Tråden startades av: Garf  2010-01-27 15:08:15
Bästa sättet att utbilda sig till pilot? 
Jag är helt öppen och tar emot alla råd jag kan få från er som har erfarenhet av de olika utbildningssätten som finns. Fördelar, nackdelar. Framförallt: Vad rekommenderar ni?

Ni behöver inte råda mig att avstå från att utbilda mig till pilot, det har jag fått tillräckligt av.

Tack!

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Sven
2017-03-25 20:45:31
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Det finns ingen anledning att betala för mycket.
Pilot
2017-03-25 12:34:16
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Klart att de som verkligen vill, och har förutsättningarna får ett jobb till slut. De som inte gör så väljer ofta tryggheten hemma.

Jobben som finns idag är på kontakt, vilket innebär väldigt lite trygghet. Du kan lätt flyttas dit du behövs. Inte ovanligt att behöva flytta många gånger som pilot. Jag har själv bott i 5 länder under mina 10 år i branschen.

Idag är det en brist på erfarna piloter, och villkoren är ok, men det kan snabbt vända i denna branschen, och ändras till sämre.

Du måste verkligen vilja detta, redo att vara flexibel för du kommer att få offra mycket för jobbet, i form av vänner och familj.

Detta var kanske inte vad du frågade, men det är en stor investering och synd om du upptäcker senare hur instabilit yrket är.

Är du redo för detta så kör på. Slösa inte tid på någon annan utbildning. Helt bortkastat för jobb som pilot. Det är nu du skall vara färdig så ta den snabbaste och billigaste vägen, (som beskrivs här under av FO) om du inte har turen att komma in på något kadettprogram.
CFIT
2017-03-24 21:44:20
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Nej, Precis som du säger så behöver jag inte råda dig från att avstå då alla tips talar för sig själva. Så frågan är om du vill bli pilot för att du älskar att flyga eller pga något annat?
Sv hasse
2017-03-12 23:43:25
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Varför betala när man kan få det gratis? Sök saa och tfhs och se om du tar dig in. Sök en gång till om du misslyckas första gången.

Ta inga förhastade beslut och pytsa in pengar för nånting du kan få gratis. Misslyckas du upprepade gånger med att ta dig in på tfhs eller saa så kanske man ska fundera över om man faktiskt är lämpad. Du vill inte betala flera hundra tusen och sen få reda på att du inte har det som krävs i bolagens ögon. Dock kan ju konkurrensen va hård och bara för att du inte tar dig in på de statligt finansierad utbildningarna betyder inte det att du blir en dålig pilot.

Sök jobb i gruvan och spara ihop lite pengar. Det kommer göra skillnad. Sen är det bara att köra hårt.
Tänk dock på att du kommer att bli ganska nöjd med ditt liv med ett ppl också. Det är ändå den flygningen som är roligast.
hasse
2017-03-11 21:07:29
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
hej
pilot jobbet är en dröm till många och jag tänker bli pilot oavsett vad det kostar istället för att dra i skit jobb på marken så kan man fixa det i luften :))
jo jag kollade SPU i säve och SAA och gick på deras träffar , sedan frågar farsan mig Allvarligt nu !!! tänker du bli pilot . javisst och då satt han vid datan och började kolla skolor från canada till australien
jag frågade men säve är nära ,

Vill du bli pilot och rädd att flyga till annat land hehehe

vi fastnade på en KANON skola
flybyschool heter det i Leon SPANIEN
det kostar 61000 euro ALLT INGÅR , jag menar allt , från mat till boende på UNIV till medical test , allt allt
14 månader , kolla upp den dem är riktig bra

jag fick göra antagningsprov hemifrån , klarade inte fysiken men fick en länk av dom att gå en kurs sen är jag med
spännande , kul samtidigt billigare och trevligare utomlands ;) prova det

Insatt
2010-01-28 20:46:46
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Jag vet att du inte ville höra något mer negativt om att bli pilot. Men jag kan enkelt förklara min syn så här: flygindustrin klarar inte en marknadsekonomi. Man har effektiviserat allt så långt att man idag bara kan spara in på personal. Detta är sant för de flesta branscher, men i flyget innebär detta en balansgång mellan vad som är flygsäkert och vad som är ekonomi. Den balansgången är idag helt upp till piloterna att föra. Så tänk efter på varför du vill bli pilot. Tänk på vad det betyder och inte på vad det är. Tänk logiskt och försök räkna hem det. Och vad du än kommer fram till, räkna inte med ett liv i Sverige.
Ex Cargo pilot!!!
2010-01-27 22:41:56
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
ryan air easyjet,,,, CTV,,,,,kolla här!!!!!


http://www.youtube.com/watch?v=7RmaaPMDAYo
FMC Wizard
2010-01-27 20:31:19
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
För att svara på din fråga så är "Bästa sättet" idag att du utbildar dig snabbt, jag tror på en uppgång i flyget redan i år. Har du inga kontakter så är pengar den enda vägen.

*Först så skaffar du ett CPL för 600 000 på någon flygskola, spelar inte någon större roll vilken, kan du bo hemma så gör det för att spara pengar.

*Sedan ser du över vilka TR program som finns efter att du är klar, tex Ryan Air, CTC, osv osv. Dessa program kostar runt 300 000. Välj en gångbar typ (tex B737, A320, eller ATR, CRJ).
Så i runda tal från noll till styrman på under 3 år för 1 miljon. Därefter gör du några hundår, 3-5 borde ge tillräckligt med erfarenhet och om marknaden tillåter möjlighet att söka dig vidare till vad ditt mål nu må vara.

Men skippa det här med att hälsa på flygbolag, flyga hoppare osv, det är tyvärr bara slöseri med tid och du har ändå inte en chans mot en pilot med timmar på typen.
Pricka in konjunkturen med tid på populär typ är vad som gäller. Tro eller chansa inte på något annat.

MEN du bör seriöst tänka över om yrket är något för dig. Besök gärna en flyg psykolog innan. En miljon i lån kommer påverka dig för en lång lång tid framöver. Tag till dig vad de skriver här under.
FAF
2010-01-27 20:14:09
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Vart får ni människor siffran 1 000 000kr ifrån?! Det går lugnt att skaffa sig ett CPL inkl MCC för under 500 000kr och det är hälften av den miljonen ni snackar om!

Sen när det blir dags att eventuellt måsta betala för sin rating så har de flesta bolag sk bonding då man betalar av sin rating med sin oskattade lön under det "X" antal år man lovar att jobba kvar där... Dvs att ratingen kostar 30% mindre samt att man faktiskt då har ett jobb med skaplig lön.

Är man smart och inte tar nån svindyr abnitio-utbildning kostar det långt ifrån 1 000 000kr att bli pilot. Believe me!!!
Rally
2010-01-27 20:07:28
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
I dessa svindåliga tider finns det mycket pessimister där ute som tycker att allt är skit och att det aldrig kommer bli bättre. Det är exakt samma sak på börsen, när det går nedåt tror folk att världen ska gå under och aldrig resa sig upp igen. Men vet du vad, efter regn kommer sol och då lyser solen på den som har sitt cert klart.

Jag tror att du skulle göra rätt i att utbilda dig nu när branschen nått sin botten. Då sitter du kanske där med ett flygcert när det börjar ta fyr i brasan igen och kan vara med på uppgången! Precis som börsen har flygbranschen sina cykler som hittills har varit relativt konstanta.
Anders Andersson
2010-01-27 20:01:03
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Se dig själv som ett företag, och investera i dig själv. Det finns bra investeringar och så finns det dom med hög risk. Vem är du och hur investerar du i dig själv. Glöm inte bort att det finns dom som har råd att göra sämre och mer riskabla investeringar.

IKEA
2010-01-27 19:53:35
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Titta på Kamprad, han lyckades, lyssna inte på pessimisterna som inte har lyckats. Starta ett varuhus som säljer möbler och så ser du till att det är billigt. När du sen har tjänat en miljard så kan du köpa dig en G5:a och flyga den själv. Se så lilla vän ut ur boet och flaxa nu.
Ex Cargo pilot!!!
2010-01-27 19:11:08
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Jag jobbade för ett flygbolag (frakt) innnan jag blev varslad. Jag rekommenderar inte det här yrket till någon. Jag är bara 28 år och har lite mer än 2000 timmar och tro mig jag får inte jobb någonstans (som tur intervju nästa månad). jag bara hamnar i en jävla pilot pool!!!! Visst kommmer det att vända och jag kommer att jobba igen som pilot. Men om jag hade kunnat välja yrke igen så skulle jag plugga läkare eller något inom business!!! Orsaken är att en läkare betalar inte för att jobba!! men det gör vi piloter. Vi måste betala en jävla rating som ligger runt 250 000 kr, och det värsta är att vissa bolag betalar inte sina styrmän,,,Jag pratar om line training vilket kommer att kosta dig 200000 kronor till, beror på vilken typ av flygplan du kommer att köpa dina timmar.

Det är en smutsig yrke du ger dig in på.

Innan jag började plugga till pilot (för 8 år sen) brukade jag vara på SPU en hel del och prata med folk (flyglärare och piloter) en SAS pilot sa till mig en gång "TÄNK DIG VAD FAN DU GER DIG IN PÅ. jag byrde mig inte så mycket vad han sa!! Det borde jag ha gjort.

läs det här!
http://thetruthabouttheprofession.weebly.com/index.html


.
MG
2010-01-27 18:32:01
SV: Scanwing
Å ena sidan säger du att du inte alls vill rekommendera jobbet till någon. Å andra sidan säger du att du verkligen trivs med det och inte vill byta ut det mot något annat.

Betyder detta att det bara är vägen till jobbet (utbildningen, jobbsöket) som gör att det inte är värt mödan?


MG
Scanwing
2010-01-27 17:08:28
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
"PS. De som avråder dig att bli pilot är oftast de som inte lyckats själva efter utbildningen. Bara för att vissa inte lyckas så betyder inte det att du också kommer misslyckas. Du ska dock vara medveten om att det inte är lätt men det är inte ett tillräckligt bra argument för att skita i att förverkliga sin dröm DS

Mvh

Styrman "

Det är helt fel.
Jag och fler med mig med bra jobb sedan många år ser med fasa på chanserandet av pilotyrket.
-Alla får inte jobb (så har det alltid varit)
-Din arbetsgivare betalar typinflygning(så är det inte längre på regionalbolag och lågkostnadsbolag.)
-Bra lön (är det på SAS som inte anställer,Tomas Cook och Thomson. Norwegian är ok likaså Malmö. Regionalbolag har skitlöner)
-Alla har lika stor chans till att få jobb (tillåt mig skratta.Kontakter och en stor plånbok ger bättre förutsättningar)
- Man tjänar fort tillbaka satsade pengar(inte i Sverige i alla fall. Aldrig på ett regionalbolag)

Jag är pilot på ett jetbolag med flera års erfarenhet av det samt ett förflutet inom regionalbolagen. Jag skulle inte rekommendera detta jobb till någon. Det finns alltid de som tar en pilotutbildning oavsett vad andra tycker. Till dem kan man bara ge goda råd och stötta på vägen. Det här jobbet utvecklas i fel riktning vad gäller anställningstrygghet och villkor. Jag är rädd för att det stora pilotöverskottet utnyttjas maximalt av flygarbetsgivarna och att Tfhs läggs i malpåse. Om några år är det bättre drag på marknaden och piloter kommer att behövas igen. Vad finns det för incitament för duktiga ungdomar att langa upp runt en miljon utan någon som helst jobbgaranti och till usla arbetsvillkor och sorgliga startlöner?
jag trivs verkligen med jobbet. Jag skulle inte byta ut det mot något annat. Men hade jag vetat att vägen dit var så dyr och oviss och med den utveckling det har tagit idag skulle jag lätt ha börjat med något annat. Jag är långt ifrån ensam med denna åsikt med duktiga kollegor på mitt eget och andra bolag..
NN
2010-01-27 17:03:46
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Sen att du får bo i husvagn på någon av Sveriges flygplatser är kanske inte något problem.
Förstår inte hur man kan betala nära 1 000 000 kr för ett jobb.........

M
2010-01-27 16:46:11
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Dessutom kan du ju om du vill spara ytterligare pengar köra ATPL-teorin på distans genom Lunds Unuversitet (TFHS). Då har du sparat några tiotals tusenlappar till!

Och vill du verkligen utbilda dig så kör på! Ack den som ger sig!
FAF
2010-01-27 16:18:48
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Först och främst, sök TFHS om dom kommer finnas kvar! Det finns ingen som helst anledning att inte försöka bara för att det är få som kommer in. Det kostar inte att göra testerna.

Det finns ett antal skolor som kör från "start till mål", dvs som du börjar med noll erfarenhet och avslutar med att ha ir/me/cpl och mcc. Dessa skolor tar mycket betalt och brukar hamna på ca 7-800000kr bara för grundutbildningen.

Såhär gjorde jag, vilket jag skulle rekomendera dig också:

1. PPL på klubben nära dig (70000kr) 50h (ca 20 PIC)
2. ATPL-teori på FLYGTEORISKOLAN i Barkarby heltid (70000kr)
3. Resterande PIC-timmar flyger du på klubben (80h = ca 80000kr)
4. Ta IR/ME och CPL på KUNGSAIR i Norrköping (200000kr)
5. Ta Mcc via skyways på Arlanda (ca 30000-40000kr)

Totalt: ca 450-500000kr inklusive allt

Du får ta CSN-lån för IR/ME/CPL samt för ATPL-teorin. ATPL-teorin kan du välja att göra på distans också och då kostar den ca 45000kr. Du kan även testa att söka ATPL-teorikursen på TFHS, den är ju helt gratis. Svårt att komma in men lätt värt ett försök.

Gör du på detta sättet kommer du hamna på under 500000kr istället för 700000-800000kr som LidAir, BFSAA, SPU, Airways och liknande skolor tar. DVS du sparar ca 200000kr som du t ex kan lägga på en Type Rating senare in i karriären.

Hoppas detta var till någon hjälp och lycka till, flyga är det roligaste som finns! =)

PS. De som avråder dig att bli pilot är oftast de som inte lyckats själva efter utbildningen. Bara för att vissa inte lyckas så betyder inte det att du också kommer misslyckas. Du ska dock vara medveten om att det inte är lätt men det är inte ett tillräckligt bra argument för att skita i att förverkliga sin dröm DS

Mvh

Styrman
Varför inte testa.
2010-01-27 16:05:18
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Ring runt till några bolag och presentera dig med 300 timmar totaltid och fråga hur det ser ut, och om du har någon möjlighet att få komma på intervju. Har du tur så kanske du får ett svar.
K-G
2010-01-27 15:55:13
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Hejsan,
Klart man ska göra det man brinner för. Kan varmt rekomendera Flyguppdragets abnitio program vilket ger dig en samlad kurs !
Lycka till.
AB
2010-01-27 15:54:44
SV: Bästa sättet att utbilda sig till pilot?
Jag skulle fundera på en universitetsexamen först och sen eller samtidigt utbilda mig till pilot så att du har något att falla tillbaka på.



 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev