Tråden startades av: Kjell Hans  2017-07-23 13:36:25
Obemannade flygplan säkrare än bemannade?  
Jag antar att vi inom en inte alltför avlägsen horisont, låt säga 50-100 år, kommer att resa med flyg som är helt eller delvis obemannade i bolagens intensiva jakt på att minska sina kostnader. Tekniken finns ju redan. Lite kontroversiell fråga men eftersom statistikt sett de flesta orsaker till flygolyckor idag beror på mänskliga faktorer, pilotfel, så tycker jag man kan ställa sig frågan om det rentav är säkrare att flyga obemannat?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Håkan
2017-07-27 14:44:59
SV: Obemannade flygplan säkrare än bemannade?
Sv smurfarna:

Helt rätt, det finns ingen sådan statistik, det var det som är poängen.

I frågeställningen så sas det att piloterna oftast beskylls för att vara orsaken bakom flygolyckor. (Ofta om man läser utredningar så framkommer det mer om varför situationerna uppstod, och bidragande orsaker kan ofta vara väder, kommunikation, teknik, missförstånd etc. Men dessa anledningar ses oftast endast som bidragande då piloten varit det sista skyddsnätet för att fånga upp tidigare fel i kedjan.) Men det frågeställaren missar är att olyckstatistiken bara talar om vad som ses vara orsaken till olyckan, och inte talar om hur "farliga" de olika orsakerna är. Men i sin fråga så omvandlas helt plötsligt en anledning (piloterna) till att vara något farligt för flygning. Och sedan menar att det kanske vore bättre att plocka bort piloterna (då man helt plötsligt skulle bli av med ca 50% av olyckorna?)

Det är ungefär som att påstå att det vore bättre att bara ta bort rälsen från järnvägarna då 30% (påhittad siffra) av tågolyckorna sker pga urspårning på dåliga spår. Det går bara inte ihop.

Och nej, givetvis tycker vi piloter inte att det är bättre att gå tillbaka till äldre teknik.


Men för att försöka besvara på frågan: OM det hade funnits beprövad teknik på plats som hade kunnat ersätta piloterna, och som bevisats vore säkrare i den absoluta majoriteten av fallen än vad piloter hade varit. Då är jag övertygade om att det hade varit bättre att plocka bort piloterna från cockpit. Men den tekniken finns helt enkelt inte idag, så frågeställningen blir ju ganska hypotetisk. Och jag är dessutom tämligen säker på att detta hypotetiska scenario inte heller ligger inom överskådlig framtid då jag är helt övertygad om att en sådan teknik måste (som jag skrev ovan) var säkrare i den ABSOLUTA MAJORITETEN av fallen för att bli operativt verklig. Varför då? Jo... När en olycka sker så kommer skulden att falla på någon part. Och när det inte finns en död pilot att skylla på är risken tämligen mycket högre att skulden faller på tillverkaren av tekniken. Och vilka tillverkare är beredda att ta den risken, med de enorma skadeståndskraven som följer, om inte risken med felande teknik i alla scenarion bedöms som näst intill obefintlig?

Inom frakt är det lite annat eftersom det inte är några människor ombord överhuvudtaget. Det tror jag man kanske kan se operativt inom 20 år kanske? (Flygplan, inte drönartransporter som ligger betydligt närmare i tid.) När frakten fungerat felfritt i 10-20år så kanske man vågar sig över till PAX-trafiken. Långt inlägg blev det... men detta var mina tankar.
smurfarna
2017-07-26 20:32:20
SV: Obemannade flygplan säkrare än bemannade?
sv Håkan

Den statistiken finns naturligtvis inte eftersom allt trafikflyg har mänsklig besättning. Finns alltså inget att jämföra med.

Apropå ämnet så är ju flygplanen på sätt och vis redan "delvis" obemannade. Navigatörer och ingenjörer har ju försvunnit från flight deck och ersatts av tekniska lösningar.

Är det många piloter här som skulle känna sig tryggare ifall de moderna navigationssystemen ersattes av en mänsklig navigatör?
Håkan
2017-07-23 16:50:09
SV: Obemannade flygplan säkrare än bemannade?
Sv Kjell:

Du skriver något självsäkert att piloter är anledningen till de flesta olyckor, vilket iofs är sant till stor del. Problemet i din fråga är att statistiken endast jämför andelen av kända orsaker till olyckor, och den tar inte upp hur många olyckor som UNDVIKITS tack vara piloternas ingripande. Ta fram den statistiken först, så kan man sedan ha en diskussion om huruvida ett flygplan är säkrare med eller utan piloter.

Därmed har jag inte sagt att jag inte tror att det blir förarlöst i framtiden, det tror även jag kan hända. Men din frågeställning blir ett skevt och reflektionslöst beskyllande av piloter i en diskussion som annars skulle kunna bli intressant.
B
2017-07-23 16:43:16
SV: Obemannade flygplan säkrare än bemannade?
Statistiskt sett har alla olyckor som undvikits räddats av piloter eller andra människor. Man glömmer ofta det. Det är alltid någon som styr flygplanet, byter man ut människor mot datorer så blir det statistiskt datorerna som är orsaken till olyckor. Eftersom du skrivit här på Flygtorget har du säkert sett att datorer är allt annat än ofelbara. Sen gör piloter mer än bara flyger flygplanet så du skulle behöva anställa folk till andra uppgifter som ersätter piloter, men blir antagligen billigare.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev