Tråden startades av: ABC  2016-05-02 18:54:39
Sexistiska flygbolag! 
En bekant skickade precis en länk där hen ville att jag skulle söka till ett Skandinaviskt bolag (DK). Den första bild jag ser är två manliga piloter. Undrarande över hur illa det är på andra bolag går jag in på SAS hemsida, ett bolag som utmärkt sig för regnbågstips och homovigslar i luften. På rekryteringssidan för piloter hittar jag en bild på två män. På kabinsidan en bild på två kvinnor. Jag hoppas detta är för att de vill visa oss kvinnor att de har snygga piloter vi kan driva till vansinne och snygga tjejer som killarna i kabinen kan flörta med men jag tror inte riktigt det. På mitt bolag en bra bit från Sverige har vi massor av tjejer, gaykillar och minst två transgender girls i cockpit. I kabinen är det ändå mer varierat. Hur efterblivet är igentligen flyget i Skandinavien?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

ABC@Jet-Jockey
2016-05-06 19:31:48
SV: Sexistiska flygbolag!
Jag hade inte förväntat mig någonting alls. Få inlägg som inte är för eller emot SAS/Norwegian tycks locka till någon reaktion här på Flygtorget. Det var du själv som tog upp "We are travelers", inte jag. Mitt modersmål är Engelska. För mig är det synonymt med resandefolk vilket inte har någonting med romer att göra. Romerna har sitt ursprung i Indien. Det har inte övriga resandefolk. Jag bor i Sverige men jobbar i ett annat land då min kära gubbe lovat mig att flytta den dag våra barn tagit sin universitetsexamen. Nu är det bara något år kvar. Kan du inte förstå att vi utlänningar inte har samma referensramar som SAS reklamavdelning?
Jet-Jockey
2016-05-06 16:02:22
SV: Sexistiska flygbolag!
@ABC Rörande den copy som SAS har valt att använda i deras senaste kampanj var väl ändå inte frågeställningen från början? Det vet väl det påstådda sexistisk formspråket i deras bilder så ifrågasattes?

Sedan kan jag ändå tycka att det är ganska tydligt att vad man syftar till när SAS väljer att använda det engelska ordet för "resande". Att dina tankar direkt sammankopplar det med ett väldigt nedsättande uttryck för romer och andra liknade folkslag kan jag bara beklaga.

Jag tycker kampanjen är väldigt tydlig med att förmedla att SAS kan det här med att resa och att den vänder sig till andra som också älskar att resa.

Får nog bolla till backa till dig ABC och be dig antingen omformulera dina frågeställningar här eller ta en funderar på vilka svar du hade förväntat dig.

Det skulle vara intressant att veta var i världen du befinner dig där varken sexistiska flygbolag finns eller främlingsfientliga (om ens långsökta) annonser existerar.

Jet-Jockey
@Jet-Jockey from ABC
2016-05-05 19:45:39
SV: Sexistiska flygbolag!
Ja, ni svenskar är bäst på allt., även engelska.... "We are Travelers" är förmodligen den internationellt mest utskrattade svenska reklamkampanjen någonsig utan att någon svensk tycks förstå varför. För att ni skall förstå kan jag ge ett snabbt googletips: Googla "Travelers Wedding" eller "Travelers Funeral", "Travelers Home" eller vad som helst med "Travelers" så förstår du hur låg nivån är...
Bengt i Onsala
2016-05-05 14:58:16
SV: Sexistiska flygbolag!
Jag flög en gång med Hooters Air i USA (oventandes).
Sådant koncept vill jag se i Skandinavien
es
2016-05-05 14:18:58
SV: Sexistiska flygbolag!
@Rolf
Vad har Du för " bäst före datum " ?
Rolf
2016-05-05 06:59:47
SV: Sexistiska flygbolag!
Reser regelbundet med olika amerikanska bolag och har haft genomgående helt kvinnliga besättningar hur många gånger som helst. Sas ligger väl knappast i framkant då de flyger mestadels med gamla gråhåriga gubbar som passerat bäst före-datum för längesen.
Valle
2016-05-03 20:50:34
SV: Sexistiska flygbolag!
Håller helt med Jet-Jockey! Reser ganska ofta med SAS, förra gången jag reste med dem till Berlin var det 2 kvinnor i cockpit och 2 män och 2 kvinnor i kabinen. Jag tycker det är mycket mer jämställt på SAS än på flera andra bolag. Tänk mer på flygbolagen i länder där man ser ner på kvinnor, har en dålig kvinnosyn. Där t.ex. bara män "officiellt" får bli piloter och bara kvinnor får bli kabinpersonal. Vi i Sverige har det mycket bättre än i många andra länder, det tycker jag vi ska vara tacksam för.
Anders
2016-05-03 19:15:34
SV: Sexistiska flygbolag!
Jag tycker det är viktigt att lyfta frågan. Represantation i reklam och informationsmaterial bidrar till att forma våra ideer och normer. Alla ni som menar att det är en icke-fråga eller för larvigt att ta upp- bry er inte om det då?
Sverige är ett väldigt progressivt land när det gäller diskussioner om frågor av detta slag- något vi ska vara stolta över! Att missnöjesrösta på SD är baar en larvig reaktion
Jet-Jockey
2016-05-03 10:38:17
ATT: ABC
Jag vill påstå att SAS och även andra Scandinaviska bolag ligger långt fram i jämförelse med resten av en väldigt gubbig och dammig branch. Finns väldigt mycket sexism och främlingsfientlighet kvar men det kommer inte från ledningens sida, utan från de gamla och trötta.

Apropå de bilder du råkade se där du endast såg två manliga piloter och två kvinnliga kabinanställda så kan jag bara beklaga att du inte gjort större efterforskningar i frågan.

I SAS senaste PR-kampanj "We are travelers" har SAS gjort precis så som du efterfrågar. En kvinnliga kapten, en manlig styrman och sedan en kabin besättning mixad av människor från olika kön och bakgrund.

Branvhen i Sverige är inte bra, men den är absolut inte så dåligt som den kunde ha varit ur ett feministiskt perspektiv.
ABC
2016-05-03 08:48:28
SV: Sexistiska flygbolag!
Typiskt svenskt är kanske att prata skit om hur illa det är överallt i världen men en total oförmåga att se hur vi övriga europeer ser på svenskar och det allmäna hyckleriet med politisk korrekthet ni för utåt men att i handling göra precis tvärtom. Jag får inte rösta alls. Hade jag fått det blev det på SD.
Trött på lättstötta...
2016-05-03 06:58:34
SV: Sexistiska flygbolag!
vem bryr sig? Är du så jävla lättstött ska du nog gå till en annan bransch. Eller bli politiker i FI, där kan ni skrika i kör om manshat och att vi ska använda det där jävla ordet "HEN" för att bli mer jämnställda....
två är ett litet underlag
2016-05-02 23:19:26
SV: Sexistiska flygbolag!
SAS har några kvinnofolk i cockpit och några mannafolk i kabinen. Om det är det du undrar över.
Ronny
2016-05-02 22:07:31
SV: Sexistiska flygbolag!
Det är väl mer sexistiskt att anställa folk som är homo/trans bara far att de är just homo/trans. Trivs du inte bland straighta kollegor så är det väl bara att jobba vidare på din arbetsplats och fortsätta utlandsrösta på Fi...

Sen finns det nog en och annan böjd i svenska branschen med.
/Ronny från varvet
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev