Tråden startades av: Matvraket  2017-03-19 19:56:20
Vad kostar flygmaten egentligen? 
Vad kostar en portion flygmat att köpa in för flygbolagen av cateringföretagen?
Eftersom det säkert finns olika kvalitet på maten så är jag tacksam för all information, exempel på mat och priser.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

pf
2017-03-21 17:42:25
SV: Vad kostar flygmaten egentligen?
Kostnadene for å opplifte mat samt kostnadene på selve maten vil nok variere i stor grad fra verdensdel til verdensdel.

Det er i den sammenhengene interessant å se hva bolag som Air Asia X, Tiger og f.eks Norwegian tar for måltider ombord.

Dersom det er rett, og det er det all grunn til, at kostnaden på det som ligger på bretten er "lav", da undres jeg mer og mer hvorfor ikke SAS og andre såkalte "full-service"(temk det) bolag igjen innfører re-elle måltider som et egentlig glimrende markedsføringstiltak mot LCC's. Er det fordi f.eks svenskledede SAS er alt for opphengt i klasseskilnad, noe som jeg forstår er viktig for svensker ? (V.g. nå ikke oppfatte dette som kritikk av svensker/Sverige-det er ikke ment sånn).

I denne sammenheng må det sees at flere bolag i USA, Delta og American (i hvert fall) gjeninnfører servering inkl i billettprisen på lengre/utvalgte ruter på coach-klass.

Vil den trenden også komme til Europa snart ? Selvfølgelig avhengig av booking-tall/suksess med konseptet....

Jeg tror dette for SAS kunne bli et viktig våpen mot LCC's, og jeg er klar over at SAS serverer mat alle klasser på long-haul, som en del av prisen man betaler.
KG
2017-03-21 15:02:33
SV: Vad kostar flygmaten egentligen?
Siffrorna som ABC nämner är ganska rimliga. Bolaget jag jobbar på har en genomsnittlig hanteringskostnad på ca 60-70kr per måltid utöver vad själva maten kostar. Kostnaden för maten enbart ligger på ca 20-25 kr st.
Catering Kalle
2017-03-20 06:39:28
SV: Vad kostar flygmaten egentligen?
Ca 33 kr
ABC
2017-03-20 00:17:40
SV: Vad kostar flygmaten egentligen?
Det är ungefär som att fråga vad en hamburgare kostar.. Från 10 spänn till en femhundring. Flygmaten är dock ändå komplexare. Utkörning och lastning i planen är en mycket dyr affär. Mycket kostsam är också all form av specialkost. Speciellt när det är fråga om olika religösa krav och födoallergier. Generellt är fryst mat (den du serveras varm) väldigt billig medans färsk mat (kall mat) är mycket dyrare i inköp. En del saker du hittar på brickan eller i beställningsmenyn är produkter bolaget får betalt för att servera dig. Att beställa 100 standardmat (fryst) för en Londonflygning kan gå på så lite som 25 kr per bricka. 2500 kr totalt. Sedan tillkommer 2500 kr för utkörningen och 1500 kr för att någon i London lastar av och tar hand om skräpet. 10 personer vill ha vegetariskt, fem halal och två koscher, en kostnadsökning på en tusenlapp, en person tror sig vara jordnötsallergiker vilket gör att alla måltider ombord måste göras nötfria för någonstans runt 5000 kr. I sista stund har fem resenärer köpt biljetter, dessa måltider kostar det dubbla och ytterligare en utkörningsavgift tillkommer. Allt detta enligt maken som jobbar med inköp av catering.
 

Tillbaka

TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev