Skriv ut  

Rauk Air utökar flygningarna från Gotland

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 september 2012
Bunge flygfält på norra Gotland är bas för Rauk Air. Ett flygprojekt som nu får allt fastare konturer. Helikopter- och taxiflygbolaget Eastair tar nu över flygningarna till i första hand Bromma.

Rauk Air

Ett antal företagare, uppbackade av några säsongsboende på Fårö och Gotland är initiativtagare till Rauk Air. Tanken är att med en direktflygning från Bunge underlätta resan från norra Gotland till Stockholm, utan att behöva ta omvägen via Visby.
        
Det tidigare militärflygfältet i Bunge, en numera privatägd flygplats är basen för flygningarna. Banan är 675 meter asfalt med ytterligare 250 meter gräs i var ände och ett antal byggnader där bland annat avgångshallen är belägen. De inledande försöken under första halvåret har nu fått en mer fast form sedan Rauk Air inlett ett samarbete med Brommabaserade Eastair, som bedriver affärsflyg, helikopterflygningar och ambulanstransporter.

– Tack vare samarbetet med EASTAIR har vi snabbt kommit igång med vår verksamhet. I vårt glest befolkade land borde affärs- och allmänflyget spela en långt viktigare roll. Vi har nu en gemensam uppgift att öppna ögonen på 
myndigheterna för att förhindra att Stockholm helt stängs för 
allmän- och affärsflyget, säger Rauk Airs styrelseordförande och tidigare integrationsministern, Jan O. Karlsson.
        
Trafiken till i första hand Bromma flygs med en Partinavia P68-C med plats för 5 passagerare och en räckvidd på 80 – 100 mil. Flygplanet ägs av Rauk Air men flygs på Eastairs AOC. Rauk Air är ännu en förening och det krävs medlemskap i den för att kunna boka plats i planet.

– Hittills har vi flugit drygt hundra turer till Bromma men också till Riga och Kalmar, säger Lars Österwall, vd på Eastair. Antalet frekvenser bestäms av behovet men det är alltså inte fråga om någon linjefart ännu.
        
En fördel för trafiken till Stockholm är att taxiflygningarna räknas som lätt luftfart och inte behöver slottider på Bromma.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

pappstrutar
Skrivet av tjolahopp, 2012-09-11 20:12:17
Intressant utveckling på Bromma. Om jag inte minns fel byggde man en flygplats i stockholmstrakten redan på 60 talet som skulle ta hand om tung trafik eftersom Bromma låg så nära stan... Arlanda hette det visst... Vad hände med den, är den nedlagd?

Kanske att man kan flyga pappstrutar på Arlanda istället?
Anmäl inlägget
Nej
Skrivet av !?, 2012-09-11 16:29:20
Småflyg hör inte hemma på Bromma längre! Allt för många ggr har jag fått vänta på små pappstrutar!
Anmäl inlägget
Grattis Rauk Air!
Skrivet av Lars Alexander, 2012-09-11 14:20:02
Och klokt uttalande av er styrelseordförande. Vi måste hålla ögonen på myndigheterna, och inte minst Swedavia, så att Bromma inte stängs för allmän- och privatflyg, exempelvis Flygande Veteraner, som inte får parkera sin historiska DC-3 på Bromma efter 31/12, enligt skvallret i Brommaterminalen.
Keep up the good work, som det heter på nysvenska.
Anmäl inlägget
Var inte så negativa..
Skrivet av Thomas, 2012-09-11 11:23:51
Man behöver inte ha någon brandbil/vattenslang framdragen på flygplatsen när man flyger på mindre orter/fält. Det är väl jättekul och bra för dom som använder sig av tjänsten. Om man nu ska vara negativ, åk till Visby och flyg därifrån i stället. Håller helt med Birger, Bra entreprenörs anda! Och toppen om det är fräscha killar/tjejer som flyger.. inte för att vi fula flyger något sämre.. Flyg försiktigt och var glada att det finns entreprenörer som vågar satsa i sverige.
Anmäl inlägget
Riktigt bra !
Skrivet av Birger S, 2012-09-11 10:15:16
Härligt o se att mindre plan nu börjar användas i Sverige/Norra Europa. När det inte behövs en stor buss så är detta perfekt. Bra entreprenörs anda !
Anmäl inlägget
Räddning
Skrivet av Flygchefen, 2012-09-10 18:36:48
Finns ingen räddning på flera håll, även om det är "riktiga" flygplatser...
Anmäl inlägget
Re:RAUk
Skrivet av G.v.R., 2012-09-10 17:26:40
Instämmer !
Anmäl inlägget
Rauk
Skrivet av Tore Thornberg, 2012-09-10 12:48:53
Har iaf den fräschaste bruden på flight deck!!!
Anmäl inlägget
Vatten?
Skrivet av Brandman, 2012-09-10 12:10:23
FYI det finns en vattenslang som borde räcka fram till planet i ett nödläge.
Anmäl inlägget
Räddningstjänst
Skrivet av Micke B, 2012-09-10 08:56:54
Vad är det för räddnngstjänst vid start och landning på Bunge? Det krävs väl när man flyger betalande passagerare? Skulle jag vilja ha i alla fall.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev