Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
 Tråden startades av: Maj-Britt Isaksson  2012-11-23 20:08:34
Jordnötter 
Varför serveras inte jordnötter längre på flyg i Europa? Amerikanska bolag serverar fortfarande jordnötter och det är mycket godare än de torra brödbitarna man brukar få i stället!

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Crew
2015-10-19 10:06:26
SV: Jordnötter
Hahaha, I er fantastiske derovre i Sverige. Tænker om de fleste allergier er opfundet i Sverige!? Og er man ikke allergisk overfor nødder, er hele familien glutenintolerant.
Jeg er ligeglad med, hvad folk bilder sig ind omkring allergier, men at ALLE andre mennesker omkring skal tage ansvar og indrette sig, synes jeg er absurd og umodent. Hvis du synes, du har en allergi eller noget andet konstigt, så spørg dig selv: hvilket ansvar kan JEG tage? Det burde ikke være et flyselskabs eller andre passagerers ansvar. Hvad I gør på jeres indenrigsruter må I selv om. Men lad være med at tage det med udover jeres grænser. Og vi andre synes ikke synd om jer. Vi synes bare, at I er pinlige og latterlige.
Sur-Britt Winge
2015-10-19 01:37:13
SV: Jordnötter
Arbetar på ett av de större charterbolagen , inget har denna sommar tröttat ut oss i kabinen som denna eviga allergi mot allting , det är nötter ,citrus trycksvärta kolleriska föräldrar och " se mig människor som på fullaste allvar kräver att vi ska gå bärsärkargång i kabinen och slita ifrån paxen allt som kan innehålla spår av nötter ,har haft pasagerare som på rad 37 krävt att de på rad 1 inte får ha citron i sin gin-tonic , ställer man frågan om casheunötter så tål de inte de heller givetvis .trots icke släktskapet ! ids inte ens fråga om casheu är ok längre , jag ställer mej frågan hur dessa människor klarar första dagen på semestermålet finns det laktos gluten nötfria hotell i thailand turkiet ?
Åker mycket tåg privat och där verkar dessa allergiska människor inte finnas överhuvudtaget , har aldrig hört några annonseringar eller krav på total avhållsamhet från nötter. det enda svenskar inte verkar vara allergiska imot ombord det är springa på toaletter i tid och otid helst under takeoff ! dessa golv går att beträda med strumpor eller barfota
Stolsmekaniker
2015-10-12 10:53:11
SV: Jordnötter
Värt att nämna är att stolarna är kontaminerade med allt från nötsmulor till hela nötter. Lyfter man på dynor och klädsel är det riktigt äckligt. Bara för att det inte säljs på aktuella flighten betyder det inte att nån av de andra 1000 personerna som vistas i en 737 varje dag på shorthaul inte smulat. Ibland undrar man hur människor tänker när deras barn trampar in en halv chipspåse i mattan på en 2 timmarsflygning. Det är lite som att människor tror de får bete sig hur som helst ombord på ett flygplan. Du lämnar ju inte resten av chipspåsen intrampad i baksätet på taxin ut till flyget, eller bussen/tåget. Skärpning alla resenärer.
Dr Lena
2015-10-09 15:33:24
SV: Jordnötter
Efter att ha skummat igenom de flesta kommentarer här kan jag tyvärr konstatera att det återigen stämmer att ”Problemet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel.” - Bertrand Russel.

Luftburen jordnötsallergi existerar och JA man kan dö av den!
Jörgen
2015-10-05 17:16:42
SV: Jordnötter
Jag blev serverad pistagenötter som tilltugg på en SAS-flygning till Luleå häromdagen. Är de inte lika allergiframkallande som vanliga jordnötter?
@123
2015-03-26 19:17:57
SV: Jordnötter
http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-skilj-pa-hysteri-och-allergi/?fb_ref=Default
Cashew
2014-12-23 18:31:11
SV: Jordnötter
Den mest ignoranta tråden på forumet. Grattis till alla nötter!

När skall vi få inloggning igen? Hellre färre och seriösa inlägg än alla pupertetsjanteinlägg som skrivs nu. . .

Evert
2014-12-23 14:59:54
SV: Jordnötter
Funkar jättebra med salta kex. Jättegott, verkligen.
Mr Hiller
2014-12-22 19:42:03
SV: Jordnötter
Jag håller med om den här löjligt upphaussade jordnötsdebatten. Det är ungefär samma som när jag flyger och vill öppna min burk med Zyklon B. Då brukar det komma fram en massa idioter och gnälla att de kan få andningssvårigheter av min lilla burk. Dessutom har de fräckheten att klaga på min gasmask. Jag förstår ingenting... Ska man inte få öppna vilka burkar man vill på flyget?
Petteri Ojamo
2014-12-20 16:36:46
SV: Jordnötter
Jordnötter = NIMBYs i Väsby !
...
2014-12-20 14:33:09
SV: Jordnötter
Skulle ni nötallergiker märkt av er luftburna allergi om ni inte hade sett nötterna? Jag menar, det man inte vet om lider man inte av, eller?
Doktor Åhman-Karlsson
2014-10-18 20:56:33
SV: Jordnötter
Nötter är bland det hälsosammaste man kan äta. Jordnötter är dock ofta saltade mer än nödvändigt och utgör därmed en hälsofara vid förtäring.
Cashewnötter borde däremot serveras till varje mål, även i flygplan.
Stina
2014-09-30 22:28:26
SV: Jordnötter
Vad är det ni går på om, förbjuda pollen, alkohol, gluten, päls, laktos, är det nån som har bett om det? Pollen, visst det har jag också, snuva och rinnande ögon är inte så kul, men det är ok. Skillnaden är att nötter är DÖDLIGT för mig. dödligt, fattar ni? jag har inte valt det. död.

Mvh
En som har åkt ambulans efter att endast ha KNÄCKT nötter.
Tappar fan tron på mänskligheten, lovar att ni är äldre än mig och har egna barn, väx upp.

--------------------
Kudos till alla tappra nötallergiförsvarare här.
Henrietta
2014-08-21 22:25:00
SV: Jordnötter
Jubelidiot öppnar jordnötspåse trots tre utrop - brittisk flicka på 4 år förlorar medvetandet.
Hur är det möjligt? Nötallergi är ju bara är en masspsykos, framkallat av hysteriska föräldrar, eller hur? Det är ju så ni skriver!
Och hur var det nu? Den luftburna jordnötsallergin var ju bara en svensk företeelse? Måste ha spridit sig till GB nu då, märkligt...
http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article19382954.ab
Anhörig
2014-06-26 22:16:08
SV: Jordnötter
Det kallar jag svar på tal Örjan! Tyvärr förstår inte dem jordnötstörstande idioterna faran i det hela! Så tråkigt... Men jag e på din sida!
Örjan
2014-06-26 11:55:12
SV: Jordnötter
Ni är så okunniga och själviska så att man mår illa. Kan ni inte vara utan jordnötter era fattiga eländen. Måste vara en pandemiska åkomma att få äta nötter var man än är. Ja ni har väl bara rättigheter och ska inte visa medmänsklighet till andra människors problem. Lås in alla med problem eller varför inte skjuta dem så slipper vi dem. Det måste vara jättejobbigt att vara utan jordnötter på vägen till mallorca. För det är ju vad ni har sett fram emot när ni bokade resan. Hela eran semester måste vara förstörd. Själv är jag inte allergisk men jag har en liten dotter som jag kört i 220 till sjukhuset liggandes i baksätet kippandes efter luft för att någon av er ska få äta jordnötter. Hoppas ni ruttnar i helvetet och dör av hjärtsvikt era förbannade skithögar.
...
2014-05-12 11:38:30
SV: Jordnötter
Så om någon är pollenallergiker så ska vi hugga ner varenda träd, buske eller växt och allt möjligt som nu producerar pollen och sen asfaltera över den marken helt och hållet och såklart, vi måste ju lägga en stor jävla plastpåse över hela sverige så att pollen inte kan ta sig in luftburet från grannländerna. Heja minoriteterna, dom ska kunna göra allt som alla andra kan göra utan att riskera livet! Oavsett om alla andra blir lidande. Herregud!

Om du nu är så jävla allergisk mot nötter att du dör om du ser en nöt så kanske du borde fundera på ifall DU ska sluta vistas i miljöer där nötter förekommer istället för att alla andra ska sluta äta nötter enbart för din skull precis som pollenallergikerna ger fan i att gå in i en skog under pollenperioderna.
ole..
2014-05-12 09:32:16
SV: Jordnötter
som en bekant som är läkare sa en gång...
utomlands säger man att idioter är idioter i sverige är de el-allergiker... vad nu det har med jornötter att göra...
ABC
2014-05-11 22:49:39
SV: Jordnötter
@Docenten
Nej, jordnötsallegi finns i många länder. Unikt för Sverige är bara att den "ÄR luftburen" och inte att "den finns en mikroskopisk chans att den även kan vara luftburen". Dessutom tycks den enbart drabba barn till mödrar som fått barn sent i livet. Gemensamt är också att barnets pappa i princip aldrig tycks behöva tala om barnets luftburna allergi utan nöjer sig med att barnet inte äter nötter.
Docenten
2014-05-11 21:15:27
SV: Jordnötter
Familjen "Jordnötallergi" finns bara i Sverige. Det är en svensk "psykisk" åkomma, tyvärr kan inte övriga Världen ta hänsyn till det….(som tur är)
ABC
2014-05-11 19:17:14
SV: Jordnötter
@Besviken
På plussidan slipper din familj krama era medpassagerare. På minussidan djupstädas en flygkabin maximalt en gång i månaden men förmodligen betydligt mer sällan. Under denna tid har tiotusentals ätit jordnötter i flygplanet.
Du har inte börjat fundera på om det är riktigt att hela din omgivning skall anpassa sig till er? Är det riktigt att ditt barns klasskompis mormor, med din standard, inte kan ta med sig sitt barnbarn på Thairestaurang eller att dina 300 medpassagerare skall tvingas känna skuldkänslor för att de just ätit en Snickers? Är det en rättighet att alla andra skall anpassa sig efter er när ni likaväl kunde åkt på semester i en allergisanerad husvagn?
Nykter Alkoholist
2014-05-11 16:49:34
SV: Jordnötter
Jag tål inte sprit.
Ändå ska det drickas till höger och vänster. Ingen hänsyn alls!
Besviken
2014-05-11 16:12:52
SV: Jordnötter
Har nu suttit och läst igenom alla inlägg i denna tråd och jag blir så ledsen och besviken när jag ser hur LITE eller INGET empati finns för de som är allergiska. De påstår tom att nån luftburen allergi inte finns och att vissa kommer att äta jordnötter/nötter i smyg trots att de vet att någon person är jätteallergisk. Jag undrar hur dessa personer kommer att må ifall en allergisk får ett anfall just pga att de har frångått att det finns allergi på planet.
Jag har en son som har en luftburen jordnötsallergi och har sprutor och annan medicin med sig jämt. Han är testad för detta och jag har även sett i verkligheten hur han reagerar när han kommer i närheten av en person som har ätit jordnötter men tvättat sig. Hans morfar hade varit på kinarestaurang och ätit kycklingspett i jordnötsås och han tvättade sig noga efter då han skulle hem till oss men det räckte inte. Han gav min son en kram och minuten senare reagerade han kraftigt så vi fick åka till dr. Detta gör att jag och alla mina barn blir låsta pga hans allergi då det finns många personer som SKITER i att folk är allergiska. Fattar ni inte att ni kränker personer med allergier? Det är nästan så man önskar att ni fick känna på hur det är att leva med detta handikapp för det är just vad det är.
Tänk er att som barn bli så begränsad pga er allergi att inte få följa med att bada, gå på bio, gå på kalas, åka till lekland eller åka på semester. Måste även läsa på allt noggrant innan man äter det. Bli låst hemma hela tiden för något ni inte kan rå för. Hur tror ni att det barnet mår/känner sig?
Sen läser jag ett inlägg som en skriver att man ska få betala mer för att få specialkost för det kostar mer. Varför ska personer med handikapp få betala mer för saker som de själva INTE har valt?? Tänk lite innan ni yttrar er.
Jag hoppas att alla offentliga miljöer kommer att bli jordnöt/nötfria så att allergikerna oxå kan göra samma roliga saker som andra kan utan att riskera sitt liv.
Elin
2014-04-14 22:14:55
SV: Jordnötter
Jag ska ut och flyga snart och undrar om det här med luftburen allergi. Hur kan man skydda sig?
Nisse
2014-04-12 10:06:30
SV: Jordnötter
Det finns minoriteter på alla kanter i ett samhälle som vill förbjuda och ha sina privilegier främst.
Det finns alltid människor som anser att deras problem eller livssyn skall delas av alla andra.
Jag gillar inte pälsar förbjud pälsar, jag gillar inte rök förbjud rök, jag gillar inte parfym förbjud parfym
Jag gillar ej alkohol förbjud alkohol jag gillar ej barn förbjud barn, jag gillar ej vissa typer av livsåskådningar förbjud religion förbjud vissa religioner osv.
Nu är frågan, om man nu skall låta alla yttringar att få florera och styra vem skall då beträda flygplanen?
Jag anser att det alltid kommer och skall vara tolerans, ibland så får man anpassa sig och acceptera att de speciella kraven samt böjelser skall ge vika för den allmänna massan och att om något flygbolag inta kan hjälpa dig så får du finna en annan möjlighet eller bolag. Du kan ej förväntas att tro
Att du är diskriminerad, alla vi individer är diskriminerade på alla sätt varje dag om vi så skulle önska.
Hej Nisse
@christina
2014-04-11 22:02:59
SV: Jordnötter
Tyvärr är jordnötsallergi en endemisk svensk sjukdom. Förstå mig rätt, den finns i hela världen men endast i Sverige är de drabbade även påverkade av vad andra människor äter. Du får därmed förstå att många flygbolag hellre ser att du låter bli att boka deras flygningar.
Nadja
2014-04-11 21:04:35
SV: Jordnötter
@Christina

Den enda "garanti" du kan få är att flygbolaget imte serverar nötter. Tyvärr är alla små butiker i avgångsområdena fulla med nötter som och paxen köper dessa.

Det får bli nötförbud likt rökförbud på alla bolag för att komma till rätta med problemet.
christina
2014-04-11 14:31:56
SV: Jordnötter
jaha då var det dags igen, ville vara ute i god tid och ringde flygbolaget för att få flyga med det dolda handikappet Jordnötsallergi och får svaret att Nej, på AirBerlin ´kan man inte få en jordnötsfri resa. Skulle man ha svarat en person med synligt handikapp som tex rullstolsbunden på samma sätt om jag bett om hjälp inför resan? Trött. Ledsen. Ska man chansa eller ska man inte. Rysk roulette. Går det anmäla flygbolag någonstans för Diskriminering?
LL
2014-01-15 13:27:02
SV: Jordnötter
Idioter det finns som inte kan tänka på andra människor. skulle utan tvekan avstå från att äta en viss sak under en flygning för att vem som helst ska kunna få åka med... att folk inte ens kan ge en sån liten uppoffring till någon annan är så jävla hemskt. Om det är någon som ska stanna hemma så är det väl någon som inte tänker på en annan människas välbefinnande.
John Joseph
2013-12-28 11:46:06
SV: Jordnötter
Ja, säg det!
orginaltråden
2013-12-27 17:00:44
SV: Jordnötter
Synd att det inte finns sökfunktion på forumet. Då hade vi sluppit alla dubblett-trådar.
m&m
2013-11-20 19:07:16
SV: Jordnötter
Det finns andra medicinska mysterier som t.ex diabetes typ 1 som även kallas barndiabetes. Finns bara i norra Europa och Kanada.
Ganska konstigt det med.
Tradolan
2013-11-20 19:00:59
SV: Jordnötter
Jag ber om ursäkt, jag har inte förstått allvaret i detta med jordnötter. Antagligen så har jag bara haft "tur" som inte har haft någon som reagerat på jordnötter ombord på 20 år. Förstår nu att det kan vara farligt. Dock har bolaget jag arbetar för alltid ställt in serveringen av jordnötter när allergiker bett om det. Jag har nog raljerat lite väl mycket beträffande allergier ombord - med förvåning över att det är så oerhört mycket vanligare just bland svenska passagerare. Jag undrar fortfarande varför - men det är vi nog fler som gör?! Det svaret lär jag inte få här. Lovar att inte raljera mera, när jag nu förstått hur allvarlig just denna allergi kan vara!
Anna
2013-11-20 13:47:01
SV: Jordnötter
Based on some responses below reflecting service providers view on their customers; I suggest you consider to shift job.
As a customer I am very uninterested in the cabin crews view on allergies, politics, religion, weather, music etc. I expect you to support me in my needs and requirements for a good experience during the flight.
Henrietta
2013-11-19 08:46:18
SV: Jordnötter
Tack Therese, för att du också delar med dig!
Jag vågar nog dra slutsatsen att det finns en utbredd aversion mot allergi "pax" överlag (med några välsignade undantag), bland svensk kabinpersonal.
Att ni sen inte vågar uttala er utan alias är bara patetiskt...
Jag hade inte känt mig trygg som allergi-PAX oavsett om jag var luftburen allergisk eller ej. Den nonchalans och okunnighet som påvisas i den här tråden och inställningen att allergikers extra behov skulle vara någon form av effektsökeri är helt oacceptabel!
Jag hoppas era arbetsgivare sniffar upp er och ger er sparken på stående fot!
Therese
2013-11-18 10:43:26
SV: Jordnötter
Oj glömde ju skriva att det var en upphettad rostad o saltad cashewnöt som han endast stoppade i munnen o sen spottade ut som han fick åka till akuten och stanna kvar på barnavdelningen över natten.

Märkligt när man tydligen bara är allergisk mot råa nötter
Therese
2013-11-18 10:40:17
SV: Jordnötter
Alltså det e ju sjukt vilken okunskap det finns.

Min son på 3,5 år har kraftig allergi mot komjölksprotein, jordnöt, paranöt, cashewnöt, hasselnöt o mandel.

Som tur är inte luftburet men han får anafylaktisk chock om han får i sig något av det ovanstående.

Vilket resulterar i att han får nässelutslag, klåda, svullnar upp runt munnen, kräks och blir andningspåverkad.

Vi har alltid med oss adrenalinspruta x2, antihistamin.

Vi har inte vågat ge oss utomlands pga hans allergier eller gå på vanliga restauranger. Vi har med oss egen mat o fika när vi går bort.

Tycker att det är väldigt märkligt att så många har så stor "kunskap" om något som dom inte har själva.

Varför ska dessa få allergiker sitta hemma i mörkret o skämmas? Dom har väl lika stor rätt som du och jag att resa o se världen. Att det just på ett flygplan är lite svårt att kliva av o få åka ambulans till sjukhus verkar ju vissa inte fatta överhuvudtaget.


Själv får jag be vuxna människor att plocka upp matrester efter sig o sina barn på öppna förskolan. Då sonen fortfarande kan få för sig att stoppa nåt i munnen.
Henrietta
2013-11-18 07:53:09
Tradolan
@tradolan
Vilket bolag representerar du?
För dig vill jag INTE flyga med.
Kanske dags att släppa ditt alias och gå rakryggad in i tråden?!
Bara att ha ett alias "Tradolan" är i sig patologiskt...
Henrietta
2013-11-18 06:56:48
SV: Jordnötter
@cabin crew
Tack! Där släppte lite av klumpen i magen...
Dig vill jag flyga med! Vilket bolag representerar du?

Cabin Crew
2013-11-17 23:35:36
Jag skäms....
...å mina kollegors vägnar.

Har tyvärr själv haft mkt allergiska/sjuka pax ombord och nära kollegor som divertat pga anaphylaxi, så när jag hör resonemangen innan låter det som oengagerade kollegor som varken uppdaterats på sitt bolags tillbud de senaste år under recurrent-träning, allmänt engagemang i kollegors arbete o total inkompetens, både kunskapsmässigt och servicemässig. Jag hoppas innerligt att anledningen att ni skriver här är överbliven tid pga arbetslöshet. Hårt men sant.

Sen finns det andra intressanta frågor som varför vissa allergier är större/mer registrerade i vissa länder än andra rent statistiskt, det är en helt annan diskussion, men att höra flygvärdar/flygvärdinnekollegor som knappt tagit sig igenom högstadiet diskutera proteiners påverkan på immunförsvaret är förkrossande läsning samt er människosyn. Sandlåde-trådar där ni kastar sand på olika flygbolag passar er bättre att vistas i här på forumet.
Henrietta
2013-11-17 20:15:32
SV: Jordnötter
Dessutom hade ju Air Canada haft problem med incidenter. Måste varit inbillningssjuka svenskar som var med.....
Henrietta
2013-11-17 19:58:55
SV: Jordnötter
@ alla ni som anser att detta är ett svenskt fenomen!
http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article15573186.ab
Henrietta
2013-11-17 10:49:10
@luftburen nötallergiker
@ luftburen nötallergiker
Försök att inte bry dig om alla råa och hjärtlösa kommentarer...
Det är förminskade människor som inte själva fått tillräcklig omtanke.

Jag är intresserad av vilka flygbolag du har en bra dialog med och kan lita på.
Den typen av good will är värd att sprida!
Kämpa på!
Kram, Henrietta
Henrietta
2013-11-16 23:40:46
SV: Jordnötter
@jumper
Ja du, så kan man naturligtvis resonera. Men det skulle betyda att min dotter tillsammans med en massa andra nötallergiker skulle få avstå från att resa till stora delar av världen.
Man kan också välja att arbeta för förändring och sprida kunskap och införa nötförbud. På precis samma sätt som man gjort i ALLA svenska skolor.
Det handlar om att tillgänglighetsanpassa.
En astmatiker med pälsdjursallergi har möjlighet att boka en djurfri flight. Varför ska då nötallergiker hindras av sitt dolda handikapp? Vi pratar om tilltugg! Snacks!
Man kan tro att det är en mänsklig rättighet att få äta nötter!
Jumper
2013-11-16 23:05:09
SV: Jordnötter
Kanske skall du låta bli att flyga med din dotter? Risken är ju rätt stor att någon har med sig jordnötter, och äter dessa, oavsett om det serveras ombord, och även om kabinpersonalen ber folk att avstå från detta! Några garantier kan ju aldrig lämnas. Känns rätt oansvarigt om ni ändå skall ge er ut och flyga? Resa i egen bil bör nog vara det säkraste?!
Henrietta
2013-11-16 21:10:04
SV: Jordnötter
Det vore uppfriskande om ni kabinpersonal som skriver i tråden skippar pseudonymerna och berättar vilka bolag ni representerar!
Henrietta
2013-11-16 20:45:24
SV: Jordnötter
@HD
Ha, ha! Kan inte annat än att skratta...
Det är ju så beklämmande. Att inte visa omsorg och känna solidaritet till sin omgivning - det karaktäriserar en "pain in the as".

Och vad det gäller "min" allergi så existerar ingen sådan - det gäller min 7-åriga dotter...
En dotter jag är glad inte är gammal nog att ta del av all denna idioti som uppvisas i den här tråden!

Och HD, är bara nyfiken; jobbar du också i kabin?

Ps. Jag är lyckligt gift sedan många år... <3
Hanna
2013-11-16 20:00:59
SV: Jordnötter
Henrietta är den enda som hade något vettigt att skriva.
Många allergier finns... Men det är endast ett fåtal allergen som ger livshotande symtom som går väldigt snabbt dessutom. Och ett av få är just jordnötter.
Rökning är ohälsosamt så det förbjöds.
Jordnötter är för många dödligt så självklart skulle det förbjudas på alla offentliga platser så alla människor har samma möjlighet till tex flyg , bio krogen osv.
Andra allergier kan man häva och förebygga med mediciner så man härdar ut ett allergen tillfälligt.
Men just jordnötter kräver för de flesta både adrenalin spruta, kortisontabletter och antihistamin och akut till sjukhus. Inte alla gånger hjälper ens detta , man hinner bli medvetslös fort och får kraftigt blodtrycksfall och kvävs.
Skäms på er alla som skriver massa skit. Läs på för det första och visa lite solidaritet för andra mönniskor. Usch.
Jonny Rutten
2013-11-16 17:47:29
SV: Jordnötter
Då kanske flygandet också är en masspsykos?
Henrietta
2013-11-16 14:43:50
SV: Jordnötter
@tradolan; vilket flygbolag jobbar du på?
Good to know!
Min väninnas son svullnade upp på luftburen nöt senast i somras på en Norwegien-flight.

Den enda masshysteri jag kan spåra är den aversionen mot nötallergiker som verkar finnas hos er i kabinpersonalen!
Helt obegripligt!
Tradolan
2013-11-16 14:34:13
SV: Jordnötter
Äh, lägg ner - masspsykos är vad det är! Har jobbat i flygkabin i över 20 år, MED servering av jordnötter - och ALDRIG har någon blivit dålig p.g.a. "luften". Har haft några få passagerare som har haft "känningar" då de av misstag ÄTIT något som innehåller jordnötter. Någon gång så har detta berott på att catering har levererat mat som INTE skulle innehålla nötter, men ändå har gjort det. Det där med "luftburen" kan ni lägga ner - det sker inte. Förstår inte varför just detta har fått sådant fäste just här i Sverige? Har undrat i många år....... Masspsykos är vad det är.
Jonny Rutten
2013-11-16 14:31:54
SV: Jordnötter
@Docenten

Faktum är att nötallergi (inte jordnötsallergi) är den vanligaste allergiformen i den industrialiserade delen av världen.

Källa: http://www.who.int
Henrietta
2013-11-16 14:12:34
SV: Jordnötter
Docenten - läs och lär!
Och ett tips från coachen; det är bra att backa upp antaganden med fakta. Särskilt om man kallar sig "docent" ;)
http://www.medeca.se/allergi/jordnoetsallergi
Docenten
2013-11-16 14:06:34
SV: Jordnötter
Sverige är enda landet i hela Världen med detta problemet!
Henrietta
2013-11-16 12:57:00
Fakta i fallet
Tack för konkreta länkar Jonny!
Borde slå hål på kommentarer och teorier psykisk överkänslighet och hypokondri...
Jag blir helt matt!
Jonny Rutten
2013-11-16 12:19:51
SV: Jordnötter
Ytterligare en länk för att eventuellt undvika sakfel:

http://www.alltomallergi.se/page.aspx?mid=40&did=21&pid=52
Jonny Rutten
2013-11-16 12:12:40
SV: Jordnötter
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Notter-och-froer/
Henrietta
2013-11-16 12:00:37
Mållös!!!
Wow!
Jag har sällan skådat så mycket ignorans och okunnighet i en och samma tråd!
Jag är mållös!
Värst är ändå ni som jobbar i kabin... Skäms!
Men det är klart, det krävs ju inte direkt någon högskoleutbildning för att bli flygvärdinna...
Så, låt oss konstatera några fakta i fallet;
1. Nötter är ett luftburet allergen. Risken är naturligtvis stor att en nötallergiker reagerar om en medpassagerare äter nötter. Jag håller med om att risken också finns att den allergiske reagerar på gamla nötter under stolsdynor. Men vet ni vad? Det finns en plättlätt åtgärd; Förbjud nötter ombord!
Det är inte svårare än så. Ta ett aktivt avståndstagande, på samma sätt som ni har satt upp skyltar med rökförbud. Nötter är förbjudna i våra skolor sedan många år tillbaka!
2. Om rökarna kan avstå från cigg under flygresan så tror jag att alla nötälskare kan klara av att hålla sig borta från nötter under ett par timmar.
3. Medicinen nötallergiker, och för all del andra allergiker har med ombord är en AKUT-medicin. Det krävs att en person som fått en anafylaxi förs till sjukhus efter att den initiala medicinen har getts.
4. Nötallergi förekommer naturligtvis inte enbart i Sverige (Jesus, känns helt overkligt att ens behöva bemöta detta). Varje år dör många amerikaner av t ex jordnötsreaktioner.
5. Nötallergi är väldigt vanligt och har stor utbredning. Och vet ni vad? Den kan debutera när som helst under livet! Så har DU riktig otur så sker det 10.000m över mark/hav i ett slutet luftrum...
Manny
2013-11-15 23:51:42
SV: Jordnötter
Som flygvärd är jag så j... trött på "se mig", "hör mig" jag är jordnöts allergiker pax,håll er hemma om ni är så känsliga!
iceman
2013-11-15 22:11:17
SV: Jordnötter
Ja, då var det dags igen. Barn med luftburen allergi.

http://www.expressen.se/gt/henriettas-ilska-mot-sas-hade-ingen-koll/
Fredrik
2013-10-07 19:28:34
SV: Jordnötter
Bägge mina nötter till päron är piloter, så jag föreslår att man inför fruktstund ombord.
Daniel
2013-10-06 21:22:32
SV: Jordnötter
Till luftburen...
Gå till en psykolog och prata om ditt problem. Det är inget medicinskt utan psykiskt.
Gå inte ombord på ett flyg innan du har löst dina problem. Vi, flygbolagen, har inte lust att stå för kostnader som du kan förorsaka oss, eftersom det oftast handlar om mycket stora belopp, vid förseningar osv. Sorry men jordnötsallergiker är inte välkomna!
Tm
2013-10-04 19:12:19
SV: Jordnötter
Det finns så mycket myter om nötallergi. Inte minst bland nötallergiker. En gång för alla, de allergena proteinerna i nötter ändrar kemisk sammansättning vid upphettning. De allra flesta nötallergiker kan därför äta rostade nötter med de flesta törs inte prova eller har inte ens kunskap om detta faktum.
Allergiker som inte ens tål upphettade nötter är väldigt få. Frågan är om det är motiverat att ta sådan hänsyn till dem. Detta gäller nötter som cashews, paranötter, hasselnötter, valnötter etc. Jordnötter är inte nötter utan ärtor och hur de funkar vet jag inte men inga livsmedel behåller sin ursprungliga kemi vid upphettning.
Bayonnerskinkan
2013-10-04 18:29:00
SV: Jordnötter
M&M´s är ingen fara - de nötterna är inkapslade. Vanliga nötter är inte heller något problem, hela planet är ju fullt av jordnötsdamm. Har aldrig varit med om någon nötincident ombord, trots att jag jobbat ombord på flygplan i 25 år. Rökning ombord försvann i Sverige för endast 15 år sedan. Ibland blev det lite dålig luft ombord, framförallt för att många rökare inte ville boka rökplats, utan i stället smet in på rökavdelningen när de var röksugna. I köken och i cockpit röktes det för fullt. Dock var det sällan något gnäll från gästerna, ingen gapade om allergi. En del var dock sura för att de fått sittplatser precis raden framför rökavdelningen. Antar att det var jobbigt för dom........
Siw
2013-10-04 18:09:09
SV: Jordnötter
Jag har två frågor:

1) Hur gick det förr? Första gången jag hörde talas om nötallergiker var runt 1990. Innan dess tror jag inte att någon viste att det fanns den typen av allergiker. Vad hände då? Dog folk (eller i alla fall mådde dåligt) utan att någon tyckte att det var något konstigt med det?

2) I Nordamerika verkar man inte ha det här problemet. Vad beror det på? Går nötallergin bort vid stort fettintag?
M&M's
2013-10-04 17:51:31
SV: Jordnötter
På en flygning till Thailand. annonserade de att de inte tänkte servera jordnötter ombord för att det fanns en allergiker ombord, ett skrattretande förbud i dagens förbudssamhälle, när flygvärdinnorna fortsätter med att säljs M&M's med jordnötter för full rulle och flera passagerare plockar fram sina egna medhavda jordnötspåsar och proppar i sig till sina drinkar! På turen tillbaka var samma allergiker med och samma procedur upprepades, men ingen allergisk reaktion då i varje fall och detta var och lär knappast vara den sista flygturen jag upplever med allergiker ombord och där man ändå käkar jordnötter så att de ramlar ur öronen!
Johan, också nötallergiker
2013-10-04 08:43:47
SV: Jordnötter
Måste säga att ni är bra tröga människor när ni anser att det är helt OK att äta nötter om man uttryckligen ber er om att inte göra det när ni stiger på ett plan.

För 30-40 år sedan förbjöd man rökning på flygplan. Ska jag ta och röka några cigg nästa gång jag ska flyga till London/Paris/Whatever bara för att jag tycket det är gott? Det förbjöds på krogen också och jag tycker det är gott med en cigg till min bärs men inte fan röker jag inne för det!

Hoppas jag sitter bredvid någon av er så att jag kan blåsa all rök rakt mot er hela resan.
Nöten
2013-10-03 20:57:45
SV: Jordnötter
"Jordnötter 4 president!"
Klockrent inlägg. Håller helt med, stanna hemma - för er och vår skull!
@Alva, 17år
2013-10-03 20:55:07
SV: Jordnötter
Du tycker alltså att alla andra ska anpassa sig efter Dig för att du har trubbel med nötter?
Du säger "Oj vad livsnödvändigt för er att knapra lite nöt påvägen ner till kanarieöarna. Eller?"
hmm... oj undra om man behöver det på krogen då som du heller inte kan gå på? Svaret är Nej, men det är jäkla gott o ta en bärs till därför finns det. Av samma anledning finns det på flygplan, det är gött.

Take it or leave it.
Åk egen bil om du ska någonstans om det är så himla viktigt att det är nötfritt och sluta förpesta andras resor med dina utbrott.

Eller bli rik och hyr eget flygplan.
Naiva barn....
Lars
2013-10-03 20:37:44
SV: Jordnötter
Jag flög mycket mellan 1980 och 90-talets mitt, men nu när det inte serveras jordnötter flyger jag bara när inga andra alternativ finns. Jag föredrar tåg, båt eller bil då jag där kan inmundiga den snax jag önskar.
Alva, 17år
2013-10-03 19:43:48
SV: Jordnötter
Och fyfaaaan "Jordnötter 4 president!" hahahhaha gud läs mitt inlägg och tänk efter lite..

Om någon är "Fräck" så är det du.
Jordnötter 4 president!
2013-09-06 13:28:55
SV: Jordnötter
@luftburen nötallergiker:
Varför flyger du ens? Är du så svårt allergisk att man inte ens kan öppna en påse müsli utan att du blir medvetslös så kanske du ska hålla dig hemma? Det är trots allt ingen mänsklig rättighet att nöjesresa och det är ganska fräckt att förutsätta att alla andra ska anpassa sig till din extremt svåra allergi. Jordnötter eller spår av jordnötter finns i så många olika produkter att det är svårt att hålla reda på alla.

Jag vill inte riskera att döda dig ombord bara för att du ska åka och sola i Kenya.
Nöten
2013-09-06 13:18:54
SV: Jordnötter
Jordnötter är gott, punkt slut!
Obama
2013-09-02 14:02:27
SV: Jordnötter
Det är inget nytt att allergier är ett I-landsproblem. Det finns inga allergiker i Afrika t.ex. så varför just svenskar drabbas så hårt kan man ju undra över?

Jag undrar om det bara är jordnötsallergier som är ett problem ombord på flygplan eller finns det andra allergier som brukar dyka upp och skapa problem?

Någon värdinna eller värd som har erfarenhet?

Scratch
2013-09-02 13:42:33
SV: Jordnötter
Sverige är idag ett mångkulturellt land. Att servera jordnötter kan därför bli betraktat som främlingsfientligt. En liten god gul KINA-påse kommer istället att lanseras. :)
Pernilla
2013-08-30 22:26:18
SV: Jordnötter
I'm going nuts om jag inte får mina nötter.
Agnes
2013-08-30 17:08:25
SV: Jordnötter
Jag är allergisk mot kokosnötter.
Rick
2013-08-29 11:20:44
SV: Jordnötter
Och det brukar finnas åtminstone en läkare på planet bland passagerarna för den delen.
Daniel
2013-08-28 23:05:53
SV: Jordnötter
Jag har arbetat i många år som flygande, i flera världsdelar.
Denna "allergi" finns bara i Sverige! Märkligt, eller hur?
De flesta allergier finns nästan bara i Sverige.

Flygplanen städas men jordnötter och annat finns i stolar, mattor osv. Lyft på din stolsdyna så ser du vad spännande saker du hittar. Säkert några jordnötter. Spår av jordnötter finns på alla flyg!

Har pratat med en expert på området och som tidigare sagt, så är upphettade jordnötter ingen fara.

Men du har väl med dig medicin när du ska flyga?
Om det skulle bli kris så har vi allergi medicin, adrenalin, ventolin och bricanyl. Vi har faktiskt det mesta för att hålla dig i liv, inkl en hjärtstartare.

luftburen nötallergiker
2013-08-28 00:16:02
SV: Jordnötter
Blir riktigt ledsen när jag hör vad det finns för idioter som jobbar på flyg och som nekar luftburen nötallergi. Jag är luft buren nötallergiker. Var på väg hem från Samos med SAS för några år sedan. Det var en dam som öppnade en påse mysli. Jag blev jätte sjuk. Hade ned mig ip pen betabred tavagyl och inhalator inget hjälpte. Tömde tre syrgas flaskor.. hamnade i medvetslös het.. en vecka senare införde SAS att dom inte serverar nötter ombord. Samma sak hände mig senast i januari då jag ska till Kenya en man öppnar en påse jordnötter och jag blir jättesjuk. Som tur hann inte planet lyfta och jag fick akut vård på intensiven i Frankfurt. Samma sak händer igen på vägen hem. Då hann jag precis sätta mig ner och sedan blev allt svart. Låg i koma i tre dygn på ett sjukhus i Mombasa. Jag hoppas att du får uppleva en resenär som är luftburen nötallergiker och som ligger och kämpar för sitt liv.. först då kanske du inser att personen kan vara luftburen.För övrigt så kan du googla på luftburen nötallergi. Som sagt även om man informerar flygbolagen.. ned läkarintyg och allt så finns det folk som inte respekterar detta och som öppnar sina nöt påsar ändå. Så nu vet jag vilka flygbolag jag kan litar på. Och hoppas som sagt att du blir utsatt av någon som är luftburen nötallergiker som kan få upp ögonen på dig.. Tycker synd om dig..
luftburen nötallergiker
2013-08-28 00:07:24
SV: Jordnötter
Blir riktigt ledsen när jag hör vad det finns för idioter som jobbar på flyg och som nekar luftburen nötallergi. Jag är luft buren nötallergiker. Var på väg hem från Samos med SAS för några år sedan. Det var en dam som öppnade en påse mysli. Jag blev jätte sjuk. Hade ned mig ip pen betabred tavagyl och inhalator inget hjälpte. Tömde tre syrgas flaskor.. hamnade i medvetslös het.. en vecka senare införde SAS att dom inte serverar nötter ombord. Samma sak hände mig senast i januari då jag ska till Kenya en man öppnar en påse jordnötter och jag blir jättesjuk. Som tur hann inte planet lyfta och jag fick akut vård på intensiven i Frankfurt. Samma sak händer igen på vägen hem. Då hann jag precis sätta mig ner och sedan blev allt svart. Låg i koma i tre dygn på ett sjukhus i Mombasa. Jag hoppas att du får uppleva en resenär som är luftburen nötallergiker och som ligger och kämpar för sitt liv.. först då kanske du inser att personen kan vara luftburen.För övrigt så kan du googla på luftburen nötallergi. Som sagt även om man informerar flygbolagen.. ned läkarintyg och allt så finns det folk som inte respekterar detta och som öppnar sina nöt påsar ändå. Så nu vet jag vilka flygbolag jag kan litar på. Och hoppas som sagt att du blir utsatt av någon som är luftburen nötallergiker som kan få upp ögonen på dig.. Tycker synd om dig..
Kapten
2013-08-27 23:30:25
SV: Jordnötter
Alla flygbolag "utom de nordiska", har jordnötter mm i sin meny!
Varför läser vi inte om dödsfall, akuta nödlandningar Världen över???
Har aldrig hört om något fall/incident ombord under mina 35 år som kapten på KLM.

Kanske nordbor är överkänsliga mot exotiska frukter mm.........eller är inbillnings sjuka "hypokondiker".
DC-10
2013-08-27 22:33:45
SV: Jordnötter
Äntligen ett ämne som är i nivå med "debattörerna" på detta forum.
Gecko
2013-08-27 22:20:00
SV: Jordnötter
"luftburen" - det spelar väl ingen roll vilka flygbolag du "litar på"?! Du blir väl lika sjuk oavsett bolag om någon har med sig egna jordnötter som de äter? Finns ju ingen garanti att gästerna följer de instruktioner som de, i bästa fall, uppfattar i högtalarsystemet. Att flyga verkar bara vara dumdristigt i ditt fall, med tanke på din historik. Vad är det som säger att du klarar livhanken nästa gång? Förresten, kan någon berätta om något fall där någon har avlidit ombord på ett flygplan p.g.a. jordnötsallergi?
Flygkapten
2013-08-27 17:40:14
SV: Jordnötter
De som påstår att folk som är allergiska mot jordnötter, inte kan bli sjuka av att någon öppnar en påse ombord, vet inte vad de talar om.

Jag har dessvärre upplevt just detta. Personen i fråga blev snabbt mycket sjuk, blå om läpparna, med andnöd. När detta händer gäller det att snabbt se till att personen får vård på sjukhus. Just jordnötter är förrädiskt eftersom hela förloppet går väldigt fort. Så snälla, låt jordnötterna vara hemma. Vill du vara den som sätter en persons liv på spel, bara för att du är sugen på nötter till din öl?
Airbag
2013-08-27 17:39:30
SV: Jordnötter
Jag är allergisk mot särskrivning och ibland är jag luft buren...
luftburen nötallergiker
2013-08-27 17:30:03
SV: Jordnötter
Blir riktigt ledsen när jag hör vad det finns för idioter som jobbar på flyg och som nekar luftburen nötallergi. Jag är luft buren nötallergiker. Var på väg hem från Samos med SAS för några år sedan. Det var en dam som öppnade en påse mysli. Jag blev jätte sjuk. Hade ned mig ip pen betabred tavagyl och inhalator inget hjälpte. Tömde tre syrgas flaskor.. hamnade i medvetslös het.. en vecka senare införde SAS att dom inte serverar nötter ombord. Samma sak hände mig senast i januari då jag ska till Kenya en man öppnar en påse jordnötter och jag blir jättesjuk. Som tur hann inte planet lyfta och jag fick akut vård på intensiven i Frankfurt. Samma sak händer igen på vägen hem. Då hann jag precis sätta mig ner och sedan blev allt svart. Låg i koma i tre dygn på ett sjukhus i Mombasa. Jag hoppas att du får uppleva en resenär som är luftburen nötallergiker och som ligger och kämpar för sitt liv.. först då kanske du inser att personen kan vara luftburen.För övrigt så kan du googla på luftburen nötallergi. Som sagt även om man informerar flygbolagen.. ned läkarintyg och allt så finns det folk som inte respekterar detta och som öppnar sina nöt påsar ändå. Så nu vet jag vilka flygbolag jag kan litar på. Och hoppas som sagt att du blir utsatt av någon som är luftburen nötallergiker som kan få upp ögonen på dig.. Tycker synd om dig..
Nöt
2013-08-19 22:32:50
SV: Jordnötter
Jag tar alltid med mig en liten jordnötspåse när jag är ute och flyger, det hör liksom till att ha det tillsammans med en gin & tonic.
Jonny Rutten
2013-08-16 09:27:08
SV: Jordnötter
Det bedrivs forskning inom området och tydligen är nötallergi den vanligaste formen. Nedan finns en länk (googlar man finns det ännu fler). Läs gärna artikeln innan ni påstår att allt är påhittat.

http://www.google.se/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CC0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.forskning.se%2Fnyheterfakta%2Fteman%2Fallergi%2Fexempelpaallergier.4.303f5325112d733769280003730.html&ei=erYNUpD1I-3Y4QSUsYGgAQ&usg=AFQjCNFxBRH3avhXwb7hHb0Zobl-BUygNA
Bitten Bauhaus
2013-08-15 23:43:39
SV: Jordnötter
Jo, jordnötsallergi finns! Luftburen i ett flygplan - näääää! Det har blivit FULLSTÄNDIGT hysteriskt med (svenska) "jordnötsallergiker" på flygplan. Hela j-a planet är fullt med jordnötsdamm från tidigare flygningar - och om någon i en annan del av flygplanet knaprar jordnötter så spelar det NADA roll. Det har gått troll i detta, fråga mig inte varför? Är du allergiker - ät inte nötter eller jordnötter. Men: Du blir inte påverkad av att stolsgrannen äter jordnötter! Precis som att du inte blir påverkad om grannbordet på restaurangen äter jordnötter. Någon har fått för sig att det är sååååå farligt just på ett flygplan. Lägg ner! Har jobbat i flygkabin i nästan 30 år och har, ärligt, ALDRIG, haft någon ombord som har blivit sjuk p.g.a. jordnötsservering. Detta är sant. Sant är också att jag har haft resenärer som har blivit sjuka ombord p.g.a. att maten som serverats ombord, och som de har ätit av, har innehållit nötter el. liknande. Det är inte roligt, eller önskvärt - och kan vara allvarligt. Men lägg ner det där med "luftburen", snälla!
M
2013-08-15 20:58:10
SV: Jordnötter
Jag har en 5årig son som vid 2års ålder drabbades av en svår allergisk reaktion och fick åka till sjukhus med ambulans. Han har jordnötsallargi OCH nötallergi. Det innebär att han utöver jordnötter även är allergisk mot tex cashewnötter, pistagenötter osv. Detta testar man idag med blodprov som visar exakt vilken typ av nöt du är allergisk mot och hur allergisk du är.
Vi har ALLTID med oss spruta och övrig mediciner.
Det skrämmer mig otroligt mycket att det finns så många elaka och själviska människor som är villiga att riskera någon annan medmänniskas liv. Tänk om det är ett allergiskt barn som sitter på flygplaner när "du" bestämmer dig för att smyg äta nötter trotts info om att låta bli....

Och dessutom är NÖTALLERGI och JORDNÖTSALLERGI VÄRLDENS VANLIGASTE allergi och det är denna allergi som skördar flest liv. Förmodligen pga okunskapen kring den!
Patrik
2013-06-03 15:41:29
Nötallergi finns
Det är ofattbart att det finns människor som förnekar att luftburen nötallergi existerar. Jag lever med en sambo som har det.

Hon har varit avsvimmad på ett flygplan till Frankfurt för att efterrätten som alla ombord åt innehöll hasselnötter. Hon behöver stiga av bussen i bland för att någon äter nötter. Hon undviker att gå på bio för att de har börjat sälja nötter där (eller snarare är det jag som håller henne borta därifrån, hon gillar film för mycket). Hon måste lämna krogen i bland för att någon äter nötter. Hon måste ta sin medicin på arbetsplatsen emellanåt för att någon äter nötter.

Hon har också råkat ut för personer i närheten som inte trott henne och tydligen beslutat sig för att testa om det verkligen stämmer att hon har luftburen allergi. Det hade hon, visade det sig.

Det här är ingen inbillning. Hon blir akut och livshotande sjuk när någon äter nötter i närheten. Vilka andra fenomen tror ni är påhitt? Benskörhet, epilepsi, fotsvamp, cancer?
Nicke
2013-04-27 18:00:12
SV: Jordnötter
Man borde inte servera några nötter alls. Nu är ju inte alla passagerare nötter, men bra många och det är oftast dom som bråkar om allt möjligt.
Så bort med alla nötter helt enkelt....
!!
2013-04-26 13:42:56
SV: Jordnötter
@??: Ja, allmänbildade människor trafikerar även detta forum till och från. Känner du dig ensam i sällskapet så har du alltid andra chansen på ställen som bl.a. http://www.wikipedia.org/.

Ett enda stort "Wow!!"-ställe - på internet.
??
2013-04-26 07:27:51
SV: Jordnötter
Wow!!!!!
Tm
2013-04-25 21:45:01
SV: Jordnötter
De allergena proteinerna i nötter får en annan kemisk sammansätttning/ förstörs vid upphettning över 76 grader (har jag för mig att det är, minns inte exakta gradtalet). Därför är över huvud inte rostade nötter farliga för många nötallergiker utan endast råa nötter. Jag är själv nötallergiker och äter gärna rostade och saltade nötter med välbehag. Sist jag åt en rå hasselnöt av misstag blev det dock akuten.

Jordnöten är ju inte en nöt utan en baljväxt, en ärta alltså (jfr. peanut på engelska) och den är lite elakare men jag är rätt säker på att även den blir harmlös för de allra flesta när den upphettas.
De som trots att upphettning är känsliga mot jordnötter och dess "sporer" som en del skriver (det finns inga sporer i en påse oljiga nöter som flyger iväg i kabinen) är ändå väldigt få och jag är rätt säker på att de alltid har en adrenalinspruta och ett gäng kortisonpiller i fickan.

Min slutsats: Ät mer rostade nötter i kabinen men servera inte råa, ex. sådana där populära nöt- och torkade bärblandningar som säljs som någon sorts hälsokost och mellanmål.
??
2013-04-25 18:47:43
SV: Jordnötter
Otroligt vad mycket jordnötskunniga människor det finns...och så många kloka inlägg!!
Långben
2013-04-25 16:34:30
SV: Jordnötter
Många jordnötsallergiker tror bara att de är allergiska, nä fortsätt att ät nötterna på flygplanet.
Hans
2013-04-25 13:32:39
Många här som borde testa livet som allergiker
Alla ni som skriver att allergiker borde stanna hemma eller att allergier bara är inbillning - brukar ni säga likadant till personer med diabetes eller epilepsi? Vad är det som gör att ni tror er vara experter som vet mer än läkare om just allergier?
Brukar ni smyga med lite radioaktiva grejer när jobbiga japaner gnäller över strålskadorna från Fukoshima precis som ni skriver att ni smyger med jordnötter? Och er invändning att SL inte ber passagerare låta bli nötter - när såg ni senast SL dela ut jordnötspåsar till samtliga i en fullsatt tunnelbanevagn och meddela att nästa hållplats blir om 8 timmar?

Jag är själv jordnötsallergiker. Tre gånger har jag inbillat (?) mig själv till medvetslöshet för att jag råkat få i mig nötter. Men jag köper att livet är så. Det suger, men shit happens och det är inget att gnälla över. Jag har ett grymt jobb i toppen av ett av Sveriges största företag och reser i jobbet. Jag lunchar på lunchrestauranger, går på middag hos bekanta och allt som andra gör. Det innebär högre risker för mig, men andra ska skita i att råda mig att sitta hemma. Det kan väl alla otrevliga människor göra själva så riskerar de inte att åka på stryk om någon skulle ruttna på deras dåliga attityd.

Jag fattar inte problemet med att låta bli nötter under en några timmar lång flight. Du väljer att äta chips eller pringles istället just den här dagen, mer än så påverkas inte ditt liv. Och jag kan flyga till den där konferensen och jobba och dra in pengar till det här samhället. Jag tycker det är en sjysst avvägning. Men det är klart, om ni föredrar det kan jag sitta hemma på era skattepengar och sura istället.

Flanören
2013-03-16 16:13:23
SV: Jordnötter
Ok, jag skippar ironin i detta inlägg.

Detta är en solklar icke-fråga. Vem fan bryr sig om man inte kan äta jordnötter på flyget? Jordnötsmissbrukare? Självfallet är det allergi och trevnad som styr. Måste du äta jordnötter på väg till New York - ta båten. T.o.m rökarna (ja, det finns lågintelligenta undantag här också dessvärre) har ju förstått vad som gäller på flyget och varför.

Jag blev mest irriterad på att nåt så dumt ens blir till debatt. Ta de torra brödbitarna eller så ger man fan i att ta de torra brödbitarna. Kanske är det denna minoritet med ätstörningar kring baljväxter som borde särbehandlas. Ge dessa missbrukare morötter och en leksak istället som de gör på gyllene bågen så kan de pilla med denna hela vägen till sin destination.

Krissa
2013-03-09 12:41:01
SV: Jordnötter
Melitta varför det finns så många allergiska människor i Sverige när vi har så hög levnadsstandard. Detta beror på att vi har så hög levnadsstandard. Vi har det för rent och blir inte utsatta för lika mycket skit längre vilket gör att immunförsvaret blir lite galet och attackerar saker det inte ska göra. Detta var en enkel beskrivningen av vad en allergi är för något.


En annan sak är om en person med allergi inte har med sig sina mediciner. Detta har med personlighet att göra och inte med hur allergisk man är. Därför måste man vara extra försiktigt med de som inte har med sig medicinerna eftersom de inte tar sin allergi på tillräckligt stort allvar.

Det finns tre sorters människor: den ena är den som alltid har med sig sina mediciner och sköter dem utmärkt, den andra har kanske med sig sina mediciner och sköter dem sådär, och till sist finns det de som inte har med sig några mediciner och troligen aldrig ens löst ut receptet.

Ett bra exemple är diabetes: Det finns personer med grav diabetes som aldrig har med sig sitt insulin. "Va fan ska jag släppa på de för?"

Mitt enda ord om människor som inte har sina mediciner med sig är: var rädd för dem, de tar inget eget ansvar och utgör en fara för sig själva.

Tänkt på det nästa gång det sitter en allergisk person på ditt flygplan utan läkemedel. Det är du som måste bli den personens skyddsnät, för den personen tar inget ansvar för sin egen säkerhet.

Flanören
2013-02-27 13:25:22
SV: Jordnötter
@Jocke: Skojar du eller har du bara otur när du tänker? Läs en gång till, snälla.
Kingfisher Ltd.
2013-02-27 12:21:08
SV: Jordnötter
De RIKTIGA allergikerna beställer specialmat - och ber att man inte serverar/äter jordnötter i direkt närhet. M.a.o. så är det helt ok att andra konsumerar jordnötter en bit ifrån den allergiske. Risken är större om allergikern får sitta på samma plats där en nötätare suttit, kanske flygningen innan, som kanske tappat både nötter och påse, samt spridit "jordnötsdamm". De flesta av oss vet ju att flygplan sällan städas speciellt noggrannt! DET borde de RIKTIGA allergikerna oroa sig för. Har jobbat i flygkabin i cirka 25 år - och serverat jordnötter "ever since". Har aldrig haft något sjukdomsfall p.g.a. jordnötsallergi - dock ett fåtal gäster som varit allergiska på RIKTIGT, och de har "fått känningar" under flygningen - antagligen för att någon storkonsument av jordnötter suttit på samma plats under en annan flygning. Någon har tidigare skrivit att "dammet" sprids runt i hela flygkabinen p.g.a. att luften cirkulerar och återanvänds. Den luft som återanvänds passerar ett antal filter på vägen tillbaks - och är då fri från "jordnötsdamm". Om inte - tänk hur det skulle lukta i en flygkabin om, ponera att hälften av gästerna sitter och fiser, luften inte "renades"! En fis i en flygkabin kanske luktar några rader - sen är den "borta". Ungefär så ser det ut för en jordnötsallergiker. Hur har de blivit så många de senaste åren?
Sheldon Cooper
2013-02-27 12:12:42
SV: Jordnötter
I senaste numret av The New England Journal of Science har forskare kommit fram till att jordnötter sänker ditt IQ med upp till 20%.

Kolla länken http://www.nejs.org/dont_let_peanuts_fuck_up_your_brain_moron/article.004521.php
Rolle
2013-02-27 06:25:06
SV: Jordnötter
Det var många nuts här.
TQ
2013-02-26 16:30:31
SV: Jordnötter
Har någon verkligen råkat illa ut på ett fly pga jordnötter? Tveksamt!!
Jocke
2013-02-26 16:23:20
SV: Jordnötter
@Flanören

Hej Flanören!

Jordnötsallergi är ju inte ett eget val. Jag tror inte att någon VILL lida av jordnötsallergi. Menar du på allvar att det är ens egen vekhet? Det är ju tamefan en sjukdom - en folksjukdom. Dina argument är ju kollosalt vrickade. Min flickvän är jordnöts- och äggallergiker, av den luftburna sorten, och dör tillika om hon utsätts för något av dessa om inte medicin finns att tillgå. Menar du på allvar att dina jordnötsbehov går före en människas liv? För i sådana fall bör du söka hjälp..

Ps. Det finns mediciner för allergier, men inte för allmän idioti.

Ps. Om du inte förstod det förra Ps:et, bekräftar detta Ps:et detta. Ds.

Ps. Visste du att jordnötsallergi är överförbar vid lever/njurtransplantation, bara så att du vet, ifall du skulle hamna i en situation där du får denna sjukdom. Hoppas du resonerar likadant då.
TQ
2013-02-12 18:16:18
SV: Jordnötter
Till sign. Flanören:

Och ändå bryr du dig :-)
Flanören
2013-02-12 17:28:36
SV: Jordnötter
TQ: Allt annat hade förvånat mig.
TQ
2013-02-12 17:11:32
SV: Jordnötter
Till sign. Flanören:

* GÄSP *
Flanören
2013-02-12 17:01:46
SV: Jordnötter
TQ: Självklart är jordnötsallergi ren kroppslig vekhet, precis som cancer eller den grymt överreklamerade Stroke'en. Förmodligen är vi så hänsynslösa i vår jakt på begränsningar att vi inte kan se att det faktiskt finns ett naturligt inslag i att någon eller några dör varje år av just jordnötsallergi. Jag menar, de får ju faktiskt skylla sig själva om de är så veka att detta tar dem av daga. Att äta jordnötter är ju en rättighet för oss flygresenärer, det är ett oerhört viktigt inslag i vårt resande och ska banne mig inte begränsas av ett fåtal förmodade simulanter. Vet hut ni inbillningssjuka! Tacka vet jag Amerikanska flyg. Där får man jordnötter och en livsviktig varning om att det varma kaffet är varmt. De är smarta de där "over there" så de har genomskådat nötbluffen och gått direkt på det som betyder något.
Lorens
2013-02-12 14:20:53
SV: Jordnötter
Menar du att man ska röka jordnötter istället?
Emil från Lönneberga
2013-02-12 14:00:33
SV: Jordnötter
Jag gör en pudel i frågan!

Diskrimineringslagarnas tillämpning gäller endast bolag som trafikerar Storbritannien och Canada. I övrigt gäller tillverkarens begränsningar självfallet och särskilda PRM-flygningar med extra kabinpersonal måste företas.

Jordnötter och hasselnötter är väl de nöttyper som vanligast orsakar allergier. Varför vi svenskar är mer allergiska än andra vet jag inte. Dock får ju jordnötter serveras på krogen. Rökning är ju förbjuden!
Grävmaskinist
2013-02-12 09:58:58
SV: Jordnötter
Är det lättare att mörda någon med jordnötter än med cashewnötter?
Chillinöten
2013-02-11 23:25:31
SV: Jordnötter
Helt fantastiskt att så många har åsikter om nötter....
Louise
2013-02-11 17:18:30
SV: Jordnötter
@Rolf , men herregud!! Det där är ju fruktansvärt!! :(
Rolf
2013-02-11 15:11:39
SV: Jordnötter
En kille i lumpen hade sjukt svår nötallergi, så på skoj brukade vi mosa sönder jordnötter och blanda i hans gröt när vi låg ute i fält.
En gång fick han andnöd och tyvärr lite lättare hjärnskador eftersom hans hjärna var utan syre ett tag.
Men han fick frisedel sen och slapp slutövningen.
Leonard
2013-02-11 13:32:30
SV: Jordnötter
Fram för vaniljdrömmar!!
Lorens
2013-02-11 10:25:00
SV: Jordnötter
Jordnöten i all ära, men vart tog sötmandlarna vägen som man så våghalsigt förmedlade i Linjeflygs trevliga kabin?!
Baljan
2013-02-11 09:47:51
SV: Jordnötter
Vad är grejen med jordnötter? Det är ju inte ens gott. Och varför blir så många så upprörda över att dom inte får äta jordnötter på flygplan. Seriöst. Get a life.

Någon höftade och gjorde en procentuell jämförelse angående antal "spec"-mat beställda på flygplan. En väldigt dålig sådan jämförelse också. Antar att du bara är en sur tråkig människa som tycker alla som inte tycker som du är dumma i huvudet. Synd om dig faktiskt. Hoppas du finner något i livet som gör att det känns bättre snart.

Personligen har jag inte märkt någon större skillnad till "spec"-mat ombord. Ibland kan det vara 0 "spec"-mat från Sverige och ibland är det närmare 10 stycken som ska ha något speciellt.
Cosmos
2013-02-11 08:29:45
SV: Jordnötter
51 inlägg om jordnötter..... Kabinpersonal som är ingång antar jag?
Cosmos
2013-02-11 08:29:44
SV: Jordnötter
51 inlägg om jordnötter..... Kabinpersonal som är ingång antar jag?
Jordnöt
2013-02-11 03:17:49
SV: Jordnötter
Allergi är en ursäkt av snåla flygbolag att spara in på jordnötter. Samma grej som hotell spar tvättmedel på genom att inte ge dig nya handdukar bara för att man "vill spara miljön". Bullshit!
Emil från Lönneberga
2013-02-10 18:29:23
SV: Jordnötter
@Melitta

Då har ditt bolag inte haft VK på ett tag. Begränsing av PRM får, enligt EU's diskrimineringslagar, inte förekomma. Handkapplobbyn i Europa är minst lika stark som vapen- och tobakslobbyn i USA. I praktiken är det dock omöjligt att följa lagen eftersom det finns certifieringskrav, och denna lag går klart emot dessa.

Så går det när den ena handen inte vet vad den andra gör. EASA OPS blir förmodligen något liknande!
Melitta
2013-02-10 14:08:35
SV: Jordnötter
Emil Lönnsirap: Inget "nötförbud" existerar - bara för att nu hålla oss till sanningen. Ej heller är det möjligt att ha 192 PRM (rörelsehindrade) ombord på samma flight - utan att det är en "specialflight", där alla inblandade är väl medvetna om att det är just en "specialflight" - med speciella förutsättningar. Begränsningen i antal, på en "vanlig" flygning, finns således kvar, för att kunna utrymma flygplanet på den tid som bestämts av certifierande myndighet/flygplanstillverkare.

Så jordnötterna: Åter igen - varför är det (nästan) bara svenskar som fått för sig att de är så allergiska mot jordnötter? Jag är så nyfiken. Är det på riktigt - och i så fall, varför har just den här allergin inte förflyttat sig över gränserna mot Norge, Danmark och Finland? Förutom klassikerna vegetariskt, gluten- och laktosfritt - så kan man på en vanlig charterflygning beställa ytterligare cirka 15 typer av specialmat, t.ex: Utan soja, utan äggprotein, veganmat, koshermat, muslimmat, utan skaldjur, utan mjölkprotein, utan baljväxter, utan senap osv.... På svenska flygningar så kan upp emot 10% (ibland mer) av den beställda maten vara specialmatsbeställningar. I Norge och Danmark är siffran på sin höjd 1-2%. Varför?

Bästa sättet att avgöra om en svensk jordnötsallergiker är en "riktig" allergiker är att fråga: Har du din medicin med dig? "Riktiga" allergiker har alltid sin medicin nära till hands - och de som inte förstår frågan kan man bortse från - då de med största sannolikhet bara har "fått för sig" att de är allergiska - och då kan man utan vidare servera jordnötter på denna flygning.

Jag kan utan vidare leva utan att varken äta eller servera jordnötter under en flygning, men har fortfarande en stilla undran om varför just svenskar är så oerhört allergiska mot så mycket? Svaret lär inte dyka upp i detta forum - men intressant är det allt, i ett större perspektiv!

Nötpladder
2013-02-10 13:20:30
SV: Jordnötter
Jag har gjort charter i flera bolag och länder i europa sedan 80-talet och de enda passagerarna som har nötproblemen i en statistiskt ovanligt hög och otrovärdig nivå är svenska passagerare. Däremot finns ingen allergi för att gå barfota eller i strumpor i dassen som är bland det äckligaste som jag kan tänka mig göra på ett fly...
Emil från Lönneberga
2013-02-10 12:20:15
SV: Jordnötter
Den europeiska diskrimineringslagstiftningen är mycket hårdare skriven än i t ex USA. Vi får egentligen inte hindra någon att köpa en flygbiljett och flyga var han/hon vill. Så länge det är med ett europeiskt flygbolag. Därför har nötförbudet införts så att eventuella nötallergiker kan följa med. Att medicinskåpet ombord är proppfullt med Betapred och andra allergimediciner hör inte hit. Man får, som sagt, inte utsättas för risken.

Ett annat exempel på denna diskrimineringslagstiftning är även att begränsingen att befordra PRM tagits bort trots att detta strider mot certifieringsbestämmelserna bl a att samtliga passasagerare skall kunna evakueras inom 90 sekunder från evakueringsorder med användande av hälften av flygplanets nödutgångar. De enda begränsningen som finns kvar är att PRM inte får sitta vid nödutgång. Jag vet att majoriteten av Europas flygbolag har invänt mot detta, men det har vunnit lika mycket gehör som Dead Tired-protesterna.

Säg att ett flygplan har 200 sittplatser och 8 nödutgångar. Man kan då ha 192 PRM som ska kunna evakueras på 90 sekunder användande 4 nödutgångar. Lycka till säger jag! Jag skulle vilja säga att det är mer diskriminerande att få höra: "Tyvärr måste vi lämna merparten av er kvar ombord eftersom vi inte kan få ut er på 90 sekunder, men vi tackar er att ni valde XXXX Airlines! Ha en bra eftermiddag!"
TQ
2013-02-10 07:50:56
SV: Jordnötter
Till I know:

Som sagt var, du vet inget men pladdrar, det är din grej.

Igår ringde jag till en gammal kollega som är kvar på BA, stationerad i London, och frågade henne hur många gånger hon under sina 12 år på BA varit med om att pax i uppsträckt stil bett kabinpersonalen informera alla ombord att de inte får äta nötter för då kan hon dö. Hennes svar; aldrig. Däremot har hon varit med om det flera gånger på svenska charterflygningar. Hennes erfarenhet är också min men jag ville bara ha en åsikt till.

Det verkar som om det har gått troll i detta med svenskar på sina charterflygningar medan de riktiga flygbolagen, de reguljära bolagen, inte alls ser samma underliga utveckling.

Vilken slutsats kan man då dra av detta... Det får du själv fundera kring! Uppenbarligen åker passagerare med nötallergi också med BA men ingen av dessa kräver nötförbud och ingen verkar heller dö ombord.

Fruktansvärt, otroligt underligt, tycker du inte?

Jag håller fast vid min tes; tror man sig kunna dö av en jordnöt så skall man inte lämna sitt nötsanerade hem i trygga "Sviden".

Punkt.
I know
2013-02-09 21:33:06
SV: Jordnötter
Läs detta å bara kryp i i din grotta TQ:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vingresor/pressrelease/view/ving-infoer-intoleransambassadoerer-paa-sina-egna-sunwing-family-resorts-828105
Jordnöt
2013-02-09 19:57:50
SV: Jordnötter
Aldrig i h-e att en allergiker ska bestämma vad andra pax äter på flygplanet. Om de är så känsliga ska de stanna hemma!
TQ
2013-02-09 08:00:51
SV: Jordnötter
Ett litet tillägg till sign. I know (vad vet du egentligen?):

Du skriver lite insinuant till en anna debattör att han skulle kunna åka på att betala nödlandning om han ändå skulle äta sina nötter och en pax skulle få andningsproblem.

Du är bara så ute och flyger i din hemsnickrade juridiska obildade verklighetsuppfattning. Juridisk skulle ma behöva bevisa att just de nötterna han käkade orsakade problemet och det går inte. Det finns fall i USA där två flygbolag istället tvingades kompensera några passagerare med 25.000 dollar var för att de under en resa till Europa inte fick käka sina nötter till sina drinkar.

Intressant, eller hur?

Det är löjligt att tro att man som jordnötsallergiker (och svensk) tror sig kunan förhindra en omvärld att käka nötter. Bara tanken är löjeväckande.

Är man nära döden så skall man definitivt inte vara på ett plan, inte ens vara hemifrån!
TQ
2013-02-09 07:49:59
SV: Jordnötter
Det finns ny forskning på området som jag tycker att en och annan obildad ska ta till sig. Sedan kan jag tycka att det är helt fascinerande för att 1 resenär kan få 300 andra att tvingas avstå från sina nötter till drinken.

Är man döende i allergi så bör man verkligen stanna hemma; väldigt nära ambulansen. Att ta sig ut i världen med denna fruktansvärda allergi är verkligen att leka rysk roulette eller ska man be de 4000 kunderna på Sachs att skippa sina nötter. Gör man de via deras PA?

Komiskt!
I know
2013-02-09 04:44:52
SV: Jordnötter
TQ ännu mer fritid så du måste bara skriva larviga kommentarer?

Jolanda: anledningen till att det inte görs annonsering på buss, tåg etc är för att det enkelt kan stanna och personen kan gå av och få hjälp av ambulans, det kan man inte på 41000 fot.

Dr Wolfman, ät du dina nötter så får du se hur mycket det kommer kosta dig är man gör en nödlandning pga just din jordnötspåse.

Tina, stå på dig. Jag har en flickvän i din situation och det är inte lätt, men att be bolaget om hjälp brukar fungera. Jag jobbar inom flyg, samt arbetar med att föra talan vidare.
Dr Wolfram
2013-02-08 04:29:53
SV: Jordnötter
Många åsikter i detta ämne!
Jag arbetar i Asien, där äts det duktigt med jordnötter,
under hela flygresans gång.

Det är ingen som rasar ihop där och dör av lite jordnötsallergi.
Känns som att detta är ett typiskt Svenskt problem, precis
som elallergi. Finns bara i Sverige, ingen annanstans!
Det ska tas sådan hänsyn till allt och alla i Sverige, så ingen
blir kränkt!

Jag tänker fortsätta att äta jordnötter i smyg om bord på Svenska
flygplan! Det är gott!


Jolanda
2013-02-08 00:59:05
SV: Jordnötter
Har lite svårt att förstå hur dessa människor med jordnötsallergi klarar av att åka tunnelbana, pendeltåg, bussar etc. Har aldrig hört att man annonserat ut i högtalarna när jag åkt dessa färdmedel att man inte får öppna sin jordnötpåse.
men
2013-02-07 16:28:16
SV: Jordnötter
men du behöver väll inte bli så arg?

TQ
2013-02-07 16:21:23
SV: Jordnötter
Jävligt trött på allt tjafs of allergier än hit, allgerier än dit. Man får fanimej stanna hemma om man inte tål vare sig nötter eller något annat.
Tina
2013-02-07 13:49:27
SV: Jordnötter
Till Miletta!
Oberoende av om du tror att vi blivit "curlade" som barn eller inte, hur du nu själv analyserar och "tror" dig att vi alla i Sverige har blivit mer och mer allergiska till allt är inte till saken. Saken är den att människor ÄR allergiska, många är VÄLDIGT allergiska just till jordnöten då den innehåller en väldigt stark allergen. Så faktum är att folk desvärre är så allergiska att endast inandning av jordnötsdoft kan leda till döden. Alla som är jordnötsallergiker är inte så allergiska vilket jag måste säga förmodligen är superskönt för dem. Jag däremot är jordnötsallergier, har varit det sen födseln och är även allergisk bara vid inandning av jordnötsdoften. Så vad du är tror att jag vill känna mig speciell så är min jordnötsallergi ett HELVETE. Jag vill kunna flyga till andra länder, men pga folk som inte förstår vad en allvarlig allergi innebär så kan jag tyvärr inte göra det. Jag tycker det är extremt jobbigt att behöva ens be någon på ett flyg att inte göra vad dom vill, tro mig allt jag vill är att ingen ska vara så allergisk som jag, jag har inte valt det själv. Men nu är det som det är, varför kan man då inte respektera sina medmänniskor, att vissa fåtal personer har en väldigt jobbig allergi som dom inte kan göra något som helst åt och inte äta jordnötter på flyget?
I know
2013-01-16 03:25:26
SV: Jordnötter
Hade inte detta varit ett ganska omfattande problem skulle inte resebolag bry sig, men nu är detta ett problem och speciellt ang luftburen jordnötsallergi. Jordnöt är en baljväxt och ingår inte i familjen "nötter"! Så man kan tåla alla andra nötter men ha jordnötsallergi. Har man allergin skall man ha sin adrenalin spruta med. Dock ska man ju säga till och informera i förväg om detta. Som tidigare skrivet kan en passagerare som sitter längst bak få en anafylaktisk chock av att nån äter jordnötter längst fram.

Att känna sig speciell skulle jag inte kalla det då man ber att servering av jordnötter utgår samt att ett utrop i högtalarna görs för att minska risken att nån öppnar en påse. Hur kul tror ni det är att behöva be om det varenda gång man skall flyga?
Eller ska man bara va tyst för att man tycker det är pinsamt och sedan behöva nödlanda för att få medicinsk hjälp? Vad skulle ni välja? Skippa jordnötter nån timma under flighten eller behöva komma fram flera timmar senare pga nödlandning?

INGEN är så beroende av jordnötter!

Läs denna artikel så förstår ni att detta är något som börjar leda till något bra:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vingresor/pressrelease/view/ving-infoer-intoleransambassadoerer-paa-sina-egna-sunwing-family-resorts-828105
flygarn
2013-01-15 09:46:09
SV: Jordnötter
HAHAH Freqflier smart!
Freqflier
2013-01-15 07:44:20
SV: Jordnötter
Jordnötter är förbaskat goda och borde serveras på alla flights. Synd om dem som är allergiska mot jordnötter, men de borde ta lämpliga åtgärder och eget ansvar liksom alla andra med medicinska problem. Om luftburen allergi är ett problem borde inte en ansiktsmask hjälpa? I övrigt förekommer jordnötsprodukter/olja i många såser/maträtter, vitaminpiller, desserter och mycket annat, så det är mycket man ska undvika om man är allergisk och inte vänta sig att hela samhället ska anpassa sig. Fisk, ägg, skaldjur, ost, mjölk, etc, kan också orsaka allergier så det är inte bara jordnötter det är fråga om.
Niclas
2013-01-15 01:39:13
SV: Jordnötter
Är nöt och jordnötsallergiker. Har varit detta i ca 11 år och har nu även utvecklat den svårare formen av allergin, blir sjuk av att få i mig allergenen via luft. Detta är en extrem situation vilket medför en risk för mig att röra mig i samhället, affärer och inte minst i arbetet. Bär alltid mina mediciner med mig; adrenalinsprutor, bricanyl, betapred och tavegyl. Att flyga gör jag inte mer då allergin inte lämnar utrymme för misstag.

I ca 10 år gick det alltså okey att röra sig någorlunda fritt. Matintag var då den mest kritiska delen när man befann sig utanför hemmet. Att äta på restaurang har inte varit njutningsbart då rädslan för att få i sig ngt man inte tål alltid förstört njutningen.

Vad vill jag säga med detta? Tja, jag vill dela med mig några rader som beskriver hur det kan vara för en allergiker. Var snäll och visa hänsyn, vi är redan hårt drabbade!

Det tråkiga är att det kan drabba vem som helst, när som helst, i vuxen ålder. Det hände mig.

LillIda
2013-01-11 22:49:16
SV: Jordnötter
Jag jobbar på ett flygbolag och vi fick en gång en utskällning utav en läkare när vi annonserade om luftburen jordnötsallergi. Han menade på att det inte finns ngt som heter så och att man inte kan ha luftburen allergi. Det ska jag inte lägga mig i för jag är inte utbildad läkare, det som stör mig är när Pax säger att vi absolut inte får sälja våra cashewnötter ( vi har inga jordnötter till försäljning). Jordnöten är inte släkt med ngn nöt alls utan hör till baljväxter. Cashewnöten är en nöt däremot :-) Ska nog fråga pax hädanefter om dom har akutmedicin med sig som ngn redan har sagt i tidigare inlägg.
Lena
2012-12-20 14:16:49
SV: Jordnötter
ja du, kan det bero på att så många är allergiska mot just jordnötter? Om man har luftburen allergi mot jordnötter kan det vara livsfarligt för en allergiker att åka med ett sånt plan. Det finns ju massor av andra nötter att servera, eller chips, som smakar lika bra.
Calle
2012-12-03 16:53:12
SV: Jordnötter
PS: Glömde säga att Thai gick exakt på minuten! Landade i BKK 1 timma före tidtabell! Det är stort!!!
Fil. Kand. HS.
2012-12-03 16:16:07
SV: Jordnötter
Angående jordnötsallergin bör nämnas att det man kan drabbas även om allergin inte är luftburen. Om man serverar jordnötter till en hel kabin kommer sporer troligtvis finnas på alla handtag, toalettsitsar och andra ytor som folk har fingrat på.

Min fru som är jordnötsallergiker fick en gång en allergisk reaktion från jordnötter på en fest där det serverades jordnötter, trots att hon inte själv ätit av dem. Troligen har hon fått i sig när hon tagit i ett dörrhandtag där det fanns jordnötter och sedan själv överfört dessa sporer på chips, godis eller liknande och stoppat i munnen.

Jordnöten är som alla vet inte en nöt utan en ärtväxt och kan ge väldigt starka allergiska reaktioner.
Calle
2012-12-03 15:40:00
SV: Jordnötter
Flög med Thai igår cph - bkk och alla fick jordnötter till för drinken innan middagen!
Alla var glada och trevliga under den 10 timmar långa resan.
nööööt
2012-12-03 14:50:08
SV: Jordnötter
Better safe than sorry.

Håller med om att jordnöts hysterin i Sverige är aningen överdriven. I synnerhet när många av allergikerna inte själva har koll på vilken typ av allergi dom har (nötter eller jordnötter) Är man allergisk mot nötter gäller det alla nötter även cashew. Ungefär hälften av nötallergikerna har även jordnötsallergi. Den vanligaste förekommande livsmedelsallergin är jordnötter, men då endast jordnötter (i Sverige). Men när man jobbar ombord och pax informerar om sin allergi är det inte läge för oss flygvärdinnor att föra en debatt om vilken typ av allergi det är. Vi är där för att passagerare skall känna sig trygga och få en trevlig resa (möjligtvis) Att ett flygbolag skulle ha landat pga anafylaktisk chock orsakat av nötter /jordnötter är ganska osannolikt då det oftast finns allergimediciner nära tillhands. Har varit med om när pax som pga av nötter fick en riktig allergichock och kan berätta att det inte var vackert. Situationen var aldrig livshotande då mediciner och läkare fanns ombord, men passageraren i fråga kräktes konstant och i den grad svag att medicinsk personal fick bära personen ur planet. Så även om nötter inte är livshotande då mediciner finns ombord så rekommenderas kanske det säkra före det osäkra?
Frans
2012-12-03 12:27:43
SV: Jordnötter
Det här verkligen ett stort problem. Tänk att inte få äta jordnötter på tre hela timmar! Skämt å sido, jag har själv en son som är nötallergiker. Han hade troligen inte arit i livet idag om inte ambulanspersonal var på plats inom någon minut. Numera har vi alltid akutmedicin med överallt.
Owe
2012-11-29 23:09:45
SV: Jordnötter
Verkar finnas många här som vet mycket om jordnötsallergi, om man inte har en aning om hur det år så kanske man inte borde uttrycka sig. Jag själv reagerar på jordnötter när någon i närheten äter dom. Fungerar ungefär som när någon är allergisk mot katt eller hund (svårt att andas, ögon svullnar) äter jag dom så blir det värre! Precis som för hund och katt allergiker så kan man självklart vara i ett rum där det har varit en katt/hund för ett par dagar sedan... Detta är säkert väldigt individuellt men för mig fungerar det så! Hoppas ni får tillbaka era nötter! NÖTTER!
Älgen
2012-11-28 23:25:21
SV: Jordnötter
This is "Sweden" media uppmanar till masspsykos, att ta sprutan mot Svininfluensan!

Sååå många unga som har drabbats av narkolepsi!!!

Alla Svenskar trodde på myndigheternas skräck version av Svininfluensan!!

Själv har jag aldrig tagit några sprutor, tror på att man bygger sitt imunförsvar utan sprutor.....
Anders
2012-11-28 18:57:46
SV: Jordnötter
Kanske är det dags för flygbolagen att ta extra betalt för specialkost? Den produceras i mindre serier och är ofta dyr. Är jordnötsfri kost beställd p.g.a. allergi påverkar det också vad alla andra kan serveras ombord. En glutefri- eller halalmat kostar hos de flesta leverantörer ca tre gånger så mycket som en standardmat. Koshermat upp till det tiodubbla.

JP
2012-11-28 18:51:41
SV: Jordnötter
Varken du eller jag har vetenskaplig komtetens för att djuploda i ämnet, men så mycket kan jag säga att vi i Sverige inte på något vis utmärker oss.
Uppskattningsvis är mellan 20 - 25% av europas befolkning allergiska ( EAACI )och den siffran avviker inte mycket från Sverige.

Det som alarmerande är som du säger att den yngre generationen är överrepresenterad.
Kan det finnas en möjlig förklaring i att bara de senaste 20 åren har marknaden exploderat av nya material, tillsatser i maten etc där ingen med säkerhet vet konsekvenserna av detta mänskliga experiment.
Trafikintesiteten, både i luften och på marken har mångdubblats och dagens partiklar från främst diesel är så finfördelade att de tränger djupt in i människans kroppssystem, alla partikelfilter till trots.
Man vet att dessa nano sotpartiklar är ohälsosamma och cancerogena vilket bla WHO varnat för, men inget görs.
Bara kör på. Marknaden styr.

Om 50 år har vi facit av allt det här och jag tror inte är någon munter läsning.

Melitta
2012-11-28 17:20:04
SV: Jordnötter
JP, jag är väl medveten om rutinen och möjligheten att på de flesta flygbolag kunna beställa specialkost. Det jag mest undrar över är varför det i just Sverige är så vanligt med allergier - och om det är "på allvar"? Nästan aldrig när jag har varit på flyg från Norge/Danmark så är det några allergiker ombord - ej heller några annonseringar om att inte äta jordnötter! Varför? Jag är lite benägen att tro att vi svenskar många gånger har "fått för oss" att vi är allergiker - och kanske dessutom får känna oss lite "speciella" om vi får en speciell matbricka - och "hurraaaa" om kabinpersonalen ber resterande gäster att inte förtära jordnötter ombord! Då kan man få känna sig lite extra speciell under några timmar!

RIKTIG jordnötsallergi är allvarligt, jag vet! Vet också att de som är allergiska på RIKTIGT alltid har medicin med sig i handbagaget. Jag funderar dock på om yngre svenskar (oftast de som är "allergiska") har blivit lite väl "curlade" under uppväxten - vana att alltid få precis som de vill - och självklart även ombord på ett flygplan?! Detta samtidigt som antalet laktosfria produkter skjuter i höjden på den svenska matmarknaden. Detta utbud står inte på något sätt i proportion till det antal som verkligen har svårt att tolerera laktos. Kanske kommer vi att öka på denna laktosintolerans ytterligare då många som ej behöver äta denna typ av kost ändå gör det - i tron att det är "bättre" än produkter som innehåller laktos?

Nu svävar jag ut - men jag är trots allt förvånad att just vi svenskar är så oerhört allergiska mot det mesta, vare sig det är jordnötter, gluten, parfym eller tobaksrök! Har vi haft det för bra? Inga krig, hög levnadsstandard och gott om tid och energi att lägga på detta? Eller är det bara ett sätt att få vara lite "speciell" för en stund? Jag undrar.......-och självklart skall de som verkligen behöver kunna beställa specialmat ombord, samt slippa utsättas för att stolsgrannen sitter och glufsar i sig jordnötter...
JP
2012-11-26 22:48:01
SV: Jordnötter
Melitta - De flesta stora flygbolag serverar inte jordnötter och erbjuder dessutom specialmat, glutenfri mat etc.
Det finns inga 100% garantier, men flygbolagen är dock väl medvetna om problemet.
Det är bara att googla dig in i respektive bolag och söka efter specialmåltider, allergier.
Många bolag har även inrättat sk buffertzoner som jag personligen ställer mig tveksam till, men sytet är att skapa allergifri zon.
Fungerar säkert lika bra som rökfri zon när det begav sig, men ändå.

Det finns folk som är så allergiska att det kan bli livshotande om inte hjälp och då rätt hjälp kommer fram i tid.
Vilket flygbolag vill ha ett sådant case i resumén ?
Vetgirig
2012-11-26 20:59:52
SV: Jordnötter
Finns det någon statistik?
På hur många som har dött ombord? Hur många flyg som har nödlandat på grund av detta?
Rolle
2012-11-26 18:43:58
SV: Jordnötter
Pga allergier är det väldigt restriktivt med nötter i allmänhet, men jag tror att jordnötter är extra känsligt ämne. Räcker med att du öppnar en påse längst fram för att en person längst bak kan få andningssvårigheter då sporerna i nötterna sprids med recirculation air (den blandas ju med ny luft utifrån succesivt, men bara en viss del är "frisk luft").
Anders
2012-11-26 08:28:27
SV: Jordnötter
Det är ingen tvekan om att jordnötsallergi finns på riktigt. Det kan i extremfall leda till anafylaktisk shock. En given motfråga till en passagerare som påstår sig ha denna allergi är om de har en adrenallinspruta med sig. Den som inte har det skulle jag inte vilja ha i min kabin.

Att svenskarna är världens mest allergiska folk håller nog alla flygande, som möter både svenska och utländska gäster, med om. Hur stor andel som är allergiska på riktigt vill jag inte spekulera i.

Jag vill heller inte spekulera i varför föräldrar som skaffar barn sent i livet tycks ha långt mycket mer allergiska barn än unga föräldrar. Jag tycker bara det är välldigt konstigt.
Mattias
2012-11-25 14:54:38
SV: Jordnötter
Så fruktansvärt bra skrivet Melitta!!
Helt rätt!
Hedda
2012-11-25 14:33:33
SV: Jordnötter
Eftersom merparten av Världens flygbolag serverar nötter till sina passagerare, skulle det i så fall "kola" minst någon varje dag med detta "fenomen" som tycks vara väldigt utbrett i just Sverige!
per
2012-11-25 00:49:38
SV: Jordnötter
Håller med "jordnöten"

Vissa passagerare tål inte ens att vi serverar cashewnötter (som inte är en nöt utan en frukt) till andra passagerare ombord på en charterflight till Thailand....

Hur ska de då överleva dag 1 i Thailand , som kryllar av olika sorters nötter -utan medicin ??

En gåta av många ...
Spetznase
2012-11-24 21:55:50
SV: Jordnötter
Javisst ! Allergier överlag är allihopa ett påhitt tack vare KGB och Carter.
They are coming to take you away hi hi ha ha....
Maj-Britt Isaksson
2012-11-24 18:19:14
SV: Jordnötter
Här ser man vad lättlurade många är! Jordnöts allerigi? Finns helt enkelt inte! Det är bara något som KGB hittade på för att få Jimmy Carter att förlora valet 1980 och sedan togs över av EU som ett dålt handelshinder mot USA.
jordätaren
2012-11-24 12:21:24
SV: Jordnötter
Norwegian serverade jordnötter sist jag flög med dom i somras till Malaga iallafall
Jordnöten
2012-11-24 12:00:20
SV: Jordnötter
Att jordnötsallergi förekommer och är otroligt farlig för den som drabbas det vet vi men att så många som har luftburen Jordnötsallergi det håller inte läkarvetenskapen om.
Kan sitta 2 -3 ombord på samma flygplan.
Har hänt att man frågat om medicin och fått svaret att man aldrig har haft det och ändå har man en sådan farlig allergi.
Passagerare har sagt att vi inte får servera jordnötter för att det kliar i halsen på sonen när han äter jordnötter.
Om man normalt serverar jordnötter i en flygmaskin så ligger det sporer latent överallt , i mattor,Stolsdynor,sittsar ,ryggstöd, stolsficka, vilket innebär att det är ren livsfara för dessa personer att bara kliva innanför dörren.

Allergin finns och är farlig så missförstå mig inte men att det finns så många som verkligen är drabbade av den luftburna det tror jag inte på !
Nöten
2012-11-24 11:47:17
SV: Jordnötter
Det finns mängder med nötter på alla RYR flygningar....faktiskt så är deras flygplan alldeles fulla av nötter...
Pillan
2012-11-24 10:33:21
SV: Jordnötter
Bra analys Melitta!
Undrar också varför Svenskar så mesiga.......
Fd flygvärdinna
2012-11-24 09:20:25
SV: Jordnötter
Jordnötter är den "nöt" som flest barn dör av. Det kan räcka att en passagerare öppnar en påse längst fram och så kan en allergisk person som sitter på sista raden få en reaktion, tom dö om denne är extremt allergisk.
Göteborgare
2012-11-24 00:35:52
SV: Jordnötter
Bra sagt Melitta !
Melitta
2012-11-23 22:30:34
SV: Jordnötter
Framförallt svenskar är allergiska! Svenskar är allergiska mot ALLT. Beställningar av specialmat finner inga gränser i Sverige - medans det t.ex. i Norge och Danmark inte alls är speciellt mycket. Undrar varför? Är vi verkligen allergiska på riktigt - eller "tror" folk att de är allergiska. Skulle vi i Sverige vara mer laktosintoleranta än i våra grannländer? Eller är det en möjlighet att få känna sig lite "speciell" på en flygning - att få specialmat - och få hela flygplanet att inte äta jordnötter - efter annonsering i högtalarna av kabinpersonalen?
Göteborgare
2012-11-23 21:40:21
SV: Jordnötter
Turkish Airlines serverar underbara nötter på sina flygningar.
JP
2012-11-23 21:25:43
SV: Jordnötter
Många är allergiska varför det utgått ur sortimentet.
 

Tillbaka

BAM
FMV
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev