så kan det bli många stängda flygplatser. Västerås är en skandal utan dess like! Det är många flygledare som är undrande och kritiska till hur man hanterat frågan med behörighet och lämplighet!

Observer
2012-08-16 09:25

att ACR gjort bort sig iom att man inte insåg att personalen var det viktigaste dom har. Denna text finns med på flera forumsinlägg, märkligt nog. Kanske fel forum då debatten berör annan fakta. LFV är billigast idag och det har visat sig i de senaste upphandlingarna. LFV ligger betydligt lägre i pris än övriga. Hedrande att ACR inte prisdumpar för att vinna marknadsandelar. Flygplatserna är vinnarna!!!

Upplevde årsmötet...
2012-08-15 23:17

Debatten blir helt fel när foliehattarna överdriver besparingssiffrorna. ACR har gjort bort sig iom att man inte insåg att personalen var det viktigaste dom har. Dom kommer att få det svårt att locka till sig anställda. Spelar ingen roll hur billiga dom är om dom inte har några anställda. Ödmjukhet verkar ju inte vara ledningens starka sida…

Peter Pan
2012-08-15 22:08

Herr Rörik gör nog bäst i att till att börja med försöka få flygtrafiken att flyta friktionsfritt på ESOW. Sedan ACR tagit över har många brukare fått lämna OW:s luft pga. att ACR tydligt deklarerat att man inte har kapacitet/kunskap att ta hand om dom. Lika pinsamt som hans inlägg här på flygtorget.

Insider
2012-08-15 21:27

Kostnaden att upphandla är minimal jämfört ned de gigantiska besparingar som finns att hämta hem. Även inräknat behoven av juridisk hjälp om man inte lyckas uppfylla regelverket gällande lagen om offentlig upphandling. Rätt ska vara rätt bör väl gälla även i detta moment?

ACR gör helt rätt i att ifrågasätta Per Högbergs debattartikel och de upphandlingar som sker på felaktigt sätt. Varför ska
LFV tillåtas göra fel?

Blivande kund till ACR
2012-08-15 21:10

i att överklaga om det visar sig finnas brister i hur upphandlingarna går till. Detta är den verklighet vi lever i. Rätt ska var rätt och domstolarna och konkurrensverket ger ACR rätt hittills. Guds gåva för landets flygplatser måste ändå vara att ACR finns i verkligheten!!! Annars hade priserna för flygtrafiktjänsten ökat med minst 20 % sen 2010. Flygplatscheferna måste idag fråga sig vad det betalat för? Fantastiskt! Snacka om kundvård från LFV…

French flyger
2012-08-15 19:27

Intressant att alla dömmer ut ACR på deras agerande i Västerås men ingen pratar om hur bra det fungerat för Växjö och tex Trollhättan där ACR också bedriver flygledning.

Har flygit in till Växjö under flera år och märkte inte på något sätt någon försämring i flygsäkerhet när ACR tog över, snarare fungerar kommunikationen bättre och det finns numera en viss flexibilitet som inte upplevdes av mig som pilot under LFV’s styre…

Thure Björkman
2012-08-15 18:56

Spännande läsning om ACR, denna Guds gåva till flygplatscheferna, dvs så länge man vinner upphandlingar. Om man däremot, Gud förbjude förlorar en upphandling så överklagar man till Förvaltningsrätten. Den tilltänkte kunden får då i stället processa och hyra in jurister som inte är helt gratis. Intressant sätt att bedriva kundvård på. Tror inte man är ute efter att bygga långsiktiga kundrelationer.

Butter
2012-08-15 16:46

Det känns som att de sura inläggen kommer från flygledare. Håller deras villkor på att förändras så radikalt, eller?

ACR4EVER
2012-08-15 16:42

Jag vill börja med att säga att jag inte har något med ACR, LFV eller VST/ESOW att göra.

Jag kan dock konstatera att det verkar vara FL som har problem med hur det fungerade när ACR tog över i Västerås. Jag har inte hört att flygplatsledningen skulle ha haft något större problem. Jag misstänker att det beror på att man var medveten om att det skulle kunna bli problem och accepterade detta från flygplatsledningen för att bryta monopolet.

Knut
2012-08-15 14:08

Tycker själv att utredaren låtit sig vilseledas av både LFV och FM. LFV tvingas till kraftiga prissänkningar och priserna har gått ner rejält i jämförelse med vad upphandlade flygplatser fick betala för flygtrafiktjänsten då den upphandlades från ett statsägt monopol. För flygplatsernas del vore det en ekonomisk katastrof om de fråntogs möjligheten att upphandla flygtrafiktjänster i både kontrollzon och terminalområdet. Årliga besparingar som kan läggas på verksamheter som skola och vård.

Pia
2012-08-15 13:51

Spökskrivarna i gång igen! Himla tur att flygsäkerheten inte är lika oseriöst behandlat som inläggen på olika forum. Skärpning!

ACR:are
2012-08-15 12:03

Ta hand om dina anställda istället innan du gör bort dig offentligt!

Dirk Diggler
2012-08-15 12:01

Med tanke på det praktfiasko som ACR ställt till med i Västerås upplevs hela detta debatt inlägg som pinsamt. Hade jag varit Lars Rörick hade jag skrivit ett debatt inlägg bestående av ett ord: Förlåt.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten