Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
 Tråden startades av: Eastern  2017-07-13 11:46:07
Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort 
Rykten från QR personal på insidan (i mellan/ledningsposition) säger att stora förändringar är att vänta med kort varsel.
De mycket allvarliga politiska blockaderna mot Qatar (staten) har gjort att Qatar Airways nu befinner sig i ekonomiskt fritt fall, och många här i QR börjar nu förbereda sig på det värsta.
Flera destinaltioner är redan stängda och luftrumsblockeringarna är totalt förödande.
Nu ökar pressen på QR för varje dag och det ser ut som riktade koordinerade attacker sker mot både stat, flygbolag och ledning. Bara de senaste dygnen har codeshareavtal och andra samarbeten sagts upp.
Om QR ska ha en chans att överleva så måste ca hälften bort omgående (säger nu vissa kontakter från HQ). Om blockaden fortsätter kommer bolaget inte att finnas överhuvudtaget om 6 månader.
Inom kort kommer runt 50% av routenätet att stängas, flygplan parkeras, leasingavtal avslutas i förtid och personal sägas upp.
Och eftersom att vi inte har något fackligt stöd i den här regionen så är det nog bara att börja packa väskorna.
Jag kan säga er att mycket sker nu bakom stängda dörrar men man försöker i det längsta att hålla skenet upp utåt. Någon snabb politisk lösning är inte att vänta eftersom landets ledning är styvnackade och envisa.
Officiellt är det närliggande stater och tidigare nära allierade som ligger bakom blockaden, men hela västvärlden är snabba att hänga på.
Googla Qatar Airways själv och se hur QR, bara de sista dygnen, är under attack med uppsagda avtal mm.
Emirates och andra stora nätverksbolag (i bla Europa, US och Asien) blir tillfälliga vinnare nu när QR elimineras.
Slutet för QR är nära, väskan packad. :(Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

777drosk
2017-08-13 22:18:26
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Vore kul att traffa lite svenska kollegor har nere. Finns det nagot community?
A350 Cpt
2017-08-13 15:43:42
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Vi är två nu, en som är TRE och jag som är vanlig Line Cpt. Ses i QROC!
DW
2017-08-12 23:49:22
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Kapten på A350? Mycket tveksamt. Det finns ingen svensk pilot på QR som arbetar som kapten på A350.
Cpt A350
2017-08-12 21:14:05
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Med tanke på att vi precis fick våra kontrakt utökade med bättre förmåner så tror jag inte det går nån nöd på dom. Så sitter nog kvar här ett tag till o plockar ut mina 150k i månaden.
Sv. Qatar
2017-08-11 03:52:12
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Du som jobbar på Qatar, Oryx Rotana, Glashiss 2v (Underbar utsik över restaurangen, fantastisk Buffe), till vänster förbi 2 kontor fram till Konferensrummen.
The "EYE" ligger utanför, lite längre ner på gatan, Mc Donalds, QR Headquarters och i närheten gamla Doha INTL. Kanske vi ses en dag, vem vet. Hur som så hoppas jag att saker löser sig där nere, ingen vinner på uppsagda piloter.

Mvh

ps: Skönt att simma, ingen press på att bestämma sig, inget lätt bslut.
Sv. Qatar
2017-08-11 03:24:00
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Tui och Thomson? Hahaha, tur att vi har folk med kunskap här inne! Jag sa Thomas Cook Scandinavia AS, dvs en del av Condor och Thomas Cook UK. Tui och Thomson är samma bolag (Fritidsresor). Dvs konkurrenter till Thoms Cook (Ving, Spies) Kan du inte ens skilja på det så ska du nog inte kommentera!

Mvh
Sv.Qatar
2017-08-11 03:19:07
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Jag jobbar på en av dom 2, jag nämnde båda då jag redan avslöjat för mycket, eller vill du ha mitt personalnr med? Ja jag HAR jobbat på lowcost, gör det inte längre. Var jobbar du? Nej har aldrig gjort
MPl, det fanns inte för 10 år sen inte vad jag vet iaf! Varför jag vill lämna? Jag vill inte lämna, däremot något år tjänsteledigt med möjlighet att slippa skatt känns såklart lockande! Säg EN pilot som inte funderqt i dom banorna! Inget är bestämt än, men det är ju upp till mig. Så jag förlorar inget. (Ja livskvaliteen antar jag men kan ju alltid komma hem om man ångrar sig)
Sv.sv.sv.Qatar
2017-08-09 08:58:33
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Qatar, jobbar du på båda (Europas bästa) TUI och Thomson? Samtidigt?
eller var det MPL-styrman på lågprisbolag?
eller så bara känner du en MASSA folk?
Du får ursäkta men sättet du skriver på kanske underminerar din trovärdighet?

Sv.sv.Qatari
2017-08-09 08:29:42
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Nej, det spelar nog ingen roll vad du säger, det blir inte mer "credd"...
Problemet i detta fallet ligger nog snarare i ett omoget och märkligt sätt att uttrycka sig på.
Lycka till på alla "europas bästa" jobb du har och alla "massa folk" du känner.

Vad jag inte kan förstå är varför man i hela friden vill åka ner till mellan östern (av alla ställen) om man redan redan har "ett av europas bästa jobb", men det finns säkert en logisk förklaring till det också...
Lycka till!
Till SV. Qatari
2017-08-08 13:42:28
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Jaså, vilket av mina påståenden är inte sant? Att Thomas Cook och TUI ÄR Skandinaviens bästa bolag när det kommer till T&C? Att dom samtidigt är EN av Europas bästa som jag skrev? Inte DET bästa, finns Virgin, BA, Lufthansa osv. Ja jag känner en MASSA folk nere i Qatar, även jag har börjat min karriär på ett skit lowcost bolag och det är väl ingen nyhet att folk flyr från dessa? Och många hamnar i Qatar. Så känner runt 25 personer där nere just nu varav 2 är mina bästa vänner. Har daglig kontakt med dom och följer situationen. Och nej ingen normal människa med vett i huvudet åker ner av en annan anledning än att tjäna lite skattefria pengar och sen komma hem! Och yes för 10 år sedan jobbade jag på QCAA i Qatar dock var det länge sen i sammanhanget. Något mer jag behöver förtydliga för att få bättre "credd"? Haha
Sv.Sv.Sv.Qatar
2017-08-08 07:57:10
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Haha.
Så du har Europas "bästa jobb"?
Låt mig gissa att det "inte är som pilot"
Lycka till med "cashen"!
Sv.Qatari
2017-08-08 07:48:50
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Man kan ha olika syn på saker o ting, det är helt ok.
Men det sätt som du skriver på och uttrycker dig på, avslöjar att "torrsim" troligen inte är helt fel och att "...men inte som pilot" spelar en avgörande roll i sammanhanget. Utryck som "jag har europas bästa jobb..." och "jag känner en massa folk..." ger inte heller ett särskilt trovärdigt intryck.
Lycka till med framtida jobb även om det inte är som pilot.

SV till SV.Qatar
2017-08-07 18:48:17
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Haha, tillåt mig att skratta "torrsimmar i wannabepoolen" Du jag har Skandinaviens bästa flygjobb och en av europas bästa, på ett charterbolag, sådana som du drömmer om min tjänst! Jag däremot om allt klaffar och lyckas få tjänsteledigt hade kunnat tänka mig jobba på QR något år och casha in lite skattefria dollar! Därav min simmning i poolen! Sen har jag relativt ok koll då jag redan jobbat på QR för flera år sen dock inte som pilot då! Har väldigt många nära vänner där nere! Ja oron finns som alltid, det är en normal mänsklig reaktion och självklart är situationen allvarlig, allt jag säger är om det inte bryter ut regelmässigt krig där nere så sitter man rätt säkert lika säkert som något bolag i EU till ex, just för att dom inte vill förlora face! Just Därför! Dom är villiga att slänga pengar på QR och har alltid varit villiga! Varför skulle man annars ens starta ett flygbolag? För att tjäna pengar? Hahah!
Ni som snackar om Olja, Qatar har inte olja, dom har gas som inte alls är lika priskänsligt och deras ekonomi följer inte "barrelprice" som KSA. Konstigt att mina polare alla fick 100 000:- i bonus förra månaden.......
LeffeQR
2017-08-07 12:55:12
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Fick precis ett mail om att vi får 85000 kr mer per år i schooling fees ifall vi har fyra barn. Flera av de gamla rutterna som går genom internationella luftrum öppnas upp from idag, fler kommer att öppnas upp den 17e Augusti. Flygplanen från de olönsamma gulfrutterna (UAE, Saudi, BAH) används istället för att tidigarelägga nya linjer och rockader i flygplanstyp på lönsamma rutter för att optimera för passagerarunderlag. Fraktverksamheten rullar på rätt bra med två st 747-8F på ingång. Man har även ökat frekvenserna på flera linjer (Krabi, BKK)

Läget är ju inte hållbart ifall man vill göra vinst men jag tror ändå att domedagsprofetiorna som presenteras här i tråden lär dröja ett tag till.

Jag skulle hellre gå tillbaka till mitt gamla jobb som lastbilschaffis på Schenker i Spånga än att gå till EK från QR i dagsläget.
thomas
2017-08-07 12:13:41
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
tyvärr när pengar rinner ut går det snabbt
reserverna sinar snabbt, bara Saudi världens största oljeproducent, med den billigaste oljeproduktionen är nu på fallrepet får sälja av utlandstillgångar
och har enorma underskott, eller Ryssland i samma situation.
Så inget är säkert då, jo det enda som kan rädda ett högre oljepris
Sv.Qatari
2017-08-07 12:08:48
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Qatari, din okunnighet i ämnet lyser igenom hela ditt svar.
Det här med "juvelen i kronan" är just själva problemet, och detta i kombination med not-losing-face-kulturen som genomsyrar allt här nere. Det som sägs officiellt har inget med verkligheten att göra.
Till skillnad från torr-sim i wannabe-poolen jobbar jag själv här nere sedan flera år och oron är stor.
Förhoppningsvis löser det sig snart. Annars kommer det att bli förändringar framöver, utan tvekan.
Qatari
2017-08-07 02:39:44
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Massa kommentarer här angående "branchen" och "marginalerna" i den! Tillåt mig att skratta,
tror ni på fullt allvar att Qatar Airways följer samma lagar i universum som andra flygbolag?
Dom är ansiktet utåt och juvel i Emiratet Qatar, världens rikaste land, 10 faldigt rikare per kapita än nr 2 Norge enligt vissa uppskattningar. Rekryteringen går långsamt pga bristen på "slots" och försenade flygleveranser. Dom har 200 flygplan just nu med 350 till som är beställda! 350!!!Var tror ni cashen till dessa kommer ifrån? Från "vinsten" bolaget tjänat? Hahah! Bränslet är gratis och det finns gott om cash att hålla bolaget flytande för en låååång tid framåt. Tro mig, Qatar Airways är det sista skeppet som lämnar Doha om det skulle gå så långt!
Står själv i "väntepoolen" och har massa vänner där nere. Men självklart är väl ingen glad över situationen, spelar ingen roll hur mycket pengar man har det är inte kul att förlora dom eller alla andra problem detta skapar. Hur tror ni att El Al har överlevt i alla dessa år? Tror ni dom får flyga genom Saudiarabien eller Iran? Qatar Airways är förmodlingen det mest "säkra pilotjobbet" man kan ha, och har man inga planer på att flyga lowcost 100h i månaden när man är 65 så får man väl åka ner några år bita i det sura äpplet och investera väl. Ska vi snacka om bolag nära konkurs så finns det 150 i Europa som kommer konka långt innan Qatar.
EK
2017-08-06 18:50:11
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Gällande krisen i Qatar Airways. Tänk på hur länge den redan pågått. Kolla på länken från Washington Post, scrolla ner och se de olika filmlänkarna så långa omvägar flera flighter måste ta.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/06/07/three-maps-explain-how-geopolitics-has-qatar-airways-in-big-trouble/?utm_term=.28f3a05c20c1

Spelar ingen roll vad de försöker säga utåt och gör allt för att unvika "losing face"!.
Ju längre det pågår dessto närmare en riktigt allvarlig kris i QR kommer vi.
Knoteetingham
2017-08-06 18:37:36
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Tyst som i graven hos QR...
I svenska medier glöms hela Qatar-blockaden fullständigt bort i nyhetsflödet.
Det finns troligen en välfylld kassa men just nu så rinner självklart pengarna ut i mycket snabb takt.
Vi vet ju alla hur branschen funkar och vilka marginalerna är.

Flera månader har nu gått och man undrar hur länge ma kan klara hålla att masken utåt innan uppsägningarna kommer? Rekryteringen har uppenbart bromsat rejält enligt flera pilotforum.
Hoppas att det ordnar sig på något sätt.
Verklighetens fula tryne kommer även till Qatar...

Kan meddela att hos EK (i Dubai) hoppas man (i ledningen) att blockaden skall fortsätta så att QR till slut kommer under vattenytan. Uppenbarligen så skulle en massa arbetslösa piloter i närområdet lösa deras egna rekryteringsproblem... (tror inte alla QR piloter direkt står på kö för att komma till EK dock...)
Ökenråttan
2017-07-16 05:12:46
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Hej igen Leffe,
Tack för ditt svar.

Nu har jag en klarare bild av dina tankar och synpunkter.
Har själv flugit i flera år från ett välkänt stort ökenbolag i närliggande numera bojkottande GCC-land och är välförtrogen med hur saker sköts här nere. Dock måste jag säga att denna våldsamma blockad mot en vännation inom GCC kom som en chock.
Om en lösning sker inom kort kommer QR att klara sig, de har ju trots allt en välfylld krigskassa, men blir detta långvarit så kommer det att bli stora problem, vilket du också skrev.

Mex tanke på hur viktiga statusmarkörer dessa ME3 bolag (Qatar, Emirates och Etihad) är för länderna så är jag övertygad om att blockaden inte bara är politisk och säkerhetsmässig, utan även ekonomisk/statusmässig. Att få ner både Qatar och Qatar airways på knäna skulle nog vara guld värt för UAE. De, (dvs Abu Dahbi och Dubai med deras resp flygbolag Etihad och Emirates) är ju inte ens goda vänner internt.

Hoppas det löser sig snart. Ingen vinner på en massa uppsagda piloter.
Leffe
2017-07-15 17:38:22
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Svar till Ökenråttan och Sv.Leffe

Jag jobbar själv för Qatar Airways och bor i Doha och är väl kanske därför lite biased men måste få säga att det är ganska surgubbig stämning med era antaganden om hur pass insatt jag är.

Jag har tillgång till både listor med nya piloter, passagerarsiffror som dispatchstatistik mm varför jag står bakom mina "infantila" påståenden.
De stora problem som finns med utbildningen och kursstarterna är att ditchingkurserna inte kan hållas i Bahrain eller Dubai där de har hållits förr. Annars både intervjuas det och startas kurser enligt plan. PPRUNE är ett ryktesnätverk, ingen rök utan eld men man får ta saker och ting med en nypa salt.
Som sagt så går planen fortfarande rätt fulla, utan alltför stora omvägar bortsett från Afrika- och Sydamerikarutterna. Däremot kan jag inte uttala mig ang. hur pass mycket de tar betalt för biljetterna vilket också framgår av mitt första inlägg i tråden.

Tom SAS klarar av strejker så QR lär kunna hålla kiosken öppen ett tag till innan dom kastar in handduken. Löser det sig inte inom överskådlig framtid så håller jag med om att många kommer att få känna på stöveln. Tills dess ska man inte dra för hastiga slutsatser.
Ökenråttan
2017-07-15 12:12:10
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Hej Leffe.

Ditt inlägg tyder på att du inte har kunskap eller insikt i varken flygbranschen eller kulturen i Mellanöstern.
Så fort QR andas om kris eller börja annonsera nedskärningar kommer paxen att fly bolaget.
Vem som helst med lite basala insikter inser att slutet är nära om inte konflikten löses.

Lek med tanken att SAS skulle bojkottas av Baltikum, Tyskland, Polen och UK och alla dessa destinationer stängdes omedelbart.
En flygning ner till CDG eller AMS måste flygas ut med hjälp av ohyggliga omvägar via Kaliningrad och Vitryssland.
SAS skulle inte överlevt mer en ett par dagar.
Det ända som räddar QR är pengar i spargrisen, MEN de kommer snabbt att ta slut om alla viktiga allierade vänder ryggen mot hela landet.

Jag anser att det är alldeles för osäkert att boka resor med Qatar Airways så som läget ser ut just nu.
Både ur ekonomisk synpunkt (om något händer bolaget) och ur säkerhetssynpunkt.
Om man bott/jobbat i regionen vet man att allt kan hända, och när det händer går det snabbt.
Det som syns utåt har oftast inget med verkligheten att göra.
Finns inte utrymme för naivt och infantilt önsketänkande.
sv.Leffe
2017-07-15 11:52:16
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Nej Leffe,
Så är det dessvärre inte.
Det råder stor osäkerhet kring rekrytering och kursstarter just nu. Om du kikar på pprune, och om du har tillträde till bolagsspecifika forumet där, så ser du själv.
Denna "losing face" mentalitet, som är helt avgörande i regionen, och det du visar utåt är något helt annat än verkligenheten. Det vet alla som jobbbar/jobbat i ME eller är lite insatta.
Det ända som räddar Qatar och Qatar Airways är pengar som är sparade i kistan. Bolaget och nationen är i fritt fall just nu. Fortsätter blockaden kommer Qatar Holdings och bli tvingade att börja sälja av i rask takt. Om du följer nyhetsflödet så ser du ju hur allt fler vänder ryggen mot QR.
Det ända Qatar kan göra nu är att gå med på de forna allierades krav, något annat alternativ finns inte på lång sikt.
QR är i helt klart Qatars ansikte utåt mot världen, men de kan inte ta hur mycket stryk som helst.
Däför är en stor kraftig reducering ända möjligheten att stoppa blödandet, men frågan är om det ens är möjligt att genomföra utan att helt tappa byxorna utåt, eftersom så fort den publika fasaden faller om att "allt är bra" så kommer passagerarna att boka andra bolag, och då kommer resan utför att gå snabbt.
Leffe
2017-07-14 12:32:49
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Det rekryteras och startas kurser för fullt, nya linjer öppnas och det flygs enligt reviderad tabell med ganska så fulla flyg. Förhoppningsvis lyckas de fortfarande ta betalt för biljetterna.

Även om läget inte är det bästa så tror jag att de kommer att kunna hålla nere förlusterna tillräckligt för att kunna köra på ett tag till. Qatarierna är tålmodiga och investerar långsiktigt, det ska nog mycket till innan de börjar skära i landets prestigeflygbolag.
JJ
2017-07-14 11:08:14
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Ja det ska bli intressant och se hur detta utvecklar sig. Brukar flyga QR till Asien men har nu avstått QR pga händelserna och valt annat bolag. Dock platsannonserar de flitigt på hemsidan över en mängd olika tjänster som är lediga. 227 sidor med lediga tjänster för att vara exakt.

Tiden får utvisa......
Helena
2017-07-14 10:06:07
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Om bara SAS kunde göra samma sak. Frivilligt.
AV.QR
2017-07-14 09:39:22
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort

Jo visst. Rykten ska man ta med en nypa salt, men om man ser vad QR nu är utsatta för så inser vem som helst att de blöder kraftigt.
Löser det sig inte snart kommer även Qatars tidigare välfyllda kassa att sina.
Vi vet ju att det går fort inom flyget.
Hade det varit ett "vanligt" flygbolag med mer pressad ekonomi hade flygplanen redan stått parkerade.
Det ingår troligen i de sammansvurna GCC-ländernas plan att få ner QR på knäna som en bonus.
Framförallt vinner ju Emirates och Etihad på det.

Detta handlar inte om "rykten" utan kalla fakta.
Fortsätter det några veckor till så blir det full stop och "after landning checklist" för QR.

Pilot
2017-07-14 01:40:05
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Ansökningar till norwegian long haul har ökat MARKANT. Undra varför?
Diavel
2017-07-13 23:15:26
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Adjö Qatar Airways , kommer absolut inte att sakna eländet...
QR
2017-07-13 20:51:41
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Rykten ska man ta med en nypa salt. En person säger till en annan person, som i sin tur förvrider till en annan, och plötsligt har allting eskalerat.
AndersM
2017-07-13 18:25:12
SV: Stor kris i Qatar Airways, 50% bort inom kort
Qatar Airways saving face kampanj kostar mycket och gräver snabbt ett stort hål i kistbotten.
Vi vet alla hur små marginaler det är i flygbranschen.

Det blir snart en tvärnit och stora permitteringar, utan tvekan.
Trist för alla anställda.
 

Tillbaka

Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev