Tråden startades av: A  2015-03-05 16:18:44
Norwegian startar tre nya dotterbolag! 
Norwegian startar nya bolag för piloter | Nyheter | Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20419836.ab

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Puttefnask
2015-03-07 18:05:15
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
http://www.hegnar.no/okonomi/artikkel539496.ece

Kolla, tankeförmåga!
Neo
2015-03-07 17:53:07
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
"då verkligheten motsäger det"

Ja visst, som sagt. Det går till det inte går längre. Förhoppningsvis sitter ingen av oss ombord då.

Hur många flygtimmar har du själv?
Snusmumrik
2015-03-07 17:42:05
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
@Neo: om hälften av det du påstår skulle stämma med verkligheten skulle flygen falla ner runt omkring oss som spön i backen. Särskilt LCC bolagen skulle vara drabbade eftersom de har olika kreativa anställningsförhållanden för sina flygande.

Samma tjafs har vi hört från flygtekniker/mekar som ogillar att man drar ner på teknisk personal och outsourcar underhåll till MRO i låglöneländer. Sanningen är att motsatta förhållandet gäller, dvs ju effektivare ett flygbolag blir - desto säkrare blir det då effektivitet inte kan uppnås utan ett väl fungerande säkerhets- och kvalitetsarbete i produktionen.

Det finns otroligt mycket mer att göra för att få ut mer produktion av de flygande där ett för företaget maximalt flexibelt arbetsschema är ett viktigt element, dvs att piloter och andra arbetar när bolaget behöver dem och inte när de vill. Lönerna för de relativt lågutbildade piloterna står heller inte i proportion till arbetets komplexitet och måste komma ner till rimligare nivåer.

Att spela ut säkerhetskortet så fort det handlar om lön- och arbetsvillkor för piloter funkar inte längre. - då verkligheten motsäger det.
Snusmumrik
2015-03-07 17:15:19
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Det är inget märkvärdigt med att flytta piloterna till nationella produktionsbolag. Det är helt i överensstämmelse med nationella lagar och helt och hållet företagets beslut som facken inte har med att göra. Man skickar bara ett brev till resp. medarbetare att de har rätt att tacka nej men blir då utan arbete eftersom sådana inte längre finns i moderbolaget. Uteblivet svar innebär accept.

SAS gjorde exakt samma sak 2004 och flyttade ut nästan all personal till tre sådana. Ja - undantaget piloterna förstås som inte accepterade detta och förhandlade sig kvar i moder/holdingbolaget i det på den tiden helt ryggradslösa SAS. Alla avtal följer med över så i praktikens värld har man bara uppnåt en logisk struktur som ger en god transparens vad beträffar ekonomi, produktivitet mm. Det fick man i SAS men nuvarande VD tyckte det skapade för mycket admin och flyttade tillbaka hela skrabblet till moderbolaget igen. En intressant övning som gav massor av sysselsättning till många administratörer och kostade en otroligt massa pengar.
Neo
2015-03-07 17:11:53
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Enkelt uttryckt så kan man väl säga att piloterna inte har något val längre. Om Kjos vinner så är deras jobb värdelösa snart nog. Det kanske tar två år eller fem men varje år så kommer det bli nedskärningar. Jag vill poängtera att det blir nedskärningar oavsett resultat. En VD har ansvar gentemot aktieägarna och kan han driva ner lönekostnaderna varje år så kommer han göra det. Utan fackförbund så är det mycket enkelt. Om Norwegian gör 3 miljarder i vinst så kommer piloterna ändå få höra att de är för dyra. Det ligger i sakens natur.

Det är redan idag så att kombinationen med tidiga och sena arbetstimmar, långa dagar, små marginaler, dålig sömn och kost, förutom alla andra bollar som alla människor jonglerar börjar ta ut sin rätt. Kombinerat med ett yrkesliv där du förväntas producera 35-40000 flygtimmar under en karriär. Vad hade en SAS-kapten vid pension 1985? 15000 kanske? Det säger sig själv att det är osunt att lägga på otrygga anställningsvillkor utan facklig representation ovanpå allt detta.

Piloter är människor. Alla dessa faktorer bidrar till en högre stressnivå. Det minskar avståndet till den punkt där det brister. Just nu är vi i ett läge där flygande personal, trots osunda förhållanden, ändå kan hantera situationen. Den dagen då alla dessa faktorer, kombinerat med fel plats och fel tid, blir för mycket att hantera så kommer det smälla. Det blir som med bilförare som tror att de kan hantera sin trötthet. Bara en mil kvar tänker de. Problemet är att till slut så stänger kroppen av och det finns ingenting du kan göra åt saken. Enda lösningen är att inse vad som håller på att hända och stanna bilen. Du klarar inte av att hålla ögonen öppna med viljestyrka. Kroppen tar över situationen.

Sedan blir det cirkus scott på tv när alla möjliga "experter" och politiker ska förklara varför "ingen gjorde något" och 185 personer åkte in i fjället utanför Gardermoen. I USA krävdes det dödsoffer innan fatigue togs på allvar. Frågan är om det kommer krävas samma sak här. Fatigue är inte bara trötthet på grund av sömnbrist. Fatigue är utmattning till följd av familjerelation, otrygghet, ohälsa, sömnbrist, rädsla för repressalier på jobbet, rädsla för att få sparken, få sänkt lön, bli skickad till en annan bas, förlora sitt certifikat med mera. Alla saker i livet som bidrar till psykologisk utmattning. Att piloter ska ha en trygghet är för att det alltid ska finnas en god marginal de dagar när det är svåra beslut. Om piloterna ligger och skaver precis på gränsen för vad psyket klarar så finns det inget att ta av när det händer något. Man har inte den lön man har för de dagar allt fungerar perfekt, man har lön för de dagar när det går åt h-vete. Ska brandmän ha betalt för varje släckning de utför också eller? De sitter ju bara och tittar på tv hela dagarna, hur svårt är det?

Det är möjligt att man som pilot ska vara professionell i alla sammanhang och inte sitta och tänka på sånt när man arbetar men som sagt, alla är människor. Du kan vara fullständigt säker på att när man kommer in för sista landning, 12 timmar sedan man steg upp i snöstormen och kisar för att hålla ögonen öppna så ligger tanken i bakhuvudet och gnager. Hur ska det gå med min arbetsplats? Kommer jag få sparken? Bli överförd till halv lön utomlands? Det står inte Kjos och snackar om. Inte hans finanschef heller. Captain Spread sheet som tror att världen kan förklaras med fräsiga powerpoint-presentationer och corporate slogans.

Piloter behandlas som en del av planet. En låda som man bara ansluter och så gör den som den är programmerad resten av dagen. Ett gäng kostymer i Bryssel sitter och bestämmer hur länge det är säkert för dem att arbeta. Folk som aldrig har satt sin fot i en cockpit och får sitt beslutsunderlag från flygbolagens lobbyister.

Vi befinner oss på den väg som leder till en flygolycka. Frågan är om vi vågar inse det och stanna bilen eller om vi ska fortsätta köra.
KG
2015-03-07 16:46:11
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!

@neo man får hoppas du har rätt. Samtidigt kan man ju fråga sig vad det ska tjäna till att samtala i 18 timmar.
Kjos och Parat viker sig inte en tum.
Jag hoppas det blir ett för piloterna positivt slut på den här strejken, men för stunden befarar jag svart måndag.
Neo
2015-03-07 16:30:25
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Ni inser att strejken pågår fortfarande va?

Det spelar ingen roll vad Kjos startar upp för företag. Piloterna befinner sig i strejk och kommer så göra till de får sina huvudkrav på papper. Norwegian kan starta 50 företag till om han har lust med det. Miljonerna rullar och klockan tickar...

Han hittar inte folk till att täcka upp för 700 piloter och även om han skulle hitta så många så ska de ha line-training och utcheck. Det borde bli svårt när alla line-trainers också strejkar men om han nu skulle få till det på ett par veckor så går sympatistrejkerna in med full kraft och alla flighter förvägras bränsle och baggagehantering.

Den här konflikten är redan över, det är bara att vänta ut Kjos ego, sedan skrivs det avtal.
Mehmet
2015-03-07 15:50:44
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
3 produktionsbolag som kan spelas ut mot varandra. Smart drag av branschens mest hatade person (efter Walsh, Al-Baker och O'Leary). Nu får piloterna vackert stå med mössan i handen om de vill ha jobb i de nya bolagen. De blir ju arbetsbrist i de gamla bolagen då de får noll produktionsuppdrag av NAS.

Detta är nog början på slutet för Norwegian.
Noflight
2015-03-06 00:52:35
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
@Inflight

Vilken härlig framtidsvision som du med glädje mottager och ser fram emot. Hoppas du kommer trivas!
inflight
2015-03-06 00:26:32
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Det gör Norwegian rätt i sedan får de piloter som vill söka sig dit resten får gå hemma njuta av våren få betalt via facket el starta ett eget flygbolag med rejäla löner och se hur länge det håller .
Dags vakna upp ur eran dröm och inse verkligheten .
Bolaget setts i konkurs flytta biljetter och plan sedan köra igen med spanska piloter och öst europeiska så är saken klar precis som Ryanair.
Finns många ryska med 737 cert billiga och villiga .
Ingen brist på villiga piloter med heltids kontrakt :)
FIA
2015-03-05 22:49:44
Tore
Jag menar naturligtvis 10-16 timmar/dag i ca 4 dagar. Jäkligt många matlådor. Utan frys= vad tror du?
Med vänlig hälsning
Kocken
FIA
2015-03-05 22:43:49
Tore:matlådan
Var hade du tänkt att de ska förvara matlådan? Matlådor snarare....en kortlinje-pilot kan typ flyga 10-16 / dag...
Byte av plan varje leg(nästan). Ska dom ha en kylväska med sig?

Finns ju riktlinjer på hur mat ska förvaras.
Frågor på det?
Vill du ha piloter som får matförgiftning i luften? Det vill inte jag, som fd CC värmer jag bara mat som kommer från catering.
Heyhey....för tänk om...maten är kontaminerad.
En seal på allt som kommer ombord och id-kort på alla som kommer ombord.

Så gnäll du Tore.
Bosse
2015-03-05 22:38:38
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
De flyger under NAS AOC fortfarande, men får lönen från Pilot group whatever Norway/Sweden/Denmark.
@Funderasam
2015-03-05 22:32:31
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Nästa alla instruktörer är i strejk. Likaså LTC. Hur ska de kunna ha bolagskurser, line trainings, OPC och line checks? Till 650+ piloter??!!!
@Ebba
2015-03-05 22:30:09
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Hur ska Ebba få piloterna tillbaka in i cockpit? Byta arbetsgivare hjälper nog inte. Parkeringsbromsen är fortsatt satt...
Fundersam
2015-03-05 22:29:13
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Måste inte alla piloter om de förs över i nytt bolag genomgå ny bolagskurs samt OPC ?

Hur ska detta praktiskt ske ?

2 piloter 4 timmar simulator.

7 dgr groundschool

CV
2015-03-05 22:25:16
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!

Kjos har erfarenhet av Piper Cub ( Norsk Skogsbrukfly )
Några år på Starfighter slutet av 60 talet
Tore
2015-03-05 22:23:12
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Välkommen till framtiden kära Piloter!
Snart får ni ta med matlådor till jobbet med som "alla andra"......
FIA
2015-03-05 22:08:17
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
När var Kjos pilot?



FIA
2015-03-05 22:05:51
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
NRK.No
Nu.
Ebba
2015-03-05 22:00:12
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Etiskt vinner inte Kjos många poäng, men rent lagligt är han på rätt sida.
Ett förlorat slag för Parat.
Frågan kvarstår dock hur strejken upphör.

Fru E Snygg inblandad här också ?
pf
2015-03-05 20:44:12
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Kjos har med dette trekket vist hvem som styrer.

Flere juridiske eksperter som uttaler seg til norsk media sier at nyordningen skjer innenfor norsk lov, Norwegian har styringsretten.

Anna
2015-03-05 20:32:47
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Jag skrattar inte?
Huligan
2015-03-05 19:54:39
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
`Hela Sverige skrattar, Hela Sverige skrattar`
Suck
2015-03-05 19:42:38
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Hur lång tid kommer det ta för flygen att börja gå ordentligt igen när/om detta får ett slut?
DY
2015-03-05 19:41:05
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Det var precis Kjos gjorde förra förhandlingen och vi såg hur det sluta. Det blev ingen splittring länderna emellan. Han så fortfarande få in folk i cockpit för att kärrorna ska lyfta. Hur ska han lyckas med det? Anställa nya? Finns ingen som kan träna dessa...
En sak är säkert, aldrig sett så många lögner i media som nu. DET är skrämmande.
Stuck in Estonia :-(
2015-03-05 19:34:52
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
När börjar de annonsera efter Styrmän?
Pax
2015-03-05 18:37:01
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Är flygintresserad pax. Byter de till asiatiska piloter så kommer jag inte flyga mer med Norwegian. Det finns säkert duktiga piloter därifrån men det handlar om en kulturell skillnad. Samarbete i cockpit i Asien är en 1-man-show när det kommer till kritan. Kanske att de yngre agerar annorlunda men inte med mig ombord. Flyger inte Avies.
Tyvärr så är nordeuropeiska flygbolag och anställda bäst.
Klart slut
Erat eget fel
2015-03-05 18:35:12
skyll er själva alla norskor och svenskor
Det är folkets fel om alla inte hade varit själviska och tänk på sin egen plånbok och åkt med andra bolag hade detta bolag inte växt och vi hade inte varit i denna situation. Sedan en sak till alla piloter ni kanske förlorar era jobb och ni behöver dem men de var ni själva som ville jobba för ett dåligt bolag och ni visste. Villkoren sedan tidigare så det är inget som går att ändra på.
Pieter
2015-03-05 18:25:41
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Smart drag av Kjos!

Parat = loosers!
K.O
2015-03-05 18:13:54
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Då slipper de säkert att betala ersättning och återbetalning för alla inställda flygningar.

"Tyvärr kan vi inte bevilja din önskan om ersättning, då bolaget du skulle flyga inte finns längre "
J.B.
2015-03-05 17:20:03
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Ett desperat drag av en desperat företagsledning. Tyvärr!

Dags att byta ut amatörerna i företagsledningen om det över huvud taget skall finnas något DYngan kvar i april.

Låt proffsen ta över och lös konflikten!
Kurtan
2015-03-05 17:15:05
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Aves kommer få utbilda många baltiska och asiatiska B737 crew framöver....
Linus
2015-03-05 16:57:01
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!

Ska Kjos rekrytera närmare 800 piloter och ha dom flygklara på några dagar och samtidigt köra över Parat och SPF utan hänsyn? Det känns högst osannolikt.
Johan
2015-03-05 16:54:04
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
@linus
Anställda???

Nej!

Anlitade!
Göran
2015-03-05 16:53:45
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Vad händer när han i morgon börjar rekrytera piloter till de nya bolagen och fylla platserna. Sätter naturligtvis hård press på Norwegian piloterna. Kan bli splittring i leden när man ser tåget gå. Kortsiktigt påverkar det dock inte strejken, men allt eftersom.
@linus
2015-03-05 16:51:51
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Dom försätter NAN i konkurs, så är strejken över! Bara sådär, MEN sen är dom ju världens bästa arbetsgivare så att bara till fördel för sina piloter startar dom nya bolag och är så snälla så att om piloterna vill så blir dom anställda i ett existerande bolag! Snällt va...
e24
2015-03-05 16:49:16
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Norwegian har hela tiden varit inställda på att hitta en lösning med NPU och Parat, men ledningen varken vill eller kan överlåta åt en grupp anställda att ta över styrningen av Norwegian", skriver bolaget.

Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening, säger att Norwegians besked om att placera personalen i tre nya bolag är ett försök till att splittra kåren.

– De har sagt att de vill ha bemanningsföretag men att sedan göra så här mitt i en brinnande konflikt är i linje med deras kommunikation hittills.

Lindgren säger också att det kan handla om ett förhandlingsutspel som inte blir verklighet.

Norwegianaktien inledde med att stiga kraftigt under torsdagen och var som mest upp 4 procent, men hade strax före handelsstoppet fallit tillbaka och noterade en uppgång med 0,4 procent. När handeln kom igång igen, klockan 16:05, var den upp igen till 4 procent.

För att återgå till den nya bolagsstrukturen så är Norwegians avsikt att alla piloter ska ha ett jobb i ett Norwegianbolag i framtiden.

"Etableringen av de nya bolagen Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark och Pilot Services Sweden är ett försök att ge piloterna i varje enskilt land att själv påverka sin framtid" heter det i Norwegians pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har Norwegians dotterbolag NAN (piloternas arbetsgivare) varit tydliga med att kostnadsnivåerna måste minska och flexiliteten öka i den skandinaviska verksamheten. Detta är en förutsättning för att koncernen ska kunna behålla lika många piloter som i dag.

– Alternativet är bemanning i Skandinavien, skriver Norwegian i pressmeddelandet.

Texten uppdateras.
Linus
2015-03-05 16:44:06
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!

@ Göran jag är inget expert i arbetsrätt, men hur har Kjos tänkt strejken ska få ett slut i och med detta ?
FRS
2015-03-05 16:41:33
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Vad innebär det att Norwegian startar tre bolag?
Markus
2015-03-05 16:39:23
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Fortsätt stå på er! Norwegians verkliga agenda visar sig tydligare och tydligare...
Göran
2015-03-05 16:37:40
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Då kan han ju börja anställa vilka piloter han vill till de nya bolagen. Kan ju bli ett gäng thailändare. Smart.
Johan
2015-03-05 16:34:32
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Rob:

Berätta. Vad "gapas" det efter?
Linus
2015-03-05 16:34:10
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!

Vad sker nu då ? Ska Norwegian i och med denna manöver förklara strejken ogiltig ?
Förstår inte hur Kjos tänkt detta ska främja förhandlingarna med Parat.
Rob
2015-03-05 16:31:04
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Så kan det gå... Den som gapar efter mycket..
trader
2015-03-05 16:30:13
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!

Handeln åter öppen och uppåt för aktien.
Amatören
2015-03-05 16:30:08
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Läggs NAN ner nu då?
Arbetssugen
2015-03-05 16:28:44
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
Perfekt, då kan man söka jobb där. Tror ni att man måste betala ratingen själv?
SVD
2015-03-05 16:25:32
SV: Norwegian startar tre nya dotterbolag!
De nya dotterbolagen är ett försök från Norwegians sida att sänka kostnadsnivån i bolaget.

– Etableringen av de nya bolagen, Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark och Pilot Services Sweden är ett försök att ge piloterna i varje enskilt land möjligheten att själva påverka sin framtid, skriver Norwegian i ett pressmeddelande.

Samtidigt understryker Norwegian att kostnadsnivån måste ner och att användandet av personalen måste bli mr flexibel om man ska kunna ha kvar lika många piloter som i dag.

– Alternativet är nedbemanning, skriver Norwegian.

Beslutet om de nya bolagen togs av dotterbolaget NAN:s ledning på ett extra inkallat styrelsemöte på torsdagen.

Handeln i Norwegians aktie stoppades tidigare på Oslobörsen i väntan på beskedet från bolaget om de nya dotterbolagen
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev