Tråden startades av: Jan  2016-06-05 12:20:00
Ny svensk SAS strejk! 
SAS varnar ny pilot strjek i Sverigen nästa vecka.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Anders
2016-06-27 08:22:36
SV: Ny svensk SAS strejk!
Nästa år är det danskens tur när deras pilotavtal löper ut. De har fått stå stilla vilket varit frustrerande under strejken. Men fredsplikt är fredsplikt. Tippar på en repris nästa år, dansken vill alltid ha lite mer, ha det lite bättre och RG som inte gillar danskar...
C
2016-06-26 21:20:14
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det var väl ett ettårigt avtal..eller hur - smart
sv C
2016-06-26 18:22:23
SV: Ny svensk SAS strejk!
De 300 millar är en förhoppningsvis en engångskostnad - smart!
Gånger tio 300000000:- !!
C
2016-06-26 08:25:46
SV: Ny svensk SAS strejk!
Enligt SAS skulle piloternas krav kosta nästan 100 miljoner årligen så det var bättre att det blev strejk som kostade 300 miljoner + allt negativt för kunderna...smart!!
Uo
2016-06-26 08:22:09
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det kostade inte SAS en krona för de får pengarna av svenskt näringsliv. Men de får bara pengarna om vissa krav följs såsom märket på 2.2%.. Så alla ni Jantesvenskar när ni vaknar upp ur masspsykosen så kommer ni inse att svensk arbetsmarknad o den svenska modellen är död, glöm att förhandla om något i framtiden...
Gunnar
2016-06-25 19:20:40
SV: Ny svensk SAS strejk!
SAS strejken kostade bolaget 300 mil +.......
@verklighetsuppfattning
2016-06-15 17:58:25
SV: Ny svensk SAS strejk!
Låt någon annan en piloter flyga maskinerna. Tror nog du måste ge dig på den punken, det är nog spetskompetens ut i fingerspetsarna. Har du ett b körkort kan du köra alla bilar. Med flygcert utan typutbildning sitter du som ett frågetecken i cockpit.
Abc
2016-06-15 06:10:45
SV: Ny svensk SAS strejk!
Någon som har siffror på hur mycket de yngre tjänar på att SAS nu slår ihop till en och samma löneskala. Ingångslönen var 28845, men vad är den på nu och hur ser stegringen ut?
intemittnamn
2016-06-14 16:04:44
SV: Ny svensk SAS strejk!
Swissair som återuppstod i Swiss - piloterna där har fetare villkor än dem på SAS.

De piloter som varit med ett tag i matchen på Norwegian och Ryan har löner i paritet med "gamlingarna" på SAS, t o m bättre.

Självklart kan inte media bara hålla sig neutrala utan ropar lyxstrejk yadayada. Givetvis med DI och Ex-pressen i täten.
Bengt
2016-06-14 14:39:29
SV: Ny svensk SAS strejk!
Stenson, det som är problemet. Det sitter massor med mellanchefer som du och tjänar för mycket utan att göra någon nytta. Skulle alla ni strejka imorgon skulle inte en enda passagerare märka av det.
Ett uppköp från Lufthansa så skulle ni direkt bli övertaliga och ett betydligt mer slimmat SAS, anpassat för att flyga flygplan och inte som arbetsmarknadsåtgärd åt staten.
pf
2016-06-14 14:33:59
SV: Ny svensk SAS strejk!
RG, når skal han gå på ny tiggerferd til de tre eierlands regjeringer ?

En dag så kommer svaret at SAS kobles fra statenes livredningsmaskin.

Da sitter man med et SAS, som raskt kan være mye mye mindre, og ikke minst med behov for langt færre piloter enn i dag. Fordi det må vises lønnsomhet på en helt annen måte.

Vi får for pilotenes skyld da håpe at det fremdeles rekrutteres i UAE, Oman eller China. Eller at Ryanair og Norwegian fortfarande trenger skyjokies
Stenson
2016-06-14 13:54:50
SV: Ny svensk SAS strejk!
Jonte tomte, de enda mellanchefer på sas som tjänar som piloterna är mellancheferna på pilot avdelningen, kom ned på jorden, 40000:- efter 22 år i firman ansvar för trafikavveckling och 25 tjänstemän, ingen övertid 6 veckors semester.
@ @ Jonte mfl
2016-06-14 13:43:07
SV: Ny svensk SAS strejk!
Finns de bland SAS markpersonal som börjar oroa sig för följande scenario nu:

1. Bolaget tappar massa pengar pga strejken.
2. Kris och konkurshot.
3. SAS tigger pengar från statskassan.
4. För att visa tecken på "reformvilja" och imponera på regeringens räknenissar så outsourcar man hela SGH
5. Alla skrivbordsjobb blir kvar i SAS
TT
2016-06-14 12:47:40
SV: Ny svensk SAS strejk!
@E

Hört talats om LAS? Det du önskar är olagligt i Sverige, tacka "din" socialistiska regering.
@Jonte m.fl.
2016-06-14 11:41:37
SV: Ny svensk SAS strejk!
Om SAS lägger ner kommer piloternas lön att öka. Piloterna hos Norwegian tjänar bättre än de på SAS gör. Svaret - SAS är en skrivsbordsarbetsgivare med alldeles för mycket mellanchefer som håller varandra om ryggen. Norwegian har en mycker mer "slimmad" organisation. Innan SAS-krisen 2012 hade Rickard Gustafsson en årslön på 10 miljoner (!!!) samtidigt tog Bjorn Kjos ut knappt 3 miljoner. Det som skulle hända är att alla piloter skulle återanställas i ett nytt bolag, troligtvis till bättre arbetsvillkor och lön. De på Frösundavik är de som skulle förlora på det...

För några år sedan var det flera mellanchefer i SAS som sökte jobb i Swedavia. När de kom med sina löneanspråk blev de utskrattade och Swedavia bad DEM att komma ner på jorden! (dessa chefer har inget ansvar för människorliv, de jobbar aldrig helg eller röda dagar, de har minst 4 veckors sommarsemester och går hem senast klockan 17 och om det mot förmodan stannar kvar får de övertidsersättning eller kan flexa en annan dag). SAS mellanchefer tjänade bättre än andra i branschen...SAS piloter tjänar 60% av andra piloter i Europa.

SAS piloter står för 6% av de totala kostnaderna i företaget. Skulle de arbeta gratis sparar SAS alltså enbart 6% av de totala kostnaderna...SAS piloter försöker förmedla att det är dags att se åt de övriga 94% för att se vilka besparingar som kan göras där (men man vill självklart inte att det ska drabba andra "operativa" anställda, så som kabinpersonal, lastare, markpersonl etc. man vill att det helt enkelt ska bli färre skrivbord).

Det handlar om svensk avundsjuka från de som inte är insatta i branschen. Varför tror ni att flygvärdinnorna är tysta i debatten? De har en ingångslön på 19500 och hade mer än gärna strejkat om möjligheten fanns (de får dessvärre inte pga ett avtal som Unionen skrev på). Flygvärdinnorna hade kämpat för exakt samma sak som piloterna då de också jobbar 6 av 8 helger, upp till 14 h/dag, röda dagar, enbart har tre veckors sommarsemester och INGET ob-tillägg. Hade det kallats för "de har redan så bra arbetsvillkor"???

Flygvärdinnorna backar piloterna! (de är tysta för att de blir av med jobbet om de säger det öppet. En sjuksköterska, lärare, läkare etc. (offentliganställd) har grundlagstadgad rätt att kritisera sin arbetsgivare i media...det har inte en flygvärdinna!)
Pilot
2016-06-14 09:02:14
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det är bara fokus lön?!!! Gamla piloter inte nöjda bara de yngre nya? HAR DU MISSAT RESTEN AV PUNKTERNA STREJKEN HANDLAR OM? Exempelvis vill SAS öka inhyrningen av andra bolag istället för att anställa och flyga själva. SAS säger att de bara får nytta 11% inhyring. Ja men fet är baserat på passagerarkilometer. Om SAS utökar sina långlinjer vilket de håller på och göra så kan mer inhyrning ske på hemmamarknaden i Sverige. Detta vill svenska piloter stoppa, i Danmark och Norge sker inte samma inhyrning ännu. Facket kräver att piloter som hyrs in skall gå under SAS kollektivavtal. De flyger SAS målade flygmaskinen så att passagerare inte märker skillnaden.
Verklighetsuppfattning
2016-06-14 08:13:07
till ekonom
Absolut, spetskompetens måste betalas bra, något vi är dåliga på i Sverige.

Men, en pilot är knappast spetskompetens ????.

Jonte
2016-06-14 08:03:33
SV: Ny svensk SAS strejk!
Kaffe eller the:
De som står på kö är inte andra piloter utan samma piloter. Vad jag menar är att resten av SAS försöker anpassa sig. I och med SPF's aggerande riskerar man hela bolaget, och därmed att marknads andelar till bolag som har väsentligt sämre villkor.
Där i en hypotetisk framtid ex SAS piloter får söka sig.

Även SPF har såklart gjort uppoffringar men nu helt plötsligt när man börjar få kontroll någotsånär på SAS då ser vissa en direkt möjlighet att sko sig, utan tanke på vilken sits man sätter resten av företaget i (anställda människor med familj att försörja dom med). Rimligt är väl medlarnas bud på genomsnitts procent satsen?

Jag förstår visst att det finns två delar i SAS där de äldre tjänar mycket mer, vad jag tror är att dom som står på barrikaderna tyvärr är de "äldre". Dom "yngre" är förmodligen mer än nöjd med medlarna bud.

Och hur jag jobbar, det tänker jag inte ens diskutera då jag försöker driva ett litet företag och mina villkor är betydligt sämre än dom jäkla drömvilkoren du beskriver.

Mest av allt är jag besviken att denna grupp smått smutskastar svensk flygindustri och överskattar sin egen roll i SAS med sitt beteende.
Ekonom
2016-06-14 00:49:29
Stå upp!
Som någon tidigare har nämt så var senaste gången de svenska SAS piloterna strejkade 1995!!!!

Spetskompetens skall betalas bra och vi i vårat alltmer outsourcade land måste bli bättre på att stå upp för dessa och övriga arbetsplatser. Annars har vi inga jobb att gå till överhuvudtaget snart och inga skatteintäkter att betala vårat samhälle och social skyddsnät som hjälper folk i behov. Något som arbetstagarrörelsen har kämpat de senaste 100 åren för att bygga upp. Vi måste bli tuffare och våga stå upp för våra jobb och avtal, punkt!

Det kostar att driva företag och ha anställda i Sverige, men samtidigt ges man då möjlighet att verka på en extremt köpstark marknad. Kan t,ex, då SAS inte bedriva flygverksamhet och samtidigt erbjuda sina anställda marknadsmässiga villkor, har man då något existensberättigande? SAS problem är inte att deras flygande personal har höga lönenivåer, så enkelt är det om man ser sig om bara i närområdet. Finns massa sidor där man kan gå in och jämföra, pilotjobsnetwork tex. SAS flygande personal har gått med på enorma lönesänkningar de senaste 10-15 åren för att hjälpa bolaget, då man har varit extremt lojal mot sin arbetsgivare. SAS problem är snarare dess demografi, då man har en åldrande personal som har varit i bolaget länge och därför kommit upp sig på dess lönestegar. Lönenivåerna på SAS är låga marknadmässigt, även om det kan svida i ögonen på många i jantelagens avlånga land, men så är det! SAS har enorma overheadkostnader och det är där man måste in och skära om man någon gång ska få rätt på skutan. Detta har man aldrig riktigt tagit tag i då man alltid har kunnat vända sig till sin hängivna flygande personal när det har krisat för att spara pengar.

Jag har full respekt för SAS piloterna och att dom vågar sätta ner foten, tycker det är enormt starkt och jag hoppas på att fler arbetsgrupper blir bättre på att göra detsamma. Det kommer gynna oss alla i slutändan.

Kämpa på! / företagsekonomen
Donald T
2016-06-14 00:44:54
SV: Ny svensk SAS strejk!
Svenska piloter på SAS långa linjer till USA och Asien strejkar inte.
DI idag
2016-06-13 23:47:45
SV: Ny svensk SAS strejk!
Ganska bra samanfattning.

http://artikel.di.se/artiklar/2016/6/13/ledare-dags-for-flygets-adel-att-vakna/
E
2016-06-13 23:19:15
Att Marcus
Tomrummet efter ett konkursat SAS skulle med 100 procent säkerhet inte fyllas av en ny skandinavisk flag carrier utan på utrikestrafiken av LH och andra utländska bolag.

Inrikes och matartrafik skulle säkerligen Sverigeflyg gynnas, ett bolag som knappast betalar några höga löner.

Man kan väll också tro att Norwegian och Ryanair skulle utnyttja luckan.

Svenska piloter sitter med svarte Petter om SAS skulle försvinna, acceptera anställning i bolag som Ryanair eller Sverigeflyg till sämre vilkor ELLER söka sig till Kina och Gulfen, dock är det ganska få som trivs i Gulfen / Kina, oberoende av lön
Pelle
2016-06-13 23:03:56
SV: Ny svensk SAS strejk!
De flesta skulle säkert få jobb på Norwegian på dagen. Det till 25-30% BÄTTRE löner än vad nya får på SAS idag. Det är inte piloterna det är fel på, de behövs och andra bolag skriker efter en pilotbrist.
Norwegian behöver ca 150 piloter per år på B737 och ca 800 piloter på B787 de fyra nästkommande åren.

Vägrar SAS ge med sig, strejka om kull SAS och kom till Norwegian i stället. Pierre kan ta kassan på norska Statoil.
@Marcus
2016-06-13 22:29:00
SV: Ny svensk SAS strejk!
Om andra arbetsgivare är bättre än SAS varför lämnar då piloter just dessa arbetsgivare för att istället gå till SAS? Var det inte just det som hände nu när SAS nyanställde?
Marcus
2016-06-13 21:12:17
SV: Ny svensk SAS strejk!
Lite komiskt att tro att SAS-piloterna skulle sitta i sjön bara för att (om) SAS går i konkurs. Detta skulle ju skapa ett tomrum på marknaden som snabbt skulle fyllas av något, eller några, andra bolag som då skulle behöva anställa mycket ny personal. Förmodligen skulle många bara behöva byta uniform och fortsätta som vanligt men med en bättre arbetsgivare. En och annan skulle säkert komma i kläm men på det hela taget skulle nog många till och med få det bättre.
Darth Vader
2016-06-13 20:34:42
SV: Ny svensk SAS strejk!
Dags att dessa bortskämda piloter börjar inse att även om att några av dom var med att rädda bolaget 2012, då er det fortfarande inte dags att ta betalt för det.
Det har sin pris om man vill ha förhållandevis trygg anställning.
Det går inte att få båda högre lön och trygg anställning, i dagsläget i flygbranchen, tyvärr..
Hansson i Paris
2016-06-13 18:49:11
SV: Ny svensk SAS strejk!
"Den som inte hoppar är SAS-pilot!" Folkets stöd?
Matematiker (Math)
2016-06-13 17:37:38
SV: Ny svensk SAS strejk!

ENLIGT EN ARTIKEL I DAGENS INDUSTR
I DAG SÅ SKULLE PILOTFACKETS KRAV
MEDFÖRA EN EXTRA ÅRLIG KOSTNAD
PÅ 100 MILJ SKR. DETTA SKULLE SÄNKA
SAS FÖR GOTT.

MEDLARNAS BUD HÅLLER SIG INOM
MARGINALEN FÖR SAS ÖVERLEVNAD.

FACKET MED SINA NU OREALISTISKA
KRAV SÅGAR AV DEN GREN DE SITTER PÅ.

REALISTISKA KRAV INOM MARGINALEN
FÖR EN HÅLLBAR ÖVERLEVNAD
ÄR ETT MYCKET GOTT RÅD JUST NU.
E
2016-06-13 17:37:00
SV: Ny svensk SAS strejk!
Vad en pilot tjänar i Kina, Gulfen eller annan plats är helt ointressant så länge inte SAS drabbas av personalbrist.

Om man vill arbeta i Kina, varsågod.

Med tanke på att SAS hade över 1000 ansökningar så tyder det snarast på att man, även med det nya avtalet, betalar för mycket.

Gör en Austrian Airlines, dvs, säg upp samtliga piloter, erbjud ett nytt avtal och sedan är det take or leave it.

Då blir man av med den dyra A listan
Ruben Skogsgård
2016-06-13 16:48:29
SV: Ny svensk SAS strejk!
Sv till: Carl. Man får väl antaga att medlarna har lagt ett bud som är i linje med övriga avtal på den svenska arbetsmarknaden. Det är ju givetvis förståligt att piloter klagar på att de är så undebetalda, not. Om några borde klaga så är det snarare sjukvårdspersonal, lärare, restauranganställda och andra inom service sektorn som du som högavlönad har stor nytta av.
Ta bilen...
2016-06-13 16:24:28
SV: Ny svensk SAS strejk!
Hoppas dom strejkar SAS i putten så vi slipper eländet!!
Carl
2016-06-13 14:12:40
SV: Ny svensk SAS strejk!
Kan man inte tolka det som att medlarna i konflikten måste vara köpa av arbetsgivarsidan eftersom de uppenbarligen bara kommer med avtalsförslag som just arbetsgivarsidan accepterar? Bara en fundering. Trodde ett medlingsinstitut skulle vara neutralt?
P
2016-06-13 13:05:56
SV: Ny svensk SAS strejk!
Skomakarn: Vad fick du det ifrån att det skulle vara skattefritt??? Man skattar för alla förmåner, Stephan Löven ska ha sitt.
Malle
2016-06-13 11:05:22
@ Perspektiv
Titta omkring dig på Arlanda på Nextjet, BRA osv. De tjänar betydligt sämre än SAS-piloterna...

Anledningen till att kaptenerna tjänar så bra i Asien är för att de har brist på kaptener.
Skomakarn
2016-06-13 10:50:07
SV: Ny svensk SAS strejk!
Kan någon pilot här ge ett bra argument för varför en pilot skall få ett skattefritt "skobidrag" på 6500:- om året. Sliter pilotyrket så mycket på skorna, jämfört med alla andra yrkeskategorier som själva får betala sina dojor!
Ben Hur
2016-06-13 10:47:26
SV: Ny svensk SAS strejk!
Men hur har då SAS lyckats rekrytera f.d. Norwegianpiloter om lönen på Norwegian är bättre?
@Hasse
2016-06-13 10:08:56
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det är där man hamnar på toppen av den gamla löneskalan. Förra konflikten introduserades en b skala där alla nya anställs efter. Där börjar du på under 30k i månaden. När du hoppar över till kapten och varit det i ganska många år så hamnar du på ca 75k.
SAS har en åldersdemografi som är väldigt hög där många är på toppen av den gamla skalan. Inga kommer någonsin att hamna på dessa nivåer igen. Det är inget som kommuniceras från SAS.
Det är inte heller a skalan som skall ha en ökning utan b skalan som är långt under marknadsstandard. Man vill med andra ord hitta ett mellanting mellan a och b skalan. Någon lyxstrejk är det definitivt inte. Jämför med lågprisbolaget norwegians piloter, avsett bas. Där ligger SAS b skala långt efter.
Perspektiv
2016-06-13 10:04:15
SV: Ny svensk SAS strejk!
Om man tittar runt om i världen så har SAS låga löner.
Nu behövs piloter i Asien, och löner på över 2 miljoner per år är vanligt.

http://jobs.flightglobal.com/job/1401442355/b-787-b-777-i-captain-rated-non-rated-hainan-airlines-258-000-00-year-4-rotation-options/
Sv Hasse
2016-06-13 09:48:50
SV: Ny svensk SAS strejk!
Hur visste du att det var grundlön från SAS?

Man kan ha många andra inkomstkällor än bra från en arbetsgivare.
Reavinst vid försäljning ger också inkomst.
Det kan också vara övertidsbetalning. Hade själv för många år sedan mer i övertidsersättning än vad grundlönen gav.

Vilket betyder att du inte kan dra slutsatsen att det enbart var grundlön från SAS.

Tänk efter före!


pilot
2016-06-13 09:47:09
SV: Ny svensk SAS strejk!
inflight,
En nyanställd pilot i SAS har en ingångslön om 28.845 kronor och de första fem åren en genomsnittlig lön om 33.700 kronor. Inte ens en 30 år lång karriär i SAS når i närheten av de genomsnittslöner som man nämner i media.
Imsen
2016-06-13 07:46:37
SV: Ny svensk SAS strejk!
Tar man bort inlägghärine?

Jo en gammal lumpenkompis är 4 strecks SAS 737 kapten.
2008 ngt kollade jag hans lön å gamla ratsit!
2007 hade han tjänat 1.080.000Kr c.a

Det kan väl knappast räknas som en låg lön?

Nej lyxstrejk enl min mening!
Vem fasen kan sedan begära c.a 10% i löneökning?
Jag och många andr fick 2% i årets löneökning!

Att sedan lägga en strejk mtt i uppstarten av svensk sommarperiod,
fotbolls EM pågår för fullt.
Nej SAS Piloterna kommer inta skaffa många vänner med sin aktion denna gång.......
arlandare
2016-06-13 04:50:42
SV: Ny svensk SAS strejk!
DY kör med fullbokade plan medans SAS står i princip stilla. SPF har verkligen drivit på flygbranschen i rätt riktning! Bra jobbat!
Hasse
2016-06-12 22:15:25
SV: Ny svensk SAS strejk!
2008 ngt fanns gamla bra ratsit. man kunde dvs se folks inkomster på gamla bra sättet utan att visa vem som sökte denna info.
en av all lumparkompisar på träffen hade blitt sas flygkapten med 4 streck på B737.
jag kollade upp honom på ratsit väl hemma efter träffen.
jag ville se hur mkt han tjänade!
så år 2007 visade ratsit 1.080.000 kr ca som hans inkomst

kan ngn säga att det är en låg inkomst?
detta var dessutom många år sedan.

nej SAS strejken nu är en ren lyxstrejk
den som säger ngt annat far med lögner!
Fysiker
2016-06-12 20:43:27
SV: Ny svensk SAS strejk!
Forts.

Sammanfattningsvis

DET HANDLAR, SOM VANLIGT, TILL STORA DELAR OM
VEM SOM SKA BESTÄMMA OCH VAD SOM
ÄR RIMLIGT- ARBETSGIVARENS ELLER
ARBETSTAGARENS KRAV MED PRIVATPERSONER
SOM GISSLAN.

DENNA CA 100-ÅRIGA KONFLIKT MED
GISSLANTAGANDE BÖRJAR
MAN SE SLUTE PÅ I OLIKA SAMMANHANG.

DEN INTELLIGENTA TEKNIKEN STÅR SOM
VINNARE PÅ SIKT OCH GISSLANDRAMAN
ÄR DÄRFÖR SNART ETT MINNE BLOTT FÖR
I PRINCIP ALLA DRABBADE.

SLUTET GOTT - ALLTING GOTT PÅ SIKT

inflight
2016-06-12 20:27:54
SV: Ny svensk SAS strejk!
Finns här ingen ärlig pilot som kan berätta vad de tjänar efter alla tillägg och dyl.?
Mycket hysch hysch men klart berättar man sanningen blir det inte så bra att förklara strejken som förstör för ett antal 10000 personer som planerat sina semestrar många månader innan och räknar med SAS men i fram tiden skall man nog tänka en och två gånger innan man väljer SAS p.g.a deras otaliga strejker för höga löner.
@kaffe eller te
2016-06-12 20:11:57
SV: Ny svensk SAS strejk!
Pilot är inte det enda yrket i världen. Har du någonsomhelst insikt i hur det är i världen utanför flight deck? Vilken yrkesgrupp ser du som förebild när det gäller lön och villkor?
Läkare och piloter kan ha jämförbara ingångslöner och slutlöner, men läkare jobbar så otroligt mycket mer och har ett ansvar för människor vars liv faktiskt befinner sig i fara.
sv Kaffe eller te?
2016-06-12 18:55:11
SV: Ny svensk SAS strejk!
Villkoren är satta innan du tar anställning. Alltså inget som ändrats under anställningen.
SAS piloter har tarifflön, och ökar sin lön för varje anställningsår.
När de talar om att de har backat ca 20%, så är det en sanning med modifikation.
Tariffen har möjligtvis inte justerats, på ett antal år.
Men att påstå att deras löner har sjunkit är lögn!

Det är uppenbarligen svårt för somliga i branschen, att acceptera att tiderna förändras.
Suck
2016-06-12 18:39:39
SV: Ny svensk SAS strejk!
Precis som vid Norwegian strejken smutskastas piloterna i media, och många svenskar går åter igen på det.

Fakta:
En nyanställd pilot i SAS har en ingångslön om 28.845 kronor och de första fem åren en genomsnittlig lön om 33.700 kronor. Inte ens en 30 år lång karriär i SAS når i närheten av de genomsnittslöner som man nämner i media.

Ruben Skogsgård
2016-06-12 17:57:05
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det är ju bra att SAS får ta lite skit i media och från allmänheten, efter all hetsjakt som SAS ledning har bedrivit mot sin norska konkurrent, med felaktiga anklagelser till DOT om Norwegian. Man kan ju bara hoppas på att DOT nu ger sitt godkännande, det kommer säkert att kännas som riktig pay back mot SAS. Jag kan inte annat än önska det norska bolaget lycka till.
Kaffe eller te?
2016-06-12 14:58:31
SV: Ny svensk SAS strejk!
@jonte Vilka är det som står i kö? Tänker du att det är Ryan Air-piloter? SAS har i princip enbart anställt piloter med erfarenhet från andra bolag däribland norwegian och Ryan Air...de är nu med och strejkar för bättre villkor i SAS. I SAS har de en möjlighet att strejka utan att bli av med jobbet. Om den rätten fanns inom Ryan Air hade deras plan stått på marken betydligt oftare.

Sedan finns det såklart även de utan erfarenhet som jagar flygtimmar och till och med betalar för att få erfarenhet och flygtimmar. Om SAS anställer dem kanske du till och med som passagerare kan få betalt för att flyga! Det vore väl trevligt!

Eller tänker du att det är utländsk arbetskraft som står i kö? Jag tänker att vi sänker din lön med 20%, försämrar din pension ordentligt, förlänger din atbetstid så att du kan arbeta 14 h/dag, börja arbeta 04.00 en dag för att dagen efter jobba till 23:00 (utan att det kallas skift), låter dig jobba 7 av 9 helger, endast få 3 veckors sommarsemester (och det i maj-juni när dina barn går skolan) och vara borta från din familj ca 100 dagar om året. Och om du då klagar, kom ihåg att nyanlända flyktingar eller personer i andra länder med sämre villkor säkerligen gärna ställer sig i kö till ditt jobb! Låter det resonemanget rimligt?
Fysiker
2016-06-12 13:58:16
SV: Ny svensk SAS strejk!
ALLA VILL HA MER AV ALLT.

EN FORSKARE SADE: TRAFIKFLYGET
KOMMER MED TIDEN ATT HA TVÅ STOLAR LÄNGST FRAM.

* En stoll för piloten och en för en hund.

PILOTENS UPPGIFT BLIR ATT MATA HUNDEN
OCH HUNDENS UPPGIFT BLIR ATT HUGGA
PILOTEN OM HAN RÖR NÅGRA SPAKAR.

Så ser framtiden ut , inte mycket att
strejka för..
Kaffe eller te?
2016-06-12 13:32:25
SV: Ny svensk SAS strejk!
@jonte Vilka är det som står i kö? Tänker du att det är Ryan Air-piloter? SAS har i princip enbart anställt piloter med erfarenhet från andra bolag däribland norwegian och Ryan Air...de är nu med och strejkar för bättre villkor i SAS. I SAS har de en möjlighet att strejka utan att bli av med jobbet. Om den rätten fanns inom Ryan Air hade deras plan stått på marken betydligt oftare.

Sedan finns det såklart även de utan erfarenhet som jagar flygtimmar och till och med betalar för att få erfarenhet och flygtimmar. Om SAS anställer dem kanske du till och med som passagerare kan få betalt för att flyga! Det vore väl trevligt!

Eller tänker du att det är utländsk arbetskraft som står i kö? Jag tänker att nyanlända flyktingar eller personer i andra länder med sämre villkor säkerligen gärna ställer sig i kö till ditt jobb med!
Ivar
2016-06-12 13:20:58
SV: Ny svensk SAS strejk!
Olle!
Jag är snickare på Skanska och har 29.575kr i lön vid 51års ålder.
Eftersom snickare inom NCC är med i samma fackförening som jag
måste jag fråga dig vart du fått siffran 40.000 i lön från?

Nej du vill ju bara minska gapet mellan piloters överlöner och exemplet snickare.
Använda fakta när du argumenterar och framstå som mer seriös då!

Ansvarar för människor liv?!
Det tror jag dom flesta gör dagligen i många andra jobb än piloter som exempel.

Sedan kan du eller ngn på detta forum kanske kan svara på varför inte svenska piloter låter drogtesta sig?
I alla år har piloterna sagt nej till detta.
Skall man bli flygrädd?
Är det för att piloter använder kokain osv ofta?
Känns lite scary!

Tack för ordet!
Snälla läs på innan du postar
2016-06-12 11:29:55
SV: Ny svensk SAS strejk!
Jonte,
Det finns A och B liga i SAS. Vad du talar om är kaptenerna i topp. Men de som idag anställs har en lön på 28 000.

Det finns inget självändamål att behålla SAS om det inte kan överleva med marknadsmässiga villkor, utan dess existens skall vara på personalens bekostnad.
smash
2016-06-12 11:13:16
SV: Ny svensk SAS strejk!
Kjosen ligger bakom detta! SPF infiltrerat av DY-agenter!
Magnus S
2016-06-12 11:03:27
SV: Ny svensk SAS strejk!
Ja, inte har piloterna något stöd från oss på Tekniska. Inte det minsta. Lyxstrejk igen!
Dom ger sig inte förrän de kört firman i konkurs.
Jonte
2016-06-12 10:30:36
SV: Ny svensk SAS strejk!
Tycker arbetsgivarna ska gå på budet från SPF, kanske höja det lite mer så det verkligen förseglade SAS öde.
Kanske man efter kontrollerad konkurs/uppköp kan få dessa piloter att se verkligheten utanför deras skyddade värld i SAS.
Som någon skrev flygmarknaden är avreglerad sen långt tillbaka och vissa på SAS har förstått detta men tydligen inte piloterna som tycker det är rimligt med löner mellan 60-80 tusen i en branch där folk står på kö för att ta jobben...
trött på oinsatta svensson
2016-06-12 09:41:47
SV: Ny svensk SAS strejk!
Efter rederinäringen går flyget i täten vad gäller outsourcing av arbetskraft.
Detta beror på att personalen inte behöver bo där bolaget opererar, vilket är fallet med många andra arbetsplatser.

Svensson har levt för länge på de lagar som fackförbunden en gång i tiden skapade, och tar idag alla rättigheter för givna, och förstår därför inte varför det strejkas. Tyvärr så får vi troligen vänta tills detta drabbar deras branscher innan de inser.
Bengt
2016-06-12 08:43:26
SV: Ny svensk SAS strejk!
Hur mycket kostar strejken per dag ?
SAS blygsamma vinst i år lär väl ätas upp ganska snabbt.
Spiken i kistan ?
Wilhelm
2016-06-12 08:03:24
SV: Ny svensk SAS strejk!
Så himla dåligt skött av SPF, vi är många som kommer avsluta medlemskapet där då dett förstör för arbetsgivaren!!
Akktu Stakki
2016-06-12 06:30:25
SV: Ny svensk SAS strejk!
SAS kan nog klara den löneökning piloterna kräver
Men med sociala avgidter blir räkningen totalt sett för dyr.
Det är bara att acceptera fakta: Det är för dyrt att anställa i Sverige.
Ett av våra charter bolag anställer inte nya piloter till deras Svenska baser.
Det är helt enkelt för dyrt och komplicerat
Bra skrivet
2016-06-12 05:08:24
SV: Ny svensk SAS strejk!
En social konflikt är ingen naturkatastrof.

Piloterna strejkar och allmänheten ”drabbas”.
En konsument ”drabbas” när en flygning ställs in och när flygbiljetterna går upp i pris. Liksom en konsument ”drabbas” om fläskfilén blir dyrare därför att lagar om djurskydd hindrar uppfödarna att behandla grisarna hur som helst. Liksom konsumenten drabbas när byxorna kostar några tior mer därför att arbetarna i Bangladesh fått bättre villkor.
Drabbas är ett förrädiskt ord. Det signalerar en olycka eller katastrof bortom vår kontroll. Vi drabbas av blixtnedslag och jordbävningar - och piloternas strejk!
Vi har glömt att vi är medborgare, vi har blivit en nation av konsumenter.
Jag ringer Svensk pilot­förening. Vice ordföranden Gunnar Mandahl beräknar att medlemmarnas löner pressats ner 25-30 procent de senaste åtta åren.
Ett glassyrke?
För en del, säkert. Men ingångslönen på SAS ligger på drygt 27 000, och det för ett extremt kvalificerat yrke med ansvar för människoliv.

SAS är ett stort välordnat företag, andra är inte lika noggranna. Flygbranschen är ruffig som åkerinäringen. Jag ringer en pilot som flög taxiflyg för 800 kronor per dag - brutto - och utan rätt till ersättning för obekväm arbetstid. Praktiskt taget varje dag fick bolaget brev från unga piloter som erbjöd sig att flyga gratis, en del ville betala för att få jobba.
Allt för att få erfarenhet, allt för att få in en fot på arbetsmarknaden.
Billig, billigare, billigast. Helst ska vi flyga över Atlanten för samma pris som det kostar att köra bil tur och retur mellan Stockholm och Göteborg. Hur rimligt är det?

Piloterna befinner sig i samma klämma som så många andra av oss.
– Bolagen vill vara där det är bäst köpkraft men billigast möjliga personal, säger Gunnar Mandahl. Norwegian importerar arbetsvillkor från Thailand men vill flyga mellan Europa och USA.
När piloterna säger stopp ”drabbas” passagerarna.
Men en social konflikt är ingen naturkatastrof och passageraren är inte bara en konsument. Passageraren är också medborgare och medmänniska.
Tänk på att den som kämpar för bra arbetsvillkor också kämpar för dig och mig. Tänk på det nästa gång journalister och kommentatorer säger att du ”drabbas”.

Peter Kadhammar
Olle
2016-06-12 00:44:23
SV: Ny svensk SAS strejk!
I media snackas det alltid om fantasilöner på 100 000 SEK i månaden.... Ingen verkar ha insett vad som hände under stålbadet för ett par år sedan. Den nya ingångslönen på SAS ligger på 28000 SEK. Ingen av som starar nu kommer komma upp i några 100 000 SEK. Jag tror vi är ganska nära den nivån där man inte bryr sig längre om SAS går i graven eller inte. Den som tar över kommer med stor sannolikhet erbjuda högre löner än vad SAS gör ändå. Bolag som matar åt SAS har bättre lönenivå än vad SAS piloterna själva har. Säger en del. En snickare på NCC drar in runt 40 000 SEK i månaden. Det är ett tungt jobb och att bygga hus är ett kvalificerat jobb om man jobbar som småsnickare, tjänar ca 30 000 SEK i månaden. Så jag tycker ändå att ingångslönen borde kunna ligga på 30 000 SEK hos SAS. Så en 3.5% löneökning är väl rimlig?
Tim
2016-06-11 23:40:11
SV: Ny svensk SAS strejk!
A och O i en strejk är att ha allmänhetens stöd, tvek på att SPF har det. Bra läge för SAS att förhandla med charterbolagen i nästa upphandling
smash
2016-06-11 21:39:23
SV: Ny svensk SAS strejk!
Ja jävlar. Tänk om personal inom sjukvården skulle strejka med hänvisning till sina studieskulder.
Sv Imsen
2016-06-11 21:34:46
SV: Ny svensk SAS strejk!
Ett löneök på 3,5% för en pilot med 78.000:- ger netto 1.570:- kr/månad han får då ut netto 48.183:-.

Men för att se verkligheten är det många piloter som tjänar brutto ca 27 - 30 tusen i månad. Tjänar du 30.000:- får du ut netto ca 23.200:-
det är inte mycket för ett jobb som har tidiga morgnar och sena kvällar samt helgarbete. En kontorsråtta kan tjäna betydligt mer och ha ett 08:00 - 17:00 jobb med lediga helger.

Pilot är ett serviceyrke med mycket dåliga arbetstider de är värda en bra lön.
sv Till alla er....
2016-06-11 20:28:26
SV: Ny svensk SAS strejk!
Andra branscher i Sverige har råkat ut för "outsourcing", till bland annat baltstaterna.
På grund av höga lönekostnader i Sverige.
Men många piloter tycks tro att de är något förmer än oss andra.
Snusmumrik
2016-06-11 19:58:53
Ny svensk SAS strejk!
SAS skickar ner oorganiserade piloter till Grekland för att hämta hem pax och flyg. Helt rätt - kunderna måsta alltid komma i första hand. Återkommande pilotstrejker oaktat vilket land de uppstår i är ett hot mot SAS existens men knappast någon lär sakna dem om de försvinner och snabbt ersätts av flygbolag där man inte strejkar. De som tror att SAS kommer närmare en affär med LH i och med detta bör tänka om. LH vill inte ha SAS med att alla sina fack och krångliga avtal. De har problem nog med sina egna piloter.
Maverick
2016-06-11 19:15:46
SV: Ny svensk SAS strejk!
Känns skönt att ha så stort stöd i konflikten. Folk har förstått att det är SAS och inte SPF som satt piloterna i strejk. SAS hade bara behövs skriva på SPF's sista bud så hade det inte blivit någon strejk men de valde att inte ens svara. SAS har alltså strejkbollen i sin hand och kan avsluta detta närsomhelst.
Pilot
2016-06-11 19:03:33
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det är det som är grejen med strejk. Denna bemanning har satt parkeringsbromsen för att inte flyga. Tror inte SAS kan ta i norrmän och danskar att flyga den svenska produktionen. Det vore strejkbryteri likt det när kjos hyrde in andra sällskap.
Imsen
2016-06-11 18:14:27
SV: Ny svensk SAS strejk!
SAS erbjuder 2,25%
Piloterna vill ha 3.5%
Men piloterna vill ha höjningar på c.a 10% totalt mera denna gång.

En Pilot på SAS har en snittlön på 78.000+tillägg varje månad.

Summa:
Är inte detta en (jävla) lyxstrejk?

@Fo
2016-06-11 16:59:49
SV: Ny svensk SAS strejk!
"...Men jag som börjar efter detta kom från Ryan...
...Ta samma bud som SAS Norge och låt oss flyga!"

Det där är ju inte så trovärdigt eftersom om du nu verkligen hade varit FO på SAS hade du vetat att SAS inte vill erbjuda de svenska piloterna samma avtal som man erbjöd de norska.
SAS ledning tycker nämligen att det är rimligt att erbjuda piloterna med stockholmsbas ett betydligt sämre avtal.
Löfven
2016-06-11 16:59:12
SV: Ny svensk SAS strejk!
Striking Swedish pilots only make an average of Euro 100k per year. Poor guys. Of course they should ruin ordinary people's vacations.
Allan
2016-06-11 16:51:13
SV: Ny svensk SAS strejk!
SAS flyger just nu ner piloter som inte är organiserade till Grekland.

Läs på AB.
Till alla er....
2016-06-11 16:33:45
SV: Ny svensk SAS strejk!
Bittra jante svenskar, jag hoppas era arbetsgivare sänker era löner tar bort ers pensioner hyr in andra billigare bolag som ej betalar skatt i Sverige och sedan säger upp er. Denna gången SAS nästa gång ert bolag.

All heder till de Svenska SAS piloterna, ge er inte. Ni är värda alla förbättringar ni kräver... O ni som klagar flyg med Ryanair...
Mats
2016-06-11 15:40:52
SV: Ny svensk SAS strejk!
Stå på er SAS piloter. Det är dags att få upp de usla ingångslönerna. Dagens ingångslönener på SAS är en skam för pilotkåren.
Nu räcker det !
2016-06-11 14:04:24
SV: Ny svensk SAS strejk!
Har Svensk Pilotförening missat att flygmarknaden i Sverige har varit avreglerad sedan 1995 ? ? ?

Inte ens låter de SAS bemanna plan för att hämta hämta strandade passagerare.

De borde skämmas !
HuMMMberto
2016-06-11 13:52:04
SV: Ny svensk SAS strejk!
Och man ska göra sig av med marktjänsten (GOT/MMX)...?!
Vad kostar detta skojerihet bolaget? Herregud.
Akktu Stakki
2016-06-11 13:10:46
SV: Ny svensk SAS strejk!
Sett lite från sidlinjen så kan man undra varför piloter i andra bolag som tjänar mindre, jobbar mer, har sämre pension och jobbar fler helger inte strejkar stup i kvarten.
Verkar även som att SPF har en viss förkärlek för DY och deras anställnings former.
Denna strejk ger DY ännu flera kunder och skickar SK ytterligare ett snäpp mot ett LH ägande.
Reino
2016-06-11 12:35:28
SV: Ny svensk SAS strejk!
Kan det bli aktuellt med sympatistrejker bland de norska och danska piloterna?
Per
2016-06-11 11:18:39
SV: Ny svensk SAS strejk!
SAS-piloterna har verkligen inte allmänheten på sin sida.
Fo
2016-06-11 10:10:33
SV: Ny svensk SAS strejk!
Pinsamt att SPF driver detta så långt. Visst de gamla piloterna som fanns på SAS över krisen har fått göra uppoffringar. Men jag som börjar efter detta kom från Ryan tycker vi har bra avtal lönen är rimlig och utveckligen lika så. Att driva det till en strejk som alla medlemmar ej stödjer och som inte har support från allmänheten är idioti! Ta samma bud som SAS Norge och låt oss flyga!
Fysiker
2016-06-11 07:33:36
SV: Ny svensk SAS strejk!
SNART FLYGER PLANEN PILOTLÖSA
OCH DÅ SLIPPER VI ALLA PLOTSTREJKER.
Facket suger fett
2016-06-11 06:57:03
SV: Ny svensk SAS strejk!
Har SPF inget ansvar gentemot oss passagerare?? Utan oss hade de inte haft jobb, nä mina krav kommer gå till SPF och inte SAS!
Emma
2016-06-11 00:36:13
SV: Ny svensk SAS strejk!
Ni som tycker att ni skall få extra bra betalt bara för att ni har betalat er utbildning. Jag som fått min utbildning gratis, bör jag då ha en lägre lön..?

Helt orimligt att arbetsgivarna skall ansvara för era skulder!
Peter
2016-06-10 23:02:40
SV: Ny svensk SAS strejk!
Lyxstrejk. Patetiskt lyssnar man runt lite är det inte många som stödjer piloterna i det här fallet. Sparka piloterna om de inte är villiga att jobba innan söndagen. Piloterna är rädda att vara piloter för ett lågprisbolag, men använder sig gladeligen åt att använda sig utav utländska hantverkare hemma. Kom in i matchen så här ser världen ut idag gillar man det inte så kanske man ska tänka på att byta jobb.
DC-10
2016-06-10 22:32:14
SV: Ny svensk SAS strejk!
@ACE Med din verklighetsuppfattning, tror jag inte att du skall befatta dig med CAT flygningar överhuvudtaget!
P
2016-06-10 22:04:14
SV: Ny svensk SAS strejk!
Bra att de sätter ner foten! Borde de gjort i Norge också...så mycket bättre villkor har de väl inte där.
Allan
2016-06-10 20:46:01
SV: Ny svensk SAS strejk!
Har du fått någon information?

– Den har varit ganska obefintlig. Jag har appen i telefonen, man hade kunnat bli förvarnad innan man kom till flygplatsen.

DÅLIG INFO SAS!!!
DC-10
2016-06-10 20:33:18
SV: Ny svensk SAS strejk!
@ACE Jobbar man inte i flygbranschen, då är man alltså "tomte" enligt ditt förmenande. Tror att det är dax för dig att tagga ner en hel del!
ACE
2016-06-10 18:45:20
SV: Ny svensk SAS strejk!
@DC-10

Jag kallar mig själv "Tomte" då jag jobbat utanför flygbranchen i 10 år innan jag lyckades få mitt flygjobb.

Jag vet hur mycket jag tjänade som "tomte/knegare" och som pilot. Ser inga större skillnader i dagsläget...

Tycker fortfarande vi förtjänar bättre löner än vad jag tjänade under mina år som knegare, dels på pga kostnaderna för utbildningen samt arbetstider och ansvar...
SK
2016-06-10 12:09:47
SV: Ny svensk SAS strejk!
De som gnäller mest och hörs mest är fd Ryanair och Norwegian-piloter. Varför inte bara återvända till dessa bolag om allt är så mycket sämre på SAS?
@jantelagen
2016-06-10 11:02:59
SV: Ny svensk SAS strejk!
Jag tycker den enorma missunnsamheten som man märker av här på forumet är skrämmande och vidrig. Det fullkomligt osar av jantelag och avundsjuka. Så många människor som drömmer om och ser upp till Pilotyrket, men som ändå ska munbajsa massa saker här utan att besitta någon som helst kunskap om jobbet och livet som pilot i dagens flygbransch. Vi borde väl göra jobbet och ta alla uppoffringar gratis, bara för att det är ett så "kul" jobb.
DC-10
2016-06-10 10:07:13
SV: Ny svensk SAS strejk!
@ACE Att kalla statligt anställda för "tomtar", visar än en gång på avsaknad av verklighetsförankring och respekt. Piloter är ingen speciellt utvald ras.
Kan bara konstatera att du inte har koll på verkligheten.
@h camper
2016-06-10 09:40:41
SV: Ny svensk SAS strejk!
Därför att avtalet gick ut tidigt i våras och skall nu omförhandlas. Under gällande avtal råder fredsplikt.
För att dra några paralleller, piloterna på norwegian på LGW bas verkar ha fått ett nytt avtal på plats. Lönen blir för en FO ca 3500 pund och med traktamenten och flygtillägg landar det på strax över 5000 pund. Det fanns även lite pension med i paketet och lite försäkringar mm.... sedan blir det ökningar när de två nästkommande åren. SAS verkar ha halkat efter rejält nu...
x
2016-06-10 08:35:40
SV: Ny svensk SAS strejk!
"– Vi kräver 3,5 procent i ökade löner, och utöver det kräver vi tydlighet, ordning och reda i avtalen. SAS ska inte kunna tolka dem till sin fördel av kommersiella skäl. Dessutom kräver vi att det ska vara samma lönesystem för nyanställda SAS-piloter som för dem som varit anställda en längre tid, sa Svensk Pilotförenings vice ordförande Wilhelm Tersmeden till TT i går."

http://www.svd.se/parterna-i-mote-i-pilotstrejken/om/avtalsrorelsen-2016

Känns inte som orimliga krav, med tanke på alla lönesänkningar man tvingats gå med på de senaste 15 åren. 3,5 procent känns faktiskt blygsamt jämfört med artikeln nedan:

http://www.flygtorget.se/Aktuellt/Artikel/?Id=11346
Happy camper
2016-06-10 06:42:22
SV: Ny svensk SAS strejk!
Varför går man först med på ett avtal. Dvs tar anställning på ett företag där man vet förutsättningarna, för att något år senare strejka pga dåligt avtal. Välj inte ett sånt jobb från första början.
E
2016-06-09 23:49:21
att Pelle
Absolut, håller helt med om att en säker anställning har betydelse när det gäller säkerheten ombord.

Men, inom facket använder man ordet "säkerhet" till höger och vänster, så fort det gäller att man vill försämra villkoren.

Då tappar man trovärdigheten.

Nu tror jag att även ett bolag som Ryanair är rätt medvetna om att säkerheten är viktig, de klarar sig utan problem när pajkastningen gäller löner, skatter osv men, en olycka pag att man har för lite bränsle med sig skulle man drabbas hårt av.
driftdown procedure
2016-06-09 23:08:58
SV: Ny svensk SAS strejk!
Jag har arbetat i branschen i rätt många år nu. Men risk för att låta aningen kommunistisk så borde all cockpitcrew på inom EU bestämma en lägstanivå. För arbetsgivarna så är det här "pure business" dom tänker ett kvartal bort och försöker vara aktieägarna till lags. Ofta betalar många bolag bra löner, men med en anställningstrygghet och pension/försäkringar som suger. Det är dags för ett regelverk som gör att det lönar sig för bolagen att anställa folk och ge dom schyssta villkor. SAS/Ryan/Easy/norwegian etc etc...alla kör mer eller mindre med en ful stil mot sina anställda. Det borde löna sig att vara en schysst arbetsgivare.....men EU-politikerna sitter rätt duktigt i knäet på bolagen och så länge arbetsgivarna kommer runt med detta så lär dom fortsätta...
FDSAS
2016-06-09 22:45:01
SV: Ny svensk SAS strejk!
Om SAS är så dåligt varför sökte 1750 personer 220 pilotjobb på SAS?
SAS piloter har aldrig varit nöjda inte ens på 80 talet så var dom nöjda, mycket fick stå tillbaka för att piloterna skulle få sitt.
Har jobbat på flera bolag och i samtliga bolag jag varit på så har det alltid varit en irritation över piloternas självömkan och ofta verklighetsfrånvarande syn på tillståndet i världen.
Studieskulder, obekväma arbetstider, ansvar, livspussel bla bla bla är inte unikt för piloter, och 28.000 i ingångslön är inte så dåligt den lönen kommer man inte upp efter en hel livstid inom vissa yrken tex inom vården.
Vill man jobba kontorstider jobba då på kontor.
Kan inte hjälpa det men har svårt att känna sympati för SAS piloternas stridsåtgärder. Kom ner på marken och ta bort skygglapparna.
Mike
2016-06-09 22:30:29
@ November
Type ratingen kostar visst, man får inte tillbaka allt på skatten. Och du behöver minst dubbla antalet måltider på planet och lägga till kostnader för mat när man sover på hotell om man jobbar på ryr.

Jag snittar ca 50 000 i månaden. Jag har varit varit där i snart fyra år. En styrman på SAS som jobbat i fyra år tjänar nästan 40 000 plus traktamente vilket vi inte har på Ryan. Så deras lön blir nästan samma som min. Jag skattar lite mindre men det täcks upp av mina utgifter som man slipper om man är på SAS

Dessutom tjänar jag bara när jag flyger så när jag har semester kommer inte en krona in på kontot, dvs årslönen på SAS är inte sämre än Ryan.
Maxlönen för en styrman på SAS ligger på 56 000 som man når efter ca 10 år. Blir man kapten är taket 98 000.

@airbus chaffis
2016-06-09 21:53:05
SV: Ny svensk SAS strejk!
Finns en benchmarking som SPF har gjort med ca 20-30 bolag i Europa, alltifrån BA till Nextjet. Där framgår det väldigt tydligt att SAS avtal är på den nedre delen av skalan. Det är inte lönenivåerna som är höga, dock är åldersdemografin snedvriden då man haft väldigt många år utan nyanställningar. En nyanställd styrman på SAS har ca 28tkr i månaden och det går sedan väldigt sakta uppåt.. är det dessa avtal du tycker är orimliga??
Pelle
2016-06-09 20:06:08
SV: Ny svensk SAS strejk!
Säkerhetsnivån ligger inte i plånboken utan i anställningstryghheten. Vågardu säga emot bolaget om något är galet? Tar du fighten om vilotidsreglerna, sjukar dig om du är sjuk, skriver obligatoriska rapporter och tolkar tekniska problem som man ska om du är kontraktsanställd? Eller är du rädd att de river kontraktet om du är "besvärlig"?
Airbus Chaffis
2016-06-09 19:34:31
SV: Ny svensk SAS strejk!
Man kan ju lura på om SAS, på sikt kommer att köra "Austrian Stuntet" dvs. lägga allt av värde över i ett nytt bolag, anställa folk på nya kontrakter, och bara ha kvar ett flygplan i gamla bolaget. Som Austrian gjorde med Tyrolian för inte särskillt länge sen.

Det står ju helt klart för dom flesta att SAS har aldeles för dyra avtal med aldeles för många olika Fack föreningar.



E
2016-06-09 17:20:09
SV: Ny svensk SAS strejk!
Jag tror nog också stt en pilot som har 7000 timmar är skickligare än den som har 700.

Men, jag tror också att den busschaufför som har kört i 20 år är skickligare än den son kört i 6 månader, trots detta känner jag inget obehag att åka med den senare, och då är bussresan farligare än flygresan.

Ryanair har ju inte ett sämre track record än. Högkostnadsbolagen, tvärt om.

Alltså är säkerhetsargumentet helt meningslöst.

Jag förstår att en pilot vill kunna planera sin tid som alla andra i samhället, detta känns rimligt.

De nya ingångslönerna på SAS känns också rimliga men fortfarande sitter allt för många på dinosaurieavtal, som andra skrivit så måste man värdera pilotlöner som man värderar andra löner i samhället.

Då känns en jämförelse med sjuksköterskor med treårs högskoleutbildning helt relevant.
ACE
2016-06-09 17:03:11
SV: Ny svensk SAS strejk!
@DC-10

Som nyanställd stytman på SAS har du ca 34 000 kr i ingångslön. Plus lite traktamenten så säger vi 38 000 kr.

Tar du en "statligt" anställd tomte och lägger till OB för tiden en pilot jobbar, dvs morgon, kväll samt helgarbete, ca 4 helger i månaden så ser du lätt en lön på 40 000 kr för tomten.

Sen har tomten förmodligen inte ett blanco lån på ett par hundra tusen som ska betalas av varje månad. Vilket gör att du som "statlig" tomte har mer ut i lön i månaden än vad en nyanställd styrman på sas har...

Piloter vs Arbetsgivarna
2016-06-09 16:07:51
SV: Ny svensk SAS strejk!
http://www.flygtorget.se/Aktuellt/Artikel/?Id=11606
November
2016-06-09 15:28:47
@ mike mfl
Du har fortfarande bra mycket bättre villkor än de nya på SAS, så jag backar fortfarande deras strejkvarsel.
Type-ratingen kostar dig inget eftersom du får tillbaka utgiften på skatten.
Mat på planet. Tja. Drygt 100 flygdagar/år a en femtiolapp eller så = 5 000kr/år.
Hotell/transport. Bor du inte där du har bas så, visst. Det gäller även på SAS.
Uniform. 2 skjortor/år och två par brallor på Dressman. 1000kr.
OPC. De pengarna ser du aldrig eftersom de dras direkt. Knappast en utgift att betala från ditt bankkonto.
Pension. 4,5% av din lön lägger sas. Det blir 15-20 000/ år. Visst är det pengar, men inte något att skriva hem om. Permanentanställda på Ryan har mer än så.
Sociala avgifter. Absolut, det beror ju på var du är baserad och vilket kontrakt du har. Kontraktare runt medelhavet eller ungern kan bli dyrt. Dock är det ju avdragsgillt.

Summan av kardemumman är nog att du fortfarande plockar hem en bra bit mer än SAS-gubbarna gör. Därför backar jag deras beslut - för första gången någonsin ska tilläggas.
Karl
2016-06-09 14:25:08
SV: Ny svensk SAS strejk!
Gabriel:

Är det någon som påstått något annat? Eller kan det vara dina fördomar dom tagit sig uttryck i ditt inlägg?
Kn Asboll
2016-06-09 14:19:30
Kokta fläsket stekt
Mattanter i vilken skola som helst följer förstås debatten, om nu argumentet råder att lön skall kopplas till hur många man kan dräpa under ett arbetspass.
@ryrfolket
2016-06-09 13:41:29
SV: Ny svensk SAS strejk!
Man har definitivt inte bättre lön på Ryan än på SAS, även fast det droppar in en större summa på kontot varje månad. Det är inte bara lön. Som någon nämner så skall man med den summan betala skatt, sociala avgifter, hotell, simulator, uniform, mat på jobbet, sitter stby gratis m.m. Dessutom har man på ryan bara betalt ca 10 månader per år, för sen kan man inte flyga mer och är tvungen att ta "obetald semester". Det är fullkomligt uselt!
Fixed
2016-06-09 13:32:25
SV: Ny svensk SAS strejk!
Finns ju 5/3-5/4 på SAS
Lågprisprofilen
2016-06-09 11:42:28
SV: Ny svensk SAS strejk!
Detta är en stor svaghet med SAS-systemet.
För att genomföra en resa ARN-CPH-NRT krävs att varken SPF, Unionen, CAU eller DPF strejkar.

SAS måste minska antalet förhandlingsparter.
Mike
2016-06-09 10:56:05
@ November
På Ryan har vi helt andra utgifter också, type-rating, mat på planet, hotell + transport, OPC, uniform, pension, sociala avgifter, därför har vi högre lön. Visst SAS jobbar inte 5/4 men vi arbetar lika många dagar i månaden fortfarande. Och de flesta gnällspikarna på SAS kommer från just Ryan...

Gabriel
2016-06-09 10:48:53
SV: Ny svensk SAS strejk!
Ni som tror att busschaufförer, sjuksköterskor osv inte ansvarar för människoliv, vilken planet kommer ni ifrån? Oftast ha visserligen läkaren största ansvaret men det kan jämföras med en styrman vs kapten. Ni styrmän som gnäller har inte yttersta ansvaret heller och därför tjänar ni mindre än kaptenerna vilket är rimligt.
Vill ej sponsra.
2016-06-09 08:31:02
SV: Ny svensk SAS strejk!
Är trött på att behöva sponsra giriga företagsledare och anställda, ni får strejka/tjafsa så mycket ni vill. Bara andra inte skall behöva "sponsra" .
DC-10
2016-06-09 00:10:34
SV: Ny svensk SAS strejk!
@ACE Att påstå att en statligt anställd, kan komma upp till samma lön som en SAS pilot.
Det vittnar om en total avsaknad av verklighetsuppfattning.

Om du inte grejar att jobba som du gör, bli sjuksköterska - till samma lön men med mindre ansvar.
DR utten
2016-06-08 23:49:51
SV: Ny svensk SAS strejk!
Låt en i Handels jobba samma timmar under ett år och du ska se att denna ligger fan på samma lön.
November
2016-06-08 23:08:57
@ mike
På Ryan plockar du hem dubbelt så mycket som på SAS. På SAS flyger man inte 5/4. Att du är nöjd med ditt kneg gör ju inte SAS-gubbarnas kneg bättre.

Tråkigt att behöva strejka, men jag förstår er för B-Gubbarnas skull. Lycka till!
SAS Kapten
2016-06-08 21:44:40
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det handlar inte om att lönen är för låg. Jag behöver mer fritid för att göra av med den. Jag har försökt med en dyrare livsstil men pengarna bara sprutar in på kontot. Några dagar mer ledigt så blir det balans.
Bra skrivet!
2016-06-08 21:22:27
SV: Ny svensk SAS strejk!
http://www.svd.se/vill-svensk-pilotforening-att-sas-lagger-ner/om/avtalsrorelsen-2016

Dr Utten
2016-06-08 20:37:29
SV: Ny svensk SAS strejk!
Enligt SvD är snittlönen 78 000 plus div tillägg, är detta sant? Känner inte direkt viljan springa ut på stan och sympatistrejka.

http://www.svd.se/vill-svensk-pilotforening-att-sas-lagger-ner/om/avtalsrorelsen-2016
ACE
2016-06-08 18:54:35
SV: Ny svensk SAS strejk!
Tycker vi piloter förtjänar en högre lön än busschaufförer, sjuksköterskor, poliser mm.

Anledningar:

1. Ansvarar för en maskin värd 500-1 000 miljoner. (B737/A320)
2. Ansvarar för 1000-tals liv i månaden.
3. Har en studieskuld på 1 000 000 kr + ränta efter avslutat utbildning, vilket tar 20-30 år att betala tillbaka med dagen löner.

Ang. obekväm arbetstid. (Räknar man på ob mm för de timmar som är morgon/kväll/helg tid, så kommer en statligt anställd lätt upp i samma lön som vi har idag utan samma ansvar och utbildningskostnader.)

Så att jämföra med vanliga "dödliga" människor håller inte riktigt...
Karl
2016-06-08 17:20:33
SV: Ny svensk SAS strejk!
Sv: Ubbe.

Såå... Om alla, eller lejonparten, helt plötsligt vill byta... Vad tror du händer med arbetsgivaren då??? I Sverige har vi ett systeme med att vi för en dialog med arbetsgivaren och kommer överens om villkoren istället för att gå in till chefen och drämma hatten och vingen i bordet och sedan gå hem.
Detta tjänar både arbetsgivare, arbetstagare och kunder på i långa loppet. Visst, i förhandlingstider kan det låta hårt, men det är en del av spelet.

Har du problem med eller frågor på det?

Tommy
2016-06-08 11:46:51
SV: Ny svensk SAS strejk!
100-150 nätter på hotel är inte sant. Ska vara någon pendlare som byter och vill ha nightstop hela tiden i så fall. SAS drog ju in på sina stop för att minska hotelkostnaden för ett antal år sedan.
Menige Ryan
2016-06-08 11:32:34
SV: Ny svensk SAS strejk!
Vill bara påminna om att Ryanair har aldrig drabbats av en strejk.

SAS kör med kollektivavtal och strejkerna duggar tätt.

Inte kul för oss passagerare. Vi vill lita på att flyget fungerar så vi kommer fram på bokad tid.

Dåligt SAS!
Mike
2016-06-08 11:31:50
@ @Mike
Jag flyger också 900h per år för ett visst irländskt lågprisbolag. Jobbar 5 dagar och sen är ledig 4. Vilka andra yrkesgrupper är lediga så mycket? Dessutom så är vårt jobb ganska soft om man jämför med många andra yrken. Och vi får inte glömma bort att vi inte är raketforskare med 5 års utbildning. Sån fantastisk lön förtjänar vi inte.
UBBE
2016-06-08 11:31:45
@ SUCK
Tycker man 100 - 150 hotellnätter är jobbigt skulle man kanske ha tänkt på det innan man valde ett flygande arbete. Schemaläggning på helger och högtider "drabbar" ganska många andra "arbetare" inom vård och service t.ex.
Är det tuffare med detta för piloter än andra grupper ?

Jäkla gnällande bara.
Passar inte SAS, byt.
Trivs du inte, byt.
Så är det för alla andra, sluta å gnäll.
Alle
2016-06-08 11:17:33
@Suck
Poliser, sjuksköterskor, undersköterskor, ambulanspersonal, brandmän, butiksbiträden, lastbilschaufförer, flyginstruktörer, busschaufförer etc etc.
Listan kan göras lång på yrken där man jobbar kvällar och helger. Piloterna på SAS tjänar bättre än samtliga så jag tycker inte det är en godtycklig anledning att gå i strejk för. Dessutom har piloter betydligt kortare utbildning än många av dessa.
Erfarenhet
2016-06-08 10:48:00
SV: Ny svensk SAS strejk!
E,
Jag förstår att man kan tycka det är lätt att flyga när man sitter vid sin dator, och spelar flygsimulatorn.
Men när det sker något i verkligheten så går det fort. Då finns det inte alltid tid, utan piloten måste agera, och det är här erfarenheten kommer in.

Om man tar två stycken personlighetsmässigt identiska piloter, en med 700 timmar, och en med 7000 timmar, så är den sistnämnda en betydligt säkrare pilot tack vare all sin erfarenhet. Det blir bara löjligt att argumentera emot det. Men kom gärna med ett försök.
@Micke
2016-06-08 10:33:58
SV: Ny svensk SAS strejk!
Micke, det finns en mycket enkel förklaring till det. Väldigt många piloter jobbar deltid för att orka med. Jag jobbar heltid och snuddar 900 h år efter år.
Dessutom är flygtimmar helt ointressant, personer som tar upp flygtimmar som argument visar per automatik att de inte vet vad de talar om.

Det som är intressant är arbetstid! Förhållandet mellan flygtid och arbetstid beror helt på hur långa flygningar man snittar och bör inte jämföras mellan bolag som flyger produktion som skiljer sig.
Mike
2016-06-07 23:19:37
SV: Ny svensk SAS strejk!
När man pratar om löner på SAS får man tänka på att de betalar piloternas type rating. Och har man rating sedan innan får man högre lön. Och att de skulle jobba till max stämmer inte. Snittet på SAS ligger på drygt 700 timmar/år. Ganska långt från 900 timmar som är maxgränsen. Tycker det är helt sanslöst att de hotar med strejk.
Suck
2016-06-07 22:56:11
@UBBE
Du har ingen aning om vad SAS piloterna tjänar, gamla som nya.

Jag tror inte "fabriksarbetare, kontorist, etc" har ca 100-150 hotellnätter iväg från familjen per år, under vardagar, helger och högtider. Vårat samhälle är uppbyggt för folk som jobbar dagtid mån-fre. Visst är det en del av jobbet, men då borde man iaf kunna ha möjlighet att ha någon styrning över några av de dagar man behöver va hemma, det finns inte idag.

Någon som fällde en dum kommentar om att flygplanen är mer autonoma nu än förr och piloterna inte behövs i lika stor utsträckning framöver... B737 är en 60-tals konstruktion och A320 är från 80-talet. Det är fortfarande dessa flygplan som används idag och i en överskådlig framtid, och de flyger inte sig själva!

Det är ingen som kräver löner i paritet med AF och BA, det är inte realistiskt och det vet de. Men faktum är att SAS piloterna, om vi ser till de äldre gardet, har samma lön som man hade i början av 2000-talet, samtidigt som man jobbar 30-40% mer. Vilken annan yrkesgrupp har inte haft en enda kronas ökning på över tio år? Finns säkert någon, men det är inte många
Fo
2016-06-07 22:48:47
@Pilot
Lönen på SAS stiger med drygt 2000 kr/år. Så även om man börjar med en ingångslön på 29000 kr i månaden så tjänar man väldigt bra efter några år. Måste man ha 50k i månaden för att överleva så är det något på det personliga planet som inte stämmer. Sen är det väl inte rimligt att strejka för att man har höga studieskulder? Det är inte SAS ensak. Dessutom har många av de unga styrmän som gnäller mest på SAS fått sin utbildning gratis på SAA...

E
2016-06-07 19:41:47
SV: Ny svensk SAS strejk!
Vad löner och vilkor är hos andra bolag som AF, BA etc är ju helt ointressant då dessa också kämpar för sin överlevnad.......

Vill en erfaren pilot lämna SAS för tex ett Gulfbolag ses detta knappast som ett problem av ledningen, tvärt om, då kan SAS ta in en ny pilot till lägre kostnad.

Enda orsaken att man skulle vilja behålla dyrare och mer erfaren personal vore om dessa väsentligt bidrog till ökad flygsäkerhet MEN, något sådant klart samband finns inte.

Även ett bolag som Ryanair lyckas hålla sina plan i luften,

Och, med framtida plan som blir mer och mer autonoma minskar betydelsen av en pilots erfarenhet än mer.

Så länge som den farligaste delen av resan är taxiresan till flygplatsen är säkerhetsargumentet ett icke argument.
Pilot
2016-06-07 17:57:27
SV: Ny svensk SAS strejk!
Jag skrev erfarna piloter.
Piloter utan erfarenhet finns det alltid gott om.

Byt bolag kan piloterna på SAS göra. Men hur många fler bolag opererar tex b737/a320 i Sverige?
Norwegian anställer inte i skandinaven. Så det blir bas utomlands.
Dessutom byter en pilot flygplanstyp kommer en kostnad på några hundra tusen.
Med en lön på 28000/månaden plus redan 1 miljon i skuld för utbildningen blir "livspusslet" som du kallar det betydligt mer komplicerat än för en vanlig arbetare.
Svar till Pilot
2016-06-07 12:19:02
SV: Ny svensk SAS strejk!
http://www.flygtorget.se/Aktuellt/Artikel/?Id=11546
Styrkalle
2016-06-07 11:31:12
@Olle
Det är inte den flygande personalen som ska betala för ett flygbolags överlevnad. SAS har idag en låg personalkostnad om man jämför med många andra liknande aktörer på den Europeiska marknaden. Det är inte, och har inte varit på många många år, den flygande personalen som gör att bolaget har gått dåligt. Skulle SAS ha personal som jobbade gratis, så skulle man fortfarande kämpa ekonomiskt, då detta inte är källan till problemet. Procentuellt är kostnaden för personalen en väldigt liten del av de totala kostnaderna och det är på många andra områden man måste bli effektivare om bolaget skall ha en chans långsiktigt. Kan man inte bedriva flygverksamhet och erbjuda sina anställda marknadsmässiga villkor, så skall man syssla med något annat.
UBBE
2016-06-07 10:21:13
? ? ?
Marknaden sätter väl lönerna. Finns det bolag som betalar mer och man vill tjäna mer så är det väl bara å flytta dit. Finns ju inget egenvärde i så fall att vara kvar på SAS.
Få ihop livspusslet...... En fabriksarbetare, kontorist, etc.. har inte så mycket flexibilitet att få ihop sitt pussel. Är piloter någon särskild ras ?
Erfarenhet brukar värderas mer än nyexad, även om man utför samma jobb, varför skulle det vara skillnad här.
De tokfacket som håller på å stökar här.
Sluta å tjata. Ni har bra villkor, ni tjänar bra, å gör ett bra jobb. Är ni inte nöjda byt bolag.
Olle
2016-06-07 09:53:28
SV: Ny svensk SAS strejk!
Det är väl bra att dom ligger i botten vad gäller villkor men det innebär väl inte att dom inte ska försöka sänka sina kostnader ännu mer?

Det bästa vore ju om dom gjorde sig av med piloterna i bolaget och hyrde in via kontraktsbolag. Då slipper man ju betala för överkapacitet och sjukskrivningar och annat som ökar bolagets kostnader.
pf
2016-06-07 09:46:35
SV: Ny svensk SAS strejk!
Også her i Norge er det mulig at 430 SAS-piloter går ut i streik.

Riktignok skal det forhandles ferdig, samt at partene tar saken videre til Riksmeklingsmannen FØR konflikt.
Pilot
2016-06-07 09:09:33
SV: Ny svensk SAS strejk!
Olle, Ett bolag kan inte överleva på bekostnad av de anställda. Då lämnar de för andra bolag.
SAS ligger idag i botten vad gäller villkor, om man tittar på större bolag.
Ytterst få piloter med erfarenhet tittar ens åt SAS håll, bara de som är riktigt desperata att komma "hem".

Skall SAS lyckas locka kompetent personal så får de förbättra villkoren.
Olle
2016-06-07 08:47:58
SV: Ny svensk SAS strejk!
Lätt fixat ju, det är ju bara att dom sätter alla på B-listan så är det klart. Dom kommer att behöva fortsätta sänka sina kostnader för att han någon som helst chans att vara konkurrenskraftiga i framtiden. Att precis lyckas gå plus minus noll när man man säljer av allt man kan samtidigt som oljepriset är rekordlågt låter fortfarande som ett bolag i kris i mina öron.
styrman
2016-06-06 23:03:57
SV: Ny svensk SAS strejk!
Man vill ha tillbaka en ytterst liten del av det man har blivit av med de senast 15 åren, då man ständigt har fått ge och ge. SAS piloterna har idag, marknadsmässigt, väldigt dåliga villkor samtidigt som man jobbar max och i princip har noll styrning över sitt schema, vilket innebär att det är väldigt svårt att få ihop livspusslet. En gemensam lönelista för gamla och nya är också en sak man vill ha igenom, samma jobb skall ge samma lön, en väldigt grundläggande princip, vilket inte är fallet idag.
Jonas
2016-06-06 22:25:59
SV: Ny svensk SAS strejk!
Och när strejkade sas piloter sist Gunnar.
Longa
2016-06-06 20:51:33
SV: Ny svensk SAS strejk!
Vaför strejker dom?
Gunnar
2016-06-06 17:45:58
SV: Ny svensk SAS strejk!
SAS strejk, allt som normalt.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev