Tråden startades av: P  2018-07-25 11:44:40
Hur har du blivit pilot?  
Hej,

Detta är antagligen en uttjatad fråga, men jag undrar hur ni som är piloter idag har gått tillväga? Jag hittar gamla trådar men vill ha lite fräschare info. Jag har gått igenom många sidor om utbildningar osv.

Jag är en tjej på 26 år som försöker ta mig in på CSN-berättigade utbildningar men det är svårt. Jag har funderat väl och länge på om pilot är det jag ska jobba med resten av livet, jag har noll problem med att spendera flera dagar i veckan på hotell, obekväma arbetstider, halvkass lön osv. Jag har hög arbetsmoral, är flexibel och jag vill flyga. Jag har också funderat på att gå via flygvapnet men har ingen större koll på hur svårt det är att ta sig in där.

Jag undrar främst om någon här har betalat sig till en utbildning? Lånade du pengarna, sparade du? Jag själv har inte de pengarna i fickan men sparar, så det vore intressant att höra era historier.

Mvh

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

P
2018-08-10 11:19:51
SV: Hur har du blivit pilot?
Tack för alla svar! Jag klarade mitt flygpsykologiska lämplighetstest idag så vi kanske ses i cockpit om ett par år!
ETOPS
2018-08-02 09:49:34
SV: Hur har du blivit pilot?
Tog modulär utbildning. Jobbade heltid för att betala det och läste samtidigt som jag jobbade. Räckte med ett litet lån hos CSN bara. Tog ett år innan jag fick jobb...gav aldrig upp. Fick jobb på affärsjet...körde det ett par år och sitter nu på långlinje. Är väl rätt nöjd men tänk dig för när det gäller familj etc. Älskar du flyga så kör hårt....oavsett om staten betalar eller om du själv gör det.
Chuck norris
2018-08-01 21:58:31
SV: Hur har du blivit pilot?
Flyggymnasiet + dåvarande påbyggnadsutbildningen i Västerås. Allt det som nu är ihopbakat i en Yh-utbildning. Det tog tre år efter avslutad examen tills jag fick jobb, kan vara rätt knepigt att få jobb direkt som nybakad styrman utan några timmar. Just nu ser dock marknaden mycket bättre ut. Jag rekommenderar också att först satsa på gratisutbildningarna. Satsa på det stenhårt och förbered dig, finns mycket tips online om hur man kan förbereda sig inför testerna. Skulle det inte fungera så går det som sagt att betala för utbildningen men det är en rätt stor investering.
P
2018-08-01 12:59:18
SV: Hur har du blivit pilot?
Tack för alla era svar, låt dem rulla in. Det är intressant att lära både positiva och negativa erfarenheter/åsikter.
Stefan
2018-07-30 21:42:14
SV: Hur har du blivit pilot?
13/5 1991 steg en 22 år ung Stefan i land i Amerika med ett par guldbågade bruna Rayban i högsta hugg redo för flygskolan i Florida.

84 000 dollar (i lån) och några år senare var det dags för den så fruktade bolagsintervjun. Det tog mig 12 år innan jag verkligen kände mig etablerad.
Jag har hunnit med Delta, märkliga uppstickare i Nigeria, ännu märkligare irländare. Skulle kunna skriva en bok om detta.
Idag trivs jag med tillvaron.

För guds skull, gör allt för att utbilda dig gratis. Om detta inte är möjligt tänk noga igenom detta yrkesval.
What?
2018-07-30 20:21:39
SV: Hur har du blivit pilot?
@CFIT.. bitter eller?
Alltså 1 av 10 som jobbar yrkesmässigt inom flyget efter genomförd utbildning?
Kanske inte riktigt men snarare 1 av 10 som inte gör det därifrån jag gått, liknande på flera andra skolor också. Vet du inte eller vad har du ut av att ljuga och smutsa ner verkligheten?
Alex
2018-07-30 08:15:23
SV: Hur har du blivit pilot?
Heh,

Sedan förra året i Juli så fock man inte CSN för att påbörja den modulära vägen. Jag vet för jag hamnade i det träsket. Men det finns ett alternativ till de stora aktörerna med hela paketet.

Jag läser vid en skola i Grekland och CSN har accepterat och godkänt denna. Utöver vad jag får från CSN så tillkommer runt 150 000. Så detta är enligt mig den bästa dealen på marknaden. Skolan har ett gott rykte och flyger med bra nya flygplan. En liten detalj är att flygningarna är lite mer roligare än att sitta och flyga i Sverige.

Någon som är intresserad av att veta mer? Mejla mig på Alex.stockholmva@gmail.com
CFIT
2018-07-30 00:42:37
SV: Hur har du blivit pilot?
Om vi börjar med att generalisera lite så är det ungefär 1 på 10 som efter genomförd utbildning lyckas fortsätta livnära sig som yrkespilot.

Av dessa så fortsätter ca. 50% livet ut som yrkespiloter.
Den andra hälften lackar ur och söker sig efter andra näringar inom redan ett par tre, upp till 5 år.

50% av de kvarstående piloterna tvingas flyga de sista 20 åren med ett påklistrat leende medan den sista hälften efter ihärdiga förhandlingar med flygläkaren till sist måste acceptera en pension vid 66 men tillåts ändå bogsera segelflygplan tills 71, då hjärtflimmret på EKG:t är så uppenbart att flygläkarens egna licens skulle hänga på järdsgårn om denne skulle försöka påstå något annat.

Så om man vill göra en lyckad karriär som pilot så är det viktigaste av allt att man verkligen ÄLSKAR att flyga!
Sam
2018-07-29 22:43:20
SV: Hur har du blivit pilot?
Hej!

Jag blev ganska nyligen klar med min utbildning och kan berätta hur jag gick tillväga.

Jag gick den modulära vägen, där jag finansierade hela utbildningen. Jag tog lån via CSN och har betalt de mesta av utbildningen med dem pengarna, jag behövde lägga en liten del ur egen ficka. Den modulära vägen går till att man först tar ett PPL, sedan läser ATPL teori och slutligen CPL/ME/IR. Jag läste teoribiten (PPL samt ATPL) på Flygteoriskolan i västerås och den praktiska flygningen är gjord på Airways flygutbildning, även den i västerås. Jag kan väldigt STARKT rekomenndera dessa skolor!

Om du är mer nyfiken så berättar jag jätte gärna mer i detalj om utbildningen samt skolorna jag har varit på :)
@ff29
2018-07-29 15:22:18
SV: Hur har du blivit pilot?
Därför du ska ange flygskola när du söker sas t ex?
Nja
2018-07-29 15:16:23
SV: Hur har du blivit pilot?
Flygbolagen struntar inte alls i vilken flygskola du gått på i slutänden. Har själv arbetat många år på ett större svenskt flygbolag, och kan bara konstatera att i detta bolag rekryterar man helst från statligt betalda utbildningar. Men även privatister som betalt hela sin utbildning finns representerade, men de är i minioritet.
Henrik
2018-07-28 23:40:27
SV: Hur har du blivit pilot?
Du borde nog uppdatera dig på rådande flygskolemarknad. Ingen håller 500k för ALLT och har ”CSN” bidrag som det hette förut. Rätt mkt har ändrats där och tyvärr har vissa utbildares hemsidor inte hängt med heller. Som vanligt, man får det man betalar för..
ff29
2018-07-27 13:31:45
SV: Hur har du blivit pilot?
Jag är så trött på alla som säger ”sök gratisutbildningar, börja inte annars”.
Vi i Sverige har en jäkla tur att få ta del av gratisutbildningar. Resten av världen betalar för sina utbildningar, har ni glömt det eller?
Det finns diverse flygskolor som erbjuder full housing för ett totalpris av 500.000kr. Många av skolorna är csn berättigade. Det kan jämföras med en läkarstudent som har csn-lån på över 400.000 kronor efter examen, så sluta gnälla!
Utbildningarna i Sverige är dyra, så sök dig utomlands.
Flygbolaget STRUNTAR i vilken skola du gått på, så länge du har alla behörigheter ocu gör bra ifrån dig på slm.
Följ dina drömmar! Är de flyga du vill så ska du göra det.
Styrman på SAS
2018-07-27 09:37:35
SV: Hur har du blivit pilot?
Hej,
Kul att du vill börja flyga!
Själv gick jag på flyggymnasiet och sen via några nyttiga år på Ryanair till SAS.
Det är en udda bransch, med atypiska anställningsformer, stor konjunkturkänslighet och många tveksamma arbetsgivare. Det finns också en intressant skara människor som jättegärna vill bli piloter, betalar en smärre förmögenhet för sitt cert utan att ha sållats och valts ut så som det faller sig naturligt i andra branscher - här slinker en hel del igenom som kanske inte skulle ha gjort det.
Det är svårt att få sitt första jobb, och det är svårt att få ett bra jobb/det jobb man vill ha.
Jag upplever att de flesta på mitt jobb säger samma sak till personer i din situation - betala inte utbildningen själv! Det finns idag en uppsjö av statligt finansierade platser på TFHS, OSM och på UiT i Norge, sök flera gånger till dessa. Många kommer inte in första gången de söker, men andra eller kanske tredje.
Ska man finansiera själv, och som du säger inte har de pengarna i fickan, så är det en lång och väldigt dyr väg att gå mot ett osäkert mål. När du väl är klar kanske du får ett jobb, men står inför att betala för en type rating. Då är det tufft med ett eventuellt lån.

Lycka till, det är ett fantastiskt kul yrke och de flesta av oss älskar att gå till jobbet. Men det är inte värt allt för stora uppoffringar eller ett liv på en ort där man inte vill vara. Det som såväl unga som äldre kollegor värderar allra högst är ett rikt liv bortom arbetet!
Hoppas vi ses i ett flygplan någonstans :)
Lucas
2018-07-26 23:28:56
SV: Hur har du blivit pilot?
Tja!.Utbildade mig i usa 2001 på Pan Am International Flight Academy och fick jobb på cathay pacific nästan direkt efteråt då en av en av mina klasskamraters far var kapten på bolaget. Fick tyvärr betala allting själv inklusive type rating , ska dock säga att var så värt då jag fortfarande är kvar på bolaget som gett mig så mycket kunskap och glädje. Flyger i dagens läge 777 som PIC (captain och är helnöjd med mitt liv, det tog dock 13 år drygt att nå vänster sistsen men för ett bolag som är 5 stjärnigt så är det väl värt. Mitt tips till dig är att ta en komplett utbildning och betala för rating och div själv, för jag hade extrem tur och vart in snackad , alla har inte den turen så ta själv och på en maskin som har många år kvar innan den går i graven. Med vänlig hälsning Lucas
Johan
2018-07-26 13:04:45
SV: Hur har du blivit pilot?
Betala inte för din utb! Sök SAA, TFHS och UIT. Sök flera gånger tills du kommer in. Studera till nåt annat undertiden
P
2018-07-26 11:23:43
SV: Hur har du blivit pilot?
Så intressant läsning, hoppas på fler svar!
Sanningen
2018-07-26 09:54:47
SV: Hur har du blivit pilot?
Kommer du in på gratisutb så ta det, annars glöm det. Inte värt en miljon i (skulder.)
Förbered dig på ett liv med sämre sociala kontakter. Det är inte alls som du ev föreställer dig. Vansinniga arbetstider som sliter mycket. Det enda sim ör ok numera ör lönen när du ev blir kapten efter 5-10år
Inte som det var förr
2018-07-26 00:00:58
SV: Hur har du blivit pilot?
Hej.

Kul att du vill flyga, det är det många som vill. Utan att gå in för mycket på allt "du måste vara redo att jobba med minimal lön, obekväma arbetstider osv" så kan jag säga följande, av egen erfarenhet.

Det ser mycket bättre ut idag på arbetsmarknaden än det gjorde för några år sedan när jag kom ut från skolan 2011. Då fanns endast ett (1) bolag som anställde / accepterade resumés (www.pilotcareerecentre.com) och det var Ryan, där jag också hamnade. Idag på samma sida finns kanske 20 bolag som anställer och ett tiotal till som accepterar resumés, bara i Europa.

Jag gick via självfinansierad utbildning i Västerås/San Diego (BFSAA/SAA), som nyligen blivit OSM Aviation om jag inte läst nyheterna fel.

Finansiering gjorde jag via fullt CSN lån + lite sparpengar. Jag var därtill tvungen att betala egen typkurs på Ryan men idag tror jag man kan bonda den eller åtminstone betala mindre än vad jag gjorde på Ryan.

Dom flesta idag flygande som jag känner sen skoltiden har alla betalat utbildning och kanske en typkurs, och flyger idag på vettiga bolag. Det tips jag kan ge är att googla skiten ur "att bli pilot" och gå på så många "open days" som du kan med flygskolorna. Nu startar det flygskolor till höger o vänster typ Finnairs egna, Emirates egna, BFSAA/SAA/OSM ?, osv. Då har man en "fast track" in på bolaget direkt, vilket är önskvärt i mitt tycke.

Flyga är fantastiskt kul o har man lite flyt och är duktig så kan man komma undan billigare än vad jag gjorde.

Lycka till.
SAS styrman
2018-07-25 22:24:41
SV: Hur har du blivit pilot?
Hej.

Jag började min flygutbildning 2006, jobbade samtidigt som lastare på en flygplats för att kunna jobba ihop lite extra pengar till utbildningen som jag stog för själv.

Efter fyra år av modulär utbildning blev jag klar 2010. Inte alls bra tid att vara nybakad pilot i, två år efter börskrisen. Det enda bolaget som anställde var Ryan, och dit sökte jag inte av olika skäl, både ekonomiska och moraliska.
Hur som helst, fyra månader efter "examen" (och nära 200 skickade CVn) blev jag kontaktad av ett baltiskt bolag (jippi), en intervju senare fick jag beskedet att jag fick jobbet. Det var vägen in. Men tiden där var tuff, med långa nätter (frakt-flyg), märkliga kaptener, krävande destinationer, osv osv. Efter mycket om och men, samt några jobb-byten senare, så började SAS anställa 2013. Jag blev dock först kallad för antagningstester 2015 och fick jobbet. Min pojkdröm hade faktiskt slagit in.

Att hitta jobb som pilot kan vara oerhört svårt och rent utsagt nedbrytande. Jag blev lovad guld och gröna skogar när jag började min utbildning 2006, men möttes av annan verklighet.
Ingen vet hur branschen utvecklar sig under kommande år, blir det pilotbrist? Endast singel pilot på longhaul? Förarlösa plan?
Ska man tro tongångarna just nu så talas det om ett ökat behov av piloter, och då både erfaret och oerfaret folk. Norwegian gav sig in i flygskole-branschen genom att OSM köpte sig in i SAA.

Hade jag varit du/ni, som siktar mot pilot som framtidsyrke, sök en utbildning ni inte behöver betala för. Det hade jag gjort om jag fick vrida tillbaka klockan 12 år. Men det är fortfarande inget jag ångrar med mitt val av yrke och jag har det otroligt bra där jag är nu.

Mvh SAS styrman
Stort lycka till med vad du än väljer!
Ex TFHS
2018-07-25 22:07:04
SV: Hur har du blivit pilot?
Jag har gått TFHS en gång i tiden och är kanske därför inte den personen du söker svar från, och jag kanske inte har så mycket svar på din egentliga fråga, men kan hålla med föregående talare. Glöm inte att om du inte kommer in första gången gör du dig själv en tjänst i att söka flera gånger. Utöver TFHS finns en väldigt bra skola i Nordnorge som heter UiT, som också är statligt finansierad. Sen har SAA, eller numera OSM, en YH utbildning också. Sök allt.

En miljon ÄR mycket pengar och begränsar dig på många sätt då du hamnar i ett jobbigare läge med skulder såvida du inte kan skaka fram pengarna utan att ta lån. Om det är värt det eller inte är förstås individuellt. Jag vill dock inte avskräcka dig från det alternativet, men nöj dig inte med vad du vet nu utan fortsätt med att göra allt du kan komma på för att försäkra dig om att det är värt det för dig.

Flygskolor, och särskilt kommersiella sådana, säger hela tiden att marknaden är rätt och det har de gjort i många år. Det är till stor del för att de är beroende av att man ska ge dem sina pengar. Nu har de dock rätt, det är ett bra läge att söka jobb. Även om det inte finns någon garanti för hur det ser ut om några år så ser den saken ljus ut, särskilt om du inte har några problem med att jobba utomlands nere i Europa och extra särskilt om du inte har skyhöga krav på hur din anställningsform ska se ut. Som du säkert märkt den senaste tiden så ställer en del flygbolag in många avgångar på förhand och det beror till stor del på personalbrist.

Jag resonerade som du innan jag kom in i branschen och jag var stensäker på vad jag ville, men det finns ändå fallgropar och i efterhand inser jag hur lite jag visste i förhållande till vad jag trodde att jag visste, därav rekommendationen att fortsätta gräva i hur den livsstilen kommer att se ut. Det är en ganska särskild livsstil att flyga, men om man passar in i den och om den passar in i ens eget liv så är det ett väldigt kul och givande jobb!

Lycka till!
M
2018-07-25 16:49:38
SV: Hur har du blivit pilot?
Utbildade mig i USA 1994-1997..
Konverterade mina cert - 96
CSN plus privat finansiering. Betalar fortfarande av på lånet som minskar marginellt varje år.. Lånet avskrivs när jag pensioneras. Hurra!

Är det värt det? Njaaaaa.....


1999
2018-07-25 15:41:51
SV: Hur har du blivit pilot?
Hej!
Först och främst så är jag inte en pilot, men jag har ungefär samma inställning som du har.

Jag är en kille på 19 år som precis tagit studenten och som söker in till YH nu i höst. Jag har länge funderat över vad jag ska göra om jag inte lyckas komma in på en pilotutbildning genom YH. Att låna nästan en miljon för en pilotutbildning med ganska mycket sämre jobbmöjligheter än om man pluggat på exempelvis TFHS känns oerhört riskfyllt. Har man otur så kommer man ut som en nyexaminerad styrman rakt in i en lågkonjunktur där bolagen inte anställer alls, utan snarare kämpar för att överleva. Hur ska man då kunna konkurrera med andra styrmän som har en typerating och tusentals timmar?

Jag själv planerar att söka till YH tre gånger tills mitt lämplighetstest löper ut. Samtidigt ska jag spara så mycket pengar jag bara kan så har jag förhoppningsvis tillräckligt med pengar att kunna köpa mig en utbildning om tre år om jag skulle känna för det. Det känns dock som att jag förmodligen kommer välja en annan väg i livet om jag inte lyckas komma in på någon av de tre försöken. Risken är dock att det slutar med att jag sitter på ett tråkigt kontorsjobb och kollar ut genom fönstret på flygplanen som flyger förbi och ångrar mig något brutalt.

Jag förstår att du inte har exakt samma förutsättningar då du är aningen äldre än mig och förmodligen inte har samma tid på dig att söka in som jag har. Är det pilot som du VERKLIGEN vill bli så tycker jag att du ska köpa dig en utbildning. De som är tillräckligt villiga kommer till slut lyckas hitta ett jobb ändå, även om du råkar examineras in i en lågkonjunktur.

Stort lycka till, och så hoppas jag att vi ses på TFHS i höst. :)
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev