Tråden startades av: Kapten  2017-05-19 14:38:03
SAS Piloter tjänar 13 000 mån 
Piloter som flyget för SAS via PAS Aviation tjänar 13.000-20.000 danska kronor om månaden, ingen pension eller lön vid sjukdom.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

sv max
2017-05-28 11:20:03
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Knappast "normalbegåvat" att uttrycka sig på det sättet.
Gick en annan väg
2017-05-28 08:07:20
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
"endast normalbegåvad"
Jag antar du gått vägen via THFS och blivit hjärntvättad att du är bättre. Gulligt ;)
Flx tmp takeoff
2017-05-28 00:52:39
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Jag är pilot I ett flygbolag med "Skandinavisk anknytning".

Jag tjänar runt de summorna som trådskaparen sager. Däremot är jag en low-timer som det kallas så det är väl något man får ta I början kan jag tänka mig?
max
2017-05-27 11:32:29
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
@archii

Yrkeshögskolan har 2 gratisutbildningar, SAA och TFHS. De är svåra att komma in på. Du behöver inga toppbetyg men du måste klara flera tester. I Norge finns en motsvatande utbildning som är den enda universitetsutbildnigen till pilot och tar därför 3 år istället för 2, som de ovan nämnda gör.

Men är du som de flesta endast normalbegåvad får du pröjsa din utbildning. Finns flera skolor som är CSN berättigade. Exempel på några är SPU och Airways flygutbilndning..

Du måste oavsett flygskola genomföra en medicinsk klass 1 undersökning och bli godkänd. Därefter rekommenderas att du gör ett flygpsykologiskt lämplighetsprov. Detta krav ställer inte alla skolor, men för ditt eget bästa är det en god idé.


Anchii
2017-05-27 01:09:04
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Jag är helt oinsatt i flygbranschen.
Är en utbildning till pilot en högskoleutbildning?
Får man CSN?
Hur lång är utbildningen?
Harald
2017-05-24 15:48:56
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Man behöver inte peka finger åt varandra, I slutändan är vi alla piloter i samma sits nästan oavsett bolag. Vi måste stå på oss och strejka ännu mer om det behövs. Sett utrikes har många bolag bättre villkor än vad vi har här hemma. Det förväntas en hög standard och det förtjänar varje hårt arbetande yrkesflygare.
Pilot NAS
2017-05-24 13:10:29
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Nu vet jag inte om två veckors strejk, och att behålla i princip allt är att lägga sig platt?

Om vi hade lagt oss platt så hade vi inte heller lyckas organiserat i princip alla piloter under ett och samma paraply (NPG), trotts en väldigt kreativ ledning som konstant delar upp oss i mindre bolag och AOC.

Så du får gärna utveckla dina påståenden.
Full thrust
2017-05-22 23:35:47
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Svar SAS pilot:

Bra skrivet, och huvudet på spiken! Svensk Pilottförenings SAS sektion strider hårt för att behålla pilotjobben i Skandinavien med drägliga villkor, a la " svenska modellen". Det ger utöver det uppenbara, även skatteintäkter etc till vårt kära land.

Vissa skribenter borde flytta fokus till SAS agerande (statligt majoritets ägande) där man aktivt vill flytta jobb utomlands för att undvika socialt ansvar.

SAS piloter skulle mer än gärna välkomna alla piloter i de bolag, som opererar SAS- målade flygplan, in i firman. Förutsatt naturligtvis att de håller måttet, både kompetensmässigt och personlighetsmässigt.

Suck
SAS pilot
2017-05-22 20:52:02
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Dumheterna i vissa inlägg är så många att man missar en del.

Det påstods också bl.a att eftersom de flyger under vårt namn så är ansvaret tydligen fackföreningens ...
Av vilken anledning tror skribenten att det är fackföreningen som driver flygbolag, väljer att hyra in andra underleverantörer, och är med i urvalsprocessen av dessa? Antingen är skribenten i fråga helt okunnig om hur SAS bedriver verksamhet, eller så har hen bara otur när hen tänker.

SAS hyr in underleverantörer, ofta i direkt strid med fackföreningarnas uppfattning om hur det får gå till enligt avtal. T.ex Jettime för några år sedan. Enligt avtalet godkändes endast IATA anslutna bolag - vilket Jettime inte var.
- På vilket sätt är det SAS-föreningarnas ansvar?

Det senaste sker i uppenbar strid med föreningarnas uppfattning om vad avtalet egentligen reglerar.
- Hur blir det SAS-föreningarnas ansvar om SAS gör egen tolkning av avtalet?

De företag som hyrs in - ofta alltså i strid med SAS föreningarnas vilja - har inte sällan egna pilotfackföreningar som bevakar sina piloters intressen.
- På vilket sätt menar skribenten att dessa föreningar har ett mindre ansvar än SAS föreningarna?


Skribenten begär ganska mycket, av en pilotgrupp som faktiskt gör betydligt mer än någon annan i närområdet. Ge gärna exempel på motsatsen om Du kan finna - jag lovar att Du går bet.
SAS pilot
2017-05-22 20:32:24
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
"Vem ska ta kampen" frågade någon nedan i tråden.

Frågan bottnar i samma djupa brist på insikt som huvudinlägget visar. En brist på insikt om tre väldigt konkreta saker.

1) Det SAS gör just nu sker avsiktligt utanför fackföreningarnas jurisdiktion.
Hela SAS upplägg bygger på att man öppnar ny verksamhet utanför avtalsreglerat område, i syfte att inte behöva ha med fackföreningarna att göra.

2) Det är ingen mänsklig rättighet att jobba som vare sig barnmorska eller pilot.
Således vilar inget som helst ansvar på befintlig pilotkår att möjliggöra vare sig arbetsplatser eller drägliga villkor för dem son drömmer om att komma in i branschen.

Hårt? Knappast. I vilken annan bransch krigar "di gamle" för att yngre arbetskraft skall beredas plats?

3) Varför skulle SAS piloter plötsligt framstå som "bad guys"?
Vad gör Norwegians eller Ryanairs piloter i motsvarande fråga? Inte ett förbannat skit, Ryanairs piloter har ju inte ens en fackförening, och Norwegians piloter lade sig platta för Björn Kjos häromåret - trots att vi SAS piloter hade röstat för sympatiåtgärder!

Faktum är att den enda pilotkåren i Skandinavien som målmedvetet och aktivt arbetar solidariskt för att säkra och trygga piloters villkor i alla bolag, är SAS piloterna i SPF. Av självbevarelsedrift givetvis, men icke desto mindre.

Så öppna ögonen, ta in lite verklighet, se hur det faktiskt ser ut.
Istället för att så snabbt gnälla och peka finger på dem som faktiskt har försökt ta kampen.
mållös
2017-05-21 11:33:33
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Så piloter som ännu inte ens kommit in i branschen skall tacka nej till jobb, medan ni som redan är organiserade, och sitter på bra avtal skall ge dem pekpinnar om vad de skall göra.

Bo Wilhelmsson
2017-05-20 19:09:42
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Tänk att snart sagt varje inlägg i forumet ska förstöras av det eviga tjafset SAS eller Norwegian! Tyvärr är det även ofta av samma personer.
Pilot
2017-05-20 16:19:11
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
@SAS pilot
Vem skall ta denna kamp, de som är i botten och letat efter sitt första jobb eller ni som redan sitter i toppen?

De flyger under erat namn. Så ni, och era fackförbund har ansvaret. Eller vill ni att vi i andra bolag ta denna kampen? också?

Hoppas du inte representerar övriga SAS Piloter.
Air Purser
2017-05-20 07:43:27
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Varför vara pilot när du kan vara a/p.....majlönen blir ca.63000sek när den växlats över från DKK.
HÄRLIGT !!
SAS pilot
2017-05-20 07:41:50
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Ett direkt ointelligent inlägg, som vittnar om stark självcentrering och mycket dåliga insikter.

"Skammen" - i den mån vi alls ska använda det uttrycket - ligger hos de personer som är beredda att göra snart sagt vad som helst för att komma in på marknaden. T.ex betala för att flyga som styrman ("pay-to-fly") som blivit ett allt vanligare fenomen, jobba gratis, eller acceptera ett pilotjobb för 13.000 i månaden. Det är nog få andra branscher där man skulle acceptera sådana villkor - varför inom flyget? Ingen är nog beredd att ha dessa villkor hela karriären, men många anser sig "tvungna" för att alls få ett jobb och för att samla timmar.
- Men man är ju inte tvungen att ha ett pilotjobb.

Varje pilot som accepterar skitvillkor undergräver villkoren för branschen i stort. De välbetalda jobben som pilot (som uppenbarligen insändaren drömmer om) försvinner i takt med att nytillkomna ställer upp på de bolag som säljer utbildning eller bara betalar jordnötter. Varje pilot som ställer upp på detta, är med och gräver den grop vi alla snart faller ned i - varför blir Du då förvånad, eller ser Du inte ens gropen? Och varför är det fackets fel, när det är Du som gräver?

- Fackföreningen?
Den bevakar sina medlemmars intressen, och ska naturligtvis se till att villkoren för de egna piloterna försvaras och helst förbättras. Men om bolaget med vilket avtal finns väljer att tolka om delar av avtalet, starta helt nya bolag utanför avtalets räckvidd, och ger sig in i länder med klenare lagstiftning - exakt vad tror någon att fackföreningen alls kan göra?

Tror det är någon som behöver uppdatera sina kunskaper om hur flygvärlden och juridik fungerar i allmänhet, och funderar lite på orsak-verkan i synnerhet.
DC-10
2017-05-19 22:37:12
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
@pierre sas är snövit....Det är alla andras fel, att sas tvingas att följa marknaden.
Vilket varken sas eller dess personal någonsin kunnat att göra.
Monopolet sitter i ryggraden!
Märk väl, det var inte Norwegian som startade "low cost". Har du hört talas om Southwest, Airtran eller Jet blue. I Europa RYR, Easy Jet eller Wizz Air m.fl.?

Låt mig säga att sas inte förstår den fria marknaden.

Ja, förhållanden i flygbranschen har förändras, precis som i resten av världen.
Fast det fattar inte en monopol fixerad person som du.

Nu är jag "happily" retired, och konstaterar att även under min tid förändrades villkoren till det sämre. Det var inte i ett "monopolföretag"!
En annan pilot
2017-05-19 22:30:01
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Kanske, kanske inte. Men varför inte dra strecket med ett bolag var? Snar är nog detta avtal ett minne blott. Pressen ökar på regeringarna.
Leif
2017-05-19 22:16:04
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Dette er en tråd om at SAS ansatte tjener lite. Jeg påpekte at man tjener bedre hos Norwegian. Og du skylder på Norwegian. Hvor får du alt idiotiet fra?
Busschaufför
2017-05-19 21:39:15
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
@En annan pilot

Kanske motsvarar 250 korsningar av norge (öst-väst?) ungefär samma sträcka som 10 flighter över Ryssland?? :p
SASpilot
2017-05-19 20:20:22
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Är du så korkad att du tror att SAS piloter uppskattar detta? SAS pilotföreningar kan knappast strejka för att höja lönen i ett bemanningsbolag. Det vore ett brott mot avtalet.
Saspilot
2017-05-19 20:06:24
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
SAS har valt att omtolka avtalet om lease, så flygningar med Icke SK callsign omfattas inte av kvoten
av inhyrning. Fackföreningarna har inte någon styrningsrätt, så allt som sker utanför SK AOC har fackföreningarna ingen makt eller påverkan över, påstår SAS. Nu vet ni också vad fackföreningarna i SAS arbetar för fullt med nu. Intressant detta med tolkning av avtal J
pierre holmgren
2017-05-19 19:08:44
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Det er bare ned af bakke med ansættelses forhold og hvem der flyver hvor og for hvem. Lad os sige det sådan, at mig bekendt er det ikke SAS der har startet dette skråplan. Spanske CC og piloter der arbejder for next to nothing og thailandske ditto hos et delvist norsk selskab.
Andreas
2017-05-19 18:25:47
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Lugna ner er nu. Det här stämmer inte. "Fake news" som det så populärt kallas.

Ingen som flyger för SAS eller SAS underleverantörer tjänar detta. Allt förklaras i Berlingske-artikeln om man bara besvärar sig att läsa den. Som jag förstår det handlar det om tillfälliga kontrakt som ersätts av nya när kollektivavtal hunnit slutas, vilket SAS ändå kräver innan piloterna i fråga börjar flyga. Problemet är alltså att de piloter som accepterar jobberbjudandet inte vet hur mycket bättre det slutliga avtalet kommer att bli och på vilka punkter. Inte idealiskt, men inte värt att göra en så stor affär av som det här verkar ha blivit med politiker som uttalar sig etc.
Leif
2017-05-19 17:38:58
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
SAS ansatte piloter og cabin crew, tjener mindre enn hos low cost Norwegian. Selskapet har mistet fullstendig fokus. De bare kopierer Norwegian, på langruter, og på ferie-destinasjoner i Europa. Hva med å tenke litt nytt selv?
En annan pilot
2017-05-19 17:31:43
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Är dessa med i kvoten för inhyrning? Sas är så måna om att framstå "fina". Detta är ren skam! Dags för staten att sälja och förhandla om avtalen med ryssarna. Sas gör kanske 10 överflygningar om dagen, ryssarna flyga ca 250 om dagen över Norge!!!
Pilot
2017-05-19 16:02:44
SV: SAS Piloter tjänar 13 000 mån
Vart är SAS fackförbund?
Allt är frid och fröjd så länge en allt mindre grupp i bolaget har det bra?

Ni är en skam för branschen!
 

Tillbaka

TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev