Innehåll nr 4 - 2009
Medan det traditionella småflyget och segelflyget fortsätter att backa går det ultralätta flyget framåt. Vid årsskiftet fanns nästan 350 luftvärdiga UL-maskiner i Sverige, en ökning med drygt 70 jämfört med för ett år sedan. Antalet giltiga UL-certifikat minskade visserligen från 730 till strax över 700, men det kompenseras troligen av att allt fler PPL-piloter övergår till att flyga ultralätt. Totalt beräknas runt 1 400 personer i dag flyga ultralätt i någon form.
Nästan varje kväll tar jag en promenad på vägarna bortom min gård. Där slingrar sig stigarna genom ett oändligt lapptäcke av åkrar och ängar. Tidigt i våras rastade både sångsvanar och tranor på fälten.
Nu har i stället sånglärkor och tofsvipor intagit markerna. Att höra vipornas ängsliga pipande är knappast någon lisa för själen. Däremot sånglärkornas drillande sköljer genom hjärnan likt klart källvatten. Det är som att gå på en ljudmatta av de vackraste toner. All stress försvinner som genom ett trollslag. Det måste vara det här som kallas naturläkemedel.
Jag hoppas ni hinner med att besöka någon av alla de välarrangerade flygdagarna i sommar. Det tänker jag göra. Har ni tur kanske ni kan höra en lärkas drill mellan flyguppvisningspassen. För just flygfält gynnar en art som snart är en raritet.
Tills vi hörs igen önskar jag Er läsare en riktigt fin sommar!
Christina
4 ... Intervju med SAS-chefen Mats Jansson
Läs hela artikeln i PDF-format Läget är dystert för SAS. Resultatmässigt blev förra året det sämsta hittills med en förlust på över sex miljarder kronor. Samtidigt har vd Mats Janssons jakt på kostnader börjat visa resultat. I en intervju berättar SAS-chefen bland annat hur han arbetar med att omvandla företaget till ett kundorienterat och modernt flygbolag.
21 ... Tyngdlyftaren Aircrane
Den imponerande helikoptern Aircrane var nyligen på besök i Sverige. Det udda utseendet och den höga ljudnivån bidrog till att den väckte uppmärksamhet de veckor den var involverad i ett stort kraftledningsbygge i Jämtland.
24 ... SAS-check
Om IKEA sålde flygplan skulle ett platt paket med en Boeing 737 innehålla 367 000 delar, 58 kilometer ledningar och ett astronomiskt antal skruvar, bultar och nitar. En hel del att hålla reda på när flygplanen skruvas ner i sina beståndsdelar vid någon av de otaliga underhållscheckerna.
29 ... F35 - Amerikansk stridskraft
Amerikanska F-35 JSF slog slutligen ut JAS 39 ur Norgeaffären. Ett nederlag som fick en representant för Saab att föraktfullt kalla F-35:an för en bombarbuss. Den norske statsministern, Jens Stoltenberg, kontrade med "Bättre och billigare än Gripen NG".
37 ... RAND KR-2 - Spitfire i miniformat
Få flygmaskiner är mindre än KR-2, men den flyger nästan som ett jaktplan. Dessutom är den billigare att flyga än att köra en bil. Vår provflygare Bob konstaterar att kärran inte är den enklaste han flugit, men att den belönar den som gör rätt.
46 ... Tiltrotor snurrar vidare
På grund av höga driftskostnader har tiltrotortekniken dömts ut som en kommersiell omöjlighet för det civila flyget. Men nu satsar Karem Aircraft på att ta tekniken ett steg vidare och trots de utmaningar som finns, tillverka ett flygplan. Under ett år har företaget arbetat med projektet Aerotrain som är tänkt att byggas kring Boeings befintliga 737-600-kropp.
58 ... Ståplats på vingen
Som flygdagsbesökare har du säkert funderat över hur det är att stå på en vinge ett par hundra meter över marken. Vår reporter som lyckats få en ståplats på Jacob Holländers Grumman AgCats vinge beskriver inlevelsefullt en luftakrobats tuffa arbetsvillkor.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se