Tråden startades av: Anna  2017-11-30 16:35:29
Vad har ni som flygvärdinna för lön? 
Vad har ni som är flygvärdinnor för lön? Och vart har ni eran bas?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Pjotr
2021-11-28 01:03:03
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Det är marknaden som ska bestämma lönen, inte utbildningsnivå eller hur komplicerad eller dyrt det är att få jobbet. Pilot är ett yrke som kräver stora ekonomiska uppoffringar och en massa medicinska tester mm. Dessutom krävs en hel del erfarenhet för att kunna sköta jobbet som befälhavare. Detta gör att det inte är lätt att få tag i personal, därav följer höga löner. Piloter tjänar så mycket som marknaden är beredd att betala för att få jobbet utfört. Prova att sänka lönen så ska du få se att du inte får tag i folk. Vem vill betala en miljon i utbildningskostnad för ett ganska osäkert jobb där du sällan är hemma och får en normal lön. Om det var så lätt skulle bolagen erbjuda lägre lönerredan idag, så varför gör de inte det? Om ingen är beredd att städa toaletter på SL för mindre än 40000:-/mån så kommer lönerna stiga, däremot så kryllar det av folk som är beredda att göra det för hälften så därför tjänar inte toalettstädare 40000:-/mån.

Hemuppgift 1) Varför är guld så dyrt och järn så billigt?
Hemuppgift 2) Varför är läkare bättre betalda än undersköterskor?
Lön Flygvärdinna
2021-11-27 09:56:34
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Har lönerna förändrats sedan den här tråden startade, eller ligger lönerna för en flygvärdinna på samma nivå idag?
F
2017-12-13 21:16:08
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Dom två största bolagen i sverigen ligger en snitt månadslön runt 20.000 på sas och 24.000 hos norwegian.

Detta efter skatt, inkluderat tillägg samt traktamente och FÖRSTA ÅRET på lönestegen!
Gullan Purser på SAS
2017-12-09 23:12:29
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Hej.
Ingångångslönen på SAS i Sverige är 18 700.. exklusive tillägg.
Ni har en 8 stegs löneskalan.
Efter många år i bolaget och som purser har jag 43 780
Calle
2017-12-06 09:21:54
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Vad synd att det blir en pajkastartråd. Lönen för flygvärdinnan handlar denna tråd om?

Detta är olika yrken med helt olika ansvarsbild. I de flesta yrken är utbildningslängd och ansvar lönepremierande, så även inom flyget. Fem veckor jmf med 2 år med återkommande simulatorträning två gånger per år med risk att förlora jobbet om man inte håller standard. Kapten, med det yttersta juridiska ansvaret har högst lön. Det är han/hon som får stå till svars om något händer.

Liten parantes för er som tror det endast är kaffedrickande som görs därframme - som pilot arbetar vi mycket förebyggande och med erfarenhet kan man förutse många händelser och ta höjd för dem och kanske t o m undvika dem. Du har väder, trafik, trafikledning, teknisk status m.m. att ta hänsyn till i en mycket komplex arbetsmiljö. Vi följer precis som i kabinen en SOP, men vi har en helt annan inställning till våra rutiner - våra rutiner finns där för att vi ska veta vad vi frångår när vi behöver göra det, den sk gråzonen där vi behöver använda erfarenhet och kunskap och fatta ett beslut. De flesta förstår nog att det skiljer mer än en dörr mellan arbetsuppgifterna.

Flyg försiktigt och ta hand om varandra däruppe och jobba tillsammans.
DOE
2017-12-05 20:17:52
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
@Hampus, fyfan vad du var snabb och hoppa på ditt meningslösa skitsnacket ditt. Tror du verkligen kabinpersonal finns ombord för att servera dig kaffe eller te? Du lever nog under en jävla sten ute i skogen. Sån jävla arrogans kommer endast slå tillbaka. Får se hur du klara dig uppe i luften ifall du får hjärtstopp eller stroke, ska du rädda dig själv då? Good luck.

Flygvärdinnan
2017-12-05 09:50:13
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Jobbar på ett skandinaviskt bolag med bas Oslo. Jag har jobbat drygt 1 år och tjänar ca 27-30k nok per månad efter skatt och inklusive alla tillägg.
Viking@HAMPUS
2017-12-05 09:21:39
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Hampus måste ju vara lite virrig eller..? Du skriver att piloter får betalt för vad de KAN göra, inte gör. Men kallar samtidigt kabinpersonalen för att bara servera kaffe, att de oxå är där och får betalt för vad de KAN göra men inte gör (ta hand om krissituationer/emergency) det missade han visst. Instängt och fyrkantigt tänkande.
Slår vad om att en flygvärd/värdinnna skulle kunna ta sig igenom en flygutbildning och bli en bra pilot. En pilot skulle såklart kunna gå en kabinutbiildning oxå, men sen att göra ett bra jobb där, det e inte lika säkert.
Fleratalet av piloterna är inte vidare smidiga i sociala situationer och skulle göra bort sig totalt flera gånger per dag. 100%!
Speciellt om det blir en krissituation.

Detta larvande med att piloter är så mycket mer än andra ZZzzz snark
Lyser igenom rätt hårt att Hampus kör flightsim hemma i mammas källare.
Som tidigare sagts, kanske autopiloten borde ha mest pröjs ombord ändå:)
XPNDR
2017-12-04 23:00:02
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Förövrigt så är det inte enbart pga jobbet vi utför som vi alla har högre lön än snittlöner på vanliga arbetsplatser.

Våra arbetsyrken blir våra liv. Vi är borta otroligt mycket och det är jag och många andre helt okej med för man älskar det man gör.

Ändock så är det helt fair att man får mer betalt då man kommer till ett hotell många arbetskvällar och inte hem till familjen efter jobbet som en klar majoritet av svenskar gör.
XPNDR
2017-12-04 22:57:37
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Hampus.

Jag är styrman på ett Svenskt bolag med 11 års erfarenhet. Jag skall efter årsskiftet bli uppgraderad och bli kapten.

Jag hoppas innerligen att du ALDRIG funderar på att ens utbilda dig till pilot för jag skulle ALDRIG i helvete vilja ha dig som styrman bredvid mig i cockpit.

Givetvis är pilot ett "högre ställt" yrke än kabinpersonal, därför får vi också betalt mer. Men att kasta skit och säga att de bara är servicepersonal är att inte ha en aning om vad man snackar om. Vi alla behövs. Vi är ett team ombord och får inte juridiskt flyga om någon saknas i besättningen så man är under minimigräns för crew ombord. Kabinpersonal har möjligen inte lång utbildning men det är dem som i första hand offrar livet för att rädda passagerare. Vi piloter har vårt att fokusera på i en nödsituation för att lösa situationen. Men uppstår t.ex. en brand så har vi inte tid att släcka den ombord utan det går till våra eminenta kollegor i kabinen!


Så Hampus....vänligen ändra din attityd annars ber jag och många andra ifrån branschen dig att sluta läsa på flygtorget för du hör inte hemma i vår bransch. Du är precis den typen av individ som vi sållar bort under intervjuer och CRM kurser.
ABC@Hampus
2017-12-03 09:46:47
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Givetvis har vi alla för hög lön. Det är därför vi ganska snart är ersatta av modern teknik som fjärrstyrda eller självflygande flygplan. Först kommer våra extra piloter och våra styrmän snabbt att försvinna. Kapten tror jag man fortsätter att behålla ombord ett tag till "i fall att" och de fasas naturligtvis ut när man ser hur onödiga de är. Kabinen kan säkert också komma att försvinna men eftersom självservicerestauranger funnits sedan 30-talet och fortfarande inte slagit igenom kanske vi behålls ett tag till...
Hampus
2017-12-03 04:02:26
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
@Bella

Herregud vilken hybris ni flygvärdinnor har.

Om mitt plan kraschar är det troligtvis endast jag som räddar mig själv. Dessutom hoppas jag att piloterna får tillräckligt bra betalt till att kunna göra ett bra jobb för att undvika en krasch.

Nej, ni räddar inte liv "mer eller mindre dagligen". En nödlandning sker extremt sällan på grund av att en passagerare skadas, och det borde du också veta.

Ni förtjänar absolut inte lönen ni får. Det må vara ett skittråkigt jobb jämfört med piloternas, men ni förtjänar inte en högre lön än piloterna för det. Det finns en anledning till att kabinpersonalen på bolag som Emirates har en tiondel av piloternas löner. Därför att de inte gör sig förtjänta av mer än en tiondel.
Hampus
2017-12-03 03:53:55
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
@ABC

Nej, en pilotutbildning är inte speciellt lång heller, men i proportion till en flyvärdinnas utbildning är den MYCKET längre.

Piloterna får betalt för vad de KAN göra, inte för vad de gör, och det vet du också. Att dra fram det argumentet är bara löjligt. I en nödsituation arbetar självklart kabinpersonalen också hårdare, men de har egentligen inte någon större inverkan på resultatet. Piloterna har passagerarnas liv i deras händer, inte någon random flygvärdinna.
Bella
2017-12-02 19:03:17
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Då undrar jag Hampus, om ditt plan kraschar, vem räddar antagligen ditt liv då?

Jag jobbar själv på ett charterbolag och tjänar ungefär 28 tskr per månad, och då har jag bara jobbat 2 år. Prova efter 10, 20, 30 år, då är du uppe i större mängder pengar varje månad kan jag säga.

Och nej, man går inte "värsta långa utbildningen" som du säger, den är ungeför 5 veckor. MEN din arroganta jävel, som flygvärdinna serverar du inte bara kaffe i luften. Utbildningen du går, är för att lära dig flygplanet du ska jobba på, och för att rädda liv om något händer. Och tro mig, det är mer eller mindre varje dag vi räddar liv. Det är allt från en hjärtinfarkt till nödlandningar pga av spruckna blindtarmar, till att hantera passagerare vid fel på plan så man måste nödlanda.

Tack gode gud händer det inte ofta att den verkliga olyckan är framme, men skulle den vara det, då tror jag du skulle vara rätt glad att den "kaffeserverande flygvärdinnan" räddade ditt liv.
Vi jobbar främst för säkerheten, att servera passagerare i luften är bara en bonus.
ABC@Hampus
2017-12-02 18:21:41
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Nej, det har du rätt i. Samma sak gäller för pilotyrket. Behövs varken en lång eller svår utbildning för det heller. I en nödsituation jobbar både piloterna och vi i kabinen extremt hårt men det händer inte så ofta. I kabinen håller vi normalt passagerarna på glatt humör med mängder av mat, dryck och shopping. På flightdeck pratar de lite i radio och skruvar på autopiloten. Jag har svårt att se vem av oss som är värd högst lön? Autopiloten kanske...
Åsa-Nisse
2017-12-02 17:40:38
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Ooops, här var det Jante. Om det nu är så lätt och överbetalt så passa på och bli flygvärdinna då!
TP
2017-12-02 17:23:21
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Jag är styrman på Norwegian och tillhör kategorin”piloter med 1 eller 2 streck”. Tjänade strax över 45 000 i månaden under mitt första halvår i bolaget baserad i Norge, månad nr 6 i fick jag bas i Spanien tjänade ca 6000€ i månaden vilket blev drygt 4500€ efter skatt.

Hampus
2017-12-02 16:43:23
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
@ABC

Nej inte direkt. Du tjänar mindre än 45 000 i månaden som styrman på både SAS och Norwegian de första åren åtminstone.

Du är förmodligen ganska biased för att du är en flygvärdinna själv, men jag tycker att det är helt bisarrt att en flygande servitris ska tjäna så mycket pengar. Krävs inte direkt en svår och lång utbildning heller. Själva jobbet är säkerligen stressigt ibland, men det krävs knappast några högre kvalifikationer för att klara av det.
ABC@Hampus
2017-12-02 10:09:05
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
När du skriver "pilot" antar jag att du inkluderar dem med ett eller två sträck? De som mer eller mindre betalar för att få gå till jobbet. Trots det är det tusentals sökande till varje tjänst. För kabin är det hundratals men det är ganska lätt att sålla ut vilka som passar och vilka som inte gör det.
Andreas
2017-12-02 09:37:58
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Jag har ingen aning om var ABC jobbar och jobbar själv inte i kabin, men jag har hört talas om BA-kabinanställda på gamla kontrakt med betydligt högre lön än så. Man förstår hur "gamla" bolag får svårt att konkurrera med de nya lågprisbolagens kostnadsnivå.
Hampus
2017-12-01 06:03:52
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
@ABC

45000 i månaden för att servera lite kaffe? Det är ju en skandal för fan. Du tjänar ju mer än många piloter.
DOE
2017-12-01 00:56:38
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Vad för flygbolag är det? BA?

45 000 kr per månad i Sverige får man jobba några decennier innan man kommer upp till den nivån som kabin.
Jennie
2017-11-30 23:18:27
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Jobbar på på ett inrikes bolag i Sverige. Tjänar 22000/månad inkl. Tillägg, traktamente och provision.
ABC
2017-11-30 21:44:50
SV: Vad har ni som flygvärdinna för lön?
Har min bas i London. Ca 45 000 kr i månaden men hade 30% mer för ett år sedan. Allt beror på pundets kollaps. Nyanställda på mitt bolag har inte särskilt mycket i lön.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev