Tråden startades av: Blivandepilot  2014-07-24 23:27:33
Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet? 
Tjena! Jag är en kille på 16 snart 17 år och ska börja första året på gymnasiet om en månad. Jag har velat bli trafikpilot så länge jag kan minnas och kan inte tänka mig något annat. Jag har nu plats på både teknik- och samhällsprogrammet och har ett dilemma om vad jag ska välja, vill välja samhällsprogrammet men känns som om jag sabbar mina chanser att bli pilot då. Gick NV innan men ville inte gå det så jag bytte till teknik (bytte försent så det är därför jag går om nu). Läser upp till matte 2b på samhällsprogrammet (ska gå att välja till 3b) och ingen fysik där vad jag vet. Läser till matte 3c och kemi på teknik (vilket jag tycker är helt sinnessjukt svårt då jag hatar kemi mer än allt). Så min fråga till er är, skulle det kunna gå att bli trafikpilot genom att gå samhällsprogrammet? Tycker ni jag borde välja teknik eller samhälls? Vad gick ni piloter som läser detta för linje på gymnasiet?

Kan tillägga att jag funderar på att bli det genom försvarsmakten men det är inget jag har planerat helt än :)

Tacksam för alla svar! Vill ha svar innan 1a augusti då jag måste acceptera mitt gymnasieval

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

YUP
2014-07-28 18:59:19
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Om du har tänkt söka in till Flygvapnet eller TFHS lär det vara en fördel om du läser naturvetenskaplig eller teknisk inriktning.
@flyglärare
2014-07-26 22:38:33
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Som sagt, jag vet ett flertal personer som fått plats på några av de störst flygskolorna på den svenska marknaden, utan att "uppfyllt" de officiella kraven. Alla flygskolor är vinstdrivande företag som vill tjäna pengar precis som alla andra och dessa svenska skolor är inga undantag. Dom fick plats trots att dom inte hade fullständiga slutbetyg i gymnasiet, för dom kunde betala. Idag sitter dom allihop och flyger 737 runt om i Europa.
Luttrad
2014-07-26 21:54:33
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Jag gick Samhällsv linjen och har aldrig haft problem att hitta jobb eller några krav på kompletterande ämnen.
Har en klasskamrat med samma utbildning. Mavia resp Sas.
Pprune
2014-07-26 21:18:45
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
PG. Ingen lön med safety pilot, när hen är borta får man först lön och den är inte hög.

"1. 2-2.5 months for Type Rating incl base check and license endorsement from IAA. Line training probably another 2-3 months depending on base and sectors required. Took me 6 months in total from TR start to end of line training.

2. No pay while with safety pilot (12-18 sectors max) then pay once he's released. SO ends at 500hrs. Pay bumps. Same at 1500hours.

3. First year pay is whatever per hour by 750-800 hours. You're cheap. You'll be worked. Expect to me out of base for one week a month while cheap. Due to offset of cost of type rating you will not be eligible for a lot of tax until the cost of the TR is paid back to you (see 4 below) and this will give you false illusion of earning lots more money which will disappear in year 2/3. Watch out for it. Budget for it by either saving or paying off your loan early with the extra cash you're netting. Go easy on buying the Breitling and the M3.

4. You form a LTD company. You pay the TR through the company. So essentially the company now owes you 35k because you've personally given the money to your company and it owes it back to you. This is one big business expense so everything earned up until the value of 35k (or whatever it is now) is essentially "tax free". You net way more than you would if you had to pay normal tax until the time as to which the company has fully paid you back via expenses as to the cost of the TR that you put into the company. Don't let this make you fall into the :mad: I'm loaded' trap as described above.

This is all based on my information from over 4 years ago however but from I can see around the place it still stands. Open and welcome to corrections. Apologies if the explanation of the TR and company stuff is :mad:" -zyox
PG
2014-07-26 20:57:17
@MOL
Det finns mycket att säga om Ryans piloter men att de jobbar gratis är lögn.
MOL
2014-07-26 20:41:52
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Vi på Ryanair tittar inte på din utbildning. Alla är välkommna att jobba gratis.
Tung jet
2014-07-26 13:02:56
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Du kan gå inviduella programmet om du så vill... det spelar ingen roll så långe du är normalbegåvad i matte och fysik.
Du behöver heller inte läsa matte eller fysik vid sidan om, du kan göra prov på skolan för att bevisa att du besitter kunskapen, så gjorde jag. Hade matte c men ingen fysik alls från gymnasiet. Gick själv mediaprogrammet och gjorde ett prov vid intagningen, så bevisligen går det utan "rocket science" förkunskaper...
Men jag måste däremot säga att om jag skulle gå om gymnasiet idag skulle jag enbart välja mellan två program, natur eller tekniskt, inget annat. Klart att då skulle man få plugga hårdare, men det är det värt i slutändan för din egen skull, oavsett om du ska bli pilot eller något annat. Bara ett gott råd från en som slappade.
Flyglärare
2014-07-25 13:53:55
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Finns som sagt självfinansierade privata skolor där man har intagningskrav, bland annat betyg från gymnasiet/motsvarande och även vidare intervjuer och anlagstester.
Och NEJ, alla får inte godkänt i denna process. Långt ifrån..
ARS
2014-07-25 13:20:02
SAA-elev
Gick på Scandinavian Aviation Academy under gymnasiet (år 2 och 3) och även deras påbyggnadsprogram, statligt finansierat.

Kravet på oss när vi sökte "pilot-programmet" på gymnasiet vill jag minnas att man var tvungen att ha gått första året på antingen ett naturvetenskapligt program eller ett teknikprogram.

Men den utbildningen jag gick är nedlagd i vilket fall, så det spelar nog ingen större roll vad du läser nu, bara du läser ämnena som krävs på skolornas hemsidor länkade nedan (om du avser söka statliga finansierade platser).

Lycka till!
H
2014-07-25 12:27:20
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Hejsan!

Är du sugen på gratisutbildningarna som finns i Sverige för tillfället så är det Yrkeshögskolan som gäller. TFHS i Lund och SAA i Västerås bedriver YHutbildningen till trafikflygare. I båda fallen tar den 2 år. På SAA går man den traditionella vägen med CPL/ME/IR, medans man på TFHS får MPL.

Om du istället tänkte betala för din utbildning finns det många skolor, både i Sverige och utomlands som inte har några riktiga förkunskapskrav.

TFHS:
http://www.tfhs.lu.se/utbildning/trafikflygarprogram/antagning

SAA:
http://www.bfsaa.se/pilotutbildningar/integrerad-trafikflygarutbildning/integrerad-trafikflygarutbildning/
Pilot2
2014-07-25 11:33:00
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
ABC
"Piloter i Norden har förmodligen den lägsta utbildningsnivån i hela världen. I mellanöstern och Asien är det oftast ett krav på teknisk eller naturvetenskaplig utbildning på universitetsnivå. Eftersom pilotmarknaden är global kanske du ska satsa på en ordentlig utbildning och inte en flumlinje för skoltrötta?"

På pappret kanske skandinaver är lågutbildade. Men ett papper säger inget om den verkliga kunskapen.
Jag har flugit 4 år i Asien, med piloter som alla har gått universitetet, men vissa av dem kan knappt engelska, och jag undrar om de förstår vad som står i våra manualer.

De skandinaver jag har mött har ofta en hög motivation, så även om de bara gått gymnasiet så är de bra uppdaterade på manualer och regelverk.

Kunskap är färskvara.
Tompa
2014-07-25 10:35:52
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Du måste inte ha gått gymnasiet ens en gång om du köper din utbildning. Ska du in på en gratisskola måste du ha gymnasieexamen med väldigt goda betyg samt ha med Fysik.

SAS kräver att du har högskolebehörighet så att du har gymnasiebetygen klara. Dock är inte betygen lika viktiga i det fallet, utan mera din personlighet och attityd.

Jan Carlsson
2014-07-25 09:56:30
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Hej,

Vore jag dig skulle jag skippa trafikflygare och satsa på Flygledare istället. Flyger själv på SAS och ångrar att jag inte blev FL istället. Har en kompis som jobbar som FL i Stockholm och hon tjänar bättre än jag efter 10 år i tjänst. Dessutom verkar dom ha en väldigt trevlig och human arbetsplats tillskillnad från hur pilotyrkets vardag ser ut idag. Pensionsåldern är fortfarande 60 år. Pilotyrket är på väg att bli riktigt smutsigt och jobbigt.

Lycka till!
ABC
2014-07-25 08:58:11
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Piloter i Norden har förmodligen den lägsta utbildningsnivån i hela världen. I mellanöstern och Asien är det oftast ett krav på teknisk eller naturvetenskaplig utbildning på universitetsnivå. Eftersom pilotmarknaden är global kanske du ska satsa på en ordentlig utbildning och inte en flumlinje för skoltrötta?
AvGeek
2014-07-25 01:28:04
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Förstår dig ganska bra är själv 17 snart och går i ekonomiprogammet. Jag har också velat vara pilot ett tag nu men vad jag har hört från många hemsidor och forum är att jobbet är inte lika bra längre som det var förrut och många är jävligt underbetalda. Tvekar att bli pilot nu så tänk igenom ditt val ordentligt.
Ps om du tar teknik kan du bli flygplansmekaniker eller något annat inom området.
Flyglärare
2014-07-25 00:59:59
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Vilka kurser du ska ha tagit beror på vilken skola/utbildning du söker till.

Till föregående talare; det finns faktiskt skolor i detta land som har intagningskrav varav betyg i vissa ämnen är ett utav dom. Dessa skolor har efter många års erfarenhet insett att man inte vinner något på att ta in folk som inte kommer klara utbildningen i normal takt eller alls överhuvudtaget. Skapar merjobb..
Spelar ingen roll..
2014-07-25 00:30:08
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Som föregående talare säger så har det ingen betydelse alls, och de ämnen som behövs kan man välja själv eller läsa efteråt. Finns inga lagstadgade krav som helst på att du måste ha läst vissa ämnen. Känner flertalet killar som flyger på europeiska bolag utan att ha avslutat gymnasiet. Dom kunde betala utbildningen och då hade deras skolor inga problem med att bortse från "kraven".

Att "planera" att göra det via försvarsmakten är nog lite väl naivt. Man söker och klarar man gallringen så får man nog se det som en bonus.

Trots att branschen just nu är skit så är jobbet kul, så kämpa på så går det vägen, på ett eller annat sätt når man fram om viljan finns där!

Lycka till!
ATPL
2014-07-24 23:40:39
SV: Kan jag bli pilot med samhällsprogrammet?
Ja du kan gå samhäll men du måste läsa till fysik vid sidan av gymnsaiet.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev