Tråden startades av: Fundersam  2017-11-15 19:34:08
Ambulansflyg  
Upphandlingen av ambulansflyg försenat återigen! Inte direkt överraskande. Kravspecen var väldigt vinklad till PC24... snudd på en sjöfartsverket grej.
varför kan inte svenskt ambulansflyg flyga Kingair som ex. Norge?
Jag tror ändå på att landstingen ska äga dessa flygplan.. genom att själva stå för ägandet skär man mellanhänder och kostnader (operatör-leasingbolag etc). Nu får vi leva med SAA:s och Hummingbirds Kingairer ett tag till!

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Jörgen
2017-11-22 22:47:56
SV: Ambulansflyg
Definitionen av vård är i mitt tycke att erbjuda patienter den operation/behandling som behövs för att dessa skall uppnå bästa möjliga hälsotillstånd givet de medicinska förutsättningar som föreligger i varje enskilt fall. För att detta skall kunna ske behövs såklart flera av de exempel du räknar upp men huruvida dessa måste ägas av landstingen eller inte är jag absolut inte säker på, detta måste man se på från fall till fall.

Det jag tycker är anmärkningsvärt med den här upphandlingen är att man idag har en lösning som KSA själva säger sig vara nöjda med. Men man har fått för sig att man skall kunna spara pengar genom att själva köpa in flygplan som är dyrare i alla avseenden än dem som används idag. Det som mest troligt kommer hända är att transportkostnaderna ökar och istället för den utlovade billigare lösningen kommer man att få skära i verksamheten på annat håll i landstingen för att bekosta detta och det som skall vara huvudfokus, bra vård, blir på ett eller annat sätt lidande.

Slutsats: Transporter ingår i bra vård och således innebär dyrare transporter mindre pengar över till annan bra vård.
Sv Jörgen
2017-11-22 08:22:04
SV: Ambulansflyg
Kan du definiera vård?

Skall ägandet av sjukhus (fastigheter) ingå? Skall servering av mat ingå? Skall ägande av inventarier, RTG utrustning mm ingå? Skall journalsystem ingå mm? Skall ambulans transporter ingå?

Jag anser att i vård ingår allt som behövs från skalpeller till transportmedel. Dagens sjukvård är specialisera så att viss typ av vård endast finns på några få platser. Detta görs för att förbättra kvaliteten på vården. För detta krävs transporter.

Slutsats: Transporter ingår i bra vård.

Jörgen
2017-11-21 21:40:43
SV: Ambulansflyg
Landsting skall inte äga flygplan utan skall ägna sig åt att erbjuda skattebetalare bra vård, hela den här upphandlingen är vansinne. Man fortsätter att påstå att detta kommer att bli billigare än dagens alternativ trots att maskinen man valt är mycket dyrare att köpa, dyrare att använda, dyrare att inte använda än de B200/250/300 som används idag. Förutom detta skall man ha ett eget "OP", egen medicinsk personal och sen skall kommunalförbundets kostnader (idag med en budget om 10 miljoner kr/år) täckas. Om det inte är så att SAA och Hummingbird idag täljer guld med smörkniv så kommer det krävas att man upphandlar en operatör som är villig att betala för uppdraget...
Fel fel fel
2017-11-17 14:48:07
SV: Ambulansflyg
Kolla bara hur det gick för landstingen med helikopter verksamheterna. VGR håller ju på att falla i bitar och riktningen där är tillbaka mot privata aktörer. Just sayin, from knowing..
Linkan
2017-11-17 10:21:45
SV: Ambulansflyg
När man gör en upphandling för att utlokalisera kan mycket väl det angivna priset på papperet se billigare ut!

Den som lämnar anbud specificerar noga vad som ingår. Ofta täcker inte anbudet vad som verkligen utförs av den egna organisationen.

Har egen erfarenhet av upphandlingar och givande av anbud. Har man nog stor volym blir det alltid billigare att driva verksamheten i egen regi. Är volymen låg eller sporadisk kan upphandlade lösningar bli billigare, förutsatt att anbudsgivare har andra uppdrag han kan utföra.
Blå 737
2017-11-17 09:22:18
SV: Ambulansflyg
Är det här sossarnas påhitt? Att ett förbund samlar ihop landstingen och övertalar dem att monopolisera en hel avdelning av Sveriges flygbransch? Att de dessutom säger att det kommer bli bättre ch BILLIGARE? Tillåt mig att skratta! Det brukar inte bli så effektivt eller billigt om man inte låter olika aktörer tävla lite mot varandra. Dät kan man då sitta på sina händer under landstingens varma täcke och göra minsta möjliga arbetsinsats.

Nej nej nej nej nej, detta kommer bli dyrare och sämre för Sveriges alla sjuka. Det finns andra tomrum som gapar större att stoppa de 600 miljonerna i. Vad sägs om att anställa fler sjuksyrror och ordna fler vårdplatser?
Sv Fel fel fel
2017-11-16 22:18:38
SV: Ambulansflyg
I längden blir det mycket bättre för patienterna och landstingen med den nya lösningen.

Att en tredje man skulle kunna göra det bättre och billigare är uteslutet.
Fel fel fel
2017-11-16 20:03:36
SV: Ambulansflyg
Ack så fel, men inget personligt. Du vet helt enkelt inte och uttrycket är din bästa gissning.
Nu är det så här att det finns inget korrupt i nuvarande upplägg utan endast ärliga och erfarna operatörer med kunskap av det de håller på med. Det är i princip en fri öppen marknad med något undantag du nämner. Är såklart involverad med den kunskapen.
Landstingens nya upplägg kommer bli dyrare, visst med möjligtvis superfina flygplan men väldigt dyrt för dig som betalar skatt. Och jag anser inte att landstingen sitter inne med överdrivet mycket pengar
över idag. De pengarna skulle kunna läggas på typ.. sjukvård?
Fundersam
2017-11-16 11:37:12
SV: Ambulansflyg
Hej Pelle! De avser inte leka flygbolag faktiskt, utan denna tjänst skall upphandlas. Rikstrafiken ex. Torsby, Mora eller norrlinjerna som är subventionerade är en väsentlig skillnad kan jag tycka mot den sammhällsfunktion som ambulansflyget står för. Att äga flygplanen själv medför större möjligheter för fler anbudsgivare att vara med i operationen än om ägandet och inköpen skulle varit med. Då hade sannolikt dyra leasingbolag varit tvungna att bli involverade på något sätt som själva ska ha en bit av kakan. Fram till idag har SAA typ monopol på ambulansflyget i Sverige, och mig veterligen är det inte upphandlat på något ställe än i norra Sverige. Luktar korruption och överpriser, när ett bolag innehar 90% av marknaden.. Tror det blir mer uppstyrt nu, om de nu får till det någon gång...
Pelle
2017-11-15 21:17:05
SV: Ambulansflyg
Frågan är om det blir billigare när politikens korpenlag skall leka flygbolag än att den som tillhandahåller tjänsten står för planen. Billigaste (fungerande) anbud får flyga.

Annars borde ju staten äga planen som trafikerar icke lönsamma sträckor också.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev