Skriv ut   Tipsa en vän  

Ryssland stoppar WOW och Icelandair

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 24 maj 2018
Först var det grönt ljus att flyga över Sibirien. Men nu är det stopp. Ryssland säger nej till både Icelandair och WOW Air. Det påverkar de nya planerna på trafik österut från Island.

WOW
WOW

Det nya belgiska flygbolaget Air Belgium fick nyligen godkänt av de ryska myndigheterna att utnyttja flygkorridoren över Sibirien på väg till Hong Kong. Samma tur har inte Icelandair och WOW Air. Hittills har det inte varit ett så stort problem, hela linjenätet är riktat västerut mot USA och Kanada. I slutet av förra året meddelade dock WOW Air att man planerade för flygningar till Asien. Förhandlingarna med ryska myndigheter drog igång och det resulterade i att två isländska flygbolag gavs tillstånd att flyga till fem destinationer, Tokyo, Beijing, Hong Kong, Shanghai och Seoul. Men det skulle, i tillägg till vanliga överflygningsavgifter, också kosta 100 dollar per passagerare.

Men när WOW och Icelandair nu tänker göra allvar av planerna är det stopp. Ryssland menar att det faktum att det inte startats någon trafik sedan tillståndet kom i september förra året, tyder på att det inte finns något intresse från flygbolagen.
                     
Isländska bedömare menar att det istället är en politisk hämndaktion för att Island gått i spetsen för sanktioner mot Ryssland och även föreslagit bojkott av fotbolls-VM i Ryssland.
                     
WOW Air har meddelat att man går vidare med planerna oavsett och kan komma att göra den nya destinationen Delhi till en hubb för vidare trafik till Asien. Man har ju även lanserat det som en lågkostnadslinje från USA till Indien. Icelandair å sin sida har inte spikat destination, det väger mellan Delhi och Mumbai. 

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Air Belgium
Skrivet av ACJ, 2018-05-26 23:08:43
Förseningar med ryska overflight tillstånd försenade launch för Air Belgium med 3-4 månader men förra veckan fick man till sist allt på plats. Märkligt att inte Norwegian och Wow kan få sina tillsånd. Politiskt bs som alltid med Ryssland men iaf.
Anmäl inlägget
Selvsagt.
Skrivet av Jonas, 2018-05-24 14:00:59
Norwegian har strevet i flere år for å få samme rettigheter, hvordan tror d to islandske selskap at de skal? Uansett, russerne må holde opp med de latterlige avtalene sine. Det er INGEN andre i verden som holder på med dette idiotiet. -SAS bør også bakke ut, og la Norwegian få sin selvsagte rett til å fly over Russland. Ellers, steng umiddelbart norsk, og islandsk territorium, for ethvert russisk regisrert fly!
Anmäl inlägget
Island og Norge
Skrivet av pf, 2018-05-24 10:01:10
bør alliere seg i det å nekte russiske fly å gå igjennom Reykjavik og norske FIR's.

Sannsynligvis krever russerne et royalty/mutor på USD 100 per pax......
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
MCC-kurs
Air BP
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev