Sverige först i världen med fjärrstyrda torn
Publicerad den 22 augusti 2013
På en skylt på Örnsköldsviks flygplats står det att flygplatsen snart är först i världen med fjärrstyrd flygledning, Remote Tower Services, RTS. Fortfarande saknas ett godkännande från Transportstyrelsen men när det kommer går försöket med fjärrstyrd flygledning över i skarpt läge.
– Vi räknar med att kunna börja nu under hösten. Vi har varit färdiga länge, tekniken är uppe och fungerar och personalen är utbildad. säger Mikael Henriksson, projektledare på LFV till Flygtorget.

När klartecknet kommer ska flygtrafiken i Örnsköldsvik styras från Sundsvall. Där ligger centralen för den fjärrstyrda verksamheten och redan idag finns kapacitet att hantera fem olika flygplatser, i Sverige eller någon annan stans i världen. På sikt tror Mikael Henriksson att så många som dussinet flygplatser kan skötas från Sundsvall.
– Inom tio år kommer majoriteten av flygledningen på mindre flygplatser att vara fjärrstyrd, säger han.
Invändningarna mot att byta levande flygledare, på plats i tornen mot kameror, har ofta handlat om att avsaknaden av ett mänskligt öga.
– Men då ska man tänka på att flygledarna på en regional flygplats bara har ansvar för trafiken upp till 1 500 meters höjd, sedan tas den över av flygledningscentralerna. Så har det gjorts i mannaminne och det är en parallell som man bör ta med i diskussionen.
Förutsättningen för att kontrollera en flygplats från annan plats, är att hela området täcks med kameror. I Sundsvall, där tekniken provats ut och som på sikt även den kan bli en fjärrstyrd flygplats, finns 14 hd-kameror tillsammans med ytterligare två fria kameror. Kamerorna överlappar varandra och med kraftfull zoom går att komma nära inpå föremål som eventuellt måste kontrolleras. Kamerorna är utrustade med tryckluftsknivar som håller rent framför linsen samtidigt som strömförsörjningen har två av varandra fristående backuppsystem. Signalerna, bilderna, från kamerorna har två olika överföringssystem till flygledaren som ser flygplatsen på 14 skärmar i ett Remote Tower Center.
Motsvarande teknik finns installerad på flygplatsen i Örnsköldsvik, där de skarpa testerna ska börja så snart som Transportstyrelsen ger ett ok. Redan nu har det lockat en mängd studiebesök från flygplatser och flygmyndigheter runt om i världen. Intresset för RTS är stort och Sverige blir av allt att döma först i världen med att testa fjärrstyrda torn.
– Det här kommer att skapa helt nya möjligheter för mindre, regionala flygplatser. Kostnader för flygledningen är betydande och kan vara ett hinder för att utvecklas med mer trafik och längre bemanningstider. Samtidigt blir det en betydligt bättre arbetsmiljö för flygledarna själv. Idag sitter många av dem ensamma i tornen flera timmar om dagen. Men i en central är man alltid omgiven av kollegor och har dessutom ett mer omväxlande arbete.
LFV har under många år arbetat med SAAB för att utveckla den nya tekniken att leda flygtrafiken runt flygplatserna.
Se SAABs r-TWR system egna reklamfilm:
Kommentarer
Det finns vissa skribenter här på forumet som ska lägga sig i både det ena och andra utan att ha någon koll alls. Bertil är en sådan! Han vet LITE om mycket och tror sig förstå hur det fungerar. Snickesnackare undanber vi oss. Som väl är finns det inte så många Bertils, de flesta tillför något även om man inte alltid håller med.
Du har ännu inte bett om ursäkt för ditt klavertramp angående flygtrafikledningssystem! Gör det så kanske vi kan ta dig på allvar! 😀
@HQ och Dalton, ni är båda patetiska. Om ni nu överhuvudtaget är inom flyglederibranchen har ni en enorm brist i er kompetens. I denna tråd har ni inte ens en aning om att det deltagit FL i utvecklingsarbetet av ROT från LFV HKV. Det är således LFV som ställt upp med kompetens och inte Swedavia. Ni håller på på detta forum med att utge er som några experter men ni för alla bakom ljuset med era okunskaper, ge er nu och ägna er någon trevlig hobby istället.
Har inga problem om man ifrågasätter men det är helt meningslöst om man har faktafel om och om och om igen som Bertil. Det kommer inte att föra flygtrafikledningen i Sverige framåt!
Bra att det finns de som ifrågasätter. Alldeles för få som vågar göra det inom flygledning. Flyglederiet står inför många utmaningar och det är oerhört spännande att följa utvecklingen.
Det är garanterat samma Bertil som i tråden “Flygledning på Swedavia flygplatser”! Noll koll men hög svansföring! 😀 Du har ju inte ens bett om ursäkt för ditt klavertramp i den tråden! Har du förstått nu vad alla menade i den tråden?
Är det samma Bertil som tidigara så har han alltid svårt att förstå!
Att det ska vara så svårt att förstå skillnaden mellan LFV och Swedavia.
För några år sedan delades Luftfartsverket upp i LFV och Swedavia.
LFV sysslar med flygtrafiktjänst (flyglederi).
Swedavia driver flygplatser.
Då får man väl ingen ponsor. Som det är nu har ju LFV lagt in stora pengar i form av resurser för kravställning och utprovning. Hade annars varit ett utmärkt testobjekt att fjärrstyra Linköping (SAAB) flygplats från Norrköping där ÖKC är placerat. Dessa flygpaser behöver verkligen samordna sej för att få ner sina driftkstnader. Tyvärr är båda kommunala flygplatser där LFV inte har några intressen.
En fråga från en undrande.
Varför använder sig SAAB inte av sin egen flygplats för försöken? Dom har Örnsköldsvik och Ängelholm som test/demo-siter.
När SAAB tagit över så kan man säga upp alla på både Waterfront och i Norrköping. ROT lägger man på Arlanda eller i Järfälla. I modern tid den mest lyckade rationaliseringen. Häftigt!
Det handlar inte om att det inte skulle fungera! 😀 Du får nog tänka en gång till. Vad jag menar är, vad tjänar det till?! Dom kan ju inte betjäna ytterligare några torn och då blir ju bemanningen densamma och då är det liksom ingen vits. Hur kan du inte förstå detta?!
Rot passar bara på flygplatser med stor regularitet kommer det visa sig. Arlanda, Landvetter, Sturup och Bromma kan man börja med. Dyrt kommer det bli med höga priser har aldrig varit ett problem för Luftfartsverket.
Ja precis, vilka 11 flygplatser funderar man på? Är försvarsmakten intresserade?
Någon som vet vilka flygplatser som är tilltänkta?
Läs mitt inlägg före ditt…
Regulariteten i flygtrafiken på Stockholm-Arlanda gör det optimalt för ett ROT system. Flyg kommer och går på klockan och inga andra störningar i luften. På större regionala flygplatser kommer det vara mer problematiskt och inte ekonomiskt hållbart.
Blir det billigare om man gör det någon annanstans…?! Tanken med ROT är samla små ställen med lite trafik. Har du Arlandatornet kan du ju knappast ha fler ställen samtidigt och vad är då vinsten! Insatt har nog inte riktigt tänkt till riktigt! 😀
Börja med att införa det på Arlanda Sveriges lättaste torn att jobba i, ingen skoltrafik, ingen VFR, en bana för start och en för landning, minst, ingen telefon att svara i, allt runtikring sköts av andra
Flygen kommer ju till alla regionala flygplatser ungefär samtidigt, morgon o kväll. Så egentligen måste du ha samma antal flygledare ändå såtillvida en flygledare inte kan hantera fler än en flygplats samtidigt. Ska man flytta på tiderna kommer även passagerare att förloras.
Vilka är för övrigt de andra 11 tornen?
Har jag drömt att Norge är före Sverige med SAABs system? Hur många flygledare kommer att arbeta kvar på Örnsköldsvik för att kunna övervaka visuellt?
Vilka ytterligare system finns det på marknaden, hur fungerar de, och när är de godkända av myndigheter. Läste nyligen i en tysk tekniktidning om ett system från Frequentis som verkade otroligt häftig och bygger mer på infraröd teknik.
För SAAB vore det fantastiskt ifall man kunde injicera ett samarbete med framgångsrika ACR. Med LFV blir det för byråkratiskt för kunderna. Ett framtidsprojekt som har långt kvar innan det kommer att kunna visa sig vara mer kostnadseffektivt än den konkurrens som råder.
Det blir nog en del flygledare som lokalt blir av med sina jobb men totalt kommer det att krävas fler flygledare. Dessa “centraler” brukar alltid kräva en stor mängd personal dessutom öppnar det ju för att fler mindre flygplatser kan få ATC. Så fler jobb men på andra ställen lär det bli.
Det låter ju väldigt bra i reklamtexten. Men investeringskostnaden är enormt hög och sedan kostar väl FL på annan plats också en del så helt utan denna kostnad blir man ju inte. Hur många fjärrstyrda TWR klarar en FL på distans av?
Det skall nog mycket till innan denna investering kan räknas hem.
Sedan när implementeras något i flygbranschen utan redundans?
Sitta framför skärmar, ja hur många gör inte det 8-10h per dag?
Om det här fungerar innebär det att kostnader för flygplatser kan reduceras med 5-6 miljoner. Om ni “Som vet så mycket” kontrollerar årsredovisningar för många mindre flygplatser så kommer ni snart upptäcka att “vanliga” TWR-lösningen kostar ofantliga summor..
Jag säger bra! Tråkigt för många flygledare som förlorar jobbet…
För arbetsmiljön är det ganska subjektivt vad som kan anses bra. Jag vet flera flygledare som helst vill vara ensamma. Sen undrar jag hur nyttigt det är att belysas av tvskärmar hela dagarna. Gällande separation så borde det bli ett mellanting av procedur och visuell, men det kommer inte hända. Lfv smörjer nog staten så de kan “tala om” för transportstyrelsen hur de ska göra.
Re biggles: nu är ju det här rtc i sundsvall, däremot tror och tycker jag som du om det skulle bli tal om fler rtc.
upp till 1500 m är på AFIS flygplatserna i övrigt är det helt felaktigt, ska vara 2900 m, det här kommer att bli så kallat BFIS, skojigt för de anställda i Övik med flera flygplatser att få flytta till Märsta och höja sin livskvalitet
Blir oerhört intressant att se hur Transportstyrelsen ser på redundansen och det visuella seendekravet som hittills funnits krav. Annars ett bra system för flygplatser som inte har någon trafik. Investeringar initialt på 20 miljoner kronor plus är att räkna in i bilden för kunderna och sen kommer årligen drift-, kapital- och supportkostnader på detta. Kanske inte så genomtänkt! Hmmm
Ja nu finns ju Sundsvall, Malmö, Göteborg CTR på Arlanda. Snart ska Torntjänsterna på alla flygplatser sitta där också. AFIS kommer att bli farligt och dom stackars kommunerna ska betala för en dyr teknisk konstruktion. Varför får inte kvalificerade jobb finnas i övriga Sverige?? I Stockholm finns vare sig boende eller parkering. Och vad kostar det för den drabbade som tvingas jobba där.
Ser bra ut! Grymt bra och ser ut att vara genomtänkt på många områden
Jo för I helgen fick vi ju se hur väl backupsystemen fungerade på Arlanda… Nä, vill man ha problem så är man försökskanin med nya tekniska system. Men pålitligt regionalflyg I Sverige är väl inte så prioriterat. Det har man ju sett med tanke på hur upphandlingen gått till tidigare…
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten