Tråden startades av: E  2014-09-17 08:18:04
Sa kan SAS raddas. 
Enda mojligheten att langsiktigt radda ett skandinaviskt flygbolag

"Austrian Airlines läggs ner?

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 september 2014
Austrian Airlines är sedan ett par år i konflikt med pilotfacket inom flygbolaget. Nu har läget blivit skarpt och ägaren Lufthansa överväger att helt enkelt lägga ner Austrian och starta ett helt nytt flygbolag.

Det är fem år sedan Lufthansa tog över det förlusttyngda Austrian Airlines. Redan då fanns det analytiker som menade att det var ett omöjligt uppdrag att få det österrikiska flygbolaget lönsamt igen. Ett första steg, efter att pilotkåren och flygbolaget misslyckats med att skapa ett nytt kollektivavtal, blev att föra över en stor del av kortlinjenätet till regionala Tyrolean.

Austrians piloter som nu bland annat flyger för Tyrolean, får samma lön som tidigare men har förlorat betydande delar av kommande pensionsersättningar. Det har i sin tur fördjupat konflikten och motsättningarna har hamnat i rätten som nu ska avgöra dels om överföringen till Tyrolean strider mot lagen, dels om de framtida pensionsersättningarna.

Spänningen ökar av att Austrian, med stöd av ägarna Lufthansa, nu överväger att helt enkelt lägga ner Austrian. När det väl är gjort startas ett helt nytt österrikiskt flygbolag som återanställer piloterna men till andra villkor."

 

Tillbaka

TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev